Gipsning: Hur Man Putsar öppningar Med Egna Händer Efter Att Ha Installerat Plastfönster, Avslutat Ytterdörrens öppningar

Innehållsförteckning:

Video: Gipsning: Hur Man Putsar öppningar Med Egna Händer Efter Att Ha Installerat Plastfönster, Avslutat Ytterdörrens öppningar

Video: Gipsning: Hur Man Putsar öppningar Med Egna Händer Efter Att Ha Installerat Plastfönster, Avslutat Ytterdörrens öppningar
Video: Skillnad mellan äkta kittad spröjs och utanpåliggande spröjs 2024, Maj
Gipsning: Hur Man Putsar öppningar Med Egna Händer Efter Att Ha Installerat Plastfönster, Avslutat Ytterdörrens öppningar
Gipsning: Hur Man Putsar öppningar Med Egna Händer Efter Att Ha Installerat Plastfönster, Avslutat Ytterdörrens öppningar
Anonim

Väggdekoration av hög kvalitet beror direkt på hur de ska putsas. En slät yta är en garanti för högkvalitativt reparationsarbete.

Särdrag

När du installerar nya fönster, innerdörrar och entrédörrar framför ägaren av lokalen kan det vara nödvändigt att utföra ytterligare reparationsarbeten för att gipsa backarna. Putsning kan utföras oberoende eller anförtros processen för professionella reparatörer. Idag finns det ett stort antal inte bara olika gips, utan också verktyg för att underlätta självreparation.

Bild
Bild

Typer av blandningar

Det är viktigt att välja rätt blandning beroende på vilken typ av rum som ska renoveras. För närvarande presenteras ett stort antal olika typer av gipsblandningar i olika priskategorier på byggvarumarknaden. Beläggningens kvalitet, dess hållbarhet och utseende beror direkt på det valda materialet.

Nedan följer egenskaperna hos de två mest använda formuleringarna:

En lösning av sand och cement . Cementbaserade formuleringar är utmärkta för utomhusbruk och inomhus med hög luftfuktighet. Sådana blandningar används vid arbete på yttre sluttningar eller sluttningar av bastu- eller poolfönster. Materialets särdrag är hållfasthet, hållbarhet och hög vidhäftning av produkten. Sådan gips är överkomlig i pris, men håller inte bra på målade, trä- och plastytor.

Cementgips är svårt att applicera, tar lång tid att torka och är inte lika dekorativt som sina motsvarigheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Torra blandningar baserade på gips . Gipsgips krymper inte och är i sig mer plast. Perfekt för inredningsarbeten. Det torkar mycket snabbare än cement, kräver inte ytterligare fyllmedel och visar sig inte under ett lager färg, eftersom det har en vit färg. Dessutom är själva gipset lätt att måla.

Av nackdelarna med en sådan blandning kan man notera låg fuktmotstånd och därmed omöjligheten att använda den för utomhusarbete.

Bild
Bild
Bild
Bild

Verktyg

Innan man fortsätter med själva putsprocessen är det nödvändigt att inte bara köpa material utan också att köpa de verktyg som krävs för att arbeta med blandningen. Även om puts på fönsterlutningar skiljer sig från att arbeta med dörröppningar, tror man att verktygen som beskrivs nedan kommer att fungera i båda fallen och är universella för alla arbeten med gips, inte bara på sluttningar, utan också för att täcka andra ytor.

  • Nivå . Du kan använda en vattenhalt, samt ett bubbel- eller laserverktyg. I det här fallet är det viktigt att det inte är mindre än 0,5 m i längd, men också inte mer än bredden på fönstret eller dörröppningen. Den optimala längden är 1 m.
  • Metallregel . Den används för puts av sluttningar, fyrkantiga pelare, nischer och andra byggnadsstrukturer. Det finns också träregler, men de används inte vid arbete med vått gips, eftersom träet absorberar fukt och sväller. Det är viktigt att noggrant kontrollera verktyget för krökning och skada så att du inte behöver göra om det färdiga arbetet.
  • Roulett . Absolut alla tillgängliga kommer att göra.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Blandningsbehållare . Du kan ta en hink eller skål i vilken blandningen omrörs enligt instruktionerna på förpackningen. Du behöver också en separat hink för att mäta mängden vatten för att exakt kunna observera proportionerna. Alla behållare måste rengöras och torkas.
  • Bred och medelstor murslev, murslev . De är praktiska för att både skopa blandningen och jämna ut den på sluttningen. Med en murslev kan du kasta blandningen på en större spatel, samt eliminera små defekter som bildas under arbetet.
  • Rivjärn och halv rivjärn för att göra beläggningen slät. De väljs utifrån typen av gips. Designad för utjämning, avlägsnande av brister och slipning av puts. Till skillnad från en sparkel kan en sparkel uppnå en jämnare lutningsyta.
  • Strykjärn Är ett verktyg med vilket lösningen också distribueras och överskott tas bort. De används främst för utjämning av cementgolv, men det kan också användas vid arbete i sluttningar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Malka - ett verktyg som består av en bred skuren stång (pad) och en tunn remsa som passar fritt inuti (penna). Malka är utformad för att mäta vinklar och överföra dem till arbetsstycket. Görs enkelt själv om du har några träbitar.
  • Borste och rulle för grundning och efterbehandling. Det är lämpligt att ha penslar av olika storlekar för att måla över alla fogar och hörn.
  • Självhäftande fönsterprofil - en universell bygglist som utför skyddande, putsande och tätande funktioner samtidigt. Profilen är utrustad med ett glasfibernät som fixerar gipset på sluttningarna på ett tillförlitligt sätt och nästan helt eliminerar sprickor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Denna uppsättning verktyg krävs för att putsa inomhusbackar.

När det gäller de yttre fönsterytorna finns det ett annat sätt att använda en fönsterremsa med eller utan sidospår. Det används för den yttre dekorationen av backar oftast i privata hus och personliga tomter. Denna metod är endast lämplig för ytor av en viss storlek, därför är fönsterremsan inte en universell metod för dekorativ efterbehandling av externa sluttningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förarbete

Innan du går direkt till puts, kan du studera mästarklasser, samt utföra ett antal förberedande arbeten. Först och främst väljs önskad typ och mängd blandning. För att ta reda på rätt mängd mäts alla backar och den genomsnittliga förbrukningen per 1 kvm. m. Arbetsytan rengörs utanför och runt fönsterkarmen från skräp och polyuretanskum.

Skummet skärs exakt längs kanten på fönsterramen . Om fönstret ännu inte har skummats är det nödvändigt att göra detta och låta det torka helt. Detta tar vanligtvis cirka två timmar, men det är bäst att lämna skummet intakt en hel dag.

Om lutningen tidigare var putsad måste åtminstone det översta lagret av det gamla gipset avlägsnas. Det är dock bättre att rengöra ytan på den gamla föreningen helt. Således minimeras risken för sprickor och hålrum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Då är det nödvändigt att ta bort allt damm och smuts med en dammsugare eller en fuktig trasa och låta ytorna torka helt efter rengöring, annars kommer inte gipset att falla på planet. Efter rengöring kan du applicera primern i två lager. Lösningen väljs beroende på väggmaterialet - oftast är det tegel eller betong.

Dessutom fixeras en film för ångspärr med självgängande skruvar, eller så appliceras ett tätningsmedel. Detta görs för att flytta daggpunkten utåt och förhindra att kondens bildas på själva sluttningarna och på fönstret.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetsteknik

Arbetssekvensen är följande:

  • Slutförande av allt förberedande arbete: den tilldelade tiden måste gå innan tätningsmedlen härdar, skummet och ytorna torkar.
  • Om ett myggnät är installerat på fönstret, demonteras det och tas bort under arbetets längd. Själva glaset, fönsterkarmen och fönsterbrädan måste täckas med plastfolie för att inte skada eller fläcka fönstret. Det rekommenderas inte att använda vanlig tejp, eftersom det kan lämna spår av lim på ytan, som då är ganska svåra att torka av.
  • När du putsar backar med egna händer kan du också använda förköpta hörn för ytterligare förstärkning. De underlättar bildandet av en jämn kant på sluttningen och skyddar den från efterföljande deformation. Hörn installeras vid detta arbetsskede och är täckta med gips, i motsats till dekorativa hörn, som är fästa vid det färdiga arbetet.
  • Nästa punkt är fästet på stången, som definierar planet i vilket kompositionen kommer att appliceras.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Efter det måste du knåda den mängd blandning som krävs för att utföra arbetet. För korrekt beredning används instruktionerna från tillverkaren på förpackningen. Blandningen ska se ut som en pasta, inte innehålla uppenbara klumpar, men inte heller dränera från spatel eller murslev.
  • Sedan är det nödvändigt att applicera lösningen på den nedre delen av lutningen med en kaströrelse. Du måste försöka göra detta jämnt, vilket förenklar arbetet ytterligare.
  • En regel tillämpas längst ner på den applicerade murbruk och stiger långsamt längs sluttningen och utjämnar det första lagret.
  • Efter avslutad rörelse är det viktigt att inspektera ytan för defekter och krökning. Om det behövs läggs en annan lösning till och jämnas ut med en liten.
  • Efter 2-3 minuter avlägsnas överskottet med en murslev, regeln är att jämna lösningen vertikalt.
  • Därefter jämnas hela ytan ut med en lätt dämpad flottör med cirkulära rörelser. Det finns ingen anledning att pressa hårt på färskt gips, annars kan du enkelt förstöra allt tidigare arbete.
  • Upprepa vid behov hela algoritmen, börja med att applicera lösningen på sluttningen.
  • De putsade backarna måste få tid att torka helt och först då kan den slutliga beläggningen startas.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Ett enda lager primer appliceras på sluttningens torkade yta. Det kan appliceras med en pensel och rulle eller med mer modern utrustning som en sprutpistol. Det kommer att påskynda och underlätta ansökningsprocessen.
  • Kittet blandas enligt instruktionerna och appliceras i ett lager på 2-3 mm med hjälp av en spatel av lämplig storlek.
  • Kittet gnids med en spatel fuktad med vatten.
  • Sedan måste du torka av alla hörn och avfasning, om någon.
  • Det återstår att vänta tills det torkar helt, och efter det kan du måla den färdiga lutningen eller lägga kakel på den.

Arbetet med plastfönster utförs enligt instruktionerna ovan . tills ögonblicket för fullständig puts. Mellan lutningen och den intilliggande fönsterramen måste du sedan göra en vertikal remsa med sparkelns vinkel och fylla den resulterande öppningen med ett tätningsmedel för att undvika att spricka gipset i framtiden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att förbättra kvaliteten på arbetet med dörrlutningar är det nödvändigt att inte använda en, utan två regler. Det är viktigt att helt ta bort det gamla gipsskiktet bredvid lådan, varefter du med en konstruktionskniv sätter i en vinkel på 45 grader mot det övre hörnet, drar det till botten och trycker på det med ansträngning.

Innan gipset appliceras är det nödvändigt att grunda hela det behandlade området och ytan måste fyllas med ett tätningsmedel. Webbplatsen måste rengöras omedelbart. Annars utförs arbetet enligt samma schema som för fönsterlutningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

tips och tricks

Det är mer bekvämt att utföra arbete på en höjd med en struktur som liknar en get. Jämfört med en trappstege är detta inte bara säkrare, utan låter dig också täcka ett stort område utan att flytta från plats till plats.

Det finns en mer modern gipsblandning som innehåller akryl . Det är mer mångsidigt, men också dyrare.

Det är nödvändigt att arbeta med tätningsmedlet mycket snabbt, annars kan det härda. Härdat tätningsmedel är mycket svårt att skala av ytan.

Temperaturen i lokalerna för reparationsarbete bör vara minst 5 grader Celsius vid användning av sandcementgips, och även minst 10 grader vid användning av gipsblandningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också viktigt att korrekt beräkna arbetstiden med blandningen. Om puts tar mer än en timme, är det bättre att inte knåda hela gipsvolymen på en gång, utan att dela blandningen två eller tre gånger så att den inte torkar ut i en hink.

Om det är nödvändigt att gipsa bågar istället för dörrsluttningar, måste arbetet först utföras på sidobackarna och sedan tackla de övre sluttningarna. I slutet av allt arbete kan dekorativa hörn limmas på hörnen - de kommer att ge ett mer exakt utseende på de färdiga sluttningarna.

Om du följer rekommendationerna exakt kommer processen att gå utan oväntade svårigheter.

Rekommenderad: