DIY Dekorativt Gips Från Vanligt Kitt (75 Bilder): Att Göra Venetiansk Kitt, Texturerade Kompositioner För Väggar

Innehållsförteckning:

Video: DIY Dekorativt Gips Från Vanligt Kitt (75 Bilder): Att Göra Venetiansk Kitt, Texturerade Kompositioner För Väggar

Video: DIY Dekorativt Gips Från Vanligt Kitt (75 Bilder): Att Göra Venetiansk Kitt, Texturerade Kompositioner För Väggar
Video: Как избежать появления трещин на стенах? Подготовка под штукатурку. #11 2024, April
DIY Dekorativt Gips Från Vanligt Kitt (75 Bilder): Att Göra Venetiansk Kitt, Texturerade Kompositioner För Väggar
DIY Dekorativt Gips Från Vanligt Kitt (75 Bilder): Att Göra Venetiansk Kitt, Texturerade Kompositioner För Väggar
Anonim

Väggdekoration är nästan den viktigaste delen av renoveringen. Inget skämt, men husets ägare måste titta på dem från dag till dag, och därför måste väggarnas dekoration och design mötas mycket ansvarsfullt från de första stadierna av kitt. Ojämna, dåligt putsade väggar är ett helvete för en perfektionist.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner av dekorativt gips

Dekorativt texturerat gips från kitt har ett stort antal fördelar:

  • lätt att göra med egna händer;
  • för en relativt låg kostnad kan du skapa en original design av rummet;
  • den beredda lösningen appliceras bekvämt på vilken yta som helst;
  • kommer att hålla i många år utan att förlora sitt presentabla utseende;
  • stort urval på marknaden;
  • spackelblandningen innehåller inte giftiga ämnen i kompositionen, därför är materialet säkert och miljövänligt.
Bild
Bild

Och för att skingra alla tvivel på en gång, låt oss ta reda på mer detaljerat vad denna beläggning är.

Så, gipsets sammansättning innehåller mjukgörare - ämnen som ökar materialets elasticitet och plasticitet vid användning - och olika tillsatser som ökar "vidhäftningen" av olika ytor, den så kallade vidhäftningen. Beläggningens konsistens liknar olja, så den kan enkelt appliceras och fördelas över ytan.

Materialet passar perfekt på olika underlag: tegel- och betongväggar, gips och även cement. Dessutom ger dekorativ gips baserad på kitt värmeskydd och ljudisolering av rummet, absorberar inte lukt. Otvivelaktiga fördelar: denna beläggning är mycket lättskött; dess yta är fuktbeständig och hållbar; bleknar inte med tiden.

Förresten, många designers använder denna teknik för att dekorera en studio eller lägenhet, eftersom dekorativt gips är ett enkelt sätt att spara pengar på reparationer utan att offra kvaliteten på arbetet. Gjort rätt kan en vanlig kitt förvandlas till en fantastisk fresko. Allt som krävs är din lust och lite flit!

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man gör dekorativa från vanligt kitt

Så när du på allvar har bestämt dig för att dekorera väggarna i ditt hem exklusivt, är det dags att skapa! Vi erbjuder ett osofistiskt recept för beredning av dekorativt kitt.

I allmänhet är kittet utformat för att jämna ut olika väggruvor och direkt jämna ut dem.

Det kan vara start och mål:

  1. Startspacket döljer små defekter, sprickor eller repor.
  2. Efterbehandling, som i själva verket följer av dess namn, ger de redan kaklade väggarna till ett perfekt slätt tillstånd och slutför nivelleringen. Således förbereder den ytan för ytterligare dekoration.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dekorativt gips är som regel skapat av en efterbehandlingskitt (just på grund av dess förmåga att maskera defekter) och används som inredning i ett rum.

Innan du förbereder blandningen måste du först beväpna dig med verktyg: spatlar, sandpapper, svampar, en rulle och till exempel en stencil - för att skapa ett mönster.

Istället för en rulle kan du också använda en murslev - detta är efter eget gottfinnande.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att organisera processen kan arbetet delas in i fyra steg. Du måste:

  • förbereda ytan;
  • applicera ett startskikt;
  • att förkroppsligar idén (skapa en faktura);
  • avsluta väggarna.

Låt oss nu titta närmare på varje steg en efter en.

Bild
Bild

Förberedelse

Gipsning av väggarna bör ges mycket tid och ansträngning, eftersom kvaliteten på den efterföljande appliceringen av dekorativ gips beror på basen.

Hela väggen, utan att undvika svåråtkomliga hörn, måste rengöras från gamla beläggningar. Fyll defekter och oegentligheter med kitt och grunda ytan. Låt det torka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bas

För dekorativ efterbehandling kan du enkelt köpa ett redan förberett kitt eller ett speciellt pulver som späds ut i vatten. Oftast föredrar köpare gips eller cementgips. De får de mest positiva recensionerna. Mest troligt är poängen i deras mångsidighet. Valet är i alla fall ditt, eftersom valet verkligen är väldigt stort.

För att göra dekorativt gips av kalk, gips eller cementgips, tillsätt lite sand, stenflis, mineraler eller socker till blandningen. Olika konstgjorda komponenter interagerar bra med polymergips och skapar olika texturer när de appliceras: trä, siden och många andra.

Du måste applicera basen i ett tunt lager (högst två millimeter). Försök inte att jämna ut alla brister och ojämnheter - de kommer att jämnas ut i framtiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Design

Det viktigaste steget i dekorationen är den direkta utföringsformen av det tänkta mönstret eller strukturen i verkligheten. Alla nyanser här beror på den specifika typen av dekorativt kitt. Det enda som måste beaktas: det applicerade lagret får inte vara tjockare än fem millimeter, annars kan finishen spricka över tiden och allt arbete kommer att ligga i avloppet.

Bild
Bild

Upplopp

Den färdiga präglade väggen kan lackeras eller vaxas efter önskemål för en glansig effekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Innan du bestämmer dig för din egen design bör du bekanta dig med alla typer av dekorativt gips. Och det finns många av dem och alla har sin egen historia och sin egen glädje.

Den mest omfattande klassificeringen av plåster är användningsområdet. Så blandningar är uppdelade i två typer: för inredning och exteriör.

I grund och botten är alla dekorativa plåster avsedda för inredningen. En sådan beläggning tål inte starka eller abrupta förändringar på gatan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Versailles

Det är bekvämare att applicera Versailles dekorativa gips från kittet steg för steg.

Innan du gör en blandning för gips, fyll på med start- och slutspackel, kvartsprimer, lack, vax och silver. Efter att ha samlat alla "ingredienser" blir det lättare för dig att arbeta med materialet, särskilt om du är ny i byggbranschen.

Så täck först väggen med maskeringstejp. Applicera sedan en kvartsprimer på ytan, i detta fall ger det vidhäftning. Medan det första skiktet torkar, blanda gips / kittblandningen. För att göra detta, använd efterbehandlings- och startblandningen enligt rekommendationerna ovan.

Bild
Bild
Bild
Bild

När primern har torkat målar du väggen i en neutral färg: vit eller beige. Efter två timmar, tillsätt det beredda besticket till primern eller lacken och applicera den resulterande blandningen med en rulle. Viktigt: du behöver inte trycka hårt på valsen, eftersom Versailles -stilen innebär att bara måla den övre delen av gipset.

När du avslutar arbetet, täck ytan med vax eller lack (de ger en finish nästan lika blank). Glöm bara inte att späda ut det med vatten med ungefär en tredjedel innan du använder lacken. På grund av den minskade koncentrationen kommer en film inte senare att dyka upp på ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Texturerat

För att skapa texturerat gips, låt din fantasi bli vild. I enlighet med tanken kan både en välkänd rulle och en pensel, hackade murslev, en murslev eller till och med en stencil vara användbar för dig. Vanligt skrynkligt papper, en svamp och hemlagade frimärken är också ganska lämpliga för att ge textur.

Applicera dekorativt gips på väggen i ett lager av ca 2-5 mm tjockt. Lägg sedan till textur med verktygen till hands. Till exempel kommer en liten, mjuk spatel att hjälpa till att skapa ett präglat mönster. För att uppnå denna effekt, fördela kittet över ytan med kaotiska slag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sammansättningen av texturerat gips kompletteras vanligtvis med små stenar, fibrer, trä, mineralflis och glimmer. Denna blandning har tillräcklig vidhäftning för att klibba fast vid trä, betong, tegel och andra underlag.

Små defekter på väggen maskeras på grund av vissa naturliga mineraltillsatser , och därför behöver du inte bearbeta ytan innan du applicerar blandningen och bringar den till perfekt jämnhet.

Strukturell gips kan användas för att imitera sten, trä, läder eller tyg (t.ex. silke).

För att täcka med en sådan blandning krävs inga specialverktyg - en enkel murslev eller spatel räcker.

Bild
Bild
Bild
Bild

En kvadratmeter yta kommer att behöva cirka två kilo av blandningen. Jämfört med andra, mer komplexa typer av gips är detta inte alls mycket.

De mest kända och populära effekterna med texturerat gips:

  • Lammull: varvat med små stenar, ytan ser kornig och grov ut;
  • "Päls": det ser väldigt ut som ett lamm, men snarare är det ungefär som en hög.
Bild
Bild
Bild
Bild

Venetianska

Det kanske vackraste dekorativa gipset är venetianskt. Det ser ut som marmor och ser väldigt dyrt ut. Själva skapandet av en sådan konsistens är dock ganska dyrt.

Sådant material för dekoration uppfanns i Romarriket ., när en av byggarna bestämde sig för att kombinera släckt kalk med marmordamm. Blandningen visade sig vara mycket elastisk och såg inte sämre ut än natursten på väggarna. Naturliga färgämnen och komponenter tillsatta i kompositionen gav en särskild trovärdighet.

Mycket senare, under renässansen, som, som ni vet, styrdes av gammal kultur och arkitektur, dök denna typ av gips upp i hjärtat av Italien - Venedig. Där använde hantverkare det istället för dyr marmor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tekniken för venetiansk dekoration var inte särskilt enkel - det förblir så än i dag. Även om denna metod för ytbehandling var mycket enklare än att arbeta med nyckfulla marmorplattor. Vid 1400 -talet var allt dekorerat med venetianskt gips: väggar i palats, pelare nära tempel, väggar och tak. Dess plus var också det faktum att den inte försämrades från förändringar i luftfuktigheten - och i Venedig, av objektiva skäl, var detta den största fördelen - och hur majestätisk och vacker den såg ut.

Det var mycket bekvämare att leverera marmorstoft till Italien än den tyngsta marmorn, så vid renässansgryningen var det en verklig arkitektonisk "boom", och en otrolig efterfrågan på venetiansk gips växte.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sammansättningen av marmordamm, släckt kalk och färgämnen, bevisat i århundraden, förblir oförändrad än idag. I vissa blandningar tillsätts dock nu akryl - ett syntetiskt färgämne. Men erfarna människor vet att en äkta venetiansk beläggning är helt naturlig och miljövänlig.

Detta är dock mer en smaksak.

Att klara av venetianskt gips på egen hand är en mycket svår uppgift .men genomförbart. Det finns otaliga sätt att tillämpa det, så en oerfaren person kan inte förstå vad resultatet blir i slutändan. Här spelar varje rörelse roll: från olika slag - ett annat mönster. Så innan den sista beläggningen bör du experimentera, och detta nöje är långt ifrån billigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Basen under det venetianska gipset måste vara helt slät. För detta ändamål behandlas ytan noggrant med ett latexspackel. Sedan grundas väggen i två lager. Primern ger vidhäftning, förhindrar utveckling av svamp. När det är torrt kan du börja arbeta med gipset.

Varje lager appliceras med en annan teknik, men de är alla slipade och slätade . Kom också ihåg att låta lagren torka. Slutligen appliceras antingen bivax på väggen (det kommer att skapa en blank yta) eller syntetisk (för en matt yta). Det senare är att föredra om rummet som ska inredas utsätts för hög luftfuktighet (till exempel ett badrum).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lockig

Figurerad eller präglad dekorativ gips är mycket plast: den låter dig ändra det applicerade mönstret. Detta är den enda typen av gips som har denna förmåga.

Beläggningen är lätt att polera och slipa, den kan användas för att skapa riktigt vackra texturerade mönster och basreliefer med en vanlig rulle. Dessutom ger präglat gips god värmeisolering och utför en skyddande funktion.

Och viktigast av allt: den präglade finishen gör att du kan spara på utjämning! Det döljer inte bara några defekter, utan får också ytan att se tredimensionell ut. Gips kan bilda utskott på väggen, så det är lämpligt att inte applicera ett lager tjockare än femton millimeter. Materialets plasticitet gör det enkelt att applicera det på väggen och skapa alla intressanta kompositioner. Till exempel ser imitation av bark, gräs, tegel väldigt cool ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Akryl

Detta gips är tillverkat av akrylharts, en polymer som ofta kan innehålla oorganiska och organiska pigment. Detta ger blandningen en viss färg. Kompositionen innehåller också mineraler och modifierare - ämnen som förbättrar blandningens kvalitet.

Det finns en kombination av akryl och texturerat gips.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den innehåller glimmer, linfibrer, småsten. Denna blandning kan användas för att dekorera betong, tegel, redan putsade eller träytor. Den strukturerade akrylblandningen är också lämplig för utomhusdekoration.

I allmänhet är akrylgips ett alternativ för dem som samtidigt vill dekorera och måla väggarna i en fast färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sand

Sandeffekt dekorativt gips består av vanlig flodsand. Det slutliga utseendet på den behandlade ytan, som i fallet med venetiansk gips, beror på appliceringstekniken.

Användbara egenskaper för sandgips:

  • Fuktmotstånd. Beläggningen kan sedan torkas med en fuktig trasa eller svamp - det är ganska snabbt och bekvämt. Gipset säkerställer ett stabilt fuktutbyte och skapar ett behagligt inomhusklimat.
  • Varaktighet. Med regelbunden rengöring och korrekt användning kommer sandgips att tjäna dig troget i många år.
  • Skydd. Kvarts i blandningen förhindrar mögel eller mögel från att synas på ytan.
Bild
Bild
Bild
Bild

Skapade texturer och effekter

  • Sanddyn . Detta är namnet på den resulterande skimrande beläggningen i orientalisk stil. Den mycket fina kvarts som ingår i materialet lyser. Denna glans kan förstärkas med pärlemorande pastor och nyanser.
  • " Sandvind ". Sandgips med breda slag appliceras på ytan i flera lager: det ena ovanpå det andra.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • " Shagreen läder ". Ritningen appliceras med en stencil på det andra lagret av gips.
  • " Säckväv ". Denna effekt uppnås med en pensel.
Bild
Bild
Bild
Bild

" Barkbagge ". Utformningen av denna typ av dekorativ gips är en träslag som tycks ätas av barkbaggar. Låter lite avskräckande, men ser ganska bra ut. Resultatet uppnås på grund av utseendet på små spår och sprickor i det ännu inte härdade gipsskiktet. Viktigt: detta kan endast uppnås med rätt skikttjocklek.

Bild
Bild

Principen för dekoration är följande: cirkulära rörelser utförs på en ny beläggning med en plastflotta. Var inte rädd om blandningen fastnar på rivjärnet - det är normalt. Femton minuter senare bör väggen rivas mer intensivt igen. Efter det andra tillvägagångssättet kommer ytan att rengöras tillräckligt. Men kom ihåg att det är viktigt att inte gå för långt - ju fler tillvägagångssätt med en flottör du gör, desto mjukare blir beläggningen.

Den ursprungliga "barkbaggen" bör förbli texturerad.

I slutet av arbetet, skär av de fula utskjutande "skorporna" på gipset med en prästkniv och ta bort maskeringstejpen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Design

Väggdekor är en extremt individuell fråga. I detta avseende ger dekorativ gips från kitt valfrihet och kreativitet. Skapandet av olika mönster kommer att göra varje rum unikt och snyggt.

För texturering är sten, färg och andra anordningar för att skapa en ovanlig dekoration lämpliga. Med hjälp av färdiga blandningar kan du uppnå effekten av marmor, tegelvägg - vad ditt hjärta än önskar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Numera är färgen på gips i form av en världskarta mycket populär . Denna design är lämplig för ett barns rum eller arbetsrum. Dessutom kan du måla ytan med olika färger och ändra färgen beroende på ditt humör. Uppfriskande färg är alltid uppfriskande och billigt.

Om du är ny inom byggbranschen och har valet mellan två typer av dekorativt gips är det bäst att välja det som är lättare att utföra. Varje till och med den mest geniala gipsen, gjord korrekt, kommer att se presentabel ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dekorera verktyg

Det finns flera grundläggande verktyg för att dekorera väggar med gips från kitt själv hemma.

  • Vält . Ett av de enklaste sätten att skapa en texturerad finish är att applicera en rulle.
  • Stencil . Detta är ett verktyg med ett konvext mönster som pressas in i det mjuka, ännu inte torra kittet över hela ytan. För att få ett tydligt mönster, skölj schablonen väl i vatten efter varje användning.
  • Spackel . Ytutjämningsverktyg i form av en platt platta med handtag. Modeller finns i olika storlekar och tjocklekar för olika typer av ytor.
Bild
Bild
  • Murslev . Utåt ser det ut som en spatel: den består också av en rektangulär platta och ett handtag och fungerar för att lägga gips. Med hjälp av en murslev eller en murslev (som det kallas av folket) görs faktiskt samma arbete. Det är värt att välja mellan dessa verktyg utifrån personliga överväganden. Även om erfarna reparatörer rekommenderar att du använder en murslev för att applicera venetiansk gips.
  • Cellofan . Du kan lägga en plastpåse eller film på ett nytt lager dekorativt gips och skapa en relief själv - ett originellt och mycket enkelt sätt för praktiska människor.
  • Sandpapper . Redan torkad yta gnids med den.
  • Borstar .

Med penslar av olika tjocklekar och densiteter av hög kan du skapa ett vågigt eller randigt mönster.

Bild
Bild

Ansökningsprocess

Att göra dekorativt gips med egna händer är ganska enkelt. Det är till och med mycket enklare än att limma tapeter eller lägga kakel.

Ta en efterbehandling eller startfyllmedel i pulverform och blanda dem i lika delar. Tillsätt vatten till den torra blandningen och blanda morteln med en byggmixer tills den är jämn. I utseende bör blandningen likna tjock gräddfil. Låt lösningen sitta i fem minuter och rör sedan om den igen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den färdiga blandningen kan placeras både på betong och på gips, sten och träytor. När du förbereder kitt ska du ha alla nödvändiga verktyg till hands - detta kommer återigen att spara tid. Applicera gipset på väggen med en spatel eller sparkel i tunna lager på tre millimeter. Med en murslev kan du göra slumpmässiga drag för att skapa textur eller mönster.

Var försiktig i hörn, dörrslut och taklister: alla sömmar måste fyllas så att finishen är jämn och den spruckna ytan inte kommer som en fullständig överraskning för dig.

Efter att du har applicerat blandningen, låt ytan sitta i två dagar och låt den torka ordentligt. Slipa sedan hela väggen med kornigt sandpapper, efter att ha tagit bort hörnen med en spatel. I slutändan får du en slät och texturerad yta. Efter rengöring av väggen från damm och smuts, belägg den igen med en primer och låt den torka igen.

Bild
Bild
Bild
Bild

I slutet av arbetet, när väggen är helt täckt med redan torkat gips, lackeras eller vaxas det vanligtvis för ytterligare skydd och en glansig effekt. Men du kan enkelt lämna väggen för målning.

Beroende på typ av dekorativ gips finns det många alternativ för tekniker och nyanser - det är omöjligt att berätta om dem alla. Texturerat - det enklaste när det gäller applikation, eftersom det inte behöver något annat än en spatel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Användbara tips

  • För att gipset ska torka snabbare måste utrymmet ventileras efter arbete.
  • Eftersom gips fäster fast vid ytan måste du genast tvätta spateln, sparkeln eller stencilen efter avslutad finish.
  • Glöm inte: hållbarheten för gips är 6 månader. Det är bättre att förvara påsen med blandningen kvar efter arbete utom räckhåll för direkt solljus (till exempel i garaget eller på vinden).
  • För att skapa en glansig effekt är det bäst att använda byggvax eller lack. Men inglasning är också lämplig, vilket kommer att framhäva lättnaden och göra den blank.

Denna produkt ska appliceras antingen med en speciell handske eller med en pensel eller svamp.

Rekommenderad: