Kitt (163 Bilder): Polyuretan Eller Oljelim Typer Av Kitt För Väggar, Kitt Med En Cementförening

Innehållsförteckning:

Video: Kitt (163 Bilder): Polyuretan Eller Oljelim Typer Av Kitt För Väggar, Kitt Med En Cementförening

Video: Kitt (163 Bilder): Polyuretan Eller Oljelim Typer Av Kitt För Väggar, Kitt Med En Cementförening
Video: Fönsterrenovering, del 2, borttagning av kitt 2024, Mars
Kitt (163 Bilder): Polyuretan Eller Oljelim Typer Av Kitt För Väggar, Kitt Med En Cementförening
Kitt (163 Bilder): Polyuretan Eller Oljelim Typer Av Kitt För Väggar, Kitt Med En Cementförening
Anonim

När det gäller större reparationer i en lägenhet kan du naturligtvis inte göra utan ett seriöst tillvägagångssätt för den preliminära förberedelsen av väggar och tak. För att göra detta måste du använda ett kitt. Typerna och finesserna för att applicera detta material bör vara kända för varje mästare som vill reparera rummet med egna händer och utföra arbetet så effektivt som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Ett kitt är en plastblandning som är utformad för att eliminera eller minimera även de största bristerna på ytor, naturligtvis, förutsatt att formuleringar av god kvalitet används. De huvudsakliga tekniska egenskaperna hos kittet bör tjäna för högkvalitativ utjämning av väggytor avsedda för målning eller tapeter.

Ibland är det nödvändigt att kitt och tak för vitkalkning eller målning om de har stora sprickor. Ett bra kitt hjälper alltid mästaren och förädlar även de ytor som från början såg väldigt oattraktiva ut. Moderna material ger många formuleringar med en helt vit färg när de är torra. Detta underlättar mycket efterföljande efterbehandling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett kitt produceras i form av ett pulver eller en pasta, som kan innehålla gips, kalk, polymer och glasfiber tillsatser, samt lack och torkningsolja (en fet substans som har varit välkänd från gamla tider). Begreppet i sig kommer från det tyska ordet "spatel", som i konstruktionsterminologi betyder en spatel för att applicera en blandning på en yta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

För att välja rätt fyllmedel är det första steget att förstå att det kan produceras både i torr och flytande form. Torra blandningar är vanligare och måste förberedas strax innan arbetet påbörjas. Deras främsta fördelar är prisvärdhet, enkel förvaring och transport. De kan också förvaras under en viss tid vid vissa temperaturer. En vätskeblandning utspädd med vatten kan dock inte lagras under lång tid, och för att förbereda den korrekt är det viktigt att inte misstas i mängden vatten. Matlagning tar tid, ansträngning och skicklighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis kan det tyckas att det är bäst att köpa färdiga typer av kitt: de behöver inte spädas ut, och de är mycket mer opretentiösa för lagringsförhållanden. Det är emellertid viktigt att komma ihåg att de är mycket dyrare och inte lämpar sig för förarbeten relaterade till planering av väggarna: för detta ändamål måste endast torra blandningar användas.

Den färdiga kompositionen bör endast användas när du skapar tunna lager i slutet av kittarbetet, då blir ytan så slät att den inte kräver ytterligare slipning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Olivoljebaserat kitt är det billigaste av alla . Det anses vara föråldrat och till och med skadligt, men detta är inte helt sant. Naturligtvis tenderar torkolja att sugas djupt in i vilken yta som helst, inklusive betong, och senare kan fläckarna synas genom ytskiktet. Det är dock orättvist att ge henne en slutlig "dom" om skadlighet: den oljelimande kompositionen är bäst lämpad som tätskikt och kan skydda gipset från för tidig förstörelse, särskilt under förhållanden med hög luftfuktighet. Den är idealisk för våta områden som källare, tvättrum och kök. Den kan användas för att fylla sprickor i någon del av badrummet, den är vattentät och kommer aldrig att svika dig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna specifika materialtyp är idealisk i kombination med opretentiösa oljefärger, som används för efterföljande väggbeklädnad, inga fläckar kommer att synas på dem. Det är perfekt för att arbeta med träväggar och OSB-plattor med gips, samt om du planerar att använda glasfiber för beklädnad. Tack vare det kommer den slitna lådan och filtfodret att skyddas på ett tillförlitligt sätt mot både ruttnande processer och barkbaggen, som ofta förstör träprodukter och strukturer. Även det populära akrylspacklet har inte samma skydd av det putsade träet som oljelimspacklet, så dess användning i vissa fall är fortfarande oumbärlig.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Cement (eller gips-cement) kitt är dyrare än olja och är lämplig för alla typer av efterbehandlingsarbeten. Detta är en torr blandning som behöver knådas i vatten. Det finns olika typer av cementspackel: både för bostadsområden och för områden med hög luftfuktighet. Först och främst används en sådan komposition för att dekorera väggarna för limning med tapeter: den lämnar inte fläckar, som olja, så du kan inte vara rädd för att dekorera rummet med dyra och vackra tapeter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vattendispersivt kitt avser också cementvarianter, men vattenpolymermaterial används som grund. Det är en färdig att använda blandning som säljs i robusta plasthinkar. På grund av dess industriella beredning kännetecknas en sådan komposition av en korrekt underhållen nivå av viskositet, styrka och jämnhet.

Denna typ av material rekommenderas särskilt för en nybörjare när han förbereder väggar för målning i avsaknad av allvarliga defekter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Akrylfyllmedel De kännetecknas av höga kostnader och bra kvalitet, men de kan inte kallas helt universella: de är inte lämpliga som grund för enkla och billiga typer av färger på grund av den för idealiska ytan som bildas vid utjämning. Om du använder akrylspackel måste färgen under den vara av lämplig kvalitet och pris, annars kommer den inte att fästa bra och snabbt smula.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tvåkomponents epoxikitt ersatte cement-, kalk- och oljebaserade formuleringar. Den innehåller epoxiharts, härdare och olika fyllmedel. Det kallas också polyester. Tunga lösningar erhållna från sådana formuleringar ger ökad materialhållfasthet. Nyligen har ett epoxispack med glasfiber- och aluminiumspån blivit populärt. Vissa typer av sådant material är avsedda för arbete på metall, i synnerhet för att beröra repor på bilar och förbereda dem för ommålning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Huvuddragen i tvåkomponent-epoxibaserade material är att det har en optimal härdningshastighet, så det är inte nödvändigt att skynda sig för mycket efter beredningen av blandningen. Polymerisationsprocessen börjar en tid efter att fyllmedlet är jämnt fördelat över ytan som ska behandlas. Det hårdnar helt efter sex till åtta timmar, varefter du säkert kan engagera dig i valfri slipning. Tillsats av främmande lösningsmedel är inte tillåten i blandningen.

Användningsområdet för tvåkomponentkompositioner är mycket brett: från kosmetisk "reparation" av metalldelar i bilar till valfritt kittarbete med varierande grad av komplexitet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bland moderna tvåkomponents kitt är det värt att lyfta fram polyuretan . Den utvecklades för att eliminera defekter i polyuretanbeläggningar (golv, väggar, skiljeväggar), men på grund av dess höga vidhäftande egenskaper och hållbarhet kan den också användas vid arbete med metaller, betong och keramik. Dess mekaniska egenskaper gör det möjligt att reparera allvarliga gropar i handfat, badrum, fordonskarosser.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När man använder sådana formuleringar är det viktigt att komma ihåg att de produceras i två förpackningar (därav begreppet "tvåkomponent"): basen för själva kittet och härdningsmedlet. När du förbereder blandningen bör du följa de proportioner som anges i instruktionerna.

Enligt deras syfte är alla material traditionellt indelade i fyra grupper: startspackel (dess huvudsakliga funktion är preliminär utjämning av defekter), efterbehandling (material applicerat som ett sista lager efter det huvudsakliga) och kompositioner för specialanvändning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Starttyper av material, eller "första lager kitt" behövs för att eliminera djupa ytdefekter: taket, dörröppningar och sluttningar. Ett sådant kitt väljs beroende på vilket grundmaterial som finns i dess sammansättning.

Vid val uppskattas vidhäftningsegenskaper, slitstyrka och hållfasthet, liksom möjligheten att applicera ett lager med variabel tjocklek, som kan variera upp till 25 millimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efterbehandlingsplanskitt ("andra lagret") bör appliceras efter det första, omedelbart innan tapetsering eller målning påbörjas. De används för tunna materialtyper (flockbeläggningar, textilier, färg) och är främst avsedda för att utjämna små defekter. De appliceras noggrant och i etapper, vilket resulterar i att en vit yta med ökad jämnhet och densitet erhålls utan behov av efterföljande slipning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Universella typer av kitt har som regel både efterbehandlings- och utjämningsegenskaper och kan även användas som material för specialiserade ändamål. Perfekt för preliminära mindre reparationer av alla ytor och deras utjämning. Dessutom används universalspackeln för dekorativ efterbehandling. Material som helt kommer att överensstämma med begreppet universal tillhör en högre priskategori, dessutom skiljer sig deras sortiment inte åt i sort.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Som redan nämnts är universalspacklar betydligt sämre i kvalitet än torra blandningar, som är utformade för att uppfylla ett specifikt syfte.

Specialiserade material inkluderar speciella typer av tillsatser och är avsedda för arbete med en viss specificitet, till exempel för tätning av fogar på gipsskivor utan att använda tejp med förstärkande egenskaper.

Fjädrande och flexibla blandningar finns tillgängliga för att fylla väggsprickor som andas och liknande alternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter sammansättning är alla kittblandningar uppdelade i tre typer: kalk (cement), gips och modern, som är baserade på polymermaterial. Gipsspackel är icke-krympande och jämnas väl ut, men har inte bra fuktbeständighet, därför är den endast lämplig för interiörarbete i torra rum. Kalsorter, tvärtom, tolererar fukt bra, men har samtidigt stark krympning. Som för alla typer av polymerer är många av dem universella, men de är också mycket dyrare, vilket ofta begränsar deras användning, särskilt under förhållanden för bearbetning av stora områden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Seminföretag , som har ett representationskontor i olika städer i Ryssland, dök upp i Frankrike och har funnits på hemmamarknaden sedan 1996. Dess huvudsakliga specialisering är import av byggmaterial och slutblandningar både från Frankrike och från andra europeiska länder. Företaget själv grundades 1938 som ett företag som producerar högkvalitativa professionella efterbehandlingsmaterial.

För närvarande representeras Semin -företaget av ett brett utbud av fyllmedel samt blandningar för arbete med metalldelar i bilar. Företaget har tre fabriker i Frankrike och en i Ryssland. Det totala antalet länder som organisationen levererar sina produkter till är mer än 40.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En av de mest populära färdiga blandningarna av detta företag är Semin två-i-ett-spackel, designat för både primära och ytbehandlingar. Skiljer sig i enkel applicering och höga vidhäftningsegenskaper. Efter torkning får väggen en ren vit färg. Alla materialegenskaper som beskrivs i bruksanvisningen är helt sanna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polska företaget Novol 1978 var det allmänt känt i länderna i Östeuropa som tillverkare av lackeringsmaterial för bilar. Det startades av ett litet företag som endast hanterade detta segment av verksamheten, men snart expanderade produktionen: universella och specialiserade kittföreningar dök upp i kombination med ytterligare material. Sedan 1989 har ytterligare en stor anläggning varit verksam i staden Poznan och Novols produkter har levererats till den ryska marknaden sedan slutet av nittiotalet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sortimentet av kitt i detta företag är mycket varierat. Varje material har sitt eget specifika syfte, vilket i hög grad underlättar valet. I grund och botten är kompositionerna fokuserade på att arbeta med metall- och plastytor. Till försäljning finns specialiserade formuleringar avsedda, till exempel endast för plast, liksom universella.

Material kan appliceras antingen med en vanlig spatel eller med hjälp av pneumatik, men endast om kapitaljustering och eliminering av stora defekter inte krävs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland bilens blandningar av detta företag fick det de bästa recensionerna spackel Novol Fiber … Det kännetecknas av enkel applicering på metallytor, god vidhäftning och hög slitstyrka. Perfekt för reparation av lastbilar. Styrkan och hållbarheten hos detta kitt beror på att det består av polyesterhartser och glasfiber.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

På Rysslands territorium finns också flera värdiga företag för tillverkning av fyllnadsmaterial för olika ändamål. Till exempel ett företag " Hercules ", som grundades 1997 i Sibirien, antog ursprungligen det mesta av den värdefulla erfarenheten från kollegor från Tyskland, vilket senare ledde till dess licensiering från tyskarna. "Hercules" är en välförtjänt ledare på den ryska marknaden, specialiserad på blandningar av torr kitt, oumbärlig vid djup utjämning och bearbetning av stora ytor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Företagets produkter innebär användning av uteslutande högkvalitativa råvaror och är de bästa i Sibirien, och priserna på produkter är alltid överkomliga och humana, inriktade på ett brett spektrum av konsumenter. År 2015 öppnades en ny produktionsverkstad, utrustad med moderna typer av utrustning, vilket gjorde det möjligt för företaget att avsevärt öka varornas totala prestanda. Tillverkaren expanderar ständigt sina affärsrelationer på marknaden. Produkten säljs framgångsrikt i mer än tjugo regioner, liksom i Kazakstan.

Bild
Bild

Bland fyllnadsmedel i Hercules -företaget en icke-krympande tvåkomponentsblandning efterfrågas. Det är anmärkningsvärt för sin låga kostnad, det kan fylla sprickor av valfri storlek. Lämplig för användning i torra rum. Den innehåller ett högkvalitativt gipsämne, liksom ett vitt inert fyllmedel och polymertillsatser som ger materialet höga vidhäftningsegenskaper.

Kompositionen är lätt att applicera och är helt säker för miljön.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan erkänd ledare på den ryska marknaden för fyllnadsmaterial är handeln märke "Tex " från S: t Petersburg, mer känd som Tikkurila. I sådana fall bör man skilja mellan företagets begrepp och det varumärke under vilket det tillverkar sina produkter. "Tex" har länge gett den ryska konsumenten torra och universella blandningar för spackling och lockat dem till rimliga priser och anständig kvalitet på varor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Produkter av varumärket "Tex" representeras av ett brett utbud av primrar, lim och lösningsmedel, samt olika fyllmedel: olja, akryl, latex. Bland dem är köpare oftast efterfrågade efter den universella kompositionen "Lux" för att utföra arbete i lokaler av något ändamål. Kittet "Lux" har en hög fuktbeständighet, vilket gör att det kan användas i badrum, kök, bastur och simbassänger.

Det rekommenderas dock inte att använda det på platser där det inte finns någon uppvärmning, eftersom materialet i kylan snabbt kan bli oanvändbart.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stor tysk koncern Knauf är en erkänd ledare på marknaden för alla typer av byggmaterial. I början av 30 -talet av förra seklet hade bröderna Karl och Alphonse Knauf idén att använda ett så underbart naturmaterial som gips i konstruktionen. Allt började med utvecklingen av gipsgruvor i Schengen, varefter öppnandet av den första Knauf -anläggningen i Tyskland ägde rum. Det är anmärkningsvärt att bröderna Knauf bestämde sig för att påbörja sin verksamhet just med släpp av torra gipsblandningar på gips.

Bild
Bild
Bild
Bild

I framtiden började företaget utvecklas snabbt och producerade gips, maskingips och flytande golvbeläggning. Torra kittblandningar av cement och gips dök upp på marknaden på 70 -talet, och när statssystemet i Ryssland började förändras dramatiskt blev den tyska tillverkaren allvarligt intresserad av utsikterna till internationellt samarbete. På 90 -talet slutade gipsverk på tidigare Sovjetunionens territorium nästan sitt arbete, och om någon av byggnadsblandningarna producerades lämnade deras kvalitet tyvärr mycket att önska. Men eftersom representanterna för Knauf såg en god potential i utvecklingen av marknaden i Ryssland, bestämde de sig mycket snart för att starta produktionen hos oss, särskilt eftersom företagets sortiment därefter utökades till att släppa universella kittblandningar, det mest populära för enkel reparation. arbete.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under hela sin existens har byggnadsblandningarna i detta företag inte genomgått förändringar när det gäller kvalitet och produktionsteknik. Knauf kännetecknas av kundfokus och mänsklighet när det gäller prispolicy för sina produkter. Nu i Ryssland sker produktion på tysk utrustning och råvaror bryts på vårt territorium. Under 2000 -talet gick företaget in på investeringsmarknaden i Ukraina och Kazakstan. I Ryssland lockar och utbildar företaget våra specialister och ger människor anständiga jobb och utmärkta produkter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det mest populära bland konsumenterna är Fugen kitt , som är en mycket effektiv blandning med gipspulver och polymertillsatser i kompositionen. Den är utformad för att jämna ut väggar och tak i rum med optimala luftfuktighetsvärden. Lämplig för arbete med betong och putsade ytor för att eliminera stora och små defekter, helst i kontakt med gips.

På grund av sin plasticitet och höga vidhäftning har just denna komposition fått de bästa recensionerna bland byggproffs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Många är naturligtvis bekanta med en annan Tyska företaget Henkel … Det är känt som en tillverkare av hushållskemikalier och produkter för personlig vård, men dess utlöpare Henkel Bautechnik fokuserar på byggsegmentet. Bland ett brett utbud av byggmaterial sticker kittblandningar ut, både torra och färdiga. Valet av kitt, till skillnad från Knauf, är inte så brett, men fördelen med denna tillverkare är att det kan vara mycket lättare att hitta bara en specialiserad blandning. Varje kitt är utformat strikt för en specifik uppgift, som är mycket populär bland många hantverkare. Henkel representeras på den ryska marknaden av varumärket Ceresit.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spackelblandning Ceresit CT 225 - ett bra alternativ för fasadarbete. Mästarna noterar att det är cementtyperna av blandningar som är bäst bland alla kittar av detta märke. Dess främsta fördel är innehållet i en stor mängd armeringsadditiv som är nödvändiga för att utföra externa efterbehandlingsarbeten, men för att de ska fördelas jämnt över hela ytan får man inte glömma att röra om den färdiga kompositionen så ofta som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

De bästa resultaten kan endast uppnås när formuleringar som producerats av samma företag används, som regel kompletterar de varandra på bästa sätt. Vid applicering av det första lagret med kitt är en blandning av en grovkornig fraktion med en tjocklek på upp till en och en halv millimeter idealisk.

Det sista steget av kittning bör utföras med ett material av en finare fraktion - högst 0,3 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer en blandning uppstår alltid frågan om vilken som är bättre: färdig eller torr . Naturligtvis är torra blandningar mycket billigare, men de låter dig få resultatet av högsta kvalitet, och alla ansträngningar för att förbereda en homogen massa kommer att vara motiverade. Man bör alltid komma ihåg att oavsett hur attraktiv en eller annan färdig blandning från kategorin universal verkar, bör baslagret appliceras exakt med en torr blandning, korrekt utspädd med vatten. Dessutom kostar ett färdigt kitt alltid mycket mer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Varje förpackning innehåller en indikation på materialets tillämpningsområde, som du definitivt bör följa. Vid köp måste du också uppmärksamma de förhållanden där användningen av kompositionen är acceptabel eller den mest optimala. Detta är en indikator på temperatur, applikationsplats (rum eller utomhus), luftfuktighet.

Du bör noggrant läsa indikationerna på materialet för användning. Den kan utformas för djup utjämning av ytan för att släta ut de övre lagren av plana ytor. Det är också nödvändigt att bekanta dig med hur denna eller den här typen av kitt kombineras med andra extra material, så att problem inte uppstår redan i arbetet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om betongväggarna förbereds för målning och är fria från stora defekter, fungerar allt-i-ett-färdigt betongfyllmedel bäst eftersom det ger en oklanderlig kvalitetsnivå i slutskiktet. En billig men pålitlig torr blandning kommer att vara den perfekta basen för alla typer av tapeter. När det är tänkt att limma tunn och lätt tapet, måste materialets slutskikt väljas så vitare som möjligt så att färgen på den dekorativa beläggningen inte förändras eller försämras.

När du planerar arbete bara inomhus bör du köpa ett kitt som inte innehåller sand.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du köper en färdig kittblandning skadar det inte att kontrollera produktens kvalitet "för ögat "genom att be säljaren att öppna locket på burken. Om produkten är av dålig kvalitet kan dess yta innehålla mörka ränder eller torkade fläckar. Om det inte är lätt att göra ett val, rekommenderas det att stanna kvar vid en av blandningarna i den universella planen, så risken att köpa material som kanske inte är lämpligt alls minskar. Det finns en åsikt bland yrkesverksamma att det är bäst att ta ett akrylspackel för utjämning av väggar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Applikationsverktyg

Kittets arbetsflöde är inte så komplicerat, men det kräver ofta grundläggande färdigheter och en viss erfarenhet. För en nybörjare är det viktigaste att fokusera på att se till att alla åtgärder utförs i rätt sekvens, plus att lära sig hur man hanterar verktyget korrekt.

Det första steget är att behöva en skruvmejsel eller borr ., som har ett speciellt munstycke, eftersom den torra blandningen kräver utspädning med vatten. Blandning av hög kvalitet är endast möjlig när du använder en borr och ett munstycke. Om du inte har ett sådant verktyg till hands kan du prova på det gammaldags sättet att använda en vanlig köksblandare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Materialet appliceras med en spatel, men ett verktyg räcker inte för ett fullständigt och högkvalitativt arbete. Det rekommenderas att köpa en uppsättning som innehåller paddlar, som var och en är individuellt dimensionerad.

Huvudutrymmet bearbetas med en murslev med en bred arbetsyta, och för hörnen bör en liten murslev användas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du måste också arbeta med en rulle och troligen också mer än en för att fungera bra på svåråtkomliga platser i flera steg. Den optimala längden på rullhögen är två till tre millimeter. Primerborstar bör inte heller förbises, eftersom förfyllning av ytan, oavsett hur besvärlig den kan verka, kommer att säkerställa bättre vidhäftning av kitt och andra material. En byggnad eller lasernivå kommer att behövas för att bedöma väggarnas jämnhet, och sandpapper, både stora och små, kommer att behövas för att rengöra ytorna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om arbetsområdet är stort blir den så kallade manuella skinnaren en oumbärlig assistent . Det kommer att vara möjligt att fixa sandpapper eller ett nät på det med klämmor - på detta sätt fångas ett bredare område av ytan och processen går mycket snabbare. Grovt sandpapper krävs för att påbörja arbetet, och fint sandpapper är användbart för efterbehandling av lager.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom huvudverktyget för arbete är en spatel är det viktigt att tänka på när de köper det att de är olika. Det finns blad för att utföra externa arbeten på fasader på byggnader och verktyg för målning. Tjockleken på målarspackelns blad är mycket mindre än fasadens, och bredden på fasadens blad är mycket större, eftersom den är konstruerad för att fungera med en mycket större yta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En bra paddel ska vara gjord av massivt material och ha ett bekvämt och starkt handtag. Det är bättre om det är gummerat och tätt fäst vid arbetsdelen. Bredden på verktygets arbetsdel kan vara från 40 till 60 centimeter (när huvudarbetet utförs), och för att fylla platser med svår åtkomst kommer den optimala bredden att vara från sex till femton centimeter. Om rummet är litet räcker det med en 40 cm bred arbetsyta.

Hörnen är vanligtvis kittade med en vinklad spatel, men vissa färdigheter krävs för att hantera det korrekt.

Den vinklade sparkelns uppgift är att skapa skarpa 90 graders vinklar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man ansöker?

Innan materialet appliceras måste väggarna rengöras noggrant med gammal färg eller tapeter. Du kan lindra denna obehagliga aktivitet genom att använda specialspolningsprodukter som säljs i butiker tillsammans med andra byggmaterial. Efter att ha tvättat av väggarna får rummet torka i minst en dag, varefter väggarna noggrant inspekteras för små rester, som bäst avlägsnas med en speciell monteringskniv. Istället för en kniv är det tillåtet att använda en flexibel tunn spatel, huvudsaken är att den inte är spackel, eftersom den lätt kan repas eller brytas under sådant arbete.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter en preliminär undersökning av de förberedda väggarna måste du kontrollera deras lättnad. Detta kräver verktyg som en gipsregel och en ficklampa. Regeln tillämpas på väggen och lyktan från lyktan riktas slentrianmässigt mot den. Detta hjälper till att identifiera de minsta hålen och stötarna, som därefter kan påverka väggarnas estetiska utseende negativt efter den slutliga finishen. Ljuset hjälper dig att se alla mindre defekter, som omedelbart slås ner av ett plan eller en spatel, som har ett putsande syfte. Hålen förspåras med en penna längs ljusets kontur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan arbetet påbörjas är alla verktyg noggrant förberedda. Det ska tvättas, torkas och torkas med en bomullstrasa. Engångsservetter kan användas. Innan du använder specialtillbehör eller en knådblandare kontrolleras de noggrant för spår av tidigare arbete.

Även de minsta bitarna av gamla kittblandningar måste tas bort.

Bild
Bild
Bild
Bild

Själva blandningsprocessen är ganska enkel, men den kräver omsorg och noggrannhet. Om en bygghink används som behållare, hälls en fjärdedel av vattnet i den, och om den vanliga, för hushållsändamål, kommer en tredjedel av vattnet att räcka. Först efter det hälls den torra blandningen försiktigt i skopan, i ett sippra, tills toppen av den resulterande bilden ser ut under vattnet. Efter 20-25 sekunder ska objektglaset mättas med vatten och diskbänk, varefter det ska blandas noggrant. Efter blandning måste du vänta ytterligare en minut och blanda allt igen, varefter kittet är helt klart för applicering.

Bild
Bild
Bild
Bild

En viktig punkt: i inget fall ska du tillsätta vatten eller tillsätta torrt pulver om blandningen redan är klar. Innan knådning är det viktigt att vara uppmärksam på hur länge efter beredningen blandningen kommer att vara lämplig för arbete och inte kommer att torka ut. Det är bäst att göra satsvis.

En del av applikationen ska inte vara särskilt stor för att spara material och maximera arbetets noggrannhet. På spateln måste du ta mängden av kompositionen så att den kan appliceras med ett slag. Små defekter gnids med en liten eller medelstor spatel. Vid injektering ska handens rörelse vara bred och trycket ska vara enhetligt tills skiktet i blandningen är lika med väggen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Torka kittytorna med drag och, om möjligt, direkt solljus. "Snabbspårningsmetoder" för torkning med värmare och fläktar är inte tillåtna. Om kompositionen inte torkar ut naturligt kommer den att skeva eller spricka, och detta manifesterar sig vanligtvis redan under dekorativ efterbehandling, vilket bör undvikas. När du ventilerar rummet bör du inte heller öppna balkongdörren för att undvika exponering för extrema temperaturer.

Rumsdörrar, dörrar till kök, korridor, badrum ska vara öppna.

Bild
Bild

Den maximala tiden för fullständig torkning av kittet är 10-12 timmar, men ytan ska slipas tidigast efter 24 timmar. Under denna tid kommer blandningen att bli mer hållbar, vilket garanterar både lätthet i framtiden och en optimalt plan yta.

Om väggarna bearbetas för att limma tapeter, utförs arbetet först med en bred spatel, applicerar blandningen i form av ränder och överlappar lite (från 10 till 25%). Håll verktyget i en 20-30 graders vinkel, med konstant tryck, för att få ett lager med konstant tjocklek - från två till fyra millimeter. Man bör komma ihåg att om bladets lutningsvinkel är mindre, blir skiktet tjockare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter torkning av väggarna avlägsnas pärlorna med ett slipverktyg . - skarven och väggen testas igen för jämnhet av ljuset från ficklampan. Stötarna avlägsnas också med slipmedel och hålen stängs med en liten spatel eller manuellt. Nybörjare klarar vanligtvis arbetet i flera tillvägagångssätt, vars syfte är att föra väggen platt eller till noll, att använda terminologin hos professionella hantverkare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att väggen har "nollställts" och torkats behöver du en maskfog för att slipa ytorna (maskstorlek - från 80 till 120). Ju mer nummerering sandpappret har, desto finare är dess kornstorlek. Det första passet längs väggen görs i jämna cirkulära rörelser, varefter svängningarna utförs i tvärriktning för att ta bort cirklarna. Väggen testas igen för jämnhet, och om reflektionerna från lyktan inte når långt kan processen betraktas som en framgång. Efter kontroll torkas väggen ytterligare en dag, och sedan klistras den redan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du behöver kittla väggarna för målning, efter huvudstadierna i kittning och väggarna till "noll" med injektering, är det absolut nödvändigt att applicera det sista gipsskiktet, som också kallas slutskiktet.

När du arbetar med hörn finns det den enklaste metoden: först lämnas ett litet överskott av material där, som efter torkning korrigeras med slipmedel. Hörnen på sluttningarna är utarbetade med en vinklad spatel, följt av avlägsnande med ett slipmedel och testning av väggarna för jämnhet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du behöver spackla gipsskivans yta efter grundning måste du först limma glasfibernätet och göra det så att det täcker hörnen och lederna. Sömmarna ska vara exakt i mitten av nätet. Fogarna mellan gipsskivorna är kitt i följd med två blad: medelstora och breda. Som med en vanlig vägg bör du ta bort alla resulterande stötar och oegentligheter så att det blir mindre krångel vid slipning. Ett lager av blandningen appliceras jämnt över hela sömmen och jämnas ut med en medium spatel.

Skruvarna är kittade tvärs så att locken är helt dolda.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hörnen i det här fallet kommer att bli svårare att bearbeta. Det första steget är att bearbeta ena sidan av hörnet med blandningen, som vanligt, och när hälften av sömmen är torr görs den andra sidan. Således är sömmen snygg och jämn. Därefter måste du fixa alla lutningar på dörrar och fönster med byggnadshörn ovanpå kittskiktet. Det är nödvändigt att pressa in blandningen i profilhålen med en liten spatel så att alla spår fylls. Ytan är jämn med en stor och bred murslev.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efterbehandlingskittet på gipsskivans yta är också nödvändigt .så att väggen är så platt som möjligt. Alla små defekter slipas för att säkerställa bästa vidhäftning av den "slutliga" blandningen. Det rekommenderas att använda en blandning som innehåller glasfiber som slutfyllmedel, du kan också använda samma lösning som användes i början, men under förutsättning att tillverkaren är densamma, för att undvika problem med vidhäftning. Den slutliga spacklingen utförs med en bred spatel, och kompositionen späds ut för att erhålla en massa som liknar gräddfil. Detta kommer att säkerställa att kompositionen appliceras jämnt på gipset.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hjälpsamma ledtrådar

När du använder torra blandningar är det viktigt att du köper en bekväm behållare i förväg. Med en stor arbetsvolym bör du aldrig använda hela blandningen i ett sammanträde, eftersom det helt enkelt kommer att torka ut inom några timmar och befälhavaren kanske inte hinner använda det för sitt avsedda ändamål. För optimal och ekonomisk konsumtion är det bättre att förbereda blandningen i flera steg och alltid vara uppmärksam på hur länge ett eller annat kittalternativ kan användas. Tiden kan variera beroende på dess sammansättning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det verkar som att det är mycket enkelt att förbereda en behållare för blandning av kittblandningen ., men det är inte så. Användning av skopor som är för gamla med en stor mängd rester av olika blandningar som fäster vid behållarens inre yta rekommenderas inte. I processen för snabb blandning med en mixer eller en borrfäste kan fasta rester av det gamla komma in i den färska massan, vilket kommer att orsaka stora besvär under arbetet. Att ta bort härdade bitar av gammalt från ett nyblandat kitt är en onödig och värdelös uppgift, därför är det bättre att först se till att behållaren är ren, utan spår av färg eller rost.

Bild
Bild
Bild
Bild

När allt arbete är klart får man inte glömma att noga skölja alla instrument. Om du inte gör det direkt måste de torkade bitarna av kitt "rippas av" med en kniv, vilket kan skada spateln. Du måste rengöra blandningen medan den är våt och torka de rengjorda verktygen torra - både handtaget och bladet. Om du fortfarande måste hantera orenade instrument kan du försöka använda ett lösningsmedel för att mjuka den vidhäftande kompositionen, även om detta inte alltid fungerar. I värsta fall måste du antingen använda en kniv eller köpa en ny enhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

För mycket blandning bör aldrig tas på spateln . Det är ett misstag att tro att ju fler kitt det finns desto snabbare kommer alla uppgifter att slutföras. Med ett överskott av blandningen kommer beläggningens kvalitet att försämras avsevärt, ytan blir ojämn och ojämn, vilket naturligtvis kommer att skapa många problem vid vidare målning eller klistring av väggarna. Vissa rekommenderar "att inte bry sig" med sådana finesser, förklarar detta med det faktum att efter att ha applicerat ett tjockt lager av blandningen måste du fortfarande "slipa" allt med sandpapper, men denna åsikt är felaktig. Långvarig slipning fördröjer inte bara arbetsprocessen, utan lämnar också de defekter som måste slätas om och om igen på väggarna, vilket naturligtvis är helt onödigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bäst att arbeta på varje vägg på en dag så att ytan torkar jämnt. Vid tvångsbrott måste den del av väggen som har torkat vätas med vatten med en spruta, och övergången måste slätas ut med infångning av det tidigare våta skiktet. Om ytan har torkat under en längre tid bör den fuktas rikligt efter att ha rullat ut den med en rulle.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det finns spikar i väggarna kan du ofrivilligt frestas att slå in dem så snabbt som möjligt, eller omvänt dra ut dem med en spatel. Detta ska under inga omständigheter göras, eftersom alla målarspatel är ett flexibelt och ganska skört verktyg. Om bladet är skadat blir ytterligare arbete helt enkelt omöjligt. När du arbetar med "problem" -väggar är det bättre att alltid ha en extra "arsenal" av verktyg med dig - som en hammare eller spikavdragare. Om spiken inte dras ut eller befälhavaren har bestämt att det skulle vara bättre att slå den i väggen, får man inte glömma noggrann fyllning av locken med en liten spatel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det rekommenderas inte att köpa för billiga verktygssatser , även om de sällan används i framtiden. De så kallade "engångsbladen" går ofta sönder eller deras arbetsyta är täckt med repor redan under de första timmarna av processen, vilket kommer att påverka ytkvaliteten negativt. Det är bäst att köpa en uppsättning i en pålitlig järnaffär eller köpa allt du behöver separat, utan att luras av ett billigt pris.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att utföra kittarbete med egna händer för första gången är besvärligt, men intressant, särskilt om det finns möjlighet att konsultera en mer erfaren mästare som kan ge värdefulla praktiska råd i processen. Om en nybörjare har tillräckligt med tålamod och uthållighet för att uppnå sitt mål kommer allt definitivt att lösa sig.

Rekommenderad: