Fuktresistenta MDF-paneler: Väggalternativ För Kakel För Att Avsluta Ett Badrum, Plåtpaneler För Väggar, Vad Som Skiljer Fuktresistent Från Vanliga

Innehållsförteckning:

Video: Fuktresistenta MDF-paneler: Väggalternativ För Kakel För Att Avsluta Ett Badrum, Plåtpaneler För Väggar, Vad Som Skiljer Fuktresistent Från Vanliga

Video: Fuktresistenta MDF-paneler: Väggalternativ För Kakel För Att Avsluta Ett Badrum, Plåtpaneler För Väggar, Vad Som Skiljer Fuktresistent Från Vanliga
Video: Difference between MDF & particleboard 2024, April
Fuktresistenta MDF-paneler: Väggalternativ För Kakel För Att Avsluta Ett Badrum, Plåtpaneler För Väggar, Vad Som Skiljer Fuktresistent Från Vanliga
Fuktresistenta MDF-paneler: Väggalternativ För Kakel För Att Avsluta Ett Badrum, Plåtpaneler För Väggar, Vad Som Skiljer Fuktresistent Från Vanliga
Anonim

Under driften av duschrummet blir det klart att det är ett ganska komplext rum. Detta kan också vara nära relaterat till det faktum att fuktigheten i duschen alltid är hög, dessutom finns det en hög kondensnivå och en stor amplitud av temperaturfluktuationer.

Med tanke på allt ovan kan vi dra slutsatsen att det är nödvändigt att välja efterbehandlingsmaterial med förbättrade egenskaper. Produkten i fråga bör inte bara motstå effekterna av negativa faktorer, utan också vara lätt att installera.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan stoppa ditt val på keramiska plattor eftersom den uppfyller alla ovanstående egenskaper. Men hon har också en betydande nackdel - för hög kostnad. Men tack vare modern teknik finns det ett annat alternativ på marknaden som också uppfyller alla krav, men samtidigt utmärks det också av ett överkomligt pris. Detta material är fuktbeständiga MDF -paneler.

Bild
Bild

De klassas som material av den nya generationen, så de kan vara ett värdigt alternativ till kakel. De har både fördelar och naturligtvis nackdelar.

Innan du köper dem är det värt att undersöka de positiva och negativa egenskaperna.

Tack vare detta kommer det att vara möjligt att dra de rätta slutsatserna och spara pengar, nerver och tid.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Den största nackdelen med högkvalitativa material för efterbehandling av duschkabiner är deras höga kostnad. Men som nämnts tidigare hittades en väg ut under skapandet av MDF -paneler. Paneler är verkligen effektiva för badrum: de är prisvärda, starka, hållbara, praktiska, bekväma och enkla att installera.

Råvarorna för tillverkning av MDF -paneler är sågspån och andra träkomponenter.

Materialet bearbetas främst på ett speciellt sätt till bildning av fina flis . Sedan tar den önskad form genom torrpressning under påverkan av hög temperatur och tryck.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör noteras att hemmamarknaden kännetecknas av en stabil efterfrågan på MDF -paneler.

De har ett antal betydande fördelar:

  • enkel och enkel installation, vilket är fullt möjligt att utföra med egna händer (avlägsnande av gamla beläggningar och utjämning krävs inte, installationen kan utföras med improviserade medel utan användning av professionell utrustning, under drift finns det praktiskt taget ingen smuts, damm, avfall);
  • mångsidighet (lämplig för efterbehandling inte bara väggar, men också taket);
  • hållbarhet (med korrekt drift kommer MDF -finishen att vara mer än 10 år);
  • styrka;
  • motståndskraft mot fukt;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • antiseptiska egenskaper (paneler behandlas med ämnen som skyddar mot mögel och mögel);
  • enkel skötsel (du kan rengöra smutsen från ytan med en fuktig svamp);
  • överkomligt pris;
  • enkel skärning;
  • olika alternativ för fastsättning på ytan är möjliga;
  • är utmärkta värmeisolatorer;
  • råvarorna som panelerna är tillverkade av är miljövänliga;
  • representeras av ett ganska brett utbud.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom allt ovanstående kan efterbehandlingsmaterialet i fråga kombineras med andra efterbehandlingsmaterial . Till exempel kombinerar många människor MDF -paneler med en sten- eller kakelbeläggning - det här är ett av de mest attraktiva utseendet. Det är också möjligt att kombinera olika finish.

Och på grund av att panelerna finns i flera storlekar kan de användas i duschrum med olika storlekar.

MDF -panelernas motståndskraft mot hög luftfuktighet gör att de kan användas även i badrum med en stor yta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Trots det stora antalet positiva aspekter är negativa aspekter också karakteristiska för MDF -paneler. Du bör dock inte vara rädd för detta: detta gäller alla andra efterbehandlingsmaterial, det är bara att var och en av dem har sina egna nackdelar. Det korrekta tillvägagångssättet för installation och drift av sådana paneler hjälper till att undvika negativa manifestationer.

Nackdelarna med MDF -paneler är vanligtvis:

  • låg slaghållfasthet;
  • det är lätt att skada ytan, till exempel repor;
  • otillförlitlighet när det gäller brandsäkerhet.
Bild
Bild

Så MDF -paneler har hög prestanda, trots förekomsten av vissa nackdelar. Men du måste hålla dem seriösa, för om de inte närmar sig rätt kan de verkligen orsaka vissa problem. Samtidigt är det värdelöst att överdriva bristerna - det korrekta tillvägagångssättet kommer att säkerställa att bli av med dem, dessutom kanske de inte alls visas.

Trimma inte heller arbetsplatsen med sådana paneler: på grund av ytans sårbarhet kan de lätt skadas.

I allmänhet kräver alla materialindikatorer inte separata rekommendationer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Varianter av efterbehandlingsmaterial

Den första sorten som jag skulle vilja överväga är det kaklade alternativet. Artens namn är förknippat med deras form - detta är formen på plattorna. Men sådana plattor är gjorda i olika storlekar (med sidlängder från 30 till 98 cm). Fördelen med detta alternativ är möjligheten att skapa ett ovanligt, originellt och spektakulärt utseende. Genom att vara kreativ kan du kombinera olika nyanser eller skapa en speciell effekt genom att kombinera texturer - allt detta kommer bara att dekorera duschen. Kaklade MDF -paneler är också enkla att installera: lim används för att fästa dem på väggarna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa vy representeras av lamell MDF -paneler . Som namnet antyder består efterbehandlingsmaterialet av lameller som kan ha olika längder (upp till 3, 8 m), bredd (högst 28 cm) och tjocklek (från 8 till 14 mm). Tack vare denna sort kan alla önskemål och behov tillgodoses, även med små ekonomiska resurser.

Denna typ av MDF -paneler måste fixeras på en metall- eller trälåda.

Bild
Bild

Och du kan fixa dem med häftklamrar eller skruvar. De mest populära panelerna är i form av remsor när det krävs för att mantla små rum.

Det finns en mängd som representeras av plåtpaneler . De är gjorda i form av ganska stora element (1, 25 * 2, 5 m). Denna sort används vanligtvis för att skapa en intressant interiör i ett rum med ett stort område. De kännetecknas av deras lätthet och snabbhet i installationen - det räcker att fixa det med lim. Lister kan användas för att dölja lederna. Strukturen på plåtpanelerna kan också vara olika, så att den enkelt kan passa in i inredningen i vilken stil som helst. Men det ska sägas att i allmänhet är ett sådant efterbehandlingsmaterial ett utmärkt alternativ för att avsluta den främre ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också en sådan variation som laminerade paneler. De skiljer sig från andra typer genom ytans sammansättning: en speciell PVC -film appliceras på den. Designen är också riktigt bra: detta finishmaterial kan efterlikna utseendet på trä, sten eller till och med metall. Dessutom har den, utöver estetiska egenskaper, förmåga att avvisa damm och fukt.

Du kan välja ett material med en yta mantlad med faner och som har förmågan att förvärva nyanser av träd. Denna typ kallas fanerade paneler.

Det finns också ett efterbehandlingsmaterial i form av målade paneler, som har en otroligt vacker glans.

Bild
Bild
Bild
Bild

På grund av ett speciellt effektivt färgämne är ytorna försedda med ytterligare skydd.

Om du slutar välja ett eller annat vattentätt ytbehandlingsmaterial måste du också komma ihåg att köpa de nödvändiga komponenterna för det - lister. De används för efterbehandling och dekoration av hörn och skarvar. Lister är av olika typer: tak, ände, start, anslutning och andra. Valet av denna eller den sorten bestäms av rummets layout och den valda dekorationsmetoden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installationsregler

Installation av MDF -paneler är ganska enkelt: inga speciella färdigheter eller förmågor krävs, allt är enkelt att göra själv. Det finns dock flera nyanser som måste beaktas när man fäster paneler på väggar. Så installationen av vissa sorter utförs på lådan, vilket gör hela installationsprocessen mycket enklare. Dessutom måste väggarnas yta vara plan: i det här fallet kommer det att vara möjligt att fixa panelerna utan att spendera mycket tid på att jämna ut det. Men förekomsten av brister kommer att göra det nödvändigt att korrigera dem, vilket kräver en primer eller gips. Gipsskivor kan också användas för inriktning, varifrån en snygg skiljevägg kan göras. Så snart allt förberedande arbete är klart mäts rumets yta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter det kan du fixa MDF -panelerna . För att göra detta, använd lim, skruvar, spikar, specialklammer, klämmor och så vidare. Samtidigt är varje panel fixerad, från sina hörn. Tack vare detta tillvägagångssätt kan de enkelt tas bort om så önskas. När det gäller svarven kan den, som nämnts tidigare, vara av trä eller metall. Det är värt att välja detta eller det materialet, baserat på egenskaperna hos den valda sorten.

Du kan montera dem horisontellt eller vertikalt, eftersom det är bekvämt för alla och som han vill.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Man bör komma ihåg att ett horisontellt arrangemang kommer att skapa en visuell effekt av att expandera området, och en vertikal kommer att göra taket högre.

Under installationen rekommenderas också att använda isolering som fyllmedel för ledigt utrymme: det isolerar dessutom rummet och skyddar dessutom ytan från negativa påverkan.

Dessutom, om låda används vid installation av MDF-paneler, kommer det att vara möjligt att leverera ytterligare kommunikation, installera inbyggda lampor.

Så jag skulle vilja säga att MDF -väggpaneler har både för- och nackdelar. Men den enkla installationen gör att vi kan sluta till förmån för deras positiva aspekter.

Rekommenderad: