Fuktresistent Badspackel: Vattentätt Spackel För Badrum Och Våtutrymmen

Innehållsförteckning:

Video: Fuktresistent Badspackel: Vattentätt Spackel För Badrum Och Våtutrymmen

Video: Fuktresistent Badspackel: Vattentätt Spackel För Badrum Och Våtutrymmen
Video: Instruktionsfilm för att bygga Säker Vatten-väggen för våtrum 2024, Maj
Fuktresistent Badspackel: Vattentätt Spackel För Badrum Och Våtutrymmen
Fuktresistent Badspackel: Vattentätt Spackel För Badrum Och Våtutrymmen
Anonim

Spackel är det sista lagret av väggbehandling, vars uppgift är att eliminera mindre defekter som sprickor och mindre oegentligheter. Det finns flera typer av kitt, men den här artikeln kommer att prata om fuktresistent kitt, funktionerna i dess åtgärd, tillämpning och urvalsregler. Denna vattentäta blandning är också lämplig för utomhusbruk.

Bild
Bild

Fördelar

Badrum tenderar att ha hög luftfuktighet. Det är därför valet av kitt spelar en viktig roll i efterbehandlingen.

Fuktresistent kitt skiljer sig från det vanliga genom att när det utsätts för fukt kommer det inte att förlora sina styrkeegenskaper, till skillnad från sina andra sorter.

Detta är den viktigaste fördelen, eftersom det är på grund av det att livslängden för den inre väggdekorationen ökar betydligt. Så att färgen på väggarna och taket inte förlorar sitt utseende, är det nödvändigt att använda ett sådant kitt . Dessutom är denna typ av blandning ogynnsam för reproduktion av mikroorganismer: du kan vara säker på att det inte kommer att finnas någon mögel under väggplattorna.

Bild
Bild

Denna sort är dyrare än de andra, men valet för våtrum är det mest rationella. Det är mer logiskt att betala ett högre pris inledningsvis än att gaffla ut senare för en ny renovering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Fuktresistent kitt har flera sorter som har positiva egenskaper och därför är bäst lämpade för olika förhållanden. För att välja de mest lämpliga underarterna måste du känna till deras funktioner.

Bild
Bild

Cement . Skiljer sig i ökat motståndskraft mot fukt, därför är det ett utmärkt alternativ för badrummet. Denna typ av kitt har sina fördelar och nackdelar. Fördelarna inkluderar bra fuktbeständighet och ett överkomligt pris. Dessutom stärker fukt bara basen på cementbeläggningen. Minus - blandningen har en kornig konsistens och en gråaktig nyans, vilket gör det olämpligt att applicera vit färg ovanpå.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plåster . Den har en ljus nyans, som är idealisk för att måla väggar i vitt eller någon annan ljus nyans. Lätt att applicera. Nackdelen är intoleransen mot temperaturfluktuationer, vilket gör det olämpligt för arbete med fasader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polymer . Högteknologiska partiklar ingår i blandningen och polymerisation sker vid kontakt med luft. Du kan applicera kittet utan mycket brådska, eftersom det inte tappar sin plasticitet på länge. Vid applicering av materialet är det absolut nödvändigt att skydda luftvägarna med en respirator.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olja och lim . Ett budgetalternativ som är lämpligt för "kräsen" tvättstugor. Det är ett pulver som späds ut i vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Av syfte är kittet uppdelat i:

  • efterbehandling - säljs redo för efterbehandling av väggarna;
  • utjämning - behövs för primärutjämning av väggar eller takytor;
  • universal - lämplig för både utjämning och efterbehandling.
Bild
Bild
Bild
Bild

Kittet skiljer sig i form av frisättning av blandningen:

  • Torr - säljs i form av ett pulver som måste spädas i vatten. Sådana blandningar fryser snabbare än andra, så du måste arbeta snabbare och göra arbetet i små delar.
  • Färdiga - dyrare, men också mer hållbart material. Med tiden, under drift, förloras inte dess egenskaper. Om du inte har mycket erfarenhet av renovering är detta alternativ det mest lämpliga för dig. Du kommer att lägga mindre tid på renoveringar, eftersom du inte behöver lägga den på att förbereda blandningen, och du kan definitivt inte gå fel när du blandar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Val av funktioner

För att hitta bra material måste du noggrant studera utbudet av varor som erbjuds på marknaden. Du bör vara uppmärksam på Knauf -blandningen, som har höga egenskaper och motståndskraft mot fukt.

Om förpackningen med ett ämne har en sådan term som hydrofobicitet, är det värt att applicera det i två lager. Då blir väggbeklädnaden slät och pålitlig.

Bild
Bild

Det är också värt att överväga att blandningar med grov sand är lämpliga för tegelväggar. Det är bättre att applicera blandningar med fin sand på släta väggar.

Innan du köper en blandning måste du göra några beräkningar . Beräkna först den totala ytarean för det område där du tänker arbeta. Därefter beräknar du blandningens genomsnittliga skikttjocklek, baserat på väggens krökning. Detta är nödvändigt för att beräkna mängden material som krävs. Köp tillräckligt med mix så att du har cirka 10% av lagret kvar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Preliminärt arbete

Väggarnas utseende beror på hur väl förberedelsen av väggarna för puts utförs. Välfärdiga väggar ser snygga ut, de absorberar säkert alla efterföljande lager av beläggningar. För den sista målningen måste väggen slipas perfekt.

Om du har bestämt dig för valet av en blandning för kitt kan du börja förbereda för målning.

Rekommendationer:

  • Inspektera ytorna för röta, smuts eller mögel.
  • Tvätta bort allt damm och smuts från väggen med en trasa fuktad med vatten.
  • Förstör den gamla väggbeklädnaden. Du kan göra detta mekaniskt med en slipmaskin, sandpapper eller en skrapa. En diamantslipare är idealisk. Dessutom kan speciella demonteringsmedel användas.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Ojämnheter och utskott på ytan bör elimineras. Sprickor (om sådana finns) måste först vidgas och sedan rensas upp.
  • Om väggen har många spår, sprickor och oegentligheter, fyll dem med cementgips. Detta kommer att platta ut väggen och täta eventuella befintliga hål.
  • Torka ytan innan den appliceras om den är fuktig. Borsta ut mögel eller mögel, om det finns. Gå över toppen med ett lödkolv.
  • Rummets leder och sömmar är mer mottagliga för multiplikation av mikroorganismer än alla andra zoner, därför bör man ägna mer uppmärksamhet åt dem när man behandlar väggarna med ett antiseptiskt medel.
  • Primer väggarna. Detta kommer att förankra ytan och fylla i eventuella sprickor. Primern har också en antibakteriell effekt. Det är väldigt enkelt att applicera primern, du kan göra det med en sprayflaska.
  • Stora sprickor och hål kan repareras med polyuretanskum. Användningen av skum kräver inte speciella färdigheter, det kommer inte att vara svårt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Spackling

Förpackningen av kittlösningen måste innehålla information om att materialet är lämpligt för våtrum. Dessutom måste blandningen tillhöra ovanstående sorter. Om alla villkor är uppfyllda kan du fortsätta med själva kittet. Nedan är algoritmen.

Bild
Bild

Skikten

Om det finns stora oegentligheter på väggen som måste fyllas med ett lager blandning från en centimeter tjocka, fortsätt med de första kittarna. Om resultatet bara behöver fixas behövs bara den efterbehandling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beredning av lösningen

Oftast faller konsumentens val på torrt spackel. För att börja använda den måste du först förbereda den på lämpligt sätt.

Häll den nödvändiga mängden Axton -lösning i en hink eller någon annan behållare , tillsätt sedan lite vatten. Glöm inte att omröra massan med en borr med en mixerfäste. Låt lösningen sitta i 10 minuter. Under denna tid kommer alla tillsatser slutligen att lösa sig och bilda en pastaaktig konsistens. Därefter är det nödvändigt att blanda det resulterande ämnet igen.

Det bör komma ihåg att du inte behöver förbereda en stor mängd lösning åt gången.

Under tiden du arbetar med väggen kommer den att hårdna och vara oanvändbar. Så du bör skapa materialet i små portioner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökan

Kanske den viktigaste delen. Men ha inte bråttom att vara nervös: lite övning - så lär du dig att kittla bra. Tre spatlar krävs för att fungera: stora, medelstora och små. Du behöver en liten spatel för att träna på svåråtkomliga platser.

På stora väggkomponenter kastar du in murbruk underifrån och jämnar sedan ut det med en regel. Om detta inte är möjligt, applicera blandningen på en stor medelstor spackel.

Forma hörnen av rummet med ett specialverktyg. Torka väggarna. Undvik drag och UV -exponering medan väggarna torkar. Processen tar vanligtvis 14-18 timmar.

Den optimala temperaturen för att torka väggar är cirka tjugo grader. Om råvaran består av cement har fukt endast en gynnsam effekt på underlaget.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förberedelse för målning

När kittet är torrt kan du börja måla väggarna. Du måste börja detta skede senast 1-2 dagar efter justering av väggen, annars blir ämnet som täcker ytan för starkt och olämpligt för slipning. För att börja färgas måste du förbereda dig för proceduren, nämligen att dra på en andningsskydd och en speciell kostym. Damm, färgpartiklar och sand i stora mängder fyller luften och kan irritera övre och nedre luftvägarna. Slipnätet ska fästas på det valda väggjusteringsverktyget.

Istället för ett nät kan du använda sandpapper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Väggarna bearbetas i en cirkulär rörelse. Slipa väggen tills den är helt platt. Använd nivån eller regeln för att utvärdera resultaten.

Ventilera rummet från damm och använd sedan en primer. Det kommer att stärka väggarna och fixa den tidigare applicerade basen.

Bild
Bild

Specialistrekommendationer

De angivna reglerna hjälper dig att lyckas hantera appliceringen av fuktresistent kitt:

  • förstärka beläggningen med ett nät för att öka dess styrka;
  • lösningar ska appliceras i inte för tjocka lager. Ett 3 mm lager är perfekt för framgångsrik applikation;
  • användningen av konstgjorda torkmetoder (värmepistoler, värmare) är inte särskilt effektiv. Att torka blandningar för snabbt kan leda till sprickor i väggen;
  • pigment kan läggas till arbetslösningen för att matcha färgen på den framtida yttre väggbeklädnaden, till exempel färg eller tapeter;
Bild
Bild
  • fasadspackel är bra för rum med hög luftfuktighet, till exempel ett badrum, kök eller ett rum med pool;
  • du bör arbeta i ett rum med en lufttemperatur på mer än 15 grader;
  • slipning för efterföljande färgapplikation kräver mer flit än slipning för kakelapplikation;
  • i badrummet är den bästa lösningen en fuktbeständig beläggning. Konventionella typer av kitt kommer inte att tjäna dig länge och kommer att leda till inte de trevligaste konsekvenserna: till ett skadat utseende på reparationen och en fullständig ersättning av ytskiktet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fuktresistent kitt kräver ingen särskild kompetens för att hantera det . Trots det relativt höga priset kommer detta material att tjäna dig i många år upp till flera decennier. Det är viktigt att kunna applicera blandningen korrekt på väggarnas yta, och då kommer resultatet av arbetet att glädja dig och din familj.

Rekommenderad: