Hur Jämnar Man Marken Under Gräsmattan? Hur Gör Man En Platt Gräsmatta Med Gräs I Landet Med Egna Händer? Funktioner För Utjämning Av Webbplatsen

Innehållsförteckning:

Video: Hur Jämnar Man Marken Under Gräsmattan? Hur Gör Man En Platt Gräsmatta Med Gräs I Landet Med Egna Händer? Funktioner För Utjämning Av Webbplatsen

Video: Hur Jämnar Man Marken Under Gräsmattan? Hur Gör Man En Platt Gräsmatta Med Gräs I Landet Med Egna Händer? Funktioner För Utjämning Av Webbplatsen
Video: Jag jämnar ut gräsmattan med sand 2024, April
Hur Jämnar Man Marken Under Gräsmattan? Hur Gör Man En Platt Gräsmatta Med Gräs I Landet Med Egna Händer? Funktioner För Utjämning Av Webbplatsen
Hur Jämnar Man Marken Under Gräsmattan? Hur Gör Man En Platt Gräsmatta Med Gräs I Landet Med Egna Händer? Funktioner För Utjämning Av Webbplatsen
Anonim

Alla trädgårdsmästare drömmer om en platt tilldelning av mark, men inte alla har denna önskan uppfyllt. Många måste nöja sig med områden med dålig jord och avlastningslandskap. Ägarna till sådana webbplatser står inför behovet av att jämna ut dem. Denna procedur är särskilt viktig om du planerar att skapa en välskött gräsmatta. Det finns flera sätt att ändra lättnaden, men först måste du förstå varför du ska göra detta.

Ändamålsenlighet

Det är värt att jämna ut marken under gräsmattan av flera skäl. Smidiga tomter ser attraktiva ut, de är lättare att ta hand om, det finns ingen sannolikhet för jorderosion.

Andra fördelar med anpassning inkluderar:

  • besparing på bevattning - om det finns sluttningar på platsen rinner fukt ner och växternas rötter hinner inte absorberas, vattenförbrukningen ökar;
  • brist på stagnation och vattenloggning;
  • växterna får en tillräcklig mängd ljus, deras mindre mottaglighet för sjukdomar;
  • möjligheten att bygga upp alla strukturer utan komplicerad förberedelse.
Bild
Bild
Bild
Bild

När inriktningen är genomförd kommer det att vara möjligt att lösa problem som kan uppstå i framtiden med beredning av jorden för plantering och konstruktion. Efter att ha förberett markskyddet ordentligt kan du odla en presentabel gräsmatta, som kommer att bli en dekoration av platsen.

Försök att ge optimal vård för prydnadsgräs - det kommer inte att växa på en oförskämd gräsmatta . Se till att inga skalliga fläckar visas. Undvik stillastående vatten som kan leda till sjukdomar i prydnadsgräset. Utjämning av platsen är det mest effektiva sättet att förhindra att regnet tvättar ut fröna från kullarna till låglandet, vattendragning av vissa zoner. På ojämna områden är klippningen ojämn och det finns risk för skador på gräsklipparen.

Det rekommenderas också att jämna ut marken om det är planerat att bygga en trädgård på territoriet, bygga ett hus, ett staket eller en pool.

Bild
Bild

Sätten

För att jämna ut jorden i området, använd en kratta, spade eller bakomliggande traktor. Nivellering kan vara mekanisk eller manuell.

Mekanisk

Om du behöver jämna ut ett stort område på flera hektar, använd en traktor eller jordfräs. Det är svårt att klara en sådan uppgift manuellt. Specialanordningar, till exempel en bakomliggande traktor, kommer att påskynda och förenkla arbetet. Med denna teknik kan oegentligheter som är mindre än 15 cm djupa elimineras.

För att jämna ut djupare hål och kullar måste du använda en traktor . Skopan på denna maskin kan ta tag i jord upp till 1 m djup. Traktorn städar snabbt även det mest ojämna området. Vid djup planering av marken rekommenderas att behandlingen av marktilldelningen utförs med ånga. Marken bevattnas med kokande vatten för att förstöra skadliga mikroorganismer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Manuell

För att jämna ut ett område manuellt, förbered:

  • rep;
  • en spade med en kratta;
  • trädgårdsvagn;
  • roulett;
  • tappstänger.

Markera området med pinnar, ställ dem runt omkretsen och dra repet jämnt. Ta bort eventuella oegentligheter med en spade. Ta bort det bördiga jordlagret och fyll hålen med det på platsen, glöm inte att tampa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Teknologi

Området för gräsmattan måste förberedas korrekt, alla befintliga stötar ska vara jämna. Uppgiften är att perfekt jämna ut marktilldelningen, skapa optimala förutsättningar för tillväxt av prydnadsgräs. Utjämning av markytan inkluderar förberedelse och direkt eliminering av defekter … Förfarandet består av flera steg.

Rengöring

I förberedelsestadiet är det nödvändigt att rensa området för skräp: ta bort plastprodukter, påsar, torra grenar, fallna löv, ogräs. Rensa området för stora stenar. Var särskilt uppmärksam på att ta bort rhizomer av fleråriga ogräs. Bli av med överflödigt gräs så att det inte förstör utseendet på gräsmattan. Upprota stubbar och använda ogräsdödande sorter när du sår gräsmatta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grävning

Nyckelfasen i utjämningen av dacha -tilldelningen är dess noggranna grävning. Ta bort det fertila skiktet från hela området. Flytta den tillfälligt från det område där arbetet utförs tills du rengör det nedre jordlagret . Om markegenskaperna inte är lämpliga för en viss gröda som kommer att planteras på platsen kan problemet lösas genom att introducera näringsrik mark. Det kan köpas på specialaffärer.

Sprid näringsblandningen jämnt över hela området.

Bild
Bild

Inriktning

Bestäm justeringsnivån. Detta är vanligtvis den genomsnittliga höjden på webbplatsen från max- till minimipunkten . Använd pinnar och rep för att dela upp området i rutor. Skapa ett imiterat "gitter". Så det är lättare att se vilka defekter som behöver elimineras - var man ska fylla i groparna och var man ska jämna ut kullarna.

Med hjälp av nivån bestämmer du jordlagret och eliminerar alla oegentligheter på dess yta . Efter avslutat arbete, inspektera platsen igen för att se till att det inte finns några hål eller stötar. Efter att ha ordnat jordlagret, gå över dess yta med en kratta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rammer

Enkel utjämning är inte tillräckligt, marken måste fortfarande vara väl tampad. För att göra detta kan du använda en speciell teknik - en skridskobana. Det är inte nödvändigt att köpa en sådan enhet, du kan göra den själv. Fyll en stor fat med spillror och rulla den runt området flera gånger . Fyll på jorden och komprimera om det behövs.

Rammningsprocessen kan ta 10-30 dagar. Om en gräsmatta skapas på platsen är en liten lutning acceptabel för att säkerställa en god dränering av fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Specialistrekommendationer

Yrkesprofessionella inom jordbruket delar tips om hur man på rätt sätt jämnar ut jorden i området för gräsmattor

  • Det är oönskat att använda tung utrustning som bulldozers. Sådana maskiner är ganska massiva, med sina spår kommer de att skada det bördiga jordlagret. Det är tillåtet att använda en liten traktor, den kan köras in på platsen efter vintern om den är täckt med gupp och prydnadsgräs inte växer bra på den.
  • Lossa och gräva upp marken helst med en kultivator.
  • Det är lämpligt att gräva upp på hösten och lämna jorden i denna form för hela vintern. Detta kommer att säkerställa frysning av klumpar och ogräs död.
  • Grävning med en kultivator ska helst utföras i olika riktningar. Denna procedur utförs under våren.
  • Om området är starkt övervuxet med ogräs används herbicider för att bekämpa dem. Det är viktigt att välja en kemikalie som kommer att förstöra en viss typ av ogräs.
  • Om det finns gamla stubbar i området avsatta för gräsmattan, rotas de upp eller täcks med saltpeter. Det andra alternativet gör det möjligt att göra stubbarna till damm.

Efterlevnaden av de listade rekommendationerna gör att du kan odla en vacker gräsmatta.

Rekommenderad: