Gipsspackel: Sammansättning Och Applicering Av En Universalblandning, Hur Länge Det Torkar Och är Det Möjligt Att Spackla OSB -kortet

Innehållsförteckning:

Video: Gipsspackel: Sammansättning Och Applicering Av En Universalblandning, Hur Länge Det Torkar Och är Det Möjligt Att Spackla OSB -kortet

Video: Gipsspackel: Sammansättning Och Applicering Av En Universalblandning, Hur Länge Det Torkar Och är Det Möjligt Att Spackla OSB -kortet
Video: Spackla gipsvägg - steg för steg 2024, Maj
Gipsspackel: Sammansättning Och Applicering Av En Universalblandning, Hur Länge Det Torkar Och är Det Möjligt Att Spackla OSB -kortet
Gipsspackel: Sammansättning Och Applicering Av En Universalblandning, Hur Länge Det Torkar Och är Det Möjligt Att Spackla OSB -kortet
Anonim

Kitt är huvudmaterialet för att putsa olika ytor och ge dem den nödvändiga jämnheten. På marknaden för reparations- och efterbehandlingsmaterial finns det idag en mängd olika kittblandningar, som är gjorda på grundval av olika material, vilket bestämmer deras användningsområde och tekniska egenskaper. Gips kitt har visat sig mycket bra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Gipsspackel är gjord av gips av paris. Detta material erhålls efter slipning, raffinering och lämplig bearbetning av hårda sedimentära gipsstenar som bryts i stenbrott.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om rent gips späds ut i vatten, börjar det snabbt härda, liknande alabaster. För att öka gipsblandningens härdningstid och förenkla tillämpningen, läggs speciella ämnen till torra gipsspacklar som gör materialet mer elastiskt och ökar dess livslängd.

Förutom polymertillsatser tillsätts också mineralfyllmedel till kittet .såsom kvartsvit sand eller marmor. Partikelstorleken för dessa beståndsdelar avgör hur det färdiga fyllmedlet appliceras. Om exempelvis fyllmedlet är finkornigt kan ett tunnare lager gips appliceras med hjälp av en sådan blandning. När partikelstorleken ökar, ökar också tjockleken på gipsskiktet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är kvaliteten på mineralbindemedlet som avgör uppdelningen av alla gipsspartlar i två typer:

Startande . Designad för att putsa basen av ytor för att skapa ett basutjämningsskikt, på vilket en ytbehandlingsgipsbeläggning kommer att appliceras i framtiden. Sådana fyllmedel används för gipsning av tak och väggar, utjämning av små 1-2 cm droppar, tätning av sprickor och andra fördjupningar i baserna. Startföreningar appliceras på substrat med en tjocklek av 10-15 mm. För att eliminera starka droppar är gipskompositioner inte lämpliga. Om du ökar tjockleken på skiktet av sådant gips, kommer det helt enkelt inte att hålla fast vid basen. I sådana situationer, använd andra gipsblandningar eller ta till att jämna ut ytorna med gipsskivor;

Bild
Bild

Efterbehandling . Deras huvudsakliga syfte är att bilda en plan yta för efterbehandling. Efterbehandlingskittet appliceras i ett lager, vilket skapar en perfekt mjuk och vit finish. Den sista typen av väggspackel används för vidare målning, tapetsering och annan inredning. Visuellt skiljer sig ytbeläggningen från startskiktet i en större grad av vithet och jämnhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom de namngivna typerna av gipsblandningar finns det också universalspackel, som används som det enda väggbehandlingsmaterialet, som både är en preliminär utjämningsbeläggning och ett ytskikt. Sådana lösningar kan appliceras på olika typer av baser - betong, armerad betong, tegel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika mjukgörare och modifieringsmedel är viktiga komponenter i gipsblandningen för spackling. Varje tillverkare använder olika kemiska komponenter för detta, vars formler är tillverkarens egendom och i slutändan skiljer de olika märkena av gips kitt från varandra. Närvaron av dessa komponenter i kompositionen avgör hur snabbt den torkar och hur höghållfast gipsbeläggningen kommer att vara.

Bild
Bild

Vad är skillnaden?

Förutom gipsspackel kan andra kompositioner användas för putsarbete. Vad är skillnaden mellan denna typ av material och andra kitt, till exempel från det så utbredda polymerspacklet?

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad dessa två föreningar har gemensamt är att de är konstruerade för att utföra samma typ av reparationsarbete - puts. Båda dessa produkter är lika bra på att fylla spår och sprickor, jämna ut ytor och förbereda dem för efterföljande dekoration.

Gips kitt har god hygroskopicitet , vilket å ena sidan gör det till ett mer attraktivt material när det gäller att bibehålla optimala miljöförhållanden, men å andra sidan gör denna kvalitet det inte möjligt att använda det för ytbehandling i våtrum, vilket ligger ganska inom kraften i polymer kitt. Därför, om det är nödvändigt att justera väggarna, till exempel i badrummet, är det bättre att använda polymerföreningar för reparationsarbete.

Bild
Bild

Nästa skillnad mellan gips kitt är plasticitet. Denna kvalitet är särskilt viktig om arbetet utförs av icke-professionella putsare. Gipsföreningar är lätta att applicera och sprider sig bra över ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gipsspacket torkar snabbt, vilket gör att du snabbt kan gå vidare till nästa steg i reparationsarbetet efter puts.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gipsspackelsammansättning - icke -krympande material , det vill säga, efter torkning, minskar den inte i volym, vilket innebär att den inte bildar sprickor, utsläpp eller nedböjning av ytan. Jämfört med polymerfyllmedel är gips mer miljövänligt eftersom det inte innehåller syntetiska komponenter. Dessutom har gipsbaserade material en lägre prisklass.

Bild
Bild

Således, från skillnaderna i gips kitt, följer dess fördelar, som skiljer det från liknande byggmaterial:

  • Möjlighet att gipsa alla underlag: tegel, betong, gips, gipsskivor;
  • Miljövänlighet. Gips kitt släpper inte ut ämnen som är skadliga för människors hälsa i luften och gör att du kan upprätthålla ett gynnsamt mikroklimat i rummet på grund av det faktum att i närvaro av hög luftfuktighet absorberar materialet sitt överskott, och när det minskar kommer det att ge fukt tillbaka;
  • God vidhäftning på olika typer av ytor;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Ingen krympning, sprickor och andra deformationer av gipsskiktet på grund av införandet av speciella tillsatser som förbättrar dess egenskaper i materialet;
  • Ekonomisk materialförbrukning. För jämförelse - cementkitt har en förbrukning tre gånger mer än gips;
  • Lätt att applicera och slipa. På grund av den ökade plasticiteten appliceras gipsbruk på ett bekvämt sätt. Även en nybörjare i putsarbete kan klara av att fylla väggarna, du behöver bara följa instruktionerna strikt. Ytor som behandlats med ett gipsbaserat kitt lämpar sig bra för slipning, det vill säga efter torkning kan du alltid korrigera eventuella ytfel med vanligt finkornigt sandpapper;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Snabbtorkande. Denna fördel gör att du kan utföra reparationsarbete snabbt nog;
  • Hållbarheten hos den skapade beläggningen. Väggar eller tak putsade med detta material kan användas i flera decennier.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelarna med detta material inkluderar:

  • Hög grad av hygroskopicitet, vilket inte tillåter användning av kitt i rum med hög luftfuktighet;
  • Härdningshastigheten. En lösning för putsarbete måste beredas omedelbart före start och användas omedelbart utan att lämna det nästa gång;
  • En kort lagringstid för torr blandning, som vanligtvis är begränsad till 6-12 månader.
Bild
Bild

Subtiliteter av ansökan

Innan du köper materialet är det nödvändigt att avgöra om det är möjligt att spackla denna yta med en gipskomposition. I princip kan detta material användas för bearbetning av olika typer av underlag, inklusive OSB-plattor, betong, tegelväggar, för att fylla fogar vid läggning av tung- och spårplattor och i fogarna på gipsskivor. Men samtidigt måste man komma ihåg att gipskompositioner inte har egenskapen fuktbeständighet, vilket innebär att de inte är lämpliga för utomhusarbete och rum där det är hög luftfuktighet. Då är det vettigt att använda en cement- eller polymerkitt. Dessutom ska gips inte appliceras på sten- eller keramikbeklädnadsytor eller spånskivor.

Bild
Bild

Beroende på vilken typ av reparationsarbete som utförs är det dessutom nödvändigt att bestämma vilken typ av blandning du behöver köpa - efterbehandling, universal eller start.

Innan du börjar arbeta med användning av gipsspackel är det nödvändigt att klargöra utgångsdatumet på förpackningen. Utgånget material ska inte användas. Förbrukningen av den färdiga blandningen bör också beräknas i förväg. Det tar ungefär ett kilo av blandningen att skapa ett kontinuerligt utjämningsskikt med en tjocklek på 1 mm och en yta på 1 m2. Det kan ta cirka 30-400 gram per kvadratmeter att täta lederna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du påbörjar arbetet, förbered basen ordentligt genom att ta bort färg eller tapeter från den och rengör den från smuts, fett, kemikalier eller rostfläckar. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt att ta bort svampen. För detta används speciella antiseptiska medel. Därefter behandlas ytorna med en primerlösning i ett eller två lager.

Efter det kan du börja förbereda kittblandningen. För att göra detta hälls den torra blandningen i proportion enligt instruktionerna långsamt i varmt vatten och fördelas försiktigt för hand eller med en mixer. Sedan ska blandningen stå i 2-3 minuter och svälla. Under drift måste blandningen omröras regelbundet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gipsning av väggar och tak med gips kitt utförs med två spatlar av olika storlekar - en större, den andra mindre. En liten är nödvändig för att applicera den färdiga blandningen på en stor spatel, med vilken kittet fördelas över ytan. Spateln ska hållas i en vinkel (45 grader) mot ytan som ska putsas. Luta spateln något, du bör skära av överflödig blandning. För fördelning av blandningen på de yttre och inre hörnen används speciella hörnspatlar.

Bild
Bild

Om väggarna har många defekter eller droppar, eller om du planerar att limma tunn tapet, kan gipsblandningen appliceras i två lager. Ytan slätas med injekteringsbruk. Varje lager kitt måste grundas för bättre vidhäftning av ytor. Den efterbehandlade gipskompositionen appliceras med en tjocklek på 1-2 mm. Efter torkning poleras ytlösningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Idag erbjuder byggvaruhusen ett brett utbud av gipsbaserade torra kittblandningar.

Knauf

Raden med kitt från Knauf, som inkluderar:

  • "Uniflot" (för tätning av gipsskivfogar);
  • "Fugen" (för alla inredningsarbeten, inklusive tätning av sömmar);
  • "Fugen GV" (för fyllning av GVL och GKL);
Bild
Bild
Bild
Bild
  • "HP Finish" (för alla ytor);
  • Rotband Finish (av någon anledning);
  • "Fugen Hydro" (för installation av GWP, fogning av fogar mellan GK- och GV -ark, inklusive fuktbeständiga);
  • "Satengips" (för alla ytor).
Bild
Bild
Bild
Bild

Prospektörer

  • Finishnaya kitt är ett vitt plastmaterial med användning av modifierade tillsatser av hög kvalitet för torra rum med alla typer av baser;
  • Utjämningskitt för gips - designat för utjämning av alla typer av underlag. Kompositionen inkluderar polymertillsatser. Den kan användas för tätning av fogar mellan gipsskivor och plåtar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Osnovit

  • "Shovsilk T-3" 3 är en höghållfast sprickresistent kitt. Den används för att täta fogar mellan gipsskivor, plåtar, plattor av gipsfiber, LSU;
  • Econcilk PG34G är ett icke-krympande universalfyllmedel som används för utjämning av olika underlag och tätning av skarvar;
  • Econcilk PG35 W är ett icke krympande avjämningsmaterial av plast. Det används också för att fylla fogarna på gipsfiberskivor och gipsskivor. Blandningen har en låg förbrukning;
  • Elisilk PG36 W är ett efterbehandlingsmaterial som skapar perfekt släta ytor för efterföljande beläggning med dekorativa material;
Bild
Bild
Bild
Bild

Unis

  • Efterbehandlingskitt (mycket snövit i plast) - efterbehandlingsmaterial med hög vithet, plasticitet och lätt att slipa;
  • ”Masterlayer” (icke-krympande tjockt lager) är ett utgångsmaterial för tätning av skal, sprickor, gropar, sömmar i gipsfiberskiva, gipsskiva, gipsskivor utan användning av armeringstejp;
  • "Blik" (vit) - universal, icke -krympande kitt, som inte härdar inom 150 minuter
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Pufas

  • MT75 är en gipsförening med syntetiska hartser för släta undergolv. Den används för att fylla sömmar, hål och jämna ut ytorna på cementfiber, GK- och GV-ark;
  • Glätt + Füll - cellulosatillsatt material för att skapa jämna underlag för efterbehandling och dekorationsarbete;
  • Füll + Finish - en efterbehandlingsförening förstärkt med cellulosa;
  • Pufamur SH45 är ett syntetiskt hartsrikt kitt. Har ökad vidhäftning. Perfekt för användning på armerad betong och andra släta ytor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Gypsopolymer

  • "Standard" - en blandning för kontinuerlig grundutjämning av putsade betongytor, GSP, PGP, GVL, behandling av skarvar mellan GSP;
  • "Universal" - avsedd för utjämning av betong och putsade baser, GSP, PGP, GVL, inriktning av skarvar mellan GSP, för tätning av sprickor;
  • "Finishgips" används för skarvar mellan GSP, för utjämning av betong, putsade underlag, baser från GSP, PGP, GVL.
Bild
Bild
Bild
Bild

Bolars

  • Gips-Elastic används som topplack för olika ytor före målning eller tapetsering. Den kan också användas för att fylla fogar och sömmar av gipsfiberskiva och gipsskiva, installation av GWP;
  • "Gips" - för att skapa ett grundläggande gipsskikt på vilken bas som helst;
  • Gipsspackel "Saten" - efterbehandlingsmaterial för att skapa en perfekt slät och vit yta
Bild
Bild
Bild
Bild

Bergauf

Bergauf - icke -krympande elastiska fyllmedel med förbättrad sprickbeständighet:

  • Fugen gips
  • Avsluta Gips.
Bild
Bild
Bild
Bild

Gipsblandningar produceras också av Axton, Vetonit, Forman, Hercules-Siberia.

Recensioner

I allmänhet är denna typ av kitt mycket populär bland konsumenterna när de bestämmer vilket material som ska väljas för inredning av puts och efterbehandling.

Konsumenter noterar materialets behagliga kokande vita färg, mångsidighet (alla ytor kan vara kittade med gipsföreningar), dess torkningshastighet, vilket sparar tid för allt reparationsarbete, möjligheten att måla eller tapetera (även tunna) väggar kantade med gipsbaserade kitt.

Rekommenderad: