Gipsfärg: Tvättbar För Fasaden Och För Interiörarbete, Akrylfasad För Huset, Vad är Förbrukningen Per 1 Kvm. M, Måla Väggarna Efter Puts

Innehållsförteckning:

Video: Gipsfärg: Tvättbar För Fasaden Och För Interiörarbete, Akrylfasad För Huset, Vad är Förbrukningen Per 1 Kvm. M, Måla Väggarna Efter Puts

Video: Gipsfärg: Tvättbar För Fasaden Och För Interiörarbete, Akrylfasad För Huset, Vad är Förbrukningen Per 1 Kvm. M, Måla Väggarna Efter Puts
Video: Венецианская штукатурка Black and White (2020) 2024, April
Gipsfärg: Tvättbar För Fasaden Och För Interiörarbete, Akrylfasad För Huset, Vad är Förbrukningen Per 1 Kvm. M, Måla Väggarna Efter Puts
Gipsfärg: Tvättbar För Fasaden Och För Interiörarbete, Akrylfasad För Huset, Vad är Förbrukningen Per 1 Kvm. M, Måla Väggarna Efter Puts
Anonim

Tillverkare av byggmaterial erbjuder ett brett utbud av färger och lacker för putsarbete. Den målade ytans kvalitet och hållbarhet beror på det behöriga valet av produkter.

Hur man väljer rätt färg för gips och vilka egenskaper hos materialet du bör uppmärksamma, och kommer att diskuteras i denna artikel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Processen att måla gips är ganska enkel, men den innehåller flera viktiga punkter som väsentligt påverkar det slutliga resultatet.

Bild
Bild

Du måste förstå att du ska börja måla först efter att du har slutfört alla andra procedurer med gips, samt efter att ytan har torkat helt.

Professionella rekommenderar att du väntar minst 24 timmar efter applicering av gipset, annars finns det risk för ytdeformation.

Bild
Bild

Beläggningen måste fyllas med en blandning innan målning. Spår som skiljer sig åt i nyans vid användning av olika kitt får inte målas över även efter applicering av flera lager färg. Fläckar kan också dyka upp efter ojämn kittning.

Till att börja med är det viktigt att ta hand om bekvämligheten med det kommande förfarandet, efter att ha förberett verktygen, utan vilken ingen specialist börjar arbeta. För enkelhets skull är det bäst att använda rullar med en lång tupplur, liksom en bricka med speciella spikar.

Bild
Bild

Utnämning

För efterbehandling av fasader och målning av väggar inomhus används färger av olika sammansättning, eftersom kraven på dem skiljer sig åt.

Gipsfärg är indelad i två typer - för inomhus- och utomhusbruk … Det är fullt möjligt att applicera var och en av dem med egna händer, utan att ta hjälp av mästare, och därmed spara budgeten avsevärt.

Bild
Bild
Bild
Bild

För inredningsarbete

Invändig gipsfärg är en viktig komponent i inredningen. Kvaliteten på att täcka tak och väggar beror på rätt val. För närvarande finns det ett stort antal formuleringar på marknaden, men det är inte lätt att navigera i dem. För material som används inomhus är ånggenomsläpplighet och kornighet viktigt.

Dessa färger och lacker anses vara hållbara på grund av hartset som finns i kompositionen. Filmen som bildas efter torkning skyddar pigmentet.

Bild
Bild

Det är mycket bekvämt att applicera speciell icke-droppande färg på den putsade ytan … Till exempel, för att måla taket, kommer det att vara det idealiska materialet. En speciell gelé läggs till färgen, på grund av vilken kompositionen är tjockare och jämnt fördelad över ytan.

När du väljer ett material för interiörarbete är det viktigt att ta hänsyn till några faktorer, till exempel inomhusfuktighet, temperaturförändringar, exponering för ultravioletta strålar. Till exempel för väggar i ett garage eller källare är det bäst att välja silikat eller vattenbaserade kompositioner.

Bild
Bild

För fasaden

Alla färger är inte lämpliga för utomhusbruk. Den måste uppfylla följande krav:

  • Hög styrka;
  • Slitstyrka;
  • Motståndskraftig mot solljus;
  • Vattentät;
  • Fuktmotstånd;
  • Frostbeständighet;
  • Brandmotstånd;
  • Ekonomisk materialförbrukning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Beläggningens huvudsyfte är att förbättra gipsets prestanda.

Högkvalitativ färg har en tjock konsistens och blir när den skakas gradvis flytande … Detta är nödvändigt för enhetlig applicering av kompositionen.

Innan du köper måste du noggrant studera informationen på produktförpackningen. Färger skiljer sig från varandra när det gäller temperatur, luftfuktighet, miljövänlighet och hållbarhet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Idag är följande fasadgipsfärger för utomhusbruk vanliga:

  • Silikat;
  • Cementbaserat;
  • Akryl;
  • Silikon;
  • Calcareous.

Efter typ av yta är fasadmaterial glansiga och matta. Glansiga har en ljus och rik färg, de matta utmärks av återhållsamhet, men döljer perfekt gipsets brister.

Bild
Bild

Olika sorter

Som nämnts ovan finns det många typer av gipsfärg. Lösningarnas sammansättningar är täckta med ett skyddande lager av den putsade ytan, vilket ger gips eller cementgips styrka. Baserat på vissa faktorer väljs färg på en eller annan grund.

Bild
Bild

Vattenbaserad färg

Det anses vara en av de mest populära och har ett antal viktiga fördelar:

  • Prisvärt pris;
  • En mängd olika färger och nyanser gör det möjligt att välja det perfekta alternativet för varje interiör. Till exempel kan du köpa en färgämne och vit färg och göra en komposition av önskad nyans med dina egna händer;
  • Lätt att måla. Allt målningsarbete kan utföras självständigt.
Bild
Bild

Men detta material har också några nackdelar:

  • Låg fuktbeständighet. Vid förhållanden med hög luftfuktighet bildas lossningar på ytan;
  • Beläggningen får inte rengöras eller tvättas.

Tvättbar akrylfärg

Den innehåller en akrylkomposit som ger motståndskraft mot negativa yttre faktorer. Beläggningen är hållbar och motstår deformation. Lösningen är vattenbaserad, så det är lätt att rengöra händer och verktyg. Den kan användas i rum med hög luftfuktighet.

Den målade ytan lämpar sig bra för tvätt med en fuktig svamp, tack vare vilken färgen och renheten kommer att förbli i många år.

Bild
Bild

Silikatfärg

Denna typ av lösning har ett eget antal funktioner:

  • Resistent mot nederbörd;
  • Försämras inte under påverkan av ultravioletta strålar, så fasaden förblir ljus länge;
  • Vattenångpermeabilitet.
Bild
Bild

Silikonfärg

Denna art är känd för sin högsta styrka och bästa prestanda. Silikonmålad yta stöter bort damm och fukt. Fasaden kan tvättas ett obegränsat antal gånger utan att oroa sig för beläggningen … Den enda nackdelen med sådana lösningar är det höga priset.

Bild
Bild

Alkyd- och oljefärger

Färgämnen på en sådan grund kännetecknas av rika nyanser, ett starkt lager och hållbarhet, men med alla sina fördelar har de också sina nackdelar. Dessa inkluderar den höga kostnaden för materialet, obehaglig lukt och hög förbrukning.

Om det finns metalldelar på väggarna måste du välja speciella färger för dem, till exempel ledande och brandhämmande.

Bild
Bild

Grundtyp

Tillverkare av färger och lacker, som tittade tillbaka på trenderna i modern design, började producera färger med olika effekter. Således blev det möjligt att applicera strukturella mönster på plana väggar och tak.

Det finns en unik typ av dekoration - venetiansk gips. Den används uteslutande inomhus. Den är tillverkad med imitation av en sten, till exempel malakit eller granit. Det finns två typer av venetiansk gips - präglad och slät … Präglad innehåller små granulat och därför blir ytan texturerad. Smooth låter dig uppnå ett originellt ljusspel. Detta ger visuellt intryck av att väggen är gjord av ren marmor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Venetiansk gips kan målas i valfri färg. För bästa resultat kan du använda ett par nyanser samtidigt. Ett oumbärligt villkor för målning är en perfekt putsad yta.

Till salu kan du hitta gips med korneffekt. Det döljer ojämnheten i beläggningen. Denna typ av gips kan också färgas. För att få en vacker effekt, efter applicering av ett lager färg på ytan, behandlas den med en fuktig svamp.

Bild
Bild

Att färga texturerat gips har några nyanser. Om texturerade och släta element kombineras på en putsad vägg börjar de arbeta med strukturerade. Släta ytor målas över efter att resten av ytan har torkat.

Om detta faktum inte beaktas, kommer gipsets lösa delar att skala bort och hålla sig till släta element när du målar hela beläggningen. Det är inte nödvändigt att följa denna regel vid applicering av det andra färglagret.

Bild
Bild

Bivax kan appliceras på det målade gipset för att ge ytan en glans.

Bild
Bild

Hur beräknar man materialet?

En av de viktiga punkterna när du väljer färg för gips är att beräkna materialförbrukning.

För att beräkna förbrukningen av fasadfärg per 1 kvm. m, måste du utföra enkla matematiska beräkningar. Inledningsvis måste du ta reda på området för varje vägg i huset och multiplicera med deras antal. Dra sedan den totala ytan av dörrarnas och fönstrenas öppningar från det resulterande området på väggarna. Slutresultatet multipliceras med den förbrukning som anges på förpackningen med materialet. Om flera lager appliceras multipliceras resultatet med deras antal.

Bild
Bild

Hur applicerar man rätt?

Om basen efter applicering av gipset visade sig vara ömtålig är det viktigt att förstärka den med en färglös primer. Efter det börjar de med att måla väggarna. Färgburkarna är väl blandade, tillsätter färg om det behövs. På ett oansenligt område utförs en testfärgning för att avgöra om den resulterande färgen passar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med en rulle eller en pensel täcks de putsade väggarna i två lager så att alla fördjupningar och oegentligheter impregneras med kompositionen.

Om lösningen appliceras med en rulle utförs målning nedifrån och upp . Om med en pensel, sedan i vertikal eller horisontell riktning. Efter målningsarbetet lämnas väggen att torka.

Vackra exempel

Under den senaste tiden användes gips endast för utjämning av väggar. Nu är inredningen full av vackra exempel på målning av putsade ytor.

En av de vanligaste användningsområdena är att måla gips i två färger. För att göra detta kan du kombinera två neutrala färger med varandra, till exempel vitt och svart.

Bild
Bild

En lutning i interiören ser väldigt vacker och snygg ut när nyanser av samma färgpalett, olika i mättnad, kombineras.

Bild
Bild

Ofta väljs ljusa färger för baslagret, till exempel fylligt turkos eller vinrött, och det andra lagret är guld och brons.

Först appliceras en ton på ytan med hjälp av en rulle och låter den torka i 2-3 timmar. Efter ett tag appliceras en andra, som knappt vidrör de utskjutande områdena i beläggningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att förenkla färgningsprocessen kan du lägga till färgen på den valda nyansen till gipslösningen.

Rekommenderad: