Gipsning Av OSB-skivor: Hur Kan Du Gipsa Ute Och Inne I Lokalerna? Hur Man Putsar Ett Hus Med Dekorativt Gips "barkbagge"?

Innehållsförteckning:

Video: Gipsning Av OSB-skivor: Hur Kan Du Gipsa Ute Och Inne I Lokalerna? Hur Man Putsar Ett Hus Med Dekorativt Gips "barkbagge"?

Video: Gipsning Av OSB-skivor: Hur Kan Du Gipsa Ute Och Inne I Lokalerna? Hur Man Putsar Ett Hus Med Dekorativt Gips
Video: Hur gör snickaren - Montering av gipsskivor på vägg 2024, Maj
Gipsning Av OSB-skivor: Hur Kan Du Gipsa Ute Och Inne I Lokalerna? Hur Man Putsar Ett Hus Med Dekorativt Gips "barkbagge"?
Gipsning Av OSB-skivor: Hur Kan Du Gipsa Ute Och Inne I Lokalerna? Hur Man Putsar Ett Hus Med Dekorativt Gips "barkbagge"?
Anonim

Få människor vet att OSB-plattor uppfanns i Kanada under byggandet av ramhus. Efter en tid blev ryska specialister intresserade av denna teknik. De började använda orienterad strängskiva för ytter- och invändig beklädnad. Men trots trästrukturen försöker många människor ändra plattornas utseende, vilket ger dem en ovanlig dekorativ effekt. Gips är en av dessa metoder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

OSB-plattan är ett byggmaterial i flera lager som tillverkas genom återvinning av naturligt träavfall. Avfall avser träspån och fina flisar som hålls samman av syntetiska hartser och vax.

Ett särdrag hos OSB -skivor är styrka, flexibilitet, värme och ljudisolering.

Trots alla dessa egenskaper är det omöjligt att lämna OSB utan ett skyddande lager . Exponering för fukt påverkar materialet negativt, det kan svälla, mörkna och till och med delaminera. För att förhindra att detta händer gipsas OSB -skivor, vilket skyddar materialet från negativa faktorer. Och efter puts kan ytan dekoreras med valfritt ytmaterial. Detta kan vara färg, tapeter, dekorativa paneler, sidospår, dekorativ sten och dekorativt gips.

Bild
Bild
Bild
Bild

Många tror att även med ett gipsskikt kan OSB försämras. Denna åsikt är felaktig. I närvaro av ett skyddande lager slutar OSB -ark att vara rädda för temperaturförändringar, bli fuktbeständiga, få ytterligare mekanisk styrka . Med gipsblandningen kommer det att vara möjligt att skapa ytterligare buller och värmeisolering, skydda panelerna och framför allt dölja anslutningssömmarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kompositioner

Cirka 80% av komponenterna i OSB -skivor är gjorda av naturligt trä. Det är därför det rekommenderas att använda blandningar som endast är avsedda för träbearbetning. På byggmaterialmarknaden kan du dock hitta kittblandningar av universal typ.

Vidare föreslås att du bekantar dig med listan över sammansättningar av kitt som är avsedda för utjämning av OSB -ytor

  • Olja och limkomposition . I sådana produkter är basen en oljelack. Linolja finns som en extra komponent. Komplettering med andra element är möjlig.
  • Limkomposition . Dessa är blandningar baserade på oljor, lim och olika mjukgörare.
  • Nitro kitt . Kärnan i den presenterade blandningen är eter, hartser, mjukgörare och lite lösningsmedel.
  • Gipskomposition . Grunden är gips. Som ytterligare element - polymertillsatser.
  • Kompositioner med latex . Sådana blandningar är mycket dyrare än tidigare presenterade alternativ. De är dock de mest lämpliga för OSB -beläggning av fasadytor och inredning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt den information som lämnas blir det klart att varje enskild typ av kitt har en individuell sammansättning. Följaktligen ändras blandningens egenskaper och egenskaper från mängden av vissa komponenter.

De tidigare nämnda plåsterna för allmänna ändamål faller i flera kategorier

  • Grov . Sådan gips appliceras på ytan i ett tjockt lager för att dölja alla brister.
  • Dekorativ . Oftast kallas det mållinjen. Det appliceras på de förberedda väggarna med det tunnaste lagret, och först efter att tapeten har limmats målas ytan eller appliceras dekorativt gips.
  • Särskild . Sådana universella blandningar utmärks av värmeisolerande, röntgenskyddande, fuktsäkra och bullerdämpande parametrar.
Bild
Bild
Bild
Bild

I inget fall kan man ignorera det faktum att gipsblandningar är uppdelade efter tillämpningsområdet:

  • gips för inredning;
  • gips för yttre dekoration;
  • universell gips.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förresten, gipsblandningen för inredning är uppdelad efter textur:

  • " Lamm " - i detta fall får ytan en finkornig struktur på grund av förekomsten av små obehandlade stenar i kompositionen;
  • " Barkbagge " - den färdiga ytan påminner något om ett träd som attackeras av skalbaggar;
  • " pälskappa " - präglat gips med en slät yta som liknar mjuk villi.

Och ändå, oavsett vem som rådar något, rekommenderar experter att använda formuleringar som utvecklats specifikt för bearbetning av OSB -plattor.

Bild
Bild

Polymer

Universell byggnadsgips, vars egenskaper beror på egenskaperna hos den använda polymeren. Om siloxan finns i kompositionen betyder det att ytan kommer att få ytterligare skydd mot exponering för en fuktig miljö i upp till 5 år.

Hittills finns polymergips i två typer:

  • på vattenlöslig grund;
  • med organiska lösningsmedel.

Naturligtvis är kostnaden för sådant gips ganska hög. Prestanda garanterar dock en lång livslängd.

Bild
Bild

Dekorativ

Detta gips, efter att det applicerats på OSB -ytan, skapar ett färdigt dekorativt lager som inte kräver ytterligare bearbetning. Du kan använda den för inredning och exteriör.

Idag är dekorativa plåster uppdelade i texturerade och strukturella blandningar, i vilka kompositioner som fyllmedel av olika fraktioner används. Följaktligen kommer den slutliga finishen att bero på vilken typ av gips som används. Det kan vara "lamm", "barkbagge" eller "päls", som nämndes tidigare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mineral

Bindemedel till mineralgips kan vara gips, kalk, cement eller lera. Dessa naturliga fyllmedel har många fördelar . Först och främst skyddar de ytan från effekterna av en fuktig miljö, släpper ut ånga, är inte rädda för plötsliga temperaturförändringar och är brandsäkra. Mineralgips är inte heller rädd för ultraviolett ljus, det lämpar sig för restaurering och har ett rimligt pris.

Den enda nackdelen är bristen på elasticitet. Om det finns en järnväg i närheten kommer vibrationer att orsaka sprickor på väggens eller takets yta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Elastisk

Ett särdrag hos det presenterade gipset kan ses i dess namn. Det följer att under alla belastningar och förskjutningar av OSB-plattor kommer gipset inte att spricka, utan helt enkelt sträcka sig . Detta alternativ är det bästa för nya byggnader som ännu inte har krympt.

Fördelarna med elastiskt gips är fuktskydd, miljövänlighet, hållbarhet, enkelt underhåll och möjlighet till restaurering. Nackdelar - instabilitet mot eld och antistatisk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metoder för applicering av gips

När man putsar OSB -skivor möter många hantverkare vissa svårigheter:

  • detta material absorberar fukt som finns i lösningen;
  • på grund av den resulterande fukten kan träbasen spricka;
  • det är mycket svårt att uppnå god vidhäftning av kompositionerna.

För att hantera dessa problem måste befälhavaren bestämma vilken gipsmetod som är bäst att använda

  • Traditionellt alternativ . I detta fall är det tänkt att putsa ytan utan att använda isolering.
  • Putsning med isolering . Här pratar vi om utomhusarbete med skum, bitumenpapp eller kraftpapper.
Bild
Bild
Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktion

Tack vare byggnadens moderna möjligheter är det möjligt att putsa väggarna som är mantlade med OSB-plattor, inomhus, för att dekorera huset från gatan. Och på grund av enkelheten att applicera gipsblandningen kan du utföra reparationsarbete med egna händer.

Innan du fortsätter med puts, är det nödvändigt att förbereda OSB -skivor, ta bort damm och smuts från dem

Det är att föredra att använda white spirit för att bli av med svår smuts. Efter rengöring måste ytan grundas och först sedan fortsätta att putsa panelerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetsalgoritm:

  • kitt appliceras vid lederna;
  • ångspärr är fixerad på plattorna;
  • ett lager av utspätt lim appliceras över ångspärren;
  • ett förstärkningsnät läggs ovanpå limmet;
  • en dag senare appliceras det tunnaste lagret av lim för att jämna ut ytan;
  • ytan behandlas med en primer;
  • ett avslutande gipsskikt appliceras.
Bild
Bild

Utanför lokalerna

För gipsning av OSB -skivor installerade på fasaden av en byggnad rekommenderas att använda den traditionella metoden. Naturligtvis antar det förberedelsens varaktighet, eftersom det är utifrån som materialet är mest utsatt för de negativa effekterna av en fuktig miljö.

Ytförberedelse sker i tre steg:

  • fixering av fuktsäkra material;
  • installation av ett armeringsnät;
  • primer.

När primern är helt torr måste du ta en silikat eller mineralplåster. Murbruk bör appliceras i ett tunt lager som inte är mer än 5 mm tjockt. Den färdiga ytan kan sedan dekoreras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Husägare som inte vill spendera pengar på ytterligare inredning uppmuntras att använda gipsets polymersammansättning. Endast sättet att tillämpa innebär en tydlig sekvens av åtgärder.

  • Slipning . För detta arbete behöver du grovt sandpapper. Med sin hjälp är det nödvändigt att bli av med utskjutande element och andra ytfel.
  • Primer . Efter slipning rengörs plattorna från damm och grundas med en förening för träytor.
  • Putsning . Med mjuka men snabba rörelser appliceras gipsbruket på de grundade brädorna.

Det färdiga lagret av polymergips kräver inte ytterligare bearbetning. Men om en önskan uppstår kan den senare målas om.

Bild
Bild

Inuti

Processen att putsa väggar inomhus är uppdelad i 2 steg - grov och efterbehandling . Grovning betyder ytbehandling och efterbehandling innebär att man applicerar ett gipsskikt.

Ytförberedelse bör börja med att täta lederna. Använd helst ett silikon- eller akryltätningsmedel . Ytterligare arbete kräver användning av sandpapper för att bli av med ojämnheter på ytan. Därefter rengörs plattorna från damm och smuts, varefter en primer appliceras.

Efter att primerskiktet har torkat är det nödvändigt att fortsätta med kittet . I detta fall är det att föredra att använda en limbaserad komposition. Innan den appliceras fixeras ett metall- eller plastnät på väggarna, vilket förbättrar vidhäftningen av blandningen till OSB -basen. Efter det appliceras ett kittskikt så att nätet är helt dolt.

Bild
Bild

När kittet är torrt kan du börja dekorativt puts. Den valda blandningen ska spädas enligt tillverkarens instruktioner . Därefter tas en platt murslev och blandningen appliceras försiktigt på ytan i flera lager.

Det viktigaste är att se till att skikttjockleken inte överstiger 5 mm. Om lager appliceras efter varandra är det viktigt att det föregående är helt torrt.

Rekommenderad: