Hur Man Putsar En Tegelvägg Med Egna Händer? Hur Man Putsar Väggen Korrekt Med Cementbruk På Gatan Och Inne I Huset?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Man Putsar En Tegelvägg Med Egna Händer? Hur Man Putsar Väggen Korrekt Med Cementbruk På Gatan Och Inne I Huset?

Video: Hur Man Putsar En Tegelvägg Med Egna Händer? Hur Man Putsar Väggen Korrekt Med Cementbruk På Gatan Och Inne I Huset?
Video: Putsa väggen med weber.base 224 - så gör du 2024, Maj
Hur Man Putsar En Tegelvägg Med Egna Händer? Hur Man Putsar Väggen Korrekt Med Cementbruk På Gatan Och Inne I Huset?
Hur Man Putsar En Tegelvägg Med Egna Händer? Hur Man Putsar Väggen Korrekt Med Cementbruk På Gatan Och Inne I Huset?
Anonim

Efterbehandlingsögonblicket är mycket viktigt vid bygg- och renoveringsarbete. Man bör komma ihåg att nästan vilken person som helst kan putsa en tegelvägg på egen hand, erfarenhet och specialkunskaper i detta är inte nödvändiga. Om du utför arbetet korrekt kommer resultatet att glädjas i många år och inga problem uppstår. Huvudvillkoret är efterlevnad av processens regler och nyanser, som vi kommer att prata om i vår artikel.

Bild
Bild

Typer av gips

Det första problemet som slutbehandlarna står inför är att välja rätt gips. Det beror inte bara på hur släta väggarna blir. Materialet skyddar också ytan från fuktgenomträngning, kan ge en dekorativ funktion, dessutom hjälper det till att förbättra ljud och värmeisolering. Gips kan delas in i flera typer beroende på tillämpningsområdet:

  • vanlig;
  • särskild;
  • dekorativ.

Vanligt gips används vanligtvis i rum där ytterligare efterbehandling planeras. Den kan användas som bas för färg eller tapeter. Den speciella skyddar perfekt mot fukt, hjälper till att stärka ljud och värmeisolering. Dekorativt kan dock göras i olika färger och texturer, det används vanligtvis för utomhusarbete.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För kvalitetsarbete är rätt val av lösning mycket viktigt. Den innehåller sand och ett speciellt bindemedel, oftast cement, gips eller lera. Typ av lösning bör bero på användningsorten.

Nödvändiga verktyg

Nästa viktiga punkt är valet av instrument. Man bör komma ihåg att avsaknaden av nödvändiga föremål kan störa arbetets gång och inte tillåter uppnått önskat resultat. Så, du behöver en behållare där lösningen ska spädas, en mixer eller en spatel för att blanda den, en borste eller rulle för applicering, en skrapa, en mejsel, en perforator, en nivå, en borr, ett måttband, en halvspackel för att ta bort hörn, ett rivjärn, en sprutpistol för att väta ytan, en lod, vanligtvis en penna.

För att påskynda arbetets framsteg är det lämpligt att använda en gipspistol. Det gör ett utmärkt jobb med att spraya kompositionen på väggen. Samtidigt är resultatet bättre. På grund av trycket fäster lösningen bättre på ytan, fyller oegentligheter, och själva processen är mycket snabbare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur förbereder man lösningen?

Vid puts av en tegelvägg kan både cement- och gipsbruk användas. De skiljer sig åt i vissa parametrar. Gips måste blandas i små mängder, eftersom dess inställningstid är ganska kort. Cement, å andra sidan, tål längre perioder, så det är lämpligt att förbereda det i större mängder. Den slutliga torktiden beror också på detta - om processen i gips tar upp till en vecka, kommer cementblandningen slutligen att torka ut först efter en månad.

Det finns 2 sätt att gipsa ytan, som skiljer sig åt i närvaro av fyrar . I det här fallet förbereds lösningen i båda fallen på samma sätt. Det händer på följande sätt.

Först och främst är det nödvändigt att sålla sanden och ta bort skräp från den. Därefter tillsätts cement i proportioner av ungefär 3: 1 och blandas noggrant till en jämn konsistens. Därefter hälls vatten in. Rör om hela tiden. Om proportionerna inte observeras kan vidhäftning till ytan försämras. Med hjälp av en borr blandas lösningen noggrant, varefter den lämnas i några minuter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att öka löslighetens plasticitet kan du lägga till latex, PVA -dispersion eller mjukgörare. Det rekommenderas att använda blandningen under de närmaste 1,5 timmarna. Vid förtjockning kan du tillsätta lite vatten till den.

Förberedande skede

Ett viktigt skede är det förberedande arbetet. Den innehåller flera punkter som inte kan ignoreras. Först och främst måste du kontrollera tillgängligheten av verktyg. Detta följs av ytbehandling.

Väggarna måste undersökas noggrant . Lösa tegelstenar, om sådana finns, fixeras med cement eller polyuretanskum. Sprickor och flisar smetas ut, deformerade områden tas bort. Om detta inte görs kan den putsade ytan börja försämras tillräckligt snabbt. Den gamla kompositionen måste tas bort.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rörlinjen hjälper till att identifiera brister och ojämnheter på ytan. Sömmarna slätas ut, smuts och damm tas bort. Resten av ytan rengörs också, varefter den ska grundas. Det är primern som hjälper materialet att fästa bättre. Nästa punkt är installationen av fyrar.

Till att börja med installeras självgängande skruvar i de övre hörnen som sticker ut ett par centimeter över ytan. Rörlinjer placeras, skruvar måste fästas bakom deras sladdar. Därefter dras en tourniquet, som bildar raka linjer horisontellt, och fyrar sätts upp under dem, avståndet mellan som är 2 meter. Ankarpunkterna ska vara 20 centimeter från varandra. Som ett resultat kommer väggen att ha vertikala skiljelinjer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetsteknik

Att korrekt putsa en tegelvägg är inte svårt, du behöver bara strikt följa tekniken. För nybörjare uppstår ofta frågan om fyrar ska tas bort. Experter svarar positivt och förklarar att genomförandet av detta stycke kommer att rädda dig från många problem i framtiden. Trots allt kommer även galvaniserade element att korrodera över tid, vilket kommer att negera det utförda arbetet.

Man bör komma ihåg att putsning utomhus och inomhus har sina egna nyanser. Låt oss bo mer på dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utanför

Om arbete utförs inte inne, utan utanför lokalerna, bör förberedelsesteget inte försummas. Om huset är gammalt och den externa renoveringen av byggnaden redan har utförts är det första steget att bli av med smuts och damm. I vilket fall som helst måste du fukta fasaden, vilket kan göras med en konventionell vattenkanna eller en sprayflaska. Därefter ska ytan grundas.

Du kan använda ett speciellt nät . Fästningen görs innan arbetet påbörjas, och blandningen appliceras ovanifrån. Gipsutjämning görs nedifrån och upp med fokus på fyrarna. För att uppnå en perfekt plan yta bör en regel användas.

Det rekommenderas att applicera lösningen i ett tunt lager. Om du gör några knep blir det färre krympsprickor. Det första lagret är nödvändigt för att fylla porerna och säkerställa en starkare vidhäftning av material. Den andra appliceras endast på en torr yta, så den fastnar bättre och håller fastare. Lösningen i detta fall används tjockare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För större vidhäftning till toppskiktet bör ytan borstas med en stålborste. Överlacken ska vara 2 millimeter tjock.

Efter att ha utfört alla manipulationer är injekteringen klar. Detta kräver ett rivjärn som måste flyttas moturs. När injekteringen är klar och väggarna är torra kan du börja tvätta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inne i huset

Om reparationer utförs i en lägenhet bör arbetet utföras enligt följande. Fyrar måste fästas ordentligt på ytan som ska fuktas. Lösningen fyller först och främst sprickor och oegentligheter på väggarna. Så snart det första lagret har torkat appliceras huvuddelen av gipset, vars tjocklek beror på nivån på fyrarna.

Blandningen jämnas från botten till toppen, överskott av material avlägsnas. Applicera inte blandningen i ett för tjockt lager, eftersom den kan spricka. Efter att beläggningen har torkat lite bör fyrarna avlägsnas och sömmarna repareras noggrant. Därefter utförs injektering. Efter det kan du utföra efterbehandling från insidan av rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Användbara tips

Att putsa tegelväggar är inte en mycket komplicerad process, men kräver dock omsorg och kompetent utförande. Du kan utföra arbetet med dina egna händer, men överträdelse av de grundläggande reglerna kan leda till att gipset efter ett tag kommer att spricka och smula, måste du ändra inredningen i rummet eller fasaden på byggnad. För att undvika ett sådant problem, förutom att beskriva arbetstekniken, ger experter rekommendationer, med fokus på vilken du kan minska arbetstiden, få ett bra resultat och förlänga ytans livslängd. Låt oss överväga de viktigaste.

Det bör noteras att utbudet av material för utomhusdekoration är tillräckligt stort . Det finns dekorativa tegelstenar, sidospår, keramik och mycket mer. Gips upptar en av de viktigaste platserna. Kännare av ovanlig design och ny teknik kommer att tycka om fasadens dekorativa gips som kallas "barkbagge". Det används ganska ofta och har blivit populärt på grund av sitt utseende och imiterar trä som förstörs av en barkbagge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om puts av tegelväggar utförs i rum med hög luftfuktighet rekommenderar experter att lägga kalk till blandningen. Detta alternativ kommer att vara lämpligt vid arbete i källare av byggnader. För att öka plasticiteten kan du lägga till en liten mängd flytande tvål till den. Man bör komma ihåg att puts inte bör utföras vid temperaturer under 7 grader.

Om det inte är möjligt att använda cementbruk, rekommenderar experter att göra en gipsblandning . I de fall det är nödvändigt att bearbeta en vägg med isolering, men det är omöjligt att använda specialmaterial, kommer tillsatsen av pimpsten att rädda situationen. För att kontrollera beredskapen bör en testapplicering av blandningen utföras. För att göra detta läggs det i en prickad tjocklek på 2-3 centimeter och måste hålla fast vid ytan. Om skiktet är mer än 7 centimeter tjockt bör blandningen rinna av.

Bild
Bild
Bild
Bild

Man måste komma ihåg att om byggnaden nyligen byggdes måste man stå emot tiden innan den krymper. Alla monolitiska tegelhus är föremål för denna process. Om tjock täckning krävs bör ett armeringsnät väljas. Detta tillstånd är särskilt viktigt vid utomhusarbete.

Rekommenderad: