Återfyllning Av Platsen: Hur Man Höjer Den Med Krossad Sten, Sand Och Jord? Hur Och Hur Man Korrekt Fyller Det Med Egna Händer För Utjämning I Landet I Låglandet?

Innehållsförteckning:

Video: Återfyllning Av Platsen: Hur Man Höjer Den Med Krossad Sten, Sand Och Jord? Hur Och Hur Man Korrekt Fyller Det Med Egna Händer För Utjämning I Landet I Låglandet?

Video: Återfyllning Av Platsen: Hur Man Höjer Den Med Krossad Sten, Sand Och Jord? Hur Och Hur Man Korrekt Fyller Det Med Egna Händer För Utjämning I Landet I Låglandet?
Video: Backfilling a Foundation. A must watch before you backfill!!! 2024, April
Återfyllning Av Platsen: Hur Man Höjer Den Med Krossad Sten, Sand Och Jord? Hur Och Hur Man Korrekt Fyller Det Med Egna Händer För Utjämning I Landet I Låglandet?
Återfyllning Av Platsen: Hur Man Höjer Den Med Krossad Sten, Sand Och Jord? Hur Och Hur Man Korrekt Fyller Det Med Egna Händer För Utjämning I Landet I Låglandet?
Anonim

Med tiden kan jorden lägga sig på grund av ökad fukt, vilket kommer att leda till en allmän deformation av byggnader. Därför utsätts tomter ofta för ett sådant "förfarande" som fyllning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det för?

Fyllning av platsen utförs för att jämna ut lättnaden. Detta kommer att förhindra vattentätning i området och förhindra också jordskiftningar. Återfyllning utförs ofta när platsen ligger under havsnivån . Ett liknande "förfarande" utförs också före byggstart, innan landskapsarkitektur. Det händer att nedbrytning av en trädgård eller grönsaksodling också kan kräva dumpning.

För att avgöra om fyllning behövs och vilka material det är bäst att utföra vänder de sig till lantmätare för att få hjälp . De gör de nödvändiga mätningarna och tar rätt prover för att avgöra när de ska börja fyllas.

Att vidta åtgärder på egen hand utan att konsultera en specialist kan göra mer skada än nytta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Eventuella bulkmaterial är lämpliga för att fylla platsen. När du väljer en bas för utjämning måste du inte bara ta hänsyn till kostnaden för råvaror utan också markens behov . När det gäller vattentätning är det bäst att använda lera. Denna fyllningsmetod är perfekt när du bygger en brunn i en trädgård eller grönsaksträdgård. Täckning med lera förhindrar att fukt kommer in i jorden.

Den billigaste råvaran för att höja jordens nivå är den så kallade slaggen . Dessa är resterna av trä och kolaska. Deras användning i återfyllningen är motiverad om syftet inte är att anlägga anläggningen. Använd inte heller slagg om du har en trädgård eller en grönsaksträdgård. Sådana råvaror är skadliga för träd och andra grödor. Slagg kan användas för att fylla vägar, eftersom det inte finns några växter på dem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sand

Sanden kombineras med andra råvaror, vilket förbättrar kvaliteten på fyllningen. Om platsen utsätts för jordskred läggs grova partiklar till platsen. Det är möjligt att först bryta upp en trädgård eller grönsaksträdgård på ett område täckt med sand efter ett år. Förgödslad jord läggs ovanpå sanden. Fin sand används i dekoration, eftersom en sådan bas är dyr. Fördelarna med slipning inkluderar:

  • dumpningspriset är relativt lågt;
  • jordförsurning är osannolikt;
  • sand fyller helt alla mikrohålor;
  • sanddumpen stör inte fuktutbytet, vilket utesluter rotrötning, den fuktiga miljön smular inte sanden;
  • sådan råvara bidrar till en enhetlig dränering och distribution av vätska, vilket förhindrar vattentäppning i området;
  • sand kan också absorbera dålig lukt;
  • denna bas eliminerar behovet av ytterligare fyllning med ett dräneringsskikt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Bland nackdelarna är följande:

  • sand måste hällas i ett tjockt lager, annars kryper jorden;
  • det finns en risk för absorption av vätska från växter under torra årstider;
  • området täckt med sand tål inte stora strukturer - den konstruerade byggnaden kan sätta sig eller skeva;
  • användning av en sandvall rekommenderas inte för kuperade områden;
  • vid användning av sand fördubblas mängden växtmat.
Bild
Bild
Bild
Bild

Krossad sten

Materialet extraheras genom att krossa stenar. Krossad sten används inte bara för att jämna ut landskapet, utan också för att skapa ett dräneringslager. Denna råvara används också för att skydda platser från grundvatten. Dessutom används krossad sten i stor utsträckning vid dekoration av rabatter, stigar i trädgårdar och parker.

Oftast används krossat grus med riklig översvämning av områden. De positiva aspekterna av spillror är:

  • hög hållfasthet - tack vare detta kommer det område som är täckt med grus att motstå allvarliga belastningar;
  • motståndskraft mot vittring;
  • olika typer - detta låter dig hitta ett alternativ som är acceptabelt på en budget;
  • naturligt ursprung - denna faktor gör det möjligt att använda krossad sten överallt, eftersom denna råvara inte avger skadliga ämnen i atmosfären, därför är det inte farligt för människors och djurs hälsa.

Det finns också negativa aspekter av att använda krossad sten:

  • ojämn, grov yta gör rörelsen svår;
  • använda stora vassa partiklar vid dumpning - detta kan leda till skador på fordon när det gäller parkering;
  • trauma - trots det dekorativa utseendet är denna grund inte den bästa för lekplatser.
Bild
Bild
Bild
Bild

Priming

Återfyllning med bördig jord är det mest fördelaktiga för jorden, men samtidigt ett dyrt "förfarande". Oftast höjs territoriet på detta sätt när platsen används för trädgårdar och grönsaksodlingar, mindre ofta för parker. Beroende på parametrarna har jorden olika egenskaper. Användningen av sådant material är omotiverad i våtmarker, eftersom jorden inte klarar så mycket fukt. Fördelarna med att använda jord inkluderar:

  • ekologisk renhet - råvaror innehåller inte skadliga element som kan skada miljön;
  • ökad fertilitet är en mycket viktig faktor i trädgårdsodlingen.

Nackdelarna inkluderar följande indikatorer:

  • hög kostnad - på grund av det höga priset är det lämpligt att endast använda jord för de övre lagren av soptippen;
  • sedimentets utseende - det är bäst att täcka små områden med jord, eftersom användningen av ett så bräckligt material i stora områden kan leda till jordskred.
Bild
Bild
Bild
Bild

Byggsopor

Att använda byggavfall för att jämna ut terrängen är det billigaste sättet. Och om det finns tillgång till platsen där konstruktion pågår, kan materialet erhållas gratis. Billighet är den enda fördelen med sådana råvaror . Denna typ av dumpningsmaterial är mycket skadligt för jordar: skräp bryts ned under lång tid och avger giftiga ämnen till jorden. Naturligtvis kan det inte vara fråga om utvecklingen av en trädgård, grönsaksodling eller grönområde på territoriet täckt med byggavfall. Sådana råvaror kan användas för att skapa vägar.

Användningen av detta material har dock varit officiellt förbjudet sedan 1998 . Detta anges i artikel 12 i federal lag nr 89-FZ "On Production and Consumption Waste". Överträdelse medför böter på 100 000 RUB. Till detta läggs skadorna på jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bark

Landskapet är oftast utjämnat med tallbark, eftersom det är det mest motståndskraftiga mot vittring och har hög hållfasthet. Denna råvara används inte i de mest problematiska situationerna. Det kommer inte att fungera för att höja avlastningen på detta sätt, till exempel i ett sumpigt område. Dessutom, när det är nödvändigt att jämna ut stora områden, kan det inte talas om ekonomi. I grunden används barken för att fylla i små oegentligheter eller för att dekorera ett område.

Fördelarna med tallbark är följande:

  • miljövänlighet - frånvaron av skadliga ämnen gör denna råvara lämplig för trädgårdsområden;
  • motståndskraft mot solljus - tallbark kommer inte att tappa färg även vid långvarig exponering för solen;
  • motståndskraft mot sönderfall - barken kan passera fukt, varför den inte ruttnar och inte blir till enkel humus.

Det finns också nackdelar:

  • smalt fokus - tallbark kan inte användas överallt, detta gör det till ett smalt profilmaterial;
  • brist på estetik - barkens utseende är inte det mest attraktiva, därför blandas det ofta med andra dekorativa material.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur fyller man ordentligt?

Innan åtgärder vidtas för att höja avlastningen måste du se till att det är nödvändigt. Fyllningen utförs:

  • om marken ligger under havsnivån - i detta fall, under smältning av snö, liksom under säsongen med kraftiga regn, kommer området att översvämmas på grund av en ökning av grundvattennivån;
  • om det förutom fördjupningar och lågland finns kullar i landskapet som stör trädgårdsbyggandet eller utvecklingen;
  • i våtmarker;
  • när huvudvägen är högre än andra byggnader;
  • när området runt huset eller i sommarstugan är full av bygg- eller hushållsavfall;
  • när området har en stor lutning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är mycket lättare att lyfta landskapet i de områden som är avsedda för konstruktion, eftersom de byggnader som finns, till exempel i sommarstugor, gör det svårt att fylla på. De börjar lyfta lättnaden först efter noggrann förberedelse . Först förstör de gamla byggnader, om sådana finns. Sedan rensas sajten. Du kan göra det själv eller kontakta en specialist. Vid självrengöring behöver du en yxa, en spade, en kofot, en motorsåg, en elektrisk lie. Bli först av med högt gräs och buskar. Efter det börjar de fälla träd. Rengöring med en speciell teknik har flera fördelar jämfört med manuell rengöring.

Naturligtvis är detta en stor tidsbesparare. Ett plus är också att tekniken, efter att ha rotat upp träden, omedelbart jämnar ut de hål som har dykt upp . Efter röjningen börjar nästa steg - planering. Du kan inte göra det själv - du måste kontakta lantmätarna. De kommer att borra en brunn, mäta vattennivån och analysera jordens sammansättning. Mätning av grundvattennivån är nödvändig för att ta reda på hur mycket avlastningen kommer att höjas och om dränering behövs.

Jordlagrets tjocklek mäts för att veta hur mycket jord som måste avlägsnas, eftersom det övre fertila skiktet avlägsnas innan bygget påbörjas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom bestämmer lantmätare tjockleken på skiktet under den bördiga jorden . Detta hjälper till att ta reda på jordens skick och välja material för återfyllningen. Till exempel orsakas kärrjord oftast av närvaron av lera. Om lerlagret är tunt avlägsnas det. I det fall lera utgör det mesta av jorden, byggs ett kraftfullt dräneringssystem. Experter hjälper också till att bestämma de exakta dimensionerna av fördjupningarna och kullarna. Detta görs för att ta reda på tjockleken på fyllnadsskiktet. I områden med höga avlastningsdroppar är det nödvändigt att använda specialutrustning för att jämna ut den. Med en liten lutning kan fyllningen också utföras manuellt.

Layouten innehåller ett tomtarrangemang. Det är nödvändigt att på förhand bestämma vad och var som ska vara. Det bör noteras var huset kommer att ligga, om tillbyggnader kommer att byggas . Om det här är en parkeringsplats, var kommer då ingången att vara. Det är nödvändigt att markera områden för landskapsarkitektur. Dessa parametrar behövs för att välja lämpliga material för fyllning. Själva soptippen är uppdelad i flera typer. Den första är ytlig, det är leverans av råvaror och utjämning längs omkretsen. Denna typ är lämplig om fyllningen redan har utförts, eller vid små avlastningsdroppar. Den andra typen - djup, inkluderar avlägsnande av toppskiktet, fyllning och utjämning. Denna typ av sängkläder används för områden i låglandet.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det förberedande arbetet är klart fortsätter de till själva fyllningen. Exekveringstekniken är följande:

  • råvarorna som väljs för återfyllning läggs i lager, tjockleken på lagren varierar från 10 till 15 cm;
  • efter tampning lämnas jorden i flera dagar för att låta de lagda materialen sätta sig något;
  • när det översta lagret läggs anses fyllningen vara klar.

Efter att sängkläderna är färdiga är det oönskat att bygga i ett år. Om landskapsarkitektur planeras är det inte nödvändigt att vänta.

Lantmätare rekommenderas inte att fylla på platsen på vintern, eftersom detta kommer att leda till ytterligare finansiella kostnader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur skyddar man sig mot tvätt?

Inget material kan hålla tillbaka vatten för alltid. Med tiden kommer det att sippra genom lagren av dumpning och dränka jorden . För att förhindra att jorden översvämmer, byggs ett ytterligare dräneringssystem. För det första är inte en enda soptipp komplett utan dränering, som används som krossad sten eller grus. För det andra kan du bygga ett dräneringssystem med dräneringssystem. För fruktträdgårdar och grönsaksodlingar är en dräneringsbrunn den bästa lösningen. Det samlar inte bara överflödigt vatten, utan ackumulerar det också, så att det kan användas för ytterligare bevattning. Brunnen ligger på den lägsta punkten på platsen. Den grävs 2-3 meter djupt och diametern måste vara minst 1 meter.

För att lägga till skönhet i brunnens utseende, är dess väggar anlagda med sten eller belagda med lera . Dräneringssystemet bör konstrueras i en lutning på 2-3 grader. Om det inte finns några växter på platsen och det inte finns något behov av att lagra vatten, kommer ett offentligt dräneringssystem att göra. Den består av diken grävda längs vägar och sektioner. Det är viktigt att se till att ett sådant system städas ständigt. Annars kommer konstruktionen av dräneringssystemet att bli intet.

Det är viktigt att alla förändringar som sker på webbplatsen måste ingå i planen. Detta kommer att hjälpa till med efterföljande byggnadsarbete. Landskapsarkitektur är ett allvarligt företag. Det är mycket viktigt att vara smart om alla stadier av landskapsarbete.

Rekommenderad: