Typer Av Dekorativt Gips För Köket (57 Bilder): Venetiansk Och Inredning Av Väggdekoration I Inredningen

Innehållsförteckning:

Video: Typer Av Dekorativt Gips För Köket (57 Bilder): Venetiansk Och Inredning Av Väggdekoration I Inredningen

Video: Typer Av Dekorativt Gips För Köket (57 Bilder): Venetiansk Och Inredning Av Väggdekoration I Inredningen
Video: Dekorationsidéer hemma: Väggdekoration med julstjärnor 2024, Maj
Typer Av Dekorativt Gips För Köket (57 Bilder): Venetiansk Och Inredning Av Väggdekoration I Inredningen
Typer Av Dekorativt Gips För Köket (57 Bilder): Venetiansk Och Inredning Av Väggdekoration I Inredningen
Anonim

Nyligen, i stället för den vanliga tapeten, har dekorativ gips alltmer hittats i köket. Men den här vackra, effektiva och hållbara kläder för väggar kommer att kosta mycket mer än de bekanta papper, vinyl eller fiberduk. Och inte alla klarar av att själv applicera gips. Men innan reparation är det värt att veta om några av beläggningens funktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Det finns många sätt att dekorera väggar med dekorativt gips. Variation säkerställs av ett rikt färgintervall och många typer av fyllmedel, vars storlek och form gör att du kan skapa en unik design. Förutom stenflis innehåller sammansättningen traditionellt fibrer från cellulosa eller nylon, granulat från syntetiska material och akrylhartser. Alla komponenter påverkar utseendet på den färdiga beläggningen. Det beror också på tekniken för att applicera kompositionen.

Du kan applicera lösningen i cirklar, använda stora drag, flytta i horisontell eller vertikal riktning . Relieffet skapas på basskiktet med hjälp av speciella strykjärn, applikatorer, svampar. Samma lösning kan användas för att dekorera köksväggar på absolut olika sätt genom att skapa olika texturer. Att dekorera med dekorativt gips är perfekt för kök.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Materialet har ett stort antal fördelar:

möjligheten att applicera på vilken typ av bas som helst: betong, tegel, trä

frånvaron av sömmar, vilket ger en utmärkt bild av beläggningen, dessutom stoppas varken smuts eller fett i sprickorna

vattentätnings- och ljudisoleringsegenskaper

utmärkt förmåga att behålla värme

Bild
Bild
Bild
Bild

möjligheten till våt rengöring

miljövänlighet av produkten

brandmotstånd

antiseptisk

möjligheten att dölja eventuella defekter i väggen, till exempel krökning

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha bestämt dig för att gipsa väggarna måste du ta hänsyn till följande nyans. Om lägenheten är ny, är det bättre att skapa en lättnad med tapeter. Krympning, naturlig under de första åren av livet i hemmet, kan orsaka sprickbildning av dekorativt gips, som sedan måste återställas.

Bild
Bild
Bild
Bild

När man bestämmer sig för att avsluta väggarna med modern och fashionabel gips, är det nödvändigt att se till att den demonteras vid renovering inuti. För skärning behöver du en kvarn eller en perforator. Ett annat sätt är att måla väggarna i en annan färg. Den texturerade ytan kan slipas, sedan kan tapeter limas.

Förutom komplexiteten i demonteringen inkluderar materialets nackdelar svårigheten att applicera det på väggarna om en person inte har lämplig erfarenhet. Det finns risk att beläggningen förstörs och blandningen måste köpas igen. Kostnaden för dekorativt gips är också dess nackdel, även om denna fråga är mycket kontroversiell. Det är värt att överväga dess långa livslängd, under vilken du inte behöver spendera pengar på kosmetiska reparationer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Designers avråder från att helt täcka kökets väggar med dekorativt gips. Om du till exempel tillämpar den bara på matplatsen, blir den rummets främsta accent. Närvaron av andra efterbehandlingsmaterial kommer att understryka dess skönhet och originalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Efter att ha beslutat att göra reparationer i köket är det värt att titta närmare på de olika väggdekorationsalternativen med dekorativt gips.

Köpare erbjuds ett urval av 4 typer, olika i bastyp:

akryl

silikon

silikat

mineral

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Akrylhartset i akrylgips gör att det kan appliceras på alla underlag, även utan en primer. Det säljs färdigt i plastbehållare. Det säregna med akryldekor är att det drar till sig damm och kan brinna ut när det utsätts för direkt solljus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men mästarna rekommenderar akrylgips för köket. Med tanke på de svåra förhållanden under vilka efterbehandlingsmaterial tvingas existera på detta område är det värt att överväga att köpa en akrylbeläggning.

Det är lätt att ge det någon nyans, det tar inte lång tid att torka, det är inte rädd för fukt. En tvättbar yta är idealisk för köksväggar, eftersom det här rummet måste fuktrengöras oftare än något annat. Det är det mest praktiska, eftersom det är lätt att tvätta bort fett från det, det absorberar inte ihållande lukt som oundvikligen uppstår under tillagningen.

Mineralblandningar är baserade på cement, till vilka speciella ämnen har tillsatts nödvändigt för att ge plasticitet och lättnad. Torra blandningar förpackas i papperspåsar. Tillsätt vatten till pulvret i den proportion som anges på förpackningen innan du börjar arbeta och blanda noggrant. Denna typ av täckning kan mycket väl hänföras till budgeten.

Bild
Bild

Silikonplåster tillverkas med syntetiskt harts, vilket gör att den färdiga murbruk blir mycket plastisk. Köpare köper en färdigblandning. Silikonfinishen är mycket hållbar, den är inte rädd för ultraviolett ljus, ånga, extrema temperaturer. Den specifika lukten av murbruk är mycket instabil; när väggarna är torra kommer det inte längre att märkas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Silikatgips är tillverkat på basis av flytande glas, vilket säkerställer dess slitstyrka. Den universella kompositionen är lämplig för inredning av alla lokaler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika mönster och tillämpningstekniker gör att du kan välja väggdekorationsalternativ som är optimala för köket:

Stenlook gips , lämplig för kök i olika stilar: från klassiskt till modernt. Mycket fina flisar av flera typer av stenar läggs till venetianskt gips: marmor, kvarts, granit, jaspis. Tack vare detta erhålls karaktäristiska nyansspel, vener, som i riktiga stenar, ljus som verkar hälla inifrån. Ytan på venetiansk gips kan vara helt slät, silkeslen vid beröring, du kan göra den präglad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Väggarna för den "venetianska" måste vara helt plana. Det appliceras gradvis. Varje lager behöver tid att torka (ca 12 timmar). Antalet lager beror på önskad effekt, ibland finns det minst 10. Det sista lagret stelnar inom en kvart, sedan slipas det och lämnas i en vecka för att torka helt. Vaxning och polering med mocka krävs för att väggarna ska lysa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gips som imiterar gamla väggar . Kök i stil med Provence, shabby chic, country, loft och till och med klassiker passar perfekt för alternativen "barkbagge" och "craquelure".

I det första fallet bildas karakteristiska spår på grund av tillsats av marmor eller granitflis till blandningen. När den färdiga blandningen är jämn på väggen lämnar den spår som liknar de rörelser som barkbaggen gör i trädet. Du kan göra spår på vilket djup som helst.

Bild
Bild

" Craquelure " ser ut som gips täckt med många små sprickor. För konstruktionsgips bör du inte noggrant jämna ut väggarna, det kan dölja även betydande fel och defekter. Det vattentäta skiktet kan enkelt tvättas även med rengöringsmedel.

Strukturella finish kan målas i valfri färg genom att gradvis tillsätta pigment till blandningen och blanda den noggrant. Avlastningen beror på antalet lager. Oftast finns det inte mer än tre av dem, den tjockaste av dem är basen, den tunnaste är det översta lagret.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Ägarna till högteknologiska kök, minimalism, techno väljer ofta betongliknande gips … Den mörkgråa och ljusgrå färgen späds ut på platser med vita och svarta streck, ibland spåras rostfläckar. Ytan kan göras slät eller grov, matt eller något blank. Tonad konstbetong ser ovanlig ut. Utseendemässigt liknar den betong, målad med ljusa färger.
  • Sgraffito . Det finns ett intressant sätt att applicera dekorativt gips. På ett redan färdigt lager repas ett visst mönster med en stencil, eller ett nytt lager appliceras över stencilen. I båda fallen visas ett lättnadsmönster. Om så önskas kan den göras mångfärgad.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Färger

Färgpaletten av dekorativt gips stör verkligen fantasin: kunderna erbjuds minst 2000 olika nyanser. Om du inte är nöjd med valet från katalogen kan du ta med ett urval av de inredningsdetaljer som väggbeklädnaden ska kombineras med till butiken och anförtro specialisterna valet av färger.

Basen säljs i form av en torr blandning, till vilken den färg som köparen väljer läggs till . Innan arbetet påbörjas är det nödvändigt att förbereda en lösning med lämplig konsistens. Topplacken är ofta i form av en pasta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer en nyans av gips kommer de ofta från färgen på möbler eller golv. När du väljer en färg är det viktigt att komma ihåg att efter torkning kommer väggarna att se ett par toner ljusare ut.

Dekorativ gips används också för takdekoration. I det här fallet gäller en enkel regel om färgschemat: du kan inte använda mörka toner, eftersom de visuellt minskar utrymmet. Ljusa färger, tvärtom, ökar volymen, fyller rummet med ljus och gör det mer bekvämt. Detta betyder inte att mörka färger inte används i dekoration, de är bra som accent, de används aktivt för zonindelning.

Bild
Bild

Design

Dekorativ gips kan appliceras på nästan alla rum, från vardagsrummet till köket.

Följande designtips är relevanta:

På ett stort område ser präglat gips bättre ut, och en slät yta är mer lämplig för ett litet kök

Förklädet täckt med gips skyddas perfekt av en speciell panel av härdat glas

En vacker konsistens kan inte erhållas på dåligt förberedda väggar, så det är värt att spendera tid och pengar för att perfekt anpassa dem

När du förbereder väggar är det bättre att använda en djup penetrationsprimer. I det här fallet kommer billigare ytbehandlingar att behövas. Dessutom kan den förhindra uppkomsten av mögel på grund av förekomsten av antiseptika i dess sammansättning. När du väljer en primer måste du vara extremt försiktig, eftersom inte alla typer av den är lika bra för olika typer av arbete. Misstag kan vara kostsamma, ibland till och med behöva börja om från början

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör noteras att hantverkarnas arbete med dekorativt gips är ganska dyrt. Traditionellt är dess kostnad lika med materialets pris. Det ökar i proportion till efterbehandlingsteknikens komplexitet

För att få djup lättnad måste du köpa mer torr blandning. Det är värt att utgå från den genomsnittliga förbrukningshastigheten - 3 kg per 1 kvm. m

En person kan inte hantera tillämpningen av trendig inredning, eftersom lösningen stelnar ganska snabbt. En kompetent ansvarsfördelning gör att du kan uppnå det bästa resultatet. Medan en person applicerar kompositionen på väggen, skapar den andra bakom honom ett reliefmönster

Materialet på väggen kommer att torka först efter en halv månad, under denna period är det viktigt att inte röra väggarna för att undvika skador

Raden av speciella vaxer och lacker som är utformade för att skydda mot sprickor och fuktgenomträngning hjälper till att förlänga gipsets livslängd. Med deras hjälp skapas vackra och ovanliga optiska effekter

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Recensioner

Köpare noterar enhälligt det praktiska med dekorativt gips, beläggningens originalitet och det enkla underhållet. För många är produktens miljövänlighet viktig.

Naturligtvis är användarna inte nöjda med det höga priset och komplexiteten att applicera vissa typer av gips ., på grund av vilket du måste betala mycket dyrt för arbetet med proffs. Men materialets unika design och långa livslängd kommer säkert att motivera investeringen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel i inredningen

Med sgraffitotekniken kan du använda en reliefritning i valfri skala. På kundens begäran kan blommiga ornament, landskap eller till och med en hel världskarta dyka upp på väggarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Texturerat gips liknar vatten, på vilket vågor stiger, sedan bildas krusningar, då uppstår någon form av brytare och bubbelpooler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med hjälp av speciella texturerade rullar på gipset är det lätt att skildra alla mönster som kommer att bli en riktig dekoration av rummet.

Rekommenderad: