Startspackel: Vad är Ett Grundläggande Kitt För Väggar, är Det Möjligt Att Limma Tapeter På Ett Spackel

Innehållsförteckning:

Video: Startspackel: Vad är Ett Grundläggande Kitt För Väggar, är Det Möjligt Att Limma Tapeter På Ett Spackel

Video: Startspackel: Vad är Ett Grundläggande Kitt För Väggar, är Det Möjligt Att Limma Tapeter På Ett Spackel
Video: FixarTV | Måla & Tapetsera | Tapetsera med Non Woven-tapet 2024, Maj
Startspackel: Vad är Ett Grundläggande Kitt För Väggar, är Det Möjligt Att Limma Tapeter På Ett Spackel
Startspackel: Vad är Ett Grundläggande Kitt För Väggar, är Det Möjligt Att Limma Tapeter På Ett Spackel
Anonim

Det finns en mängd olika startkitt på marknaden idag. Att hitta rätt alternativ är ofta ganska svårt, inte bara för nybörjare, utan också för specialister. För att inte misstas måste du förstå typerna av sådana material, funktionerna i valet och användningen av start (även kallad bas) kitt.

Vad det är?

Startspackel används för att släta ut olika ytor. Sådana material är väl lämpade för följande stiftelser:

  • sten;
  • betong;
  • tegel.
Bild
Bild
Bild
Bild

Liknande kitt kan också användas för välvda öppningar, dörrar, fönsterlutningar och så vidare.

De är lämpliga för putsade tak, väggar. Med hjälp av sådana material jämnas grunden med gropar, flis, sprickor ut - de låter dig eliminera en mängd defekter. Det bör noteras att startspacklet skiljer sig från efterbehandlingsmaterialet: det är billigare och har en tätare konsistens.

Kvalitetsstartkitt har följande egenskaper:

  • motståndskraft mot sprickbildning (men för detta måste vissa rekommendationer beaktas vid förberedelse och applicering av materialet);
  • förmågan att snabbt bli torr;
  • miljövänlighet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare erbjuder kittmaterial som är speciellt utformade för utomhus- eller inomhusbearbetning. För att kittet ska fästa bättre på basen kan du först applicera en primer på ytan.

Många människor som ska använda ett startspark är intresserade av om det är möjligt att limma tapeter på detta material direkt (utan att använda ytterligare beläggningar). Olika situationer är möjliga. Om tapeten är tunn är det bättre att först applicera en ytbehandling på ytan.

Om beläggningarna är tillräckligt tjocka kan de användas omedelbart.

Förbrukningen av kitt beror till stor del på vilken typ av substrat som bearbetas. Om du ska köpa ett kittmaterial måste du inspektera hela ytan: så kan du ta hänsyn till varje nyans och korrekt beräkna den nödvändiga mängden lösning.

Bild
Bild

Vyer

Tillverkare som skapar ett startpaket brukar använda för detta:

  • gips;
  • polymerbindemedel;
  • cement;
  • kalk.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Proportionerna beror på olika nyanser, liksom på vilken tillverkare som tillverkade ett särskilt kittmaterial. Idag är många företag specialiserade på produktion av baskitt: Knauf, Prospectors och så vidare.

Genom att välja rätt material kan du läsa konsumentrecensioner, bekanta dig med betyg. Det rekommenderas att ge företräde åt kända tillverkare med ett gott rykte.

Material med en särskilt hög cementkoncentration är mycket motståndskraftiga mot vätskeangrepp . Av denna anledning är de väl lämpade för både inrednings- och exteriördekorationsarbeten. De används för ytbehandling i rum med hög luftfuktighet. Sådana material har dock också nackdelar: de kännetecknas av en rik grå färg, som är mycket svår att dölja med tunn tapet, och krymper också betydligt efter ett tag.

Bild
Bild

Torra gipsspartlar har en vacker vit färg, de är mer estetiska. Sådana material bör dock inte användas i rum med hög luftfuktighet.

Spackelmaterial baserade på polymerbindemedel är mycket populära. Dessa är till exempel akrylmaterial. Dessa kittar har följande fördelar:

  • de kan användas för att applicera på en mängd olika ytor;
  • de krymper inte med tiden;
  • de är lätta att applicera;
  • de är mycket elastiska.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Om ditt mål är att få beläggningar som håller så länge som möjligt och inte kommer att sluta vara estetiska över tiden, använd material från samma tillverkare (och relaterade till samma serie) i samma rum. Om du ska köpa en kitt, ta först reda på utgångsdatumet, läs instruktionerna.

Använd inte kittlösningar för inredningsarbeten som är avsedda för bearbetning av yttre ytor. Annars kan det uppstå sprickor på ytan, varefter du måste reparera igen.

Om du är nybörjare men vill hantera allt själv väljer du Maxi -material . Kitt med ett sådant märke tar lång tid att frysa, så du får möjlighet att utföra efterbehandling utan onödigt bråttom.

Bild
Bild

Beredning av lösningen

Om du inte har förtroende för de kittmaterial som säljs i butiker, eller om du bara inte vill spendera pengar, försök skapa en blandning med dina egna händer. Så du kommer inte att tvivla på materialets sammansättning, dess kvalitet beror också bara på dig. Vissa anser att det här alternativet är det mest pålitliga, men man bör komma ihåg att konsumtionen av självgjord kitt är mer betydande.

Följande typer av hemgjorda kitt kan särskiljas.

Bild
Bild

Olja

De är lämpliga för träytor som måste göras så motståndskraftiga mot höga och låga temperaturer som möjligt (fasadväggar, fönsterkarmar och andra liknande underlag).

För att skapa ett sådant material med egna händer måste du blanda krita (2 kg) och torkolja (1 kg). Tillsätt sedan ett torkmedel till den blandning du har fått (100 g räcker). Koka lösningen över en eld, låt den svalna. Denna blandning ska vara varm när den används.

Bild
Bild
Bild
Bild

Krita- och gipsmaterial

De kan användas i rum som inte kännetecknas av hög luftfuktighet. Med hjälp av sådana kitt kan du göra betong- och gipsväggar mjukare.

För att göra en sådan blandning måste du blanda gips (en del) och krita (tre delar) i en torr behållare. Ta disken där det ska finnas en 5% lösning av lim (snickeri / djur), häll blandningen där. I detta fall måste den gradvis omröras.

Blanda sedan allt för att få en homogen massa. Detta hemgjorda kitt måste appliceras på ytan omedelbart, eftersom det härdar mycket snabbt.

Bild
Bild

Användande

Startmaterial måste användas, med beaktande av vissa rekommendationer. I instruktionerna som följer med spacklarna beskriver tillverkarna hur man applicerar materialen korrekt. Vanligtvis finns det skillnader endast i de inledande stadierna (när blandningen bereds).

Polymera material är redo att användas från början; ett sådant kitt behöver bara blandas. Många konsumenter noterar att detta är mycket bekvämt.

Blandningar baserade på gips eller cement späds ut med vätska. Glöm inte att efter utspädning härdar materialet tillräckligt snabbt. Du måste använda den omedelbart efter förberedelsen.

Förbered ytan noggrant innan du använder fyllmedlet. Det kommer att vara nödvändigt att applicera en primer på basen i förväg, låt den torka.

Bild
Bild

Om underlaget är relativt plant applicerar du fyllmedlet enligt följande:

  • Rita upp materialet med en spatel (delen måste vara tillräckligt stor). Börja applicera blandningen på ytan med breda, svepande drag. Detta bör göras så snabbt och säkert som möjligt.
  • Pressa murslevaren ordentligt mot väggen. Verktygets lutningsvinkel mot basen bör inte ändras under drift.
  • Om sagging uppstår, ta bort eller sprida med en tom murslev.

I de fall oegentligheterna är starka är det nödvändigt att applicera ett kitt på ytan och vänta på att det härdar. Då blir det redan möjligt att börja utjämna.

Bild
Bild

Det är nödvändigt att utföra slipning med sandpapper. Eliminera verktygsmärken, hängande och andra defekter: ytan ska bli slät och jämn. Experter anpassar det snabbt och enkelt, och nybörjare hantverkare behöver uthållighet och tålamod.

Bild
Bild

Innan du avslutar arbetet bör du inte bara förstå utbudet av fyllnadsmaterial utan också lära dig att förbereda ytan, applicera blandningen. Om du gör allt rätt kan du säkert börja den sista efterbehandlingen.

Bild
Bild

Du kommer att lära dig om funktionerna i startspacklet och dess användning i följande video.

Rekommenderad: