Cementgips: Cementbaserade Kalkgipsblandningar För Inomhus- Och Utomhusbruk, Knauf Och Ceresit-föreningar För Väggar

Innehållsförteckning:

Video: Cementgips: Cementbaserade Kalkgipsblandningar För Inomhus- Och Utomhusbruk, Knauf Och Ceresit-föreningar För Väggar

Video: Cementgips: Cementbaserade Kalkgipsblandningar För Inomhus- Och Utomhusbruk, Knauf Och Ceresit-föreningar För Väggar
Video: Rena ämnen och blandningar 2024, Maj
Cementgips: Cementbaserade Kalkgipsblandningar För Inomhus- Och Utomhusbruk, Knauf Och Ceresit-föreningar För Väggar
Cementgips: Cementbaserade Kalkgipsblandningar För Inomhus- Och Utomhusbruk, Knauf Och Ceresit-föreningar För Väggar
Anonim

Cementbaserad gips är en av de starkaste och mest hållbara. Ett lager gips ger inte bara sanitär utan även estetisk funktion. Först och främst är det nödvändigt att jämna ut väggarna och skydda dem från alla typer av skador, och dessutom kommer det att spela rollen som en värmeisolator och ljudabsorberare.

Bild
Bild

Särdrag

Cementgips används för:

  • efterbehandling av olika fasader;
  • utjämning av ytor i utrymmen där det inte finns någon uppvärmning, eller i rum med hög luftfuktighet;
  • tätning av sömmar eller sprickor i väggar utanför och inuti byggnader;
  • utjämningsytor med betydande defekter;
  • för att förbereda väggarna för kakel.
Bild
Bild
Bild
Bild

De främsta fördelarna med sådana kompositioner inkluderar:

  • gips har utmärkt beläggningsstyrka;
  • cementmurbruk har hög vidhäftning på tegel- och betongytor och fyller även små sprickor. Själva beläggningen kommer ut helt slät;
  • motståndskraft mot temperaturskillnader;
  • välkänd hållbarhet;
  • också ett plus kan betraktas som enkelheten i beredningen av lösningen: den görs ofta hemma, helt enkelt genom att helt enkelt blanda alla komponenter som används i nödvändiga proportioner;
  • överkomlig kostnad för den genomsnittliga mannen på gatan.
Bild
Bild
Bild
Bild

Men sådana beläggningar har flera nackdelar:

  • komplex installation;
  • ytan kommer grov ut, av den anledningen kommer det att vara nödvändigt att applicera ytterligare ett gipsskikt om väggen förbereds för målning eller tapetsering;
  • cementmurbruk gör väggarna tyngre, och påverkan på fundamentet ökar sedan;
  • nästan fullständig brist på vidhäftning till trä och målade väggar;
  • blandningen krymper och kan spricka om den appliceras för tunn.
Bild
Bild

Huvudtekniska egenskaper hos cementplåster:

  • Densitet … Styrkan hos en sådan blandning beror direkt på densitetskoefficienten.
  • Hög värmeledningsförmåga .
  • Ångpermeabilitet … För att undvika kondens måste väggbeklädnader absorbera överflödig fukt och flytta den utanför.
  • Torktid … Ju större tjockleken på beläggningen är, desto längre blir torktiden, därför är det bäst att inte röra den applicerade gipsen från cementbasen i minst en dag.
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och egenskaper

Cementkvalitets gipsprodukt har två huvudvarianter.

Cement-sandblandningar

Sammansättningen av dessa produkter innehåller vatten, en viss typ av sand och cementkvaliteten du behöver, medan alla element blandas i exakt beräknade proportioner. Styrkan hos denna torra beläggning beror helt på cementens egenskaper. Till exempel väljs cement M150-200 endast för installation i olika lokaler, och mer motståndskraftigt cement av M300-klass och högre väljs för högkvalitativ puts av externa fasader.

Andelarna av sand och cementbas för framställning av blandningen beror också på fraktionerna av den valda sanden, den önskade slutliga styrkan eller användningsomfånget.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att lägga det mellersta (slipade) gipsskiktet behöver du sand med en viss densitet och genomsnittliga parametrar på 0,5-1 mm med en liten mängd siltavlagringar.

Fin sand används för efterbehandling. Baritsand och serpentinitsand ger skydd mot olika typer av strålning. Metallspån (damm kan också väljas) används ofta i en cementblandning, det ger utmärkt styrka och seghet. Marmormjöl och grovkornig sand används som dekorativa fasadbeläggningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Perlitsand kommer att fungera som en utmärkt värme- och ljudisolator för beläggningen. Om det inte finns tillräckligt med sand torkar blandningen för snabbt och inte särskilt stark.

Det är tillåtet att använda cement utan närvaro av sand endast för att fylla små sprickor , för utjämning av samma olika beläggningar, används inte kompositionen utan sand.

Att använda för fin sand är oönskat, eftersom gipset kan producera mycket imponerande gropar. Förekomsten av en enorm mängd olika föroreningar i sanden leder till sprickbildning av ytan som en följd av dess försvagning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kvaliteten på den slutliga ytan beror direkt på underarten av den valda sanden. Det bästa alternativet är flod och tvättad sand med parametrar på 0,5-2 mm … Alltför stora sandkorn kommer att ge väggytorna en märkbar grovhet.

Sand med parametrar på 2,5 mm väljs endast för tegelbeläggningar, och sand större upp till 0,5 cm används för installation av armerade betongkonstruktioner.

Bild
Bild

Polymer- och polymercementtyper av blandningar väljs både för högkvalitativt utomhusarbete och för arbete inne i byggnaden.

Dessa typer är inte avsedda för den första inriktningen av väggarna, utan tjänar endast för deras efterbehandling. Till skillnad från typiska blandningar innehåller dessa produkter alla typer av tillsatser - mjukgörare och förstärkande element.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cement-kalkblandning

För att göra gipsblandningens vikt mindre ingår slakad kalk i den. Om sådan släckning görs för hand, måste denna kalk stå emot i minst 2 veckor .annars kan ytan bula ut och flaga. En välgjord murbruk får utmärkt styrka.

Bild
Bild
Bild
Bild

De främsta fördelarna med sådana blandningar inkluderar:

  • god vidhäftning till många byggmaterial;
  • antibakteriella egenskaper;
  • blandningens utmärkta plasticitet under hela dess livslängd;
  • ångpermeabilitet, vilket skapar ett högkvalitativt mikroklimat i rummet;
  • motståndskraft mot olika nötningar.
Bild
Bild

Nackdelar inkluderar:

  • låg motståndskraft mot slag och töjning (samt kompression);
  • kalkdelen gör att blandningskostnaden blir högre.

För att få en mer plastlösning, samt för att öka dess vidhäftning till önskad yta, ingår mjukgörare i den.

Oftast kommer deras volym i en sådan blandning inte att överstiga 1%. Kalkstendelen förbättrar cementets kvalitetsegenskaper perfekt.

Bild
Bild

Applikationsområde

TsPSh tål perfekt förändringar i luftfuktighet och olika temperaturer. Det är det bästa valet för exteriördekoration av en byggnad när det inte finns några särskilda krav för denna produkt .… Denna blandning hjälper till att åtgärda alla vägg oegentligheter efter att de har isolerats med bomull och skum, och skapar också ett välbehövligt lager av värmeisolering.

En cement-sandblandning väljs för utrymmen med hög luftfuktighet, liksom före snabbmålning eller innan du börjar kakla.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med hjälp av DSP utjämnas ytor som har betydande oegentligheter, sömmar mellan panelerna förseglas med dem, olika defekter elimineras - det här är det billigaste sättet att bli av med dem under lång tid.

Experter rekommenderar inte att använda cement-sandbruk för tak-för detta är det bättre att välja högkvalitativa gipsbruk.

För att eliminera mindre defekter är det bäst att applicera kittföreningar, och för att bli av med krökning med droppar på upp till 5-7 cm är det bättre att välja gipsskivor eller speciella paneler för väggarna.

Kalkbaserade föreningar väljs för att jämna ut skumblock, betongväggar, tegel och trä för att eliminera sprickor och alla typer av oegentligheter. De är lämpliga för att förbereda väggar för efterbehandling: applicera texturerat gips, måla, klistra in olika typer av tapeter och vända med keramiska plattor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan också köpa universella märken som är perfekta för både fasad- och inredningsarbeten. Dessutom skiljer de sig väsentligt från varandra i hur de appliceras - manuellt eller med hjälp av en skrivmaskin.

Kalkbruk är överkänsliga för vissa installationsförhållanden, till exempel används vid en positiv temperatur från 5 till 30 ° C … Blandningar som rekommenderas för användning vid vilken luftfuktighet som helst kan väljas för badrum och simbassänger.

Bild
Bild

Vilken är bättre att välja?

Om du behöver välja en cementgips för fasad- och inredningsarbeten måste du först noggrant bekanta dig med dess kvalitetsegenskaper.

Bild
Bild

För inredningsarbete

Cementkalkgips är en mycket plast, den lättaste, men samtidigt - en ovanligt mjuk substans. Denna typ av gips kommer att kräva slutbehandling med kitt. För arbete med väggar utanför byggnaden används denna typ av blandning inte ., men för internt installationsarbete används de ständigt.

Bild
Bild

För dekoration utomhus

Fasadgips är utformat för att utföra två huvudfunktioner:

  • skydda - först och främst från atmosfärisk nederbörd, så att väggarna inte blir blöta av regn och snö. Det kommer också att skydda mot buller, vilket begränsar penetration av olika typer av ljud i rum. Dessutom förbättrar det väggarnas värmeisolering och ger dem enhetlighet;
  • dekorera - justerar väggarna, förbereder dem för målning med färg. Dessutom kan sådant gips i sig ha en originalstruktur och intressanta färger. Det hjälper också att dölja små fläckar och sprickor.
Bild
Bild

För gips, som används för externt arbete, kommer de viktigaste egenskaperna att vara styrka och hållbarhet.

Den putsade ytan kommer ständigt att vara i kontakt med den yttre miljön, därför måste en sådan puts ha frostbeständiga, fuktbeständiga egenskaper och inertitet mot UV-strålning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns flera typer av sandblandningar som kan ha olika sammansättning och användningsområde:

Enkel - appliceras vanligtvis i 2 lager ("spray" och "primer"), det behöver inte fyrar och "lock". Denna produkt finns ofta i rum där de mest jämna och släta väggarna inte behövs, till exempel i samma källare eller fuktiga källare, i skjul och vindar samt i alla fuktiga rum. Dess huvudsakliga syfte är att kvalitativt reparera hål, flis och andra defekter som är synliga för ögat, att utföra hygienisk behandling av väggbeklädnader.

Bild
Bild

Förbättrad - applikation används i 3 eller fler tillvägagångssätt (ett "lock" läggs till "sprutning" och "jord"), det sista lagret är lika med en sådan anordning som en murslev. Detta är en av de mest populära typerna av blandningar, som väljs när man arbetar med väggar inuti byggnader och för att dekorera sina fasader. Resultatet är en platt och perfekt slät vägg med exakt justerade hörn.

Bild
Bild

Hög kvalitet (universell) - här är det nödvändigt att installera fyrar, minst 5 lager appliceras ("spray", 2-3 lager primer och "lock"). "Nakryvka" rekommenderas att fixeras med cement för att göra vattentätnings (fuktresistenta) egenskaper högre och mer hållbara - väggytan. Murbruk används för inomhus- och utomhusapplikationer som kräver högsta möjliga kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Subtiliteter av ansökan

Huvudreglerna för arbete med cementbaserat murbruk:

  • väggarna behandlas först med en speciell primer för att förbättra vidhäftningen, och därför torkas de noggrant;
  • för att skapa ett plant plan, guider - fyrar är fixerade på väggen. Om väggytan är liten ersätts fyrarna med murbruk, höjden på dessa slag är inställd på byggnadsnivån;
  • istället för fyrar kan du ta en metallprofil. Det är fixerat på väggarna med kitt. Dessutom kan du skapa fyrar från trälister, de är fixerade på självgängande skruvar. Det viktigaste är att inte glömma att fyrarna ska placeras på ett avstånd av 10-20 cm mindre än bredden på ett sådant verktyg, som regel kommer alla lager i beläggningen att vara lika med dem;
  • det färdiga gipset appliceras på väggarna med en murslev, och för att skapa ett tjockt lager används ofta en slev. Det allra första gipsskiktet kallas "stänk" - det är en kvalitetsbas för alla efterföljande lager.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan applicera nästa lager 2-3 timmar efter att det första lagret har stelnat.

Det andra lagret placeras från botten till toppen, döljer det föregående lagret under. Det är bäst att utföra arbetet i sektioner av 1-1, 5 m. Efter att gipset bör sträckas och jämnas med regeln. Den pressas så hårt som möjligt mot fyrarna och leds uppåt, samtidigt som regeln flyttas något från höger till vänster. Den överflödiga lösningen avlägsnas från verktyget med en murslev, och när hålrum bildas tillsätts blandningen till rätt plats med dess hjälp

Bild
Bild
  • Så bearbetas hela klyftan mellan de två fyrarna, varefter du kan fortsätta arbeta vidare.
  • För att utjämna små defekter kan fyrar utelämnas. Arbetet utförs sedan med en annan teknik. Efter "sprutning" sprids lösningen med en spatel från botten till toppen.
  • För att göra ytan på väggen ännu jämnare måste du använda ett annat "lock" med en flytande blandning. Använd proportioner av sand och cement som 1: 1 eller 1: 3.
  • Efter appliceringsprocessen, medan cement-sandbeläggningen i sig ännu inte har mognat, gnids den försiktigt. Med hjälp av en flottör, obetydliga oegentligheter, avlägsnas olika utsprång eller synliga spår i en cirkulär rörelse.
  • Efter torkning är väggbeklädnaden som behandlats på detta sätt helt klar för efterbehandling. Cementgipset torkar på 4-7 dagar vid normal inomhusfuktighet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Gipset kan appliceras manuellt eller med maskin, vilken metod är att föredra för dig, du kommer att lära av rekommendationerna på förpackningen av en viss blandning, och minimitjockleken för den applicerade lösningen kommer också att anges där. Gipsväggsmaskinen hjälper till att förbättra kvaliteten på det utförda arbetet och spara pengar.

Bild
Bild

Tillverkare och recensioner

DSP från företaget "Miners " skapad på grundval av ett högkvalitativt märke av cement M-500. Enligt konsumentrecensioner har den utmärkt plasticitet och en ganska ekonomisk förbrukning, bara 12 kg per kvadratmeter. Användningstiden för lösningen är en och en halv timme.

Cementsand och samtidigt universell blandning från denna tillverkare har hög elasticitet och utmärkt ångpermeabilitet. Inte rädd för frost. Den största tjockleken på murbruk är 30 mm.

Märke "CR 61" från "Ceresit " används för att jämna tegel och sten murverk, och finns också ofta i restaureringsarbeten. För att få en lösning för 25 kg av blandningen tas 6,7 liter vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

CT 29 kan också användas som kvalitetsfyllmedel. Tjockleken på ett lager ska inte vara mer än 20 mm. Har en hög ångpermeabilitet och motståndskraft mot negativa klimatmanifestationer. "CT24" väljs för ytor av luftbetong, plast, ånggenomsläpplig och resistent. Den innehåller inga skadliga kemiska komponenter, så den anses vara den mest miljövänliga produkten.

Märke "Adhesive" från tillverkaren "Knauf " Den innehåller en cementbas, kvarts och kalkfyllmedel, samt olika typer av tillsatser. Tillverkad för primärbehandling av väggar. När du använder den skapas en grov konsistens. Blandningen reglerar kvalitativt vattenabsorptionen, kan fungera som ett substitut för armeringsnät.

Bild
Bild
Bild
Bild

Märket Zokelputz innehåller cement, sand och tillsatser som ökar vidhäftningen. Den kan användas som sockelbeklädnad. "Unterputz" väljs för rum med tillräckligt hög luftfuktighet. Minskar fuktabsorbering vid väggar som har porer. Kan appliceras i ett tunt lager utan rädsla för sprickbildning.

Cementgips M-100 från "Besto " - det här är en färdig komposition, som är utformad för snabbast möjliga beredning av en gipslösning. Valet av sådana formuleringar hjälper till att kvalitativt förbättra mikroklimatet i alla rum. Du kan använda denna komposition när du utför interna och externa arbeten med putsstationer.

Det används för att jämna tegel och sten murverk, och finns också ofta i restaureringsarbeten. För att få en lösning för 25 kg av blandningen tas 6,7 liter vatten.

Rekommenderad: