Takspackel: Hur Man Korrekt Spacklar Med Egna Händer, Spackel Och Utjämning, Hur Man Jämnar Ut Ytan

Innehållsförteckning:

Video: Takspackel: Hur Man Korrekt Spacklar Med Egna Händer, Spackel Och Utjämning, Hur Man Jämnar Ut Ytan

Video: Takspackel: Hur Man Korrekt Spacklar Med Egna Händer, Spackel Och Utjämning, Hur Man Jämnar Ut Ytan
Video: Spackla ojämn vägg - steg för steg 2024, Maj
Takspackel: Hur Man Korrekt Spacklar Med Egna Händer, Spackel Och Utjämning, Hur Man Jämnar Ut Ytan
Takspackel: Hur Man Korrekt Spacklar Med Egna Händer, Spackel Och Utjämning, Hur Man Jämnar Ut Ytan
Anonim

Taket spelar en stor roll i inredningen, så en slät och jämn yta krävs för en högkvalitativ finish. Det mest populära sättet att förbereda taket är kitt. Denna process kännetecknas av dess tekniska egenskaper och låter dig dölja alla brister, vilket gör basen idealisk för efterföljande byggnadsarbete. För att utföra spacklingen korrekt för att få ett effektivt resultat måste du välja lämpliga blandningar, det är bra att ha vissa färdigheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Processfunktioner

Nivellering av taket med kitt är mycket efterfrågad bland hantverkare, eftersom det kan utföras på en sten, betongbotten, tegelverk, gipsskivor och byggbrädor. Och för att ytan ska vara väl förberedd för dekorativ efterbehandling måste du spackla på fasta, rena och fasta ytor.

Tak täckta med glas, metall och plast anses olämpliga för inriktning. Det rekommenderas inte att använda kittet i rum med hög luftfuktighet, där taket har varit påverkat av vatten under lång tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna typ av inriktning används i tre fall, och var och en av dem kännetecknas av följande funktioner:

  • Innan du målar taket . För att färgskiktet ska vara jämnt fördelat över underlaget måste beläggningen vara av hög kvalitet. Därför är det nödvändigt att applicera kittet korrekt, med beaktande av all teknik. Om även de minsta defekterna finns kvar i taket skadas ytan. Professionella kan enkelt klara av denna uppgift, men om byggnadsarbeten utförs oberoende, är det lämpligt att först lära sig hur man gör detta i små och tillgängliga områden och sedan gå vidare till takytorna.
  • Under tapeten . I detta fall krävs inte en högkvalitativ bas från taket, det räcker med att eliminera stora brister och dölja oegentligheter. Detsamma gäller förberedelsen av ytan, som kommer att dekoreras med ett sträcktak.
  • Innan du applicerar dekorativt gips . Själva efterbehandlingsmaterialet är en utmärkt utjämnare, därför kan du med hjälp av kitt bara ta bort stora sprickor och gropar, gips kan enkelt klara av resten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Valet av kitt

Spackling anses vara en svår process och måste tas på allvar. Till skillnad från väggar är taket ett öppet utrymme och för att utesluta uppkomsten av defekter på det måste du välja rätt byggmaterial för efterbehandling. Detta gör att du inte bara får ett utmärkt resultat, utan också underlättar arbetet mycket.

Spackelblandningen måste uppfylla följande krav:

  • Ha en homogen struktur. Börja inte avsluta om det finns stora partiklar i kompositionen. De måste antingen siktas eller blandas väl.
  • Ha en genomsnittlig torkningshastighet. Med snabb härdning kanske du inte hinner slutföra arbetet.
  • Kännetecknas av en elastisk och mjuk struktur.
  • Har inte en tendens att falla sönder och spricka efter torkning.
  • Ge en lång livslängd.
Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på komponenterna i blandningen skiljer man gips, akryl och cementspackel. Gipsprodukter fyller sprickor väl och lämpar sig för efterbehandling av torra rum, de måste appliceras i ett tunt lager. Cementbruk används för att jämna ut taket i toaletten och badrummet, eftersom de perfekt tål hög luftfuktighet.

Dessutom fyller sådana blandningar stora fördjupningar med hög kvalitet, men deras yta är svår att slipa. Normalt appliceras cementgips som ett mellanlager, följt av en dekorativ finish.

När det gäller akrylblandningar så tillåter de dig ett perfekt och slätt tak . För att göra detta, är ytan först utjämnad med ett startspackel och sedan täckt med vattenbaserad eller latex. Sådana lösningar kännetecknas av en låg torkningshastighet, så även oerfarna hantverkare kan arbeta med dem.

Bild
Bild

Spackelmaterial skiljer sig också åt i syfte, så de måste väljas för varje arbetssteg separat. Taket kan behandlas med start, efterbehandling och universalblandning.

Den första används i början av nivelleringen av ytan, den hjälper till att dölja alla synliga oegentligheter upp till 0,5 cm i storlek. För att säkerställa god vidhäftning mellan materialet och taket rekommenderas att köpa en komposition med grova fraktioner. Det texturerade lagret i finishen är oftast tillverkat med finishblandningar som har en mjuk konsistens och en bråkstorlek på upp till 0,3 mm. Om basen har mindre brister kan du använda den vanliga eller den så kallade universella blandningen.

Bild
Bild

När du väljer ett efterbehandlingsmaterial bör du också vara uppmärksam på att det säljs i torr och pasty form. Pulveriserade produkter är vanligtvis billiga och lagras väl utan att kräva någon speciell temperaturregim. Det färdiga kittet kännetecknas av hög kvalitet, men priset är också högt. Sådana blandningar tillverkas på en vinyl- eller akrylbas och har en fin fraktion på upp till 0,1 mm.

Bild
Bild

När du köper kittmaterial måste du ta hänsyn till vilken typ av beläggning det är planerat att jämna taket. Om ytan ska målas är det nödvändigt att välja efterblandningar med en mjuk och plastisk struktur. I det fall tapeter eller dekorativ gips fungerar som en dekorativ finish, är universella och utgångssammansättningar baserade på gips eller cement väl lämpade.

Verktyg

Någon byggprocess kan inte tillhandahållas utan professionella verktyg. Takputsning är inget undantag. Många verktyg används för att jämna ut ytor med kitt, men det viktigaste av dem är en spatel. För att täta sömmarna, sprickorna och demontera den gamla ytan behöver du tre spatlar i olika storlekar: 450 mm (för fyllning), 30 mm (för efterbehandling av svåråtkomliga platser) och 80 mm (för applicering av arbetsblandningen). Det är lämpligt att köpa spatlar i rostfritt stål med ett bekvämt gjutet handtag.

Bild
Bild
Bild
Bild

För spackling behöver du:

  • Kapacitet. Det ska vara omfattande och lätt att använda.
  • Borr med redskap eller konstruktionsblandare.
  • Stege.
  • Regel.
  • Slipblock.
  • Rivjärn.
  • Skruvmejsel eller spatel med skruvmejsel.
  • Vält.
  • Borsta.
Bild
Bild

Beredning av lösningen

När alla verktyg har valts kan du börja förbereda efterbehandlingsmaterialet. Det är värt att notera att du inte direkt kan använda hela påsen med kittpulver, eftersom det torkar snabbt och blir olämpligt för efterföljande arbete. Därför måste du föda upp små portioner på 3-4 kg och blanda dem gradvis med vatten. Och när lösningen tar slut kan den förberedas igen. Det är nödvändigt att applicera kittet snabbt, eftersom det börjar härda efter 20 minuter.

Bild
Bild

Blandningsberedningsprocessen är följande:

  • Förpackningen med gips öppnas och en portion av pulvret tas. Det rekommenderas att inte använda mer än 4 kg.
  • Beräkningar av den exakta mängden vatten görs. Som regel tas 7 liter vatten för 10 kg torrt gips. Således kommer 3 kg av blandningen att kräva cirka två liter vatten.
  • Pulvret hälls i en tidigare beredd behållare, vatten hälls ut och allt blandas med en mixer. Det är nödvändigt att förbereda lösningen tills den får konsistensen av tjock gräddfil. I genomsnitt tar detta några minuter.
  • När lösningen är klar lämnas den i fem minuter och blandas sedan igen. Efter det kan det färdiga kittet användas i arbetet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Takförberedelse

Dekorativ efterbehandling appliceras endast på en väl förberedd yta, och eftersom taket i lokalerna kan ha en annan struktur kan de inte undvika utjämning. Oftast finns det betongtak bestående av en eller flera golvplattor.

Fogarna mellan sådana plattor måste förseglas med en lösning, och sedan är de redan kittade med gips. För att förhindra att sprickor bildas på takytan efter att blandningen torkat rekommenderas att använda ett färgnät.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att jämna ut taket är det nödvändigt att rengöra det noggrant från damm och rester från den tidigare finishen . Dessutom bör betongytan grundas: detta är nödvändigt så att ett vidhäftningsskikt bildas i taket. Latexlösningar kan användas som primer, de måste appliceras i flera lager. Därefter jobbar man med att starta och avsluta kitt. Resultatet är en jämn och vacker bas, och för att säkerställa att ytan är slät måste den gnidas med en slipstång.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om taket presenteras i form av gips, spånskiva eller fiberboard, är det först och främst nödvändigt att täta sömmarna mellan arken. Detta eliminerar ojämnheter och förbättrar vidhäftningen till kittet. Sådana tak grundas en gång, medan lösningen appliceras inte bara på hela ytan, utan också på sömmarna.

Om den gamla basen av taket var täckt med gips rengörs det med en metallspatel, sedan grundas med en akryllösning, och efter att ytan är helt torr appliceras kitt.

Bild
Bild

Spackla ytan

Du kan gipsa tak både med hjälp av hantverkare och med dina egna händer. Sådant arbete utförs självständigt, i regel, när budgetreparationer planeras. Även om denna process anses vara svår, är det fullt möjligt att hantera den.

Kittet appliceras i etapper och ser ut så här:

Först förbereds ytan. För att göra detta måste du rengöra betongtaket från den gamla finishen, om det är i färg bör det tas bort. Kakelfogar och skarvar ska täckas jämnt med en primer

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det första steget med fyllning utförs, vars huvudsakliga uppgift är att eliminera oegentligheter. För att få maximal effekt måste tekniken för applicering av blandningarna utföras korrekt. Arbetet börjar från ytterväggen och fortsätter mot takets mitt

Sags utseende och stora skillnader i lager bör inte tillåtas, därför måste nivelleringsrörelser göras snabbt. Annars kommer blandningen att torka ut och ytan blir ojämn. Vanligtvis appliceras ett lager, dess tjocklek bör inte överstiga 10 mm.

Bild
Bild

När arbetet med startspacket är klart kontrolleras avsaknaden av utbuktningar och stora skillnader: om taket är slätt kan du gå vidare till nästa steg, som kallas slipning. Överskott av byggmaterial rengörs över hela ytan, med början från taksockeln. Slipning utförs med sandpapper, sedan är ytan täckt med ett ytskikt, som också måste slipas väl med ett överliggande nät med en fin struktur

Bild
Bild

I slutskedet kontrolleras taket igen, varefter basen täcks med en primer. Akryllösningen kan appliceras först när ytan är helt torr

Bild
Bild

Användbara tips

Vem som helst kan kittla i taket, medan det är bäst för nybörjare att börja arbeta med polymerblandningar, tillåter deras konsistens att jämnt jämna ut materiallagren och lämnar inte oegentligheter. Dessutom torkar inte polymerspacket lika snabbt som akryl, så du kan ta dig tid att avsluta taket.

Taket nivelleras först efter grundning, det skyddar basen på ett tillförlitligt sätt från sprickor och förlänger slutmaterialets livslängd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan använda både färdig och torr blandning. Med hjälp av efterbehandlingskitt kan du göra dekorationer med mönster och lägga till speciella färger som ger taket en ljusare vit färg. Det första lagret appliceras vertikalt och det andra horisontellt. Utjämningen av ytan måste utföras i ett slutet rum, för att undvika utseende av drag.

Rekommenderad: