Nivellera Väggar Med Gips: Hur Man Jämnar Det Själv Med Egna Händer, Hur Man Jämnar Det Och Vilka Produkter Som är Bättre

Innehållsförteckning:

Video: Nivellera Väggar Med Gips: Hur Man Jämnar Det Själv Med Egna Händer, Hur Man Jämnar Det Och Vilka Produkter Som är Bättre

Video: Nivellera Väggar Med Gips: Hur Man Jämnar Det Själv Med Egna Händer, Hur Man Jämnar Det Och Vilka Produkter Som är Bättre
Video: Hur gör snickaren - Montering av gipsskivor på vägg 2024, April
Nivellera Väggar Med Gips: Hur Man Jämnar Det Själv Med Egna Händer, Hur Man Jämnar Det Och Vilka Produkter Som är Bättre
Nivellera Väggar Med Gips: Hur Man Jämnar Det Själv Med Egna Händer, Hur Man Jämnar Det Och Vilka Produkter Som är Bättre
Anonim

Det är fullt möjligt för alla att bli en "mästare i sig själv" i processen att renovera ett hus eller en lägenhet, särskilt eftersom det öppnar utrymme för kreativitet och gör att du kan spara betydligt på att ringa specialister. Att avsluta arbetet efter noggranna studier av professionella råd och rekommendationer kommer säkert att vara inom räckhåll. Även om du bara behöver måla väggarna eller klistra tapeter, kanske resultatet inte tillfredsställer, och inte alls på grund av bristande förberedelse av artisten, men på grund av att ytan är krökt. Det måste jämnas ut, sedan passar färgen och annan beläggning perfekt.

Bild
Bild

Funktioner av förberedelse

Det finns två grundläggande justeringsmetoder:

  • gipsvägg;
  • plåster.
Bild
Bild
Bild
Bild

Till en början är väggarna mantlade med gipsskivor. Denna metod kallas ibland för torr puts. Skalet rör sig snabbare, mindre smuts än när man arbetar med gips.

Det finns betydande nackdelar

  • GKL monteras oftare på en ram, och om rummet är litet är en ytterligare minskning av ytan avgörande.
  • Att hänga tunga föremål (till exempel hängande skåp) på en sådan finish är endast möjlig med hjälp av speciella fästelement på huvudväggen, det finns en risk att gipset inte tål belastningen.
Bild
Bild

I den andra metoden används speciella gipsblandningar. Dessa material saknar nackdelarna med GCR. Tekniken för att arbeta med gips är inte heller särskilt komplicerad. Marknaden erbjuder ett brett utbud av olika blandningar, så du måste ta hänsyn till materialets sammansättning och omfattning för att välja rätt.

Bild
Bild

Typer av gips

Det finns lera, cement och gips. Var och en har både positiva och negativa egenskaper. Lergips används mindre ofta än andra, eftersom det har två betydande nackdelar: det torkar länge (ett lager på 5-10 cm torkar upp till 3 veckor), skört (ofta sprickor). Men denna blandning är väldigt billig, den kan tillverkas för hand, den enda av alla plåster som fäster lika bra på vilken yta som helst (trä, adobe, tegel, betong).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Problemet med brist på styrka löses enkelt genom att tillsätta cement. Och för utjämning av väggar med en stor lutning är en sådan blandning kanske det bästa alternativet, med villkoret att appliceras på bältros.

Cementblandningar kan delas in i två typer, till exempel:

  • för en grov (första lager) beläggning - med en grov sandig fraktion;
  • för efterbehandling - med inneslutningar av fin sand.
Bild
Bild

Fördelarna med sådant gips inkluderar låg kostnad, snabb förberedelse och enkel applicering av lösningen, lång livslängd för den resulterande beläggningen. Det faktum att kompositionen inte torkar ut mycket snabbt tillåter även en nybörjare att arbeta med det, men ökar den tid som krävs för reparationer. Dessutom finns det risk för sprickbildning vid applicering av ett lager som är tjockare än 2,5 cm, i vilket fall ett förstärkande foder kommer att krävas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gips är ett mycket populärt material på grund av följande fördelar:

  • hygroskopicitet - absorberar fukt väl, och om mikroklimatet är för torrt kan det ge det tillbaka;
  • miljövänlighet och säkerhet - säker för människor, vilket är särskilt viktigt för barn och allergiker;
  • ekonomisk konsumtion - mycket mindre murbruk krävs än för att täcka samma område med andra plåster.
Bild
Bild
Bild
Bild

Gipskompositionen hårdnar snabbare, vilket kan anses både som en nackdel och en fördel, eftersom en viss skicklighet i att hantera materialet krävs, men tiden för att göra arbetet sparas avsevärt, du behöver bara förbereda blandningen i en liten mängd. Gipsbaserad gips är dyrare än andra, men om vi tar hänsyn till konsumtionsekonomin, kommer skillnaden att visa sig vara obetydlig.

Vilket är bättre?

Det är möjligt att ge ett definitivt svar på denna fråga endast om alla villkor för användning av materialet beaktas. För den huvudsakliga (grova) beläggningen med en stark krökning av väggarna kan en lerblandning vara det bästa alternativet. Om avvikelserna inte är särskilt stora kan cement eller gips rekommenderas. I detta fall är de avgörande faktorerna priset och beredskapen för den anställde. Och naturligtvis är platsen där arbetet kommer att utföras av stor betydelse.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillämpningsområde

För vardagsrum är valfri sammansättning av kundens val lämplig. När du inreder en plantskola är gipsbaserad gips det bästa alternativet. För dekoration av lokaler där hög luftfuktighet är möjlig: kök, badrum, toaletter - det rekommenderas att använda cementblandningar. Med gips kan du jämna ut inte bara väggarna utan även taket. Men nyligen har gips använts för detta ändamål. Och de utför också efterbehandling enligt sträcktakstekniken, som inte kräver utjämning av ytan. Orsaken är att applicering av gips på en horisontell yta är mer tidskrävande än de andra nämnda metoderna.

Bild
Bild

För golv rekommenderas inte användning av gipsblandningar, här är det bäst att använda betong eller specialblandningar för golv.

Ansökningsprocess

Det finns två huvudsakliga sätt att gipsa väggar, till exempel:

  • inriktning med ögat med hjälp av en regel;
  • med beacon -landmärken (landmärken).
Bild
Bild
Bild
Bild

Den första metoden är tillämplig när krökning av ytan är liten . Samtidigt kastas gips på den förberedda väggen med en spatel och jämnas med regeln, vilket leder den nedifrån och upp längs ytan. Efter att ha passerat längs hela väggen, med regeln om större längd, strykas ytan igen i olika riktningar och försiktigt avlägsnar alla oegentligheter. Det bör noteras att det i detta fall är osannolikt att det är möjligt att uppnå ett idealiskt resultat. Därför görs en sådan inriktning under tapeter eller andra täta dekorativa beläggningar, men inte för målning. Och oftast används de för tvättstugor.

Bild
Bild

Bakenmetoden används oftare.

Den innehåller flera steg

Förarbete . För att gipsskiktet ska vara starkt och hållbart måste väggarna förberedas. Det är nödvändigt att ta bort, om möjligt, alla lager av den gamla finishen. För att bestämma om du vill ta bort gammalt gips måste du kontrollera om det har flyttat bort från väggen, om det har bildats hålrum under det. Detta kan bestämmas genom att knacka på hela ytan från golv till tak. Om ljudet är tråkigt, har lagret med största sannolikhet försvunnit på denna plats och det gamla gipset bör försökas avlägsnas, särskilt med ett stort område med sådana tomrum.

Bild
Bild

Det är bättre att stänga stora synliga oegentligheter omedelbart, täcka groparna med kitt. Försök att slå ner utbuktningar. Om väggen är färdig med en för slät förening finns risk för dålig vidhäftning till gipset. I det här fallet måste du göra hack med en kvarn (kvarn) eller en perforator, cirka 100 per 1 m².

Primer . Ytfyllning utförs också för att förbättra vidhäftningen. Valet av blandningar är tillräckligt stort och beror på vilket väggmaterial det är avsett för och vilken typ av gips det kan användas till. Vanligtvis på förpackningen av gipsblandningen kan du läsa om den rekommenderade primern. "Betonokontakt" och Cerezit117 används ofta. Vissa formuleringar kräver ytterligare fuktning av ytan eller grundlig rengöring från damm, så det är absolut nödvändigt att läsa instruktionerna för dem. Applicera primern med en rulle, pensel eller sprutpistol.

Bild
Bild
Bild
Bild

För tegelväggar, istället för en speciell komposition, är det tillåtet att använda vanligt vatten. I detta fall, gips omedelbart, utan att vänta på torkning. Vid användning av primers måste torkningstiden följas enligt instruktionerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installation av fyrar (fixering) . För högkvalitetsjustering används speciella guider, som kallas fyrar eller landmärken. Med hjälp av nivån verifieras avvikelsens vinkel för ytan och planet i vilket fyrarna exponeras. Det är bäst att använda speciella T-formade metallprofiler som guider. Du kan ta träplankor, men de måste vara jämna, och det är svårt att hitta sådana. Minsta snedvridning kommer att förstöra allt arbete.

Först är de extrema fyrarna fixade och går tillbaka från hörnen högst 30 cm. För detta är det bättre att använda självgängande skruvar eller skruvar. Först skruvas de övre och nedre in, sedan längs hela profilen - på ett avstånd av cirka 35–40 cm. Styrningarna måste hålla hårt och inte röra sig någonstans. Mellan de extrema fyrarna uppifrån, under och i mitten dras sedan rep eller fiskelina. Med fokus på repen skruvas följande profiler på ett avstånd som är mindre än regelns längd, vilket sträcker gipslösningen. Det är mer bekvämt att flytta från dörröppningen om det finns en på den här väggen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Styrningens vertikalitet verifieras ständigt av nivån och justerar därigenom hårdvarans skruvdjup. För detta ändamål kan du också använda en lodlinje sänkt från de övre skruvarna.

Sedan tas repen bort, ytan rengörs igen från damm och putsning påbörjas. Ibland fungerar kantstenar av samma gipsblandning som kommer att användas i framtiden som fyrar. Men för att få ett resultat av hög kvalitet kommer det att ta mycket mer tid med denna metod, särskilt för en oerfaren arbetare.

Putsning . Gipsbruket framställs enligt receptet på förpackningen. Den torra blandningen späds ut med vatten i rekommenderad andel, blandas med en konstruktionsblandare. Därefter blandas blandningen en tid och blandas igen tills den är jämn. Det förberedda gipset kastas på väggen med en spatel, börjar från botten och rör sig uppåt. Du bör få ett ganska tätt lager som inte täcker fyrarna. De likställer honom inte, för det är grunden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När det första lagret torkar fuktas ytan och processen upprepas, men efter att remsan är täckt med gips måste den följas av regeln. Verktyget appliceras vinkelrätt mot ytan strax ovanför de nedre kanterna på fyrarna. Regeln ska utföras nedifrån och upp, försiktigt pressa, men inte för hårt, för att inte ta bort gipset. Överflödig blandning från verktyget avlägsnas med en spatel och appliceras tillbaka på väggen. Ytan strykas med en regel tills blandningen upphör att fångas upp och samlas upp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sedan passerar alla andra remsor i etapper . Det är viktigt att ta hänsyn till att när du använder gips, blandningen för varje steg bereds i den erforderliga mängden, måste den beräknas exakt, eftersom den återstående snabbt hårdnar och blir oanvändbar. Gipsskiktet ska nu ligga i linje med fyrarna. Efter att ha väntat på fullständig torkning måste guiderna tas bort. Detta gäller särskilt metallprofiler, eftersom om de lämnas kvar i gipset kan rost uppstå i framtiden, vilket kommer att förstöra den yttre dekorativa beläggningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spåren som bildas efter avlägsnandet av tapparna fylls med en gipsblandning av samma komposition, och allt jämförs till ett enda plan med hjälp av en regel.

De luckor som finns kvar runt golvet, taket och andra väggar är också fyllda med gips. En vinklad spatel används för att jämna ut och jämna ut blandningen i hörnen. Om det behövs kan du lägga ett tredje lager, som vanligtvis inte är tjockare än 2 mm. Det är nödvändigt att justera fönster- och dörröppningar, liksom sluttningar med gips på samma sätt, med hjälp av styrningar på båda sidor av ytan, eller, om öppningen inte är bred, räcker det med en profil i mitten.

Avslutar behandlingen . När väggen är helt torr fuktas den putsade ytan igen och slätas slutligen ut med en murslev eller en speciell planare. För att förstärka gipsskiktet grundas ytan med en ytbehandling.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att objektivt bedöma resultatet av ditt arbete kan du jämföra det med kraven i SNIP 3.04.01-87 "Isolering och ytbehandlingar", nämligen:

  • avvikelse från vertikalen bör inte vara mer än 1–3 mm per 1 m;
  • för hela väggens höjd bör den maximala avvikelsen inte överstiga 5-15 mm;
  • på 4 m² yta-högst 2-3 oegentligheter med ett djup av högst 2-5 mm.
Bild
Bild
Bild
Bild

tips och tricks

Det är värt att följa flera rekommendationer från experter när du planerar väggar med gips.

  • När du förbereder lösningen bör du komma ihåg att ett tunnare gips fäster bättre, men har en flödande effekt, ett tjockt kan bilda ett tjockt lager, men dess vidhäftningsegenskaper är sämre. Därför är det lämpligt att observera proportionerna av torr blandning och vatten som anges i instruktionerna så exakt som möjligt.
  • Om arbetet sker i fuktiga rum blir det ingen onödig behandling av väggarna innan grundning med en svampdödande lösning.
  • För att göra hörnen mjukare måste du vänta tills den första är helt torr innan du börjar putsa den andra väggen.
  • Om du gör allt rätt med dina egna händer, följ instruktionerna, blir resultatet glädjen av ett väl utfört arbete och reparationen blir mycket billigare.

Rekommenderad: