Gipsväggar På Fyrar (54 Bilder): Hur Man Putsar Med Egna Händer, Måste Du Ta Bort Fyrarna Från Taket Efter Arbete

Innehållsförteckning:

Video: Gipsväggar På Fyrar (54 Bilder): Hur Man Putsar Med Egna Händer, Måste Du Ta Bort Fyrarna Från Taket Efter Arbete

Video: Gipsväggar På Fyrar (54 Bilder): Hur Man Putsar Med Egna Händer, Måste Du Ta Bort Fyrarna Från Taket Efter Arbete
Video: 7 лайфхаков с ГОРЯЧИМ КЛЕЕМ для вашего ремонта. 2024, April
Gipsväggar På Fyrar (54 Bilder): Hur Man Putsar Med Egna Händer, Måste Du Ta Bort Fyrarna Från Taket Efter Arbete
Gipsväggar På Fyrar (54 Bilder): Hur Man Putsar Med Egna Händer, Måste Du Ta Bort Fyrarna Från Taket Efter Arbete
Anonim

Efter att ha köpt en lägenhet i en ny byggnad står alla inför problemet med att färdigställa lägenheten. En viktig komponent som kräver mycket tålamod och noggrann omsorg vid en sådan kosmetisk reparation är murning av väggar. Under byggandet av ett hus tänker hantverkare ofta inte på vad det är nödvändigt för att göra väggarna jämna, så de nya ägarna upplever många svårigheter. Men i den moderna världen finns det en bra putsmetod som hjälper till att förenkla denna långa och mödosamma uppgift. Detta är en ny teknik där väggar och tak är i linje med fyrar. Låt oss överväga nyanser av denna process.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Metoden att putsa väggar på fyrar har flera funktioner. Fyrar är ett slags guider som begränsar planet på ytan avsedd för inriktning. Om du placerar dem korrekt, korrelerar positionen med hänsyn till rummets geometriska form, kan du enkelt minska arbetskostnaderna under väggarnas inriktning. Det är nödvändigt att göra en prognos för gipsförbrukningen i steget att välja den initiala ytan (den längs vilken de kommer att vägledas i framtiden när de avslöjar planen på andra väggar).

Bild
Bild
Bild
Bild

När du använder färdiga fyrar minskar en viss mängd av den användbara volymen i rummet som ska färdigställas . Materialet i sig minskar ytan i rummet, eftersom det över hela sin längd har samma tjocklek. Bättre att inte lägga gips under hela fyren. Det är att föredra att lägga ut det med en vinkel mellan basväggen, som ska vara vinkelrät mot de andra två, och själva materialet. Det hjälper till att göra väggen mjukare.

Med denna metod kan du spara på mängden gips som används och spara användbart utrymme i rummet.

Bild
Bild

Om du justerar väggarna korrekt med fyrar kan du få en perfekt plan yta med ett garanterat resultat. Men det slutliga resultatet påverkas avsevärt av profilernas korrekta placering. För att utföra efterbehandlingen korrekt kan du använda rörsystemet. Ett par lodlinjer måste sänkas längs väggens kanter. Sedan installeras två lameller vertikalt längs dessa två lodlinjer, trådarna dras mellan dem (ett plant vertikalt plan erhålls längs vilket puts kan utföras).

Bild
Bild

För att förenkla uppgiften att sätta upp fyrar har vissa tillverkare förberett speciella fästen av metall eller plast . Sådana detaljer används bäst av nybörjare i de tidiga stadierna av väggjustering. De kommer att öka arbetstakten och ytterligare minska arbetskostnaderna för puts. När man inbjuder byggare att arbeta med putsväggar är det viktigt att veta att de själva behöver uppfylla produktionstakten, som är cirka 10 timmar per rum. Du kan göra det själv snabbare och bättre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Det finns flera typer av fyrar som används för att jämna ut väggarna.

  • Fyrar i trä är gjorda av ett massivt träblock. De kan hittas var som helst. Priset på denna produkt är lågt, vilket lockar köpare.
  • Profiler av lättmetaller eller plast är specialdesignade fyrar. De har formen av bokstäverna "L" eller "T", de är väl anslutna till basen, på vilket lim eller ett lager av blandning för puts sedan smetas.

När du köper sådana profiler är det viktigt att vara uppmärksam på materialets styvhet . De fyrar som är gjorda av en för tunn plåt kommer därför att böja sig, kan därför skapa stora svårigheter under drift. Metallfyrar kan inte vridas, till skillnad från trästänger.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Metallprofiler kan användas många gånger, om det behövs kan de lämnas i väggen. Emellertid kan sådant material rosta över tid, därför rekommenderas att ta bort profilerna efter en lyckad puts av ytan.

Fyrar för utjämning av väggar från en gipsblandning är gjorda med egna händer enligt följande schema .

  1. Det är nödvändigt att jämnt placera spikkedjan med hjälp av lodlinjer för detta.
  2. När nagelremsan har skapats måste du applicera limdeg eller gipsblandning på locken.
  3. Efter att lösningen har härdat avlägsnas dess överskott till nivån på locken.
  4. Därefter bör en rak lång stång fästas på de formade knölarna och lösningen appliceras i det bildade gapet.
  5. När lösningen stelnar måste blocket avlägsnas genom att banka längs hela dess längd.
Bild
Bild
Bild
Bild

Som ett resultat av dessa manipulationer erhålls en slät gipsfyr, längs vilken det är bekvämt att navigera när väggarna planas ut.

Applikationsområde

Bakenmetoden för utjämning av ytor har ett brett användningsområde. Lätta metallprofiler används för att jämna ut takytan. Men i det här fallet finns det flera viktiga nyanser som måste beaktas vid efterbehandling. Med en stor höjdskillnad i taket rekommenderas att man applicerar gips utan att använda fyrar, eftersom ett lager med stor tjocklek kan falla. Även appliceringen av ett mellanliggande lager primer kommer inte att rätta till denna situation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med hjälp av fyrar kan du jämna gipsskivor om de av någon anledning har hål eller fördjupningar.

Viktigt att komma ihåg: helt med beacon-metoden bör endast fuktbeständiga gipsskivor av gips putsas. Gipsskivans yta bör endast putsas i delar. Det är viktigt att förbereda gipset innan gipset appliceras. Det är nödvändigt att rengöra det från olika föroreningar, ta bort damm och först applicera gipsblandningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur jämnar man gips?

Profiler av lättmetall eller plast, vid utjämning av gips, fungerar som en hjälpguide för att skapa en perfekt plan väggyta. I detta fall bör rälshöjden vara minimal, cirka 6 mm, så att gipsskiktet är tunt och fäster bra på arken. Det är nödvändigt att gipsa ytan i ett varmt rum med normal luftfuktighet; för att bibehålla hälsan är det bättre att använda andningsskydd och handskar. För utjämning av gips behöver du endast använda gipsbaserade gipsblandningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer för betong

Betong kan också putsas med beacon -metoden. Detta sker enligt en viss teknik.

  • Inledningsvis är det nödvändigt att ta bort alla skador från väggen, inklusive gropar och utbuktningar.
  • Det är nödvändigt att lägga kanaler för kommunikation och elektriska ledningar.
  • Det är nödvändigt att förbereda en betongyta för puts (rengör den från smuts och grunda den sedan).
  • Det är värt att fästa ett speciellt nät för puts på väggen med hjälp av pluggar och brickor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter det kan du fästa fyren på väggen . Fixera först den självgängande skruven eller pluggen under taket på väggen på ett avstånd av cirka 15 cm från hörnet. Spalten mellan huvudet och väggen bestämmer tjockleken på gipset. Sedan, bredvid golvet, mittemot det första provet, lägger de det andra, som måste placeras på samma vertikal med det första. Mellan dem är det nödvändigt att lägga bitar av gips av paris, som ska vara över samopezovnivån.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter det är det värt att fästa en metall- eller plastprofil på höljena och dränka den i gips. Fyrens korrekta placering måste kontrolleras med en byggnivå. Om du avviker från den idealiska horisontalen måste du vrida eller skruva loss något av samopezov och kontrollera skenans läge igen. Alla dessa manipulationer kan utföras tills fyren är fixerad strikt vertikalt. Det är också nödvändigt att installera en fyr från den andra kanten av väggen.

Bild
Bild

Ett rep bör sträckas mellan lamellerna och de återstående fyrarna bör installeras mellan dem längs dess längd.

Avståndet mellan profilerna bör vara mindre än längden på regeln som kommer att anpassa väggarna. I slutet ska alla lameller vara i samma vertikala plan. Samma metod används när man putsar väggpaneler i luftbetong.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installationsmetoder

Professionella använder många olika metoder för att installera fyrar. Därför finns det mycket kontroverser om vilken metod för att ställa in bollsystemet som är bäst. Tänk på flera metoder för att installera profiler som är fullt tillgängliga för självmontering.

Med lasernivå

Placeringen av fyrprofiler är utformad för att skapa ett enda, fullt plan, som bör ställas in med två linjer vinkelrätt mot varandra. Den ena hjälper till att beräkna tjockleken på gipsskiktet, och den andra är en strikt vertikal linje längs vilken putsningen sker. Fördelen med en laserplotter är att du kan bygga två linjer samtidigt med den. Efter det verkar installationen av fyrar inte längre så svårt. Kostnaden för en sådan enhet är ganska hög; inte alla har råd att köpa den för reparation. Oftast köps den av professionella byggare, förutsatt att denna laserbyggare kommer att återanvändas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

På lodlinjer

I avsaknad av lasernivå kan du använda en äldre och beprövad metod: installation av profiler längs lod. De senare är vanligtvis två sladdar, som är fästa vid taket nära hörnen. Flera horisontella linjer är markerade på själva väggen, som sätter steget från en plugg till en annan. Sedan dras en annan sladd vinkelrätt mot de två första repen. Det kallas en reglage och används i de fall det är nödvändigt att exakt markera luckorna mellan alla framtida hål för pluggarna, på vilka fyrarna sedan kommer att fästas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Strängmetod

Denna metod uppträdde för inte så länge sedan, men har redan blivit ganska populär. Det har många fördelar som är svåra att ifrågasätta. Till exempel är detta enkelheten och hastigheten vid inställning av profiler, alternativ för horisontell och vertikal installation, samt bekväm applicering av gips. För att installera en profil på detta sätt behöver du två kanaler för fästelement, där spännings- och justeringsbultarna måste installeras.

Bild
Bild

Strängens roll i detta fall spelas av en elastisk tråd tillverkad av högkvalitativt stål (med en diameter på cirka 1,5 mm).

Bild
Bild

Med fästen

Denna metod för att installera fyrar är mer lämplig för renovering nybörjare och icke-professionella. Fixering av sådana fästelement för montering av profiler måste utföras strikt enligt instruktionerna som de säljs med. Installationen av detta material beror helt på dess typ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur installerar man fyrar?

Fyrar kan installeras med hjälp av flera tekniker. Det finns många videomasterklasser som förklarar hur man monterar profiler. De motsäger sig ofta. Installation av fyrar kan utföras i flera steg.

Redan från början måste du noggrant undersöka väggytan längs det vertikala planet med hjälp av en nivå … De mest märkbara avvikelserna från normen bör noteras med en markör på väggen. Med en nivå bör du sedan undersöka väggen längs ett horisontellt plan. Det är bättre att ta bort de mest märkbara utbuktningarna (klipp av med en perforator).

Bild
Bild
Bild
Bild

Sedan måste du ta bort markeringarna för fyrarna. Du måste börja från hörnen: det är viktigt att gå bort från dem med cirka 30 cm (minsta tolerans är 25 cm). Vidare är det nödvändigt att göra märken som är cirka 160 cm från varandra, så att regeln kan nå från en fyr till en annan. Samtidigt kan du inte dela väggen i ojämlika delar. Till exempel, om det finns cirka 2 meter yta kvar under markeringen, är det bättre att ställa in profilen på märket 1 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter är det nödvändigt att ta bort allt damm och annan smuts från väggen och sedan behandla den med en djup penetrationsprimer. Dessa manipulationer hjälper till att bevara väggens integritet och skyddar den från mögel och mögel. Efter att ha väntat på att väggen ska torka helt är det värt att ta en metallprofil, fästa den på linjen som skisseras i förväg och skruva in en självgängande skruv i den övre delen av fyren. Sedan måste en lodlinje fixeras till skruvhuvudet, vilket hjälper dig att navigera på de platser där du behöver göra hål för andra skruvar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är nödvändigt att rikta in fyren så att den bildar ett plant vertikalt plan. Om det inte fungerar måste du dra ut de självgängande skruvarna och rikta in ledet med en lodlinje tills det installeras jämnt.

Först efter att ha uppnått det perfekta resultatet kan lodet tas bort. Samma arbete måste göras med andra fyrar.

Det är viktigt att fixa fyrarna med gips på flera ställen .så att några av dem är inuti gipsskiktet. Då är det värt att lämna strukturen i flera timmar, så att den kan torka ut. Det är absolut nödvändigt att kontrollera gipsets torrhet på fyrarna, annars kan strukturens integritet kränkas. Efter det kan du börja putsa väggen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha utfört dessa manipulationer kan du bara lämna fyrprofilerna om du sedan planerar att lägga ut väggen med keramiska plattor. I alla andra fall bör fyrar avlägsnas. Bakgrund eller färg kan inte dölja närvaron av fyrar i väggen. Därför är det bättre att demontera profilerna efter avslutad gipsprocess. Det är nödvändigt att ta bort alla självgängande skruvar, dra ut fyrarna från väggarna och försegla sedan hålen med gips.

Processen att applicera blandningen

I de flesta fall rekommenderas gipsblandningar för gör-det-själv-väggutjämning.

Bild
Bild

En sådan gipslösning har ett stort antal fördelar:

  • Denna gips kännetecknas av hög plasticitet.
  • Skikten i denna blandning kan ha en stor tjocklek, ytan efter reparationen är inte täckt med sprickor.
  • Gips med gips ger hög ljudnivå och värmeisolering.
  • Det kommer inte att ha nederbörd och klumpar på väggarnas yta.
Bild
Bild

I förväg måste hål och urtag i väggen förseglas med cementbruk och få torka. Innan du börjar putsa måste du noggrant omröra blandningen med en perforator. Först då kan du börja fördela gipset över ytan. Vid applicering av murbruk är det bättre att använda en bred murslev så att ett tjockt lager gips kan appliceras. Det är nödvändigt att jämna ut lagren av gipsblandningen nedifrån och upp med hjälp av regeln (en stång av slät förstärkning). Det är bättre att ta bort överskottet efter utjämning av gipset så att det inte torkar ut och inte stör efterbehandlingen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

tips och tricks

Det finns många tips och tricks som experter kan ge en nybörjare. Det finns inga hårda och snabba regler, varje mästare har sina egna hemligheter. Låt oss överväga de viktigaste:

  • När du installerar fyrar med fästelement är det nödvändigt att ta hänsyn till att efter sådan fixering är profilerna svårare att ta bort från väggen, avlägsnande är nödvändig för att undvika oxidation av fyrarna och förlänga gipsets livslängd.
  • Det är bättre att använda speciella stavar för att installera fyrar. De bör inte överstiga en längd på 80 mm och vara cirka 8 mm tjocka.
  • För en bra fördelning av lösningen är det nödvändigt att behärska appliceringsmetoden med speciella kast. På så sätt kan tomrum på väggarnas yta förhindras.
  • För att inte slösa bort ett extra paket gipsbruk, är det nödvändigt att omedelbart utse den högsta sektionen, som kommer att bli utgångspunkten för väggarnas nya höjd.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter installationen av fyrarna är det nödvändigt att beräkna den ungefärliga förbrukningen av gipsblandningen per m2 vägg.

Detta kan göras enligt följande:

  • mäta hur långt varje led avviker från väggplanet;
  • resultaten måste läggas till och sedan divideras med väggmätningarna.

Värdet som kommer att erhållas under beräkningarna är skikttjockleken. Konsumtionen av gipslösningen som är nödvändig för att skapa en slät vägg beror på den. Observera att skiktet inte får vara mindre än fyrens bredd. Fyren är i genomsnitt 6 mm tjock. Detta måste beaktas vid beräkning av mängden gips.

Rekommenderad: