Takspackel För Målning: DIY -tillverkning, Hur Man Spacklar Korrekt, Vilket Spackel är Bättre

Innehållsförteckning:

Video: Takspackel För Målning: DIY -tillverkning, Hur Man Spacklar Korrekt, Vilket Spackel är Bättre

Video: Takspackel För Målning: DIY -tillverkning, Hur Man Spacklar Korrekt, Vilket Spackel är Bättre
Video: Spackla ojämn vägg - steg för steg 2024, Maj
Takspackel För Målning: DIY -tillverkning, Hur Man Spacklar Korrekt, Vilket Spackel är Bättre
Takspackel För Målning: DIY -tillverkning, Hur Man Spacklar Korrekt, Vilket Spackel är Bättre
Anonim

Takspackel för målning behövs för att ta bort alla defekter som finns på ytan. Detta arbete måste utföras i flera steg. Om du spacklar så högt som möjligt, med fokus på vissa regler, är basen redo för efterbehandling. Men inte alla vet hur man väljer det mest lämpliga fyllmedlet.

Bild
Bild

Vad är det för?

Renoveringsarbete i en lägenhet eller ett hus är vanligtvis planerat, inte spontant. Orsakerna kan vara olika: önskan att uppdatera interiören med hjälp av kosmetiska reparationer, behovet av efterbehandling i ett nybyggt hus. I något av dessa fall, innan du målar takytorna, måste du först applicera ett kittmaterial på dem. Med enbart färg kommer du inte att dölja oegentligheter i taket, utan bara göra dem mer märkbara.

Efter kittet blir ytan så plan som möjligt och perfekt förberedd för applicering av färg- och lackbeläggningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nya bostäder efter byggnadsarbeten har ofta ett stort antal brister. Ibland kan arbetare felaktigt applicera gipset. I det här fallet kan det vara perfekt att använda kitt. Sådant material kommer dock inte att klara betydande höjdskillnader. I sådana situationer är det värt att stoppa valet på andra metoder, till exempel att göra ett undertak.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att välja rätt material

Det är nödvändigt att välja material, vars egenskaper är bäst lämpade för det specifika rummet och användningsförhållandena.

Vissa kittföreningar säljs färdiga, men det finns också kitt, som är torra blandningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

För personer som har liten erfarenhet av att applicera kittmaterial med egna händer eller för nybörjare som börjar reparera för första gången är det oftast svårt att omedelbart välja det bästa alternativet. För att underlätta uppgiften bör du förstå funktionerna hos specifika typer av gips. När du beslutar om valet, ta hänsyn till följande nyanser:

Det finns många fyllmedel på marknaden som är utformade för specifika ytor. Många paket anger: för betong, för gips, och så vidare

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kittblandningar skiljer sig åt i sammansättningen av basingredienserna och ytterligare komponenter som påverkar egenskaperna hos produktens användning. Till exempel ger närvaron av mjukgörare lösningen plasticitet, och efter torkning minskar sannolikheten för sprickor i taket

Bild
Bild
Bild
Bild

Till försäljning finns kitt, som är inriktade på användning i enskilda rum. Förpackningen kan indikera driftsförhållanden - för rum med hög luftfuktighet, vilket är viktigt för badrum och kök. Nämnde om den höga prestandan hos en separat fastighet - har ökat fuktmotstånd, ökad eldfasthet och liknande. Kittet för att måla i sig måste vara motståndskraftigt mot vätska

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du inte självständigt kan bestämma typ och mängd material, kontakta konsulterna i butiken för att få hjälp. Vissa tar inte hänsyn till att kittet är en efterbehandling och start, och använder bara samma typ av komposition. Det rekommenderas inte att göra detta, annars kommer beläggningen att visa sig vara av dålig kvalitet och kortlivad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nödvändiga verktyg

Det rekommenderas att omedelbart förbereda de verktyg som kommer att behövas för allt arbete med taket: för grundning, spackling, målning. Listan innehåller:

  • skyddsmask eller andningsskydd;
  • kvarn, med vilken du kan rengöra taket och expandera sprickorna;
  • byggnadsnivå;
  • spatlar;
  • blandarmunstycke och elektrisk borrmaskin;
  • olika borstar;
  • behållare för använt material;
  • sandpapper, slipnät;
  • vält.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ytbehandlingsteknik

Applicera inte fyllmedlet omedelbart på taket; först måste noggrann ytförberedelse utföras. Alla gamla beläggningar ska avlägsnas från basen och sedan rengöras från det bildade dammet. Applicera sedan en primer, vanligtvis räcker det med två lager.

Det ska inte finnas någon kalkning, bitar av tapeter, gammal färg i taket. Vitkalkning kan tas bort med en våt borste.

Fukta ytan, vänta några minuter och ta bort beläggningen med en metallspatel.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att ta bort gamla obi, blöt dem med en fuktig trasa eller borste, varefter de enkelt kan tas bort med ett verktyg som passar dig. I vissa fall är det nödvändigt att upprepa proceduren för att avlägsna alla beläggningsrester från ytan.

Det svåraste är att ta bort färg från taket. Att ta bort lacken manuellt fungerar inte; du måste använda en speciell enhet - en kvarn. Med dess hjälp kan du enkelt bli av med alla lager. I vissa fall räcker det dock med en konventionell spatel för att ta bort färg- och lackmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild

Damm måste tas bort från taket när det inte finns några gamla beläggningar på det. För detta rekommenderas att använda en dammsugare med en mjuk infästning. Med hjälp av en sådan enhet kan du göra allt så enkelt och snabbt som möjligt. Om detta inte är ett alternativ för dig kan du använda en vanlig kvast eller en mjuk borste.

När dammet har försvunnit från ytan måste du torka av det med en fuktig trasa. Genom att göra detta kommer du att kunna förhindra ojämnheter när du applicerar primern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blanda beredningen

För alla kittmaterial tillhandahålls vissa proportioner. När du förbereder vatten till en lösning måste du vägledas av rekommendationerna som anges i instruktionerna. Men i de flesta fall är det bevarat för spackel. allmän utbildningsprincip:

  • Den torra blandningen blandas med vatten i en beredd behållare.
  • Sedan blandas allt med en elektrisk borr. Lösningen ska vara helt homogen.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • För att göra ytan felfri jämn behöver du ett tillräckligt tjockt fyllmaterial. För efterbehandling och startbeläggningar kommer en krämig blandning att framställas.
  • Med en gipsbas behövs en liten del av lösningen, eftersom gipset härdar tillräckligt snabbt. Om du försummar och förbereder en stor mängd kitt kommer det att hårdna, det blir omöjligt att använda det och behållaren, skopan eller behållaren måste kastas. Du kan ta reda på hur länge blandningen "lever" från instruktionerna på förpackningen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Starta lager

När ytan är ren och torr kan du börja applicera startskiktet. Lösningen för den måste vara pasty (förbered materialet enligt ovan). Du måste applicera startspacket enligt följande:

  • Använd en smal spatel och dra upp den mängd material som behövs från behållaren. Det ska spridas jämnt över en bred spatel. Börja i hörnet och applicera fyllmedlet i taket.
  • Pressa verktyget stadigt mot taket så att materialet kan dölja och fylla varje spår och bokstavligen trycka in i ytan. Startskiktet ska inte vara tjockt. Du kan till och med få taket att lysa genom kittet. Det första lagret är utformat för att stänga små defekter.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Gör golvet så smidigt som möjligt. Det ska inte finnas några utstickande ränder på zonernas gränser.
  • Efter applicering av startskiktet, efter att ha väntat på att det ska torka, måste taket torkas med ett slipande nät, en flottör. Rörelser ska vara cirkulära, riktade - moturs. Du bör vara ytterst försiktig: missa inte en enda plats i taket, hela ytan ska behandlas.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • För att bättre kontrollera jämnheten på vissa platser kan du använda en glödlampa, med dess hjälp markerar du de nödvändiga områdena. Experter arbetar med en kittkomposition så att antalet defekter är minimalt. Denna process är särskilt viktig om du ska göra det andra lagret inte särskilt tjockt.
  • Om nödvändigt, efter injektering, lägg till ett extra startlager kitt. Den totala tjockleken bör inte överstiga 12 mm.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Vänta tills det är helt torrt. Termen beror på beläggningens tjocklek och lösningens sammansättning. Då måste du utföra en annan injekteringsbruk. Det bör vara mer försiktigt än de tidigare, eftersom ytan måste göras så plan som möjligt.
  • Efter allt arbete avlägsnas damm från taket, en primer appliceras på ytan igen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Avsluta beläggningen

Efterbehandlingsspacklet ska vara mer flexibelt än det startande. Med detta material bör du göra ytan så slät som möjligt. När det gäller konsistens kan efterbehandlingskompositionerna jämföras med mycket tjock gräddfil.

Sådan spackeln ska appliceras i mjuka cirkulära och raka rörelser, från väggen . Det rekommenderas inte att trycka instrumentet för hårt mot taket. Om det behövs, när den första ytbeläggningen torkar, applicera en annan, tillräckligt tunn. Grout bör göras efter varje lager.

Den sista beläggningen måste inte bara torkas utan också slipas med finkornigt sandpapper och en flottör.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att göra taket så smidigt som möjligt används ofta akryl istället för gips för att applicera det sista lagret. Tjockleken bör inte överstiga 1,5 mm. För att applicera akryl, använd en murslev utan skarpa hörn för att undvika märkbara ränder på ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sista arbeten

Efter att det sista kittet har torkat helt måste ytan förberedas för applicering av färg. Slipa först taket med sandpapper eller nät. För att hitta alla defekter, stäng fönstren och tänd en ficklampa på ytan. Glansen ska vara snett. Efter slipning blir taket så plant som möjligt.

Innan färgen appliceras måste ytan grundas igen. Det bör appliceras på taket med en rulle i två lager. Låt det första skiktet torka helt innan det andra skiktet med primer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hjälpsamma ledtrådar

Hörnen mellan taket och väggarna bör behandlas med särskild försiktighet. Slipning på sådana platser bör göras med största försiktighet.

Se till att förbereda ytan ordentligt innan du använder vattenbaserad färg eller annan färg. Det händer så att beläggningen faller av med tiden från en dåligt förberedd yta. Det är nödvändigt att justera, rengöra taket, det ska inte finnas några defekter på det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du bör välja ett fyllmedel som är bäst lämpad för ett specifikt rum och för en specifik yta. Många säljare rekommenderar att du väljer ett universalspackel , Det bör dock komma ihåg att sådana alternativ inte är lämpliga i alla fall. När du väljer rätt material måste du fokusera på din egen erfarenhet eller på rekommendationer från erfarna hantverkare.

Rekommenderad: