Venetiansk Gips (138 Bilder): Vad Det är Och Typer, Dekorativ "venetiansk" Marmorliknande I Taket I Köket

Innehållsförteckning:

Video: Venetiansk Gips (138 Bilder): Vad Det är Och Typer, Dekorativ "venetiansk" Marmorliknande I Taket I Köket

Video: Venetiansk Gips (138 Bilder): Vad Det är Och Typer, Dekorativ
Video: Holiday Open House at 6864 SW 68th St, Miami, FL with Scott Shuffield 2024, Maj
Venetiansk Gips (138 Bilder): Vad Det är Och Typer, Dekorativ "venetiansk" Marmorliknande I Taket I Köket
Venetiansk Gips (138 Bilder): Vad Det är Och Typer, Dekorativ "venetiansk" Marmorliknande I Taket I Köket
Anonim

På den moderna marknaden blir venetiansk gips allt mer efterfrågat. Designers pekade ut henne för förmågan att skapa en interiör i antik stil. Denna artikel kommer att överväga egenskaperna och omfattningen av detta motstående material.

Särdrag

Det främsta kännetecknet för venetiansk gips är dess struktur som liknar en marmoryta. För att uppnå denna effekt används stenmjöl som bas. Damm, som består av granit, kvarts, marmor eller andra värdefulla stenar, utgör grunden för det motstående materialet. Sedan tillsätts ett bindemedel - syntetiska fyllmedel. Tidigare tillsattes en blandning av kalk och vatten till kompositionen, men denna komposition är föråldrad.

Naturliga färgämnen ersätts med konstgjorda pigment som inte har giftiga egenskaper . Akrylhartser och syntetiska polymerer ger färg åt den framtida beläggningen. Venetiansk gips är slät om den innehåller fina partiklar. Ytstrukturen kan ändras genom att minska eller öka storleken på de ingående delarna. Tillsammans med råvarorna rekommenderas mästarna att köpa material för att skapa en skyddande beläggning - bivax eller dess analoger.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Blandningens sammansättning säkerställer dess mekaniska egenskaper, som skiljer denna beläggning från andra motstående material. En sådan blandning är ganska viskös och plast, vilket gör att inte bara hantverkare kan arbeta med den, utan också nybörjare. Färgpigment har tillräcklig ljusstyrka, så materialet kan appliceras i högst två lager.

På grund av den komplexa strukturen kan tre typer av ytor erhållas: relief, slät beläggning eller komplex konstnärlig struktur.

Gipsblandningar skiljer sig inte bara i namn och färger . Tillverkare skiljer flera sorter av detta material, som skiljer sig i kompositionens homogenitet. Kvaliteten på den framtida ytan är direkt relaterad till densiteten och klibbigheten hos den ursprungliga produkten. Den högre klibbblandningen ger en bättre finish.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gips utan färgämne är transparent, färgpigment läggs till det före användning. Den mest populära finishen är marmorimitation. Designers älskar att använda transparent material för en blank yta. En sådan beläggning kräver emellertid noggrann förberedelse av den grova ytan. Finishen appliceras på både träytor och tegel.

Beroende på tekniken för applicering av vaxet kommer gipset att vara matt eller glansigt . Om ett lager gips är förjämnat med en speciell enhet innan du applicerar en vaxbeläggning, kommer den framtida ytan att lysa. Den matta effekten uppnås genom att applicera ett tunt lager av vax utan att förbehandla gipset.

Hantverkare rekommenderar att du väljer ett fint spritt gips för att få en reflekterande yta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Venetiansk gips har ett antal styrkor och svagheter.

Bland fördelarna med befälhavaren är följande:

  • Miljövänlighet. Trots att det venetianska gipsets sammansättning innehåller konstgjorda polymerer är det inte giftigt. Beläggningen kan användas för beklädnad av ett barnrum eller vardagsrum. Materialet har ingen negativ effekt på kroppen, så kontakt med det är helt säkert.
  • Fuktmotstånd. Tack vare den vaxbaserade topplacken är gipset pålitligt skyddat från kontakt med vatten. Beläggningen absorberar inte fukt och försämras inte, så den kan användas för beklädningsrum med hög luftfuktighet.
  • Slagfasthet. Ytan är motståndskraftig mot deformation, klarar yttre fysiska påverkan och plötsliga temperaturförändringar. Gipsets livslängd når 15 år. Ytans hållfasthet ökar vid interaktion med kolblandningen: en skyddande film bildas på ytan.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Färgspektrum. Materialet kan ha valfri färg och olika textur - det beror på designidén och stylingtekniken. För att få önskad mättnad eller effekt måste du lägga till lämpligt färgämne. Antikens effekt kan uppnås genom att tillsätta marmorgranulat med en diameter på cirka två millimeter till blandningen. Gips låter dig också skapa konstnärlig målning, men detta arbete kräver lämpliga färdigheter och noggrannhet.
  • Lätt att demontera. Delvis reparation eller fullständigt byte av beläggningen är inte svårt att utföra. På grund av utseendets särart är ramsömmarna på den gamla och nya beläggningen inte iögonfallande. Gipsets struktur möjliggör upprepad ersättning av den belagda beläggningen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom de uppenbara fördelarna har venetiansk gips flera nackdelar.

De måste beaktas när du väljer denna beläggning:

  • En stor utgift för fysisk styrka och tid. Högkvalitativ installation av detta fasadmaterial kräver noggrannhet och långt arbete. Den grova ytan måste vara jämn och blandningen måste läggas strikt enligt tekniken. Ju mjukare textur måste erhållas, desto mer noggrant måste kompositionen läggas. Underlåtenhet att följa reglerna kommer att leda till bildandet av ränder och fläckar.
  • Högt pris. Kvalitetsmaterial innehåller naturlig ras, så det är inte billigt. Beklädnaden av billiga analoger ser för onaturlig ut. Dessutom beror ytans prestandaegenskaper på produktens kvalitet.

Hantverkare rekommenderar att inte snåla med råvaror och stylingarmaturer för att få den perfekta beläggningen med en lång livslängd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Det mest populära gipset är " Veneto " … Ett karakteristiskt drag för denna typ av beläggning är effekten av polerad marmor utan glans. Den matta dekorativa ytan är lämplig för beklädnad i alla rum. Fördelen med sådant gips är dess låga kostnad och tillgänglighet. Beläggningen kräver inga speciella driftsförhållanden, så det är fördelaktigt att köpa den i familjer med barn eller husdjur.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

" Trevignano " - blank gips. Materialet skapar en visuell effekt av inre belysning, vilket skapar en spegeleffekt på väggarna. När de är staplade är lagren halvtransparenta, vilket gör att du kan lägga över flera nyanser ovanpå varandra. Sådan gips kommer att vara en utmärkt lösning för att skapa en interiör i klassisk stil. Beläggningen är i perfekt harmoni med freskerna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om det är nödvändigt att få en grov marmoreffekt, rekommenderar designers att köpa gips " Marbella " … Den texturerade ytan under ljusstrålarna ger ett ovanligt färgspel. Beläggningen liknar sammet med blanka stänk eller vener.

Mästare rekommenderar att du använder ett sådant gips för att dekorera rum med hög luftfuktighet, eftersom det är det mest fuktresistenta bland analoger.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Material med en matt yta är mer populära på marknaden eftersom de kräver mindre underhåll. Ensausto - en halvmatt finish, designad för dem som är rädda för fläckar på spegelytor, men vill behålla glansen. Reflekterande fläckar får gipset att se ut som granit.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Akrylgips är tillverkat på basis av akryllatex. En sådan beläggning är mycket lättare att applicera och är tillräckligt stark för att appliceras. Fördelen med akryl är att ytan kan göras mycket ljus. Vattenbasen gör att gipset kan tonas i olika färger av vilken intensitet som helst. En sådan beläggning är inte mindre miljövänlig än sin kalkmotstycke.

Bild
Bild
Bild
Bild

Craquelure är en dekorativ gips med en sprickande effekt . Spricknätet erhålls genom att tillämpa en lösning, med hänsyn till en speciell teknik. Ovanifrån måste gipset beläggas med vattenbaserad färg för att skydda ytan mot fukt. Sprickor erhålls genom att blåsa kompositionen med en hårtork och efterföljande kontakt med luft. Sprickor kan accentueras med en sista vaxapplikation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Baserat på putstekniken utmärks följande typer av beläggning:

  • Klassisk. Traditionell skiktning med marmorflis är perfekt för nybörjare. Designad för att dekorera stora ytor på väggar eller tak.
  • Marmorbeläggning kräver noggrant arbete för att simulera naturmaterial. Högkvalitativa detaljer och noggrannhet vid applicering av gips på den grova ytan är högt värderade. Denna teknik används för att dekorera enskilda interiörelement.
  • Texturerat gips används inte bara för att skapa effekten av stenmaterial, utan också för att imitera en träbeläggning. Kunniga hantverkare kan återskapa läder från sådant faner. Det är bättre att lämna arbetet med denna typ av material till befälhavaren.
  • Pärlemorbeläggningen erhålls genom tillsats av speciella partiklar till råblandningen. Fläckarna reflekterar ljuset och skapar en matchande glans. Sådant material används för att dekorera vissa element eller delar av väggar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stilar

Venetiansk gips används för att skapa interiörer i olika stilar. Det kommer att bli en värdig bakgrund av rymden. Det är viktigt att ta hänsyn till att beläggningen verkligen bara kommer att visa sig under förhållanden med tillräcklig belysning, därför bör venetianen inte användas i mörka lägenheter. Beläggningen har använts i stor utsträckning vid skapandet av klassiska interiörer, rum i Empire och barockstil.

Det är vanligt att dekorera interiören i barockstil med speciell pompa . De använder gips med imitation av en ädelsten, men inte monokromatisk. Det är viktigt att välja en stark och hållbar beläggning som tål långvarig belastning.

Barockens främsta kännetecken är överflödet av stuckaturer och monumental målning. Fresker och volymetriska mönster är monterade på väggarna, så gipset ska inte smula.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du skapar en inredning i empirestil rekommenderar designers att undvika grovt murverk. Ytan på väggarna ska vara helt slät med en liten glans. Ett överflöd av speglar är välkommet, så det är bättre att välja matt gips. Som i barocken kan Empire -stilen inte föreställas utan stuckaturer på väggarna, så väggbeklädnaden måste ha lämpliga egenskaper.

Den klassiska dekorationen av lokalerna innebär frånvaron av onödiga detaljer . Väggarna är avslutade med stuckaturer med mönster. Installation av en sådan beläggning kräver mycket tid och lämpliga färdigheter. Mönstren kan ersättas med en slät yta med en imitation av natursten. Gipset ska ha en naturlig bas och se naturlig ut. Beläggningar av ljusa färger bör ges företräde: beige eller mjölkiga.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Design

Geografiskt kan venetiansk gips placeras var som helst, men med vissa krav. Det mest optimala rummet för dekoration med den här typen av fasadmaterial är vardagsrummet. Väggarna i detta rum upplever inte överdriven stress och lämpar sig inte för överdriven fukt, därför ställs inga speciella krav på gipset. Vid utformning av ett vardagsrum införs sällan några stilistiska begränsningar, därför väljs färgmättnad och textur på materialet på begäran av hushållet.

För ett stort rum är en färgglad venetianer perfekt . Det är viktigt att komma ihåg att rummet måste vara tillräckligt upplyst även under dagtid. I små rum är det bäst att använda ljusa nyanser. Spegelytan kommer att reflektera ljuset väl, vilket hjälper till att visuellt utöka utrymmet. Men överdriv inte det med bländande ytor, ge företräde åt matt gips med gnistrande stänk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Designers rekommenderar att man inte låter sig lockas av inredningen i vardagsrummet: ljusa ytor blir snabbt uttråkade och långvarig vistelse i ett rum med ljusa väggar kan orsaka trötthet.

Appliceringen av denna beläggning är mödosam och tidskrävande, vilket gör det omöjligt för kunder att uppdatera interiören ofta. Den mest lönsamma lösningen är att täcka mjuka färger och imitera naturmaterial: marmor, granit eller trä.

Mästare rekommenderar att uppmärksamma installationen av ett sträcktak med venetiansk gipsbeklädnad. Denna designteknik är ganska ny, så den hann inte vinna stor popularitet. Det är värt att notera sofistiken i detta tillvägagångssätt: ett vardagsrum med ett sträcktak stiliserat som ett dyrt stenmaterial ser lyxigt ut. Detta drag är dock endast lämpligt för rum med en höjd av tre meter eller mer. Små rum med sträcktak verkar platta och obekväma.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Många har inte bråttom att använda "venetianska" för köksbeklädnad . Formgivare avråder från att följa stereotyper om det är olämpligt att använda detta material. Högkvalitativ gips har alla nödvändiga egenskaper för användning, därför är den lämplig för att avsluta köket. Det är bara viktigt att ta hänsyn till några av villkoren för täckningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gipset måste vara resistent mot främmande lukt och inte absorbera dem. Beläggningens fuktbeständighet spelar också en viktig roll: materialet måste klara kortvarig kontakt med vatten och våtrengöring av rummet. Under drift bör beläggningens skugga inte blekna och ytan ska täckas med sprickor. Gipset måste också motstå plötsliga temperaturförändringar utan synliga konsekvenser. För att säkerställa alla dessa egenskaper lägger tillverkarna till speciella komponenter i den torra blandningen.

Trots beläggningens beständighet mot vatten rekommenderar hantverkarna inte att använda gips i tvättstället och spisområdet. Väggplattor bör ges företräde. På grund av sin komplexa struktur är det ganska svårt att tvätta gipset från fett och smuts. Permanent restaurering är inte lönsamt.

Det måste komma ihåg att denna beläggning är perfekt kombinerad med andra typer av material, därför kan du skapa komplexa bilder.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid puts av ett badrum bör företräde ges till en enhetlig blank yta. Marmorytan kommer att dekorera rummet i klassisk stil, och det våta siden kommer att skapa en vacker iriserande finish. Ytan på en komplex struktur kan ackumulera fukt, så det finns risk för mögel och mögel. Det kommer också att vara användbart att applicera ett extra lager emalj, vilket ökar beläggningens fuktbeständighet. Skyddsskiktet förenklar underhållet av ytan avsevärt.

Du bör inte använda relief i inredningen i ett litet rum. Men en slät lysande yta kan visuellt förstora ett litet rum.

Designers rekommenderar att man föredrar vit gips när man inreder ett badrum och en toalett.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Inredningen av korridoren med venetiansk gips kommer att liva upp lägenheten . Beläggningen passar bra med porslinstengods, så det kan användas för att klä entréområdet. För att undvika snabb kontaminering av detta område är det att föredra att använda material med en mörk palett. Kombinationen av gips med klinkerplattor blir intressant.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Färger

Denna beläggning har en bred färgpalett och många nyanser, vilket gör att nästan alla designlösningar kan leva upp. Eftersom färgpigment tillsätts till kompositionen i processen att blanda massan beror intensiteten på färgen på den framtida beläggningen på kundens önskemål. Gips utan tillsatser är vitt och genomskinligt. Men sådant material kräver noggrann bearbetning av basytan, så det är bekvämare att måla gipset.

" Venetianska" imiterar väl ytorna på ädelstenar av naturligt ursprung, därför ges det ofta ljusa toner med en övervägande del av vissa pigment. Grå, grön eller gulbrun gips används ofta i väggbeklädnad i vardagsrummet. Ljusgula nyanser hjälper till att skapa en atmosfär av komfort och harmoni.

Bild
Bild
Bild
Bild

För älskare av extravaganta interiörer och komplexa lösningar finns det en svart beklädnad. Men en sådan beläggning rekommenderas endast för användning i rymliga rum. En mycket intressant lösning skulle vara att använda en svart beläggning med ljusa övergångar eller ränder. Det gyllene nätet av sprickor kommer att göra interiören verkligen unik.

För att förbättra effekten rekommenderas designers att komplettera guldplätering med inredning av lämpliga material: ljusstakar och förgyllda ramar kommer att göra rummet lyxigt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Trefärgsfaner används inte särskilt ofta på grund av den ökade komplexiteten i applikationen. Du bör dock inte undvika att dekorera väggar med överflöden och komplexa övergångar. Denna finish är lämplig för att dekorera ett sovrum eller barnrum.

Det är viktigt att komma ihåg att färgerna ska vara i harmoni och inte avbryta varandra. Du kan komplettera bilden av ett ljust rum med hjälp av ljusa textilier eller möbelelement.

Trots överflödet av färger och texturer i venetianskt gips är försäljningsledarna fortfarande naturliga färger och stiliserade naturmaterial. Ekostil blir mer och mer populär: designers använder dekorativt gips även för att dekorera rum i skandinaviska motiv. Blandningar av neutrala färger blir riktiga favoriter på marknaden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken ska man välja?

Beläggningens prestandaegenskaper kan variera något beroende på användningsområdet. För beklädningsytor i rum med hög luftfuktighet är det nödvändigt att ägna särskild uppmärksamhet åt den slutliga beläggningen: vax och emalj.

För användning i köket måste beläggningen ha en hög ångpermeabilitet. Den bästa lösningen är att köpa ett material med höga svampdämpande egenskaper.

För väggdekoration i korridoren och korridoren bör prover med ökad hållfasthet ges . Ingången till rummet upplever konstanta temperaturfall, vilket ökar dess slitage. Det är nödvändigt att välja ett material som är resistent mot kritisk uppvärmning och kylning av ytan. Moderna tillverkare skapar en "venetiansk" på akrylbasis: en sådan beläggning har större styrka, men ett onaturligt utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Italien är ledande bland materialleverantörer. Företag från detta land skapar en klassisk beläggning, stiliserad som antik marmor. Materialet är lätt att applicera, så det är lämpligt för både professionella hantverkare och nybörjare. Det är viktigt att hitta material som inte kräver särskilt underhåll. Var uppmärksam på kvaliteten på den slutliga beläggningen.

När du köper bör du vara uppmärksam på produktens märke och serienummer . Det rekommenderas inte att köpa gips från olika satser. Färgen på den färdiga produkten kan variera avsevärt. För att säkerställa beläggningens enhetlighet rekommenderar mästarna att blanda hela kompositionen samtidigt.

Färgen måste väljas från samma tillverkare som den torra blandningen: annars kanske komponenterna inte passar ihop.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Applikationsområde

Venetiansk gips används uteslutande för inredning av väggar och tak i bostäder och offentliga byggnader. En sådan beläggning tolererar inte kritiska temperaturer och naturlig nederbörd, därför används den inte för fasadbeklädnader. Gips används också för delvis dekoration av vissa element. Till exempel, en öppen spis eller pelare dekorerade med "venetianska" ser rik ut och kan dekorera en interiör i Empire -stil.

På grund av dess motståndskraft mot fukt kan beläggningen också användas för dekoration av bad och bastur . Många använder en sådan beläggning även i poolen, men det är värt att ägna särskild uppmärksamhet åt valet av vax och emalj. Ytans egenskaper hos ytan beror på lagrets kvalitet och tjocklek. Emaljen kan appliceras i flera lager för att uppnå önskad effekt och finish.

Antalet lager av "venetianska" kan nå tio - allt beror på designlösningen och kraven för den framtida ytan. Lager som simulerar travertin eller onyx kan appliceras. Du kan också använda gips för konstnärlig målning. Denna teknik har använts i taket länge för att skapa en visuell effekt. Applicera dock inte för mycket gips på takplattor - de är något svårare att demontera än väggbeklädnad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tips för användning och skötsel

Innan direkt applicering av venetiansk gips bör den grova ytan förberedas noggrant. Materialet appliceras på nästan vilken yta som helst, förutom metall och obehandlat trä. När gips appliceras på en sådan yta kan det spricka och snabbt smula. För sådana platser är en uteslutande akryllösning med en hög koncentration av limpigment lämplig.

Idealisk bas för puts - murverk , betongblock eller gipsskivor. Ytor som tidigare var belagda med oljefärg är också lämpliga - deras grova bas garanterar vidhäftning av gipsskikten. Det är viktigt att komma ihåg att ytor måste vara hållbara. Grovbladet rengörs från damm och andra föroreningar. Chips eller utsprång måste repareras med ett litet lager kitt och sedan jämna ut ytan.

Om ytan har målats tidigare är det nödvändigt att ta bort det föråldrade färgskiktet. Sömmar mellan gipsskivor måste limas och rengöras för att bli av med höjdskillnader. Om det blir nödvändigt att lägga gipset på en svag yta, är det vanligt att förstärka det med ett metallnät så att deformation inte uppstår senare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter måste väggen täckas med ett lager kitt och läggas över den. Det är förbjudet att lämna damm på den behandlade ytan - det kommer att minska vidhäftningen av lagren av den framtida beläggningen och leda till tidig förstörelse. Därefter appliceras ett lager av djup penetrationskomposition. Fyllningsprocessen och efterföljande slipning måste upprepas tills den grova ytan är helt plan.

Det är viktigt att observera tidsintervallen mellan lagring av lager - ytan måste vara helt torr. Annars leder vattnet mellan lagren till sprickor.

Torkningsprocessen beror på luftfuktigheten i rummet och lufttemperaturen . Ju fler ångor i luften, desto längre tid tar torkningen.

Om den grova ytan ser platt ut och skillnaderna inte överstiger två millimeter kan du börja lägga gipset. För att förbereda den framtida blandningen används torrt pulver, som måste spädas med vatten i rätt proportioner. Den resulterande massan ska likna gräddfil i konsistens och vara homogen. Därefter hälls färgpigmentet. För att materialet ska blanda bättre rekommenderar hantverkarna att använda en byggmixer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det första lagret ska bestå av fina marmorflis , efterföljande kan innehålla stora inneslutningar. Varje lager tar fyra till sex timmar att torka, så styling är tidskrävande. Glasskikt är nödvändiga för att få det avsedda mönstret och tar också tid att torka. Fördelen med gips - massan är lätt att applicera och sprida utan ansträngning. Det rekommenderas att trycka spateln mot ytan i en vinkel på femton grader.

Vid blandning av materialet bör dess temperatur nå 11 grader: under sådana förhållanden löser komponenterna sig väl. Det är nödvändigt att hålla i cirka tio minuter för att låta massan fästa. Efter denna tid kan blandningsprocessen återupptas.

Du kan få en torr blandning av gips själv, med kunskap om proportionerna och receptet. Men det är bättre att köpa en färdig, eftersom alla beläggningens egenskaper beror på dess val.

Bild
Bild
Bild
Bild

Korrekt applicerad beläggning kräver inget särskilt underhåll: ytan kan torkas av med en fuktig trasa då och då. Det är viktigt att komma ihåg att beläggningen inte tolererar interaktion med lösningsmedel. Därför måste du noggrant köpa en vårdprodukt.

För att förlänga gipsets livslängd kan det emaljeras med några års mellanrum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Verktyg och komponenter

För att skapa en beläggning med din egen hand behöver du följande komponenter:

  • Primer . Detta material används för ytbehandling. Grundtekniken har beskrivits tidigare. Det är viktigt att komma ihåg att jordens sammansättning måste innehålla ett kvartsfyllmedel.
  • Vatten utformad för att ställa in torr blandning och få en massa gips. Vatten måste hällas i mineralpulvret gradvis så att blandningen inte visar sig vara för flytande.
  • Kohlers . Särskilda färgadditiv som är utformade för att erhålla en beläggning med önskad nyans. Färgpigment tillsätts efter blandning av huvudblandningen. Det första gipsskiktet appliceras rent, utan tillsats av färgpigment.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Slippapper . Det är nödvändigt att fylla på sandpapper av varierande kornstorlek. Först passerar grova partiklar över ytan, och den slutliga slipningen utförs med finkornigt papper.
  • Vax . Slutskiktet kan vara flytande eller pasta. Vaxet används för att skydda beläggningen från vatten och ånga. Det ger också beläggningen extra styrka och skyddar den från smuts.
  • Emalj . Detta material placeras ovanpå vaxbeläggningen om gipset kräver ytterligare skydd mot vatten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För direktarbete med redan förberett gips krävs specialverktyg. För att applicera primern på väggen behöver du en spatel eller rulle. Valet av denna eller den anordningen beror på massans densitet och dess viskositet. Applicera en tjockare massa med en spatel och fördela lagret jämnt från väggens kanter till mitten med mjuka rörelser. En rulle är mer lämplig för att skapa en slät yta för ett mer flexibelt gips.

Bild
Bild
Bild
Bild

Murslev - liten stålspade , vilket hjälper till att fördela massan över ytan. Till skillnad från en spackel är detta verktyg lämpligt för arbete på små delar eller svåråtkomliga områden. För att arbeta med venetiansk gips rekommenderas hantverkare att köpa en murslev med rundade kanter för att undvika grova märken på den resulterande ytan. Ofta kombineras murslev med en spatel, mindre ofta används det som huvudbeläggningsverktyg.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att applicera vax bör du köpa en speciell gummispatel. Till skillnad från ett stålprov sprider gummi vaxet lättare över ytan och kan skapa en tunn beläggning. Dessutom köps en ullvanten för att arbeta med vax.

En murslev eller en regel gör att du kan få en riktigt plan yta. Dessa verktyg används vanligtvis för att få en slät finish med minsta prägling. Rullen kan också skapa en plan yta, men det tar mycket längre tid att arbeta med den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glöm inte torra trasor för rengöring av ytor och verktyg i alla arbetssteg. Det är viktigt att komma ihåg att även de minsta partiklarna kan påverka kvaliteten på den framtida ytan och negativt påverka dess driftsegenskaper. En trappstege är nödvändig om du måste täcka en vägg eller ett tak. Enheten måste vara stabil, dess användbarhet måste kontrolleras före användning.

För att få en blank yta räcker inte murslevaren . Hantverkare använder en speciell vaxpoleringsmaskin. Satsen bör innehålla ett speciellt munstycke som slätar ut beläggningen utan att skada ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Subtiliteter av ansökan

För att uppnå önskad visuell effekt bör gipset appliceras på ett visst sätt. Fel teknik kan leda till en annan visuell effekt än avsett. Du kan experimentera med alternerande färgade och transparenta lager, eller så kan du följa beprövade tekniker för att applicera venetiansk gips på den grova ytan. Tänk på flera tekniker för applicering av motstående material.

För att få en fjällig struktur appliceras ett gipsskikt från tre till fem millimeter. Storleken på framtida flingor är direkt proportionell mot tjockleken på kittet. För att imitera skalor dras vertikala ränder med en spatel.

Enheten är vald i storleken tio centimeter: ju mer kompakt spateln är, desto snyggare kommer vågen att se ut. Men här beror allt mer på mästarens färdigheter.

Det är vanligt att täcka en helt torkad beläggning ovanpå med ett lager färg. Du kan måla vågarna själva eller ytan mellan dem med glänsande färg. Det är viktigt att komma ihåg att inte alla gips kommer att beläggas med färg lika lätt. Det är nödvändigt att bekanta dig med beläggningens sammansättning och köpa en som är avsedd för efterföljande beläggning med färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att få en grottliknande yta appliceras ett gipsskikt med breda drag på den förberedda ytan . För att få små snygga oegentligheter utan att skada beläggningen, rekommenderar mästarna att använda en svamp för att skapa en ovanlig halvantik konsistens.

En annan intressant ytbehandling är användningen av en täckfilm, som måste avlägsnas från ytan efter att dagen har gått.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varje tryck eller tryck kommer att göras på mjukt gips. När du får ett kitt med önskad mjukhet är det viktigt att komma ihåg att behålla materialets densitet. För flytande gips kommer inte att kunna fästa vid den grova ytan och kommer att rinna av från det.

Den steniga strukturen är perfekt för att inreda rum i klassisk stil . Väggen är jämnt täckt med ett lager kitt som är cirka tre millimeter tjockt. När lagret ökar visas mönstret mer uttalat. Denna teknik används också vid dekoration av fönsterbrädor och eldstäder.

På grund av användarvänligheten är denna metod mest populär och är lämplig för installation även för nybörjare.

Efter installationen av gipsskiktet och tills det är helt torrt, är ytan täckt med en metallspackel. Ett mönster som imiterar en bergyta appliceras med lätt tryck. Linjer kan vara raka, men penseldrag ser mer intressanta ut vid en liten lutning. Efterföljande målning av ytan kommer visuellt att förstora de resulterande "sprickorna" och komplettera bilden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Designers rekommenderar att förenkla processen med att applicera ett mönster på rågips genom att slå in valsen med ett lämpligt texturerat material. Den resulterande enheten kan täcka en stor yta på en gång, vilket avsevärt minskar tiden som läggs på att uppnå önskad visuell effekt. Experimentera med ytan: linda rullen med nät eller texturerad fiberduk.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är möjligt att täcka ytan med vax bara en vecka efter appliceringen av det sista gipsskiktet. Vax kan väljas både naturligt och dess syntetiska motsvarighet. På den moderna marknaden kan du köpa en helt ofarlig beläggning av konstgjorda material, som inte är sämre i egenskaper än naturliga komponenter. Vissa konstgjorda vaxer tål även starka lösningsmedel.

Ytterligare färgämnen kan inkluderas i vaxblandningen . Applicering av vax på den slutliga ytan kan ge den en gyllene eller pärlglans. Vaxet ska appliceras i ett tunt lager, var noga med att undvika att det sjunker eller flagnar.

Om kittskiktet har en komplex konvex struktur appliceras vaxet med snygga cirkulära rörelser. Vaxet är ganska flytande, därför kan det tränga igenom även små sprickor, skydda beläggningen från fukt och ge det en lysande glans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ytan kan dessutom jämnas med en slipmaskin om det finns en önskan att få en perfekt spegelyta. Det måste komma ihåg att ränder kommer att synas på en sådan beläggning, som på kaklat murverk. Därför kommer den resulterande ytan att kräva mer noggrann hantering och noggrann rengöring än dess obehandlade motsvarighet.

Om du inte har en slipmaskin kan du släta ut beläggningen med en mjuk trasa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Praktiska tips och råd

I de fall där resultatet inte uppfyller förväntningarna och beläggningen kräver demontering bör ytan inte få torka. Du bör omedelbart applicera nästa lager tills den avsedda konsistensen erhålls. Annars måste du delvis ta bort skikten och utföra åtgärder för förberedelse och utjämning av ytan.

Om ytan är delvis deformerad eller skadad kan det defekta skiktet avlägsnas försiktigt . Därefter appliceras lite gips på skadan och ett nytt lager jämnas ut. Efter fullständig torkning kan ytan rengöras med finkornigt papper. Efter strippning täcks det drabbade området med vax och får torka tillsammans med hela ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den blanka ytan möjliggör applicering av ytterligare dekorationslager. Tack vare den transparenta basen kan du skapa vackra färgflöden. Det är viktigt att applicera färgskiktet i ett tunt lager. Skikten ska delvis överlappa varandra och sedan jämna ut. Detta hjälper till att skapa en smidig färgövergång utan att äventyra beläggningens enhetlighet.

Tjockleken på lagren kan ändras genom att trycka på spateln.

Hantverkare rekommenderar att trycka på fixturen under den första lagringen av lagret och avsluta applikationen med en lätt beröring. Denna teknik gör att du får en perfekt yta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Experter rekommenderar att alltid ha rena trasor och behållare med vatten nära till hands. Efter användning måste alla tillbehör rengöras omedelbart och spatlarna och rullarna blötläggas i rent vatten. I arbetet är det viktigt att övervaka och ta bort kontaminering från verktyg i tid. Brott mot denna regel innebär ett brott mot gipsläggningstekniken.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du bör inte följa ett materialstaplingsschema och vara rädd för att göra misstag. Beläggningen ser mycket mer intressant ut med stora luckor och ett slumpmässigt mönster. Venetiansk gips kan helt återskapa den naturliga naturliga finishen. Men i naturen finns det praktiskt taget inget tydligt konsekvent mönster. Var därför inte rädd för att experimentera med beläggningen.

Det är viktigt att ständigt övervaka renheten hos underytan och applicerade lager . På grund av den ökade transparensen i beläggningen kommer eventuell förorening att sticka ut. Sådan kontaminering måste avlägsnas omedelbart. Dammkorn försämrar också vidhäftningen av skikten, vilket kan leda till delaminering av beläggningen under drift. Små skräp kan orsaka ett nätverk av ytsprickor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare och recensioner

Om frågan om att använda venetiansk gips som fasadmaterial fortfarande är kontroversiell måste du bekanta dig med de verkliga recensionerna av köpare som redan använder detta material vid reparationer.

Köpare noterar att dekorativa s VGT -täckning baserat på naturliga marmorflisar, det har ett överkomligt pris och en bred färgpalett. Bland nackdelarna med detta material markerar kunderna bristen på vidhäftning till väggen. Tillverkaren erbjuder denna beläggning i valfri kornstorlek, men kunderna rekommenderar att man väljer grova kornprov. Denna beläggning kännetecknas av sin rikedom och vackra konsistens.

Dessutom är dekorativt gips med stora inneslutningar lätt att använda och lämpar sig även för nybörjare i renovering.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Venetiansk gips kan köpas från inhemska tillverkare. Köpare är nöjda med arbetet med materialet tillverkat i Ryssland. Omslaget har ett lågt pris, så det är perfekt för unga familjer på en budget. Kunder noterar att även för en liten mängd kan du köpa ett material av hög kvalitet som ser ut som en natursten.

Ryska företag producera en beläggning som bekvämt appliceras i flera lager. Köpare noterar den applicerade beläggningens jämna struktur, högkvalitativa struktur och en bred färgpalett. Materialet kan appliceras även i ett område med hög luftfuktighet, det behåller sina egenskaper under hela dess livslängd och kräver ingen särskild omsorg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel i inredningen

Den ljusa antika finishen passar bra med träinredningselementen. Designers valde elfenbensgips för att fylla rummet med ljus och visuellt förstora utrymmet. Denna beläggning fungerar som en utmärkt bakgrund för att placera massiva målningar i träramar och speglar. Den färdiga ytan är målad med breda drag: denna effekt används också i inredningen av trämöbler.

Vid applicering av materialet jämnas inte vaxytan ut för att undvika att en spegelfinish ser ut. Lätta väggar och motsvarande möbelelement förlänger rummet visuellt. En massiv ljuskrona ser också lämplig ut: tack vare högt i tak ser den komplexa strukturen organisk ut.

Bild
Bild

Venetiansk gips används som beklädnadsmaterial i kökets design. En viktig nyans - gips appliceras inte på ytor som ständigt är i kontakt med vatten. En vägg täckt med ett rikt grönt material skapar ett visst djup av rymden. Denna färg är i perfekt harmoni med köksredskap och inbyggda vitvaror - rummet ser modernt och elegant ut.

Målningar och grunderna i lämplig ton behåller väggarnas färg och kompletterar bilden av rummet. Det soliga och sommarköket tilltalar ägarna när som helst på året, och de rika färgerna orsakar inte obehag. Takljuset, som reflekterar väggens blanka yta, fyller rummet med luft och strålning.

Bild
Bild

I motsats till stereotyper kan venetiansk gips användas inte bara för att skapa en interiör i klassisk stil eller empirestil. Designers använder denna beläggning när de inreder ett rum i en modern fashionabel loftstil. Klädseln, som imiterar grovt murverk, är den bästa möjliga kombinationen med metallelementen i denna riktning.

Den venetianska finishen i rött tegel fungerar som en accentfärg i utformningen av det rymliga köket. Illusionen av dyr sten är i harmoni med trätaket och det metallliknande golvet. Rummet ser kallt och stramt ut, som ett loft kräver. På grund av sitt breda färgomfång är denna beläggning bäst lämpad för att bibehålla färgkompositionen.

Bild
Bild

För att dekorera väggarna i badrummet och badrummet används en speciell vattentät gips. En sådan beläggning genomgår ytterligare emaljbehandling och kan hålla i många år utan att det bildas svamp och korrosion. Designerna har skapat en ovanligt sofistikerad bild av badrummet med hjälp av venetiansk gips med en gyllene glans. Tack vare sin flerlagersstruktur ser beläggningen djup och komplex ut.

Den matta ytan är perfekt för montering av en massiv spegel i en dekorerad guldram. Ljusmarmorerade väggar kombineras med trämöbler. Bilden kompletteras med små förgyllda detaljer och stuckaturelement längs hela omkretsen av rummet. Gipsets yta är inte blank eftersom det finns tillräckligt med reflekterande detaljer i rummet.

Bild
Bild

Grovkornig venetiansk gips används vanligtvis för att dekorera korridorer och loggior. Den lätta beläggningen är i harmoni med möbelns ytor, vilket skapar en atmosfär av komfort och mysighet. Det klinkergolv följer väggens struktur och skapar ett enkelt, ljust utrymme. Murverket ser inte grovt ut, tvärtom, i elementen i korridoren finns en viss mjukhet och jämnhet i former.

Träfönster kontrasterar mot ljusa överdrag och blir det känslomässiga centrumet i rummet. När ljuset strömmar genom glaset studsar det av de krämiga ytorna och fyller rummet med värme. Färg accenter sätts med färgade dekorativa element - kuddar, väskor och textilier.

Bild
Bild

Tack vare dekorativt gips kan komplexa mönster göras på taket och väggarna på vinden. Vanligtvis förstoras ett litet rum visuellt många gånger på grund av användning av en beläggning av ljusa färger och mjuka former. Takljuset reflekterar takets invecklade form och skapar en illusion av en "grotta".

Lämpligt material för dekoration väljs: beläggningen ser ut som riktiga stenar vid havet. För att komplettera interiören är golven klädda med spiralmattor. Stenstatyn mot väggen kommer till bilden av inredningen med anteckningar från antiken.

Rekommenderad: