Gipsning Av Väggar Med Cementbruk: Konsumtion Av Cement Och Sandblandning Per 1 M2, Hur Man Putsar Korrekt

Innehållsförteckning:

Video: Gipsning Av Väggar Med Cementbruk: Konsumtion Av Cement Och Sandblandning Per 1 M2, Hur Man Putsar Korrekt

Video: Gipsning Av Väggar Med Cementbruk: Konsumtion Av Cement Och Sandblandning Per 1 M2, Hur Man Putsar Korrekt
Video: Putsa dina innerväggar med gipsputs - så gör du 2024, April
Gipsning Av Väggar Med Cementbruk: Konsumtion Av Cement Och Sandblandning Per 1 M2, Hur Man Putsar Korrekt
Gipsning Av Väggar Med Cementbruk: Konsumtion Av Cement Och Sandblandning Per 1 M2, Hur Man Putsar Korrekt
Anonim

Nivellering av väggar med cementbruk är den vanligaste ytfinishen i bostäder. Idag vill många lära sig att gipsa med egna händer. Men för detta måste du överväga hur lösningen är gjord, samt förstå principerna för dess tillämpning på olika ytor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Cementgips är ett tungt material i sig. Om skiktet som appliceras på väggarna är för tjockt och deras förberedelse för arbete inte är korrekt, kan cementmorteln inte fastna på väggarna. För att förhindra att detta händer måste du förbereda väggarna för dekoration. Det finns många sätt att förbereda dem.

Det vanligaste sättet är med ett metallnät . Du kan hitta den i alla järnaffärer, och det kostar en slant. Ett speciellt metallnät fästs med pluggar på tegelverket. Det hjälper inte bara murbruk att stanna kvar på väggen, utan förhindrar också att gipset spricker.

Om du vill spara pengar kan du istället för ett gitter använda en tråd som skruvas på spikar som drivs in mellan tegelstenarna. Denna process kommer dock att ta längre tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller en betongvägg är det tillräckligt att repa den lite, och sedan kommer murbruk att fästa dem väl. För ett slaggblock eller skalsten behövs ingen förberedelse alls. Det räcker att fukta sådana ytor med vatten så att de inte tar bort fukt från lösningen. Du bör inte vänta på att de torkar.

Bild
Bild

Hur förbereder man lösningen?

När allt är klart för att putsa väggarna kan du börja förbereda lösningen. Naturligtvis är det mycket lättare att köpa färdiga torra blandningar baserade på cement eller med tillsats av gips, kalk eller cementgips.

Det räcker att fylla dem med vatten. Det är inte värt att experimentera med mängden vätska - proportionerna kommer att anges på förpackningen. Men om mycket arbete planeras, blir det mer ekonomiskt att göra en lösning med egna händer. Det kommer inte att vara svårt att förbereda det, det är viktigt att proportionerna respekteras.

Bild
Bild

Lösningen innehåller endast tre komponenter - sand, cement och vatten . Först måste du välja cement, eftersom lösningens sammansättning beror på vilket märke det kommer att vara. Cement är av märkena M400 och M500, vilket betyder förhållandet mellan cement och sand: M400 är en till fyra och M500 är en till fem. Sedan måste du noggrant sålla sanden så att det inte finns skräp i den. Det bör vara fritt från lerinneslutningar, eftersom lera absorberar fukt starkare, vilket kan orsaka synliga sprickor och andra skador på väggytan.

Nästa steg är att blanda torra material i en betongblandare och tillsätta den nödvändiga mängden vatten till lösningen. Det är nödvändigt att späda sandcementmorteln till en sådan konsistens att den håller formen, men samtidigt gnids den väl över väggens yta. Du kan också lägga till flytande tvål för att göra gipset mer rörligt. En sked vätska räcker för en hink med lösning.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du förbereder lösningen är det nödvändigt att hålla sig till proportionerna, annars blir blandningen för "fet". Det betyder att det finns för mycket cement i murbruk. En sådan beläggning kommer att vara hållbar, men även liten krympning kommer att leda till sprickor.

Den andra extremen är dock också dålig. Om lösningen är för "mager" är den inte heller bra. Denna egenskap beskriver en komposition där det finns för mycket sand och inte tillräckligt med cement. Som ett resultat kommer denna typ av besparingar fortfarande att komma ut i sidled: lösningen kommer att visa sig vara för svag och väggarna kommer snabbt att täckas med skalliga fläckar.

Bild
Bild

Förbrukning per 1 m2

Det är absolut nödvändigt att beräkna mängden murbruk när man börjar putsa väggarna, eftersom den färdiga blandningen tjocknar mycket snabbt. Gipsförbrukningen per 1 m2 påverkas av många faktorer. De viktigaste är väggarnas kvalitet och typen av gips. Dessutom härdar den färdiga lösningen mycket snabbt, så du måste beräkna mängden av blandningen. Detta sparar pengar och ökar produktiviteten för din väggdekoration.

Om väggarna är jämna blir gipsskiktet minimalt ., men tvärtom, i närvaro av sprickor eller fördjupningar, kommer lösningens flödeshastighet också att öka. Faktum är att hantverkare ofta använder gips för att lösa allvarliga problem under reparationsprocessen - för att stänga sprickor, dölja ett nätverk av sprickor eller helt enkelt jämna ut väggarna. En bra lösning klarar alla dessa uppgifter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid dekoration av väggar för 1 m2 torrt gips krävs två till tre gånger mindre än cement. Tjockleken på skiktet, om ytan är ojämn, är en centimeter och lösningsförbrukningen är cirka åtta till nio kg. När väggen är felfri kan skiktet reduceras till 0,5 cm, respektive kommer förbrukningen att sjunka till hälften.

När man avslutar med cementmurbruk är förbrukningen av gips dubbelt så mycket som vid användning av gips, cirka 16-17 kg. Sammansättningen av en sådan lösning inkluderar endast sand och cement. Det är inte heller värt att spara på det - du måste ta materialet från märket M400. Då kommer materialförhållandet att vara 4 kg cement och 13 kg sand.

Bild
Bild

För att minska förbrukningen av lösningen är det nödvändigt att förbereda basen.

Timmerväggar eller väggar av trä eller betong måste grundas i två lager. Den maximala förbrukningen blir när man putsar väggar från block, eftersom väggar av denna typ är mycket ojämna.

Ovanliga beläggningar förtjänar särskild uppmärksamhet . Innan du lägger på ett lager gips avlägsnas vanligtvis det föregående. Så, till exempel, om väggarna tidigare var färdiga med småsten eller kakel, måste de rengöras med specialverktyg. Väggar av skumbetong eller ytor med skumplast kräver minimal bearbetning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningsprocess

Idag föredrar många att flytta ansvaret för att reparera ett hus eller en lägenhet till arbetarna. Inklusive väggplåster. Men den här processen är faktiskt inte så mödosam och tidskrävande som den verkar.

Arbetet är ganska monotont . Cementmurbruk kan hällas på väggarna med en spatel eller murslev. Den kastas i en vinkel på fyrtiofem grader från botten till toppen tills skiktet täcker beacons höjd. Sedan är ytan i linje med regeln. För att göra detta måste du lägga den på två fyrar och sträcka cementgipset, rör sig upp och ner, i sicksackvågor. Således lägger murbruk sig ner i ett jämnare lager och fäster tätt mot väggen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den överflödiga lösningen avlägsnas tillbaka i satsbehållaren. Väggarnas yta måste vara snygg och fri från synliga oegentligheter eller gipsöverhäng. Om några oegentligheter kvarstår kastas de över med en liten mängd av blandningen och jämnas igen med en regel. Detta fortsätter till taket, och först då kan du gå vidare till nästa nivå, som ligger mellan fyrarna.

När det är nödvändigt att lösningens tjocklek är större, upprepas alla processer mer än en gång. Till exempel om väggarna är adobe eller skalade från ett lager av kakel. Tekniken i detta fall är följande: det första lagret av gips appliceras, sedan torkar det och först efter det appliceras nästa lager.

Om lagret är för tjockt kan det helt enkelt glida av. För att förhindra att detta händer är det nödvändigt att använda ett metallnät som inte tillåter lösningen att göra detta.

Bild
Bild
Bild
Bild

När lösningen har torkat kan du gå vidare till det sista steget i väggdekorationen, som är ytfogning. Mekanisk injektering tar inte mycket tid, och du kan göra allt själv. För att göra detta, blanda samma lösning som för gips, medan dess konsistens ska vara något flytande. Denna blandning måste appliceras på väggen och slipas snabbt med en halvspackel tills en slät yta erhålls.

Bild
Bild

Tips

Nybörjarmästare som arbetar med gips för första gången får alltid hjälp av råd från erfarna specialister. Det finns inga svårigheter, men det finns fortfarande ögonblick som förvirrar lekmannen.

Huvudfrågan med vilken ägarna vänder sig till mer erfarna bekanta för att få hjälp är hur man väljer ett gips för arbete. Det finns fyra huvudtyper av detta material på en gång.

De har alla olika egenskaper och används för olika ändamål:

  • Fasad . Detta material är avsett för utomhusbruk. Fasadgips används utomhus för efterbehandling av garage eller bodar, samt för isolering av hörn i hus. Som regel är det minst krångel med det, men det är fortfarande inte värt att köpa för ett hus.
  • Grov . Denna typ av gips används för att behandla ojämna väggar eller väggar med stora fördjupningar. Man tror att detta skikt appliceras före ytterligare ett som ändrar väggens utseende. Detta tillvägagångssätt kommer att avsevärt spara pengar när du köper ett kitt, eftersom grovt gips är billigare. Och under ett lager kitt och vacker tapet kommer alla brister i detta material inte att synas alls.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Hög kvalitet . Till skillnad från den föregående täcks kitt av hög kvalitet inte längre med någonting. Väggbehandling med sådant material är det sista steget. Sådan gips används redan innan du klistrar in tapeten eller innan du lägger plattorna. Men den har också ett slags minus - den klarar inte av allvarliga sprickor, sprickor eller andra oegentligheter.
  • Hög kvalitet . Detta är den dyraste typen av gips. Väggarna efter sådan behandling är släta och jämna. För beredning av väggar för målning används främst högkvalitativ gips. Men för andra uppgifter är det inte särskilt lämpligt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa punkt som många bryr sig om är att arbeta med vägggips. Här finns det faktiskt inga speciella finesser. Huvudpunkten, som aldrig får glömmas bort för att undvika oegentligheter på väggarna - de måste vara helt platta och rena.

Allt överskott måste avlägsnas innan efterbehandling. Då är det viktigt att rengöra ytan från smuts, och också att behandla den med en primer, som måste appliceras i ett inte särskilt tunt lager.

Ett annat användbart tips är att du inte ska utföra reparationsarbete vid för höga eller för låga temperaturer. Både värme och kyla har en lika negativ effekt på härdande gips. Väggar som behandlas i detta väder spricker mycket snabbare. Därför är det bättre att vänta på rätt ögonblick.

Bild
Bild

Det finns ett annat sätt att förlänga livslängden för en renovering förutom att välja de idealiska förutsättningarna för att utföra den. För att murbruk ska hålla längre och det inte fanns några sprickor när gipset torkar är det nödvändigt att installera ett stål- eller polypropylenät på väggarna med hjälp av pluggar. Om det görs korrekt kommer det att göra väggarna mer hållbara.

Att prägla väggar med egna händer, som praktiken visar, är inte en mycket svår process . Efter att ha räknat ut insatserna i arbetet och hittat material som är lämpligt för genomförandet av en specifik idé kan du göra en bra reparation med dina egna händer eller åtminstone förbereda väggarna för vidare arbete som utförs av mästarna.

Rekommenderad: