Ett Adobe-hus: Golvet Och Väggarna är Gjorda Av Adobe-tegelstenar, Gör-det-själv-konstruktionsteknik. Vad är Det Och är Det Möjligt Att Bygga Det I Ryssland? Ramhus Med Adobe -vägg

Innehållsförteckning:

Video: Ett Adobe-hus: Golvet Och Väggarna är Gjorda Av Adobe-tegelstenar, Gör-det-själv-konstruktionsteknik. Vad är Det Och är Det Möjligt Att Bygga Det I Ryssland? Ramhus Med Adobe -vägg

Video: Ett Adobe-hus: Golvet Och Väggarna är Gjorda Av Adobe-tegelstenar, Gör-det-själv-konstruktionsteknik. Vad är Det Och är Det Möjligt Att Bygga Det I Ryssland? Ramhus Med Adobe -vägg
Video: Laying Adobe Bricks Part 1 2024, April
Ett Adobe-hus: Golvet Och Väggarna är Gjorda Av Adobe-tegelstenar, Gör-det-själv-konstruktionsteknik. Vad är Det Och är Det Möjligt Att Bygga Det I Ryssland? Ramhus Med Adobe -vägg
Ett Adobe-hus: Golvet Och Väggarna är Gjorda Av Adobe-tegelstenar, Gör-det-själv-konstruktionsteknik. Vad är Det Och är Det Möjligt Att Bygga Det I Ryssland? Ramhus Med Adobe -vägg
Anonim

Ett Adobe -hus är en teknik som glömts bort i Ryssland: den sista toppen i populariteten för sådana bostäder kom i början av 1900 -talet, men med förskjutningen av tegel och cement började "lera" -metoden förlora sin relevans.

Men det betyder inte att ett sådant hus är kortlivat: några gamla byggnader, gjorda utan att bryta tekniken, stod i mer än ett sekel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Lera används fortfarande som konstruktionsråvara. Dess engagemang i byggnadsomsättningen har minskat, men den har inte tappat sin relevans. Mode för miljövänliga byggnader fick återigen folk att komma ihåg de billigaste byggmaterialen som ligger bokstavligen under fötterna . Det räcker med att gå en meter djupt ner i jorden, och den svarta jorden slutar, och under den kommer det att finnas lera, bestående av lera med 80-90%. Gräva djupare - från 4 till 25 m - du kommer att stöta på ett sandigt lager, där lera viker för sand: det finns den första vattendragaren.

Denna egenskap av sedimentära bergarter används i stenbrott där sand bryts . Men det finns ingen anledning att leta efter ett sandbrott - du kan gräva upp denna lera bredvid ditt hus. Korrekt använd, med tillsats av en liten mängd sand och komprimerad till gränsen mellan den yttre och inre formen, fungerar det som ett bra byggmaterial som kommer att rädda dig från frost på vintern och förhindra att huset överhettas i värmen på sommaren. Värmeledningsförmågan hos lera är mycket sämre än tegel, sten, härdad betong (eller cement) och stål.

Ett Adobe -hus kan enkelt omvandlas till ett hybridhus: det kan mötas med tegel, "dubbelvirke" (inuti och utvändigt) . Adobe-husen, där huvudskiktet hålls av murverk "halv tegel" på båda sidor, har väggar där tjockleken på lera med halm är 1, 5-2 gånger större än murens totala tjocklek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Materialkrav

De viktigaste kraven är följande regler

  1. Noggrann torkning . Den allra första frysningen av oavslutad lera kommer att leda till att ett stort lager kan falla från väggen, vilket blir extremt svårt att sätta på plats. I vissa fall kommer själva byggnaden att falla på ditt huvud.
  2. Noggrann komprimering . Leran komprimeras tills lerlagret när det knackas gör ljudet av en träklump. Ojämnt komprimerad lera får väggarna att spricka. Har du märkt att på 1 m djup - när du borrar en gräv med en grind på en borrhammare eller en motoriserad borr - når lerans hårdhet nästan betongstyrka. Det är svårt att dela det. Att vara lätt fuktad - på djupet finns det alltid en betydande mängd fukt - det är så starkt att det är möjligt att skrapa bort det bara med en kniv, bit för bit. För en större grad av tampning hälls leran med vatten - får sedan torka. Lerprodukter pressas med en kraftfull press som pressar ut 200 kg / cm2 - utan en enda droppe vatten, men det är omöjligt att skapa ett sådant tryck "torrt" med händer och fötter.
  3. Uppförande av väggar på en hög grund, på en kulle, på platsens högsta punkt . Den minsta översvämningen kommer att få väggarna att svälla och kollapsa.
  4. Skydd mot nederbörd . Takets överhäng (tak) kan nå 1 m. Det idealiska alternativet är att bygga en terrass runt huset, från alla sidor. I detta fall är grundytan lika med summan av områdena i husets huvuddel och terrassens yta.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett särdrag hos ett sådant hus är att väggarna är väldigt billiga: sand är det billigaste bulkbyggnadsmaterialet, lera är praktiskt taget gratis, trä är det billigaste fasta materialet.

Du kommer att behöva betala för allt detta med enorm mödosamhet: grävning och urval av lera och tegel.

Leran i sig har utmärkta bindnings- och skyddande egenskaper . Det kombineras med alla typer av fyllmedel och tillsatser, och efter härdning bildar det ett starkt lager. Det behåller värme inuti byggnader och strukturer - till skillnad från sandkalkstenar och armerad betong.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lera används som en komponent för puts och som ett komprimerat bärarmaterial. Detta byggmaterial är testat - hus byggdes av det nästan under förhistorisk tid, de senaste 10 000 åren har motiverat användningen.

Konstruktion kräver ingen särskild utrustning och dyra verktyg . Det är lätt att bygga ett hus enligt din egen design. Eventuella brister korrigeras framgångsrikt längs vägen. Lera brinner inte i direkt kontakt med eld; det absorberar och avger en liten mängd fukt, men det betyder inte att du behöver späda slem och fukt - med ett överskott av vatten kommer väggarna att svälla och börja kollapsa.

Bild
Bild

Men lera har också nackdelar

  • Byggandet av huset utförs endast på våren och sommaren, när det regnar minst, men även blötläggt byggmaterial har förmågan att snabbt torka i värmen nästa dag.
  • Du kan få lera bara på sommaren, och inte alla kommer att fungera - alltför fet kommer att visa sig vara för flytande. Om du använder otillräcklig eller överdriven lera och inte medelfett, kommer huset, även om de andra tekniska reglerna följs, inte att stå länge. Torr lera kommer inte att hålla ihop, fet lera kommer att börja skifta under sin egen vikt.
  • För att byggandet ska bli klart snabbt får du hjälp av assistenter - det är svårt att klara sig ensam, även om du är fysiskt stark.
  • De ägnar maximal uppmärksamhet åt väggarnas dekoration - även när taket hänger ner en meter, kommer ett snett (i en orkan) regnskur fortfarande att blöta nedre delen av väggarna, och de börjar smula.
  • För att skydda huset från gnagare behöver du ett metallnät med en cellstorlek på högst 5 mm - så att mössungarna inte tränger in i väggens tjocklek och inte heller äter isoleringen inuti.
Bild
Bild
Bild
Bild

Varianter av väggmurverk

För byggandet av ett hus där stödmaterialet är lera används formning, blockmetoden och väggkonstruktion med hjälp av påsar.

Formning

Handlingsschemat är följande

  1. Förbered en blandning av lera och sand, halm. Vass är lämpliga för att förstärka murverket.
  2. Montera formen på den första raden med en höjd av högst 20 cm och tryck in den här blandningen.
  3. Efter att ha väntat på att det ska lösa sig, bilda en räfflad yta på överkanten av den första raden. Detta kommer att stärka greppet för varje efterföljande rad med den föregående.
  4. Vänta tills leran stelnar, men låt inte en skorpa bildas på ytan av raden, annars blir vidhäftningen till nästa rad dålig.

Fortsätt lägga nya, efterföljande lager - vänta tills föregående lager torkar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Blockig

Efter att ha knådat lerbruket använder du formarna för att bilda tegelstenarna. Vänta tills de är helt torra. Av dessa tegelstenar bildar du sedan ett murverk som ett tegel, med lera-sandbruk som sömmar. Lämna inte oanvänd lösning - den stelnar snabbt och stelnar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från väskor

Förbered det erforderliga antalet påsar av polypropen och bitar av vässad armering samt galvaniserad stickningstråd. Byggprocessen kommer att ta mycket mindre tid än vid användning av formverk och tegel (block) murverk.

Gör följande

  1. Fyll påsarna med en sand-lera blandning (med tillsats av halm och vass). Komprimera innehållet i påsarna och stäng dem.
  2. Vik väggen ur påsarna och tryck ner den. Påsarnas halsar får inte öppnas spontant. När du lägger väggar, placera påsarna som om du skulle placera tegel i klassisk läggning. Placera och säkra taggtråd på varje rad - innan du lägger varje rad. För fogar, använd en blandning av sand och kalk, du kan lägga till en liten mängd cement.
  3. Ge den uppförda väggen ytterligare styrka och tillförlitlighet med hjälp av vässad armering, vilket driver stiften vertikalt genom påsarna. Detta är en slags primitiv ramteknologi som stelnar strukturen.
  4. Efter att ha väntat på att väggen ska torka och få styrka helt, utrusta golvet och taket, gör en cementbeläggning på golvet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Även om huset inte har ett fullvärdigt tak, täck den övre delen av väggarna med polyeten eller takmaterial - det är extremt viktigt att hålla dem från regn.

Fasad konstruktionsteknik

Byggtekniken består av följande steg:

  • beredning av platser;
  • produktion av tegelstenar;
  • läggning av väggar;
  • konstruktion av ett vindtak och ett tak;
  • utvändig och invändig efterbehandling.

Innan väggarnas konstruktion påbörjas förbereds en remsmonolitisk grund med en fördjupning under frysmärket. Huset ska ligga på en plats som är väl upplyst av solen, bort från träd.

Bild
Bild

För beredning och torkning av tegel bereds 3 ställen

  1. 6, 25 m2, fördjupning - en halv meter . Botten är täckt med takpapp eller polyeten. Denna plats behövs för framställning av murbruk och tillverkning av tegel. Det är bättre att placera tegelformen på bordet.
  2. Lutande - ligger i ett soligt läge . Tegelstenarna kommer att genomgå primär torkning här.
  3. Skugga - med pallar . Tegelstenarna kommer att torkas här. Platsen är väl ventilerad.
Bild
Bild

Stiftelsens uppläggning är följande:

  • markering av terrängen med pinnar och rep;
  • gräva en gräv för "tejpen" på fundamentet (omkrets) och urtag (under plattan mellan sektionerna av "tejpen");
  • packning av jord i botten av diket och grund grop;
  • läggning av sand och grusdynor;
  • läggning av takmaterial;
  • svetsning (eller stickning) av förstärkningsburen runt omkretsen (under "tejpen");
  • beredning av betong (inte lägre än M400) och gjutning av fundamentet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Från inställningstillfället - det hårdnar helt under de närmaste 6 timmarna - måste minst 30 dagar passera . Grunden måste vattnas alla dessa dagar - extra vatten hjälper till att få maximal styrka. Om vi försummar detta skede, är delvis sprickbildning av dess ytskikt möjlig, sprickbildning till platsen där armeringen inträffar, vilket i sin tur kommer att medföra dess för tidiga försämring (rostning till spricka på sprickans plats). Frysning i sprickorna, vattnet (från nederbörden) kommer att expandera dem ännu mer.

När du har slutfört konstruktionen av fundamentet, lägg vattentätning ovanpå dess omkrets och vik väggarna enligt en av ovanstående tekniker. Efter att ha rest väggarna, montera ett armerat betongpansarbälte som den sista raden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Husets tak monteras på följande sätt

  1. Montera vinden i taket . Den är byggd av en stång (inte mindre än 100 * 100 mm) eller brädor (tjocklek upp till 40 mm), som från insidan - från takets sida - är mantlade med vattentätning och en tunnare skiva (högst 20 mm i tjocklek). Lägg isolering - mineralull - mellan takbjälkarna. Du kan isolera taket med skum eller polystyrenskum. Täck överdelen med ytterligare ett lager av vattentätning och täck golvet på vinden med en bräda med en tjocklek av högst 25 mm.
  2. Installera Mauerlat (från samma virke), lägg benen (stöd för åsdelen) . Montera de vertikala stöden, installera takbjälkarna, anslut dem till varandra med horisontella och diagonala dragare. Montera sedan läktarna, lägg vattentätningen och montera taket. För att dränera regnvatten rekommenderas att installera rännor runt omkretsen och att flytta ner rören från väggarna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Utför sedan en golvbeläggning i lokalerna, stäng den med vattentätning, installera golvbjälkarna och placera den underliggande isoleringen runt husets omkrets inifrån. Täck detta golv med ett rent golv med 30 mm (i tjocklek) plankor.

I slutet av arbetet med golven, installera fönster och dörrar och utför teknisk kommunikation in i huset, komplett extern och intern dekoration . Byggnaden är helt redo att leva.

Rekommenderad: