Hur Länge Torkar Kittet? Torktid På Väggar Och Tak Innan Tapeten Limmas, Hur Snabbt 1 Lager Torkar

Innehållsförteckning:

Video: Hur Länge Torkar Kittet? Torktid På Väggar Och Tak Innan Tapeten Limmas, Hur Snabbt 1 Lager Torkar

Video: Hur Länge Torkar Kittet? Torktid På Väggar Och Tak Innan Tapeten Limmas, Hur Snabbt 1 Lager Torkar
Video: Основные ошибки при возведении перегородок из газобетона #5 2024, Maj
Hur Länge Torkar Kittet? Torktid På Väggar Och Tak Innan Tapeten Limmas, Hur Snabbt 1 Lager Torkar
Hur Länge Torkar Kittet? Torktid På Väggar Och Tak Innan Tapeten Limmas, Hur Snabbt 1 Lager Torkar
Anonim

Spackling är det sista steget i förberedande arbete, som föregår tapetsering eller målning av golv, tak eller väggar. För att reparationerna ska pågå under en lång tid och gå så enkelt och snabbt som möjligt är det nödvändigt att ta hänsyn till en sådan faktor som den tid det tar för kittet att torka.

Bild
Bild

Om den behandlade ytan inte är helt torr är det omöjligt att fortsätta reparationsarbetet, eftersom det är möjligt att förstöra efterbehandlingsmaterialet, vilket kan vara ganska dyrt. Det kan visa irriterande svullnad, fula fläckar dyker upp, materialet kan helt enkelt lossna från den grova ytan. Därför måste du veta vilka typer av kitt som finns och vilka egenskaper de har för torkning.

Bild
Bild

Under vilka omständigheter beror kittens torktid?

Varje typ av kitt är en vattenbaserad murbruk. Det är flytande konsistens som gör detta material så bekvämt för konstruktion och reparationsarbete. När vätskan avdunstar under torkning manifesteras kittet fullt ut - det stelnar och blir starkt. Miljöförhållandena där utjämningsmassan används har ett direkt inflytande på torktiden.

Bild
Bild

Tillverkare rekommenderar inte att man går utöver ett visst temperaturintervall och en fuktighetskorridor.

Det finns sådana standarder för användning av kitt:

  • Det är bättre för ämnet att torka inom temperaturområdet från 5 till 25 grader över noll;
  • Om denna temperatur inte kan bibehållas, blir kittets hållfasthetsegenskaper efter torkning otillfredsställande. För hårda klimatförhållanden används speciella frostbeständiga tillsatser;
  • Om torkning sker vid extrem värme blir det mycket snabbt men ojämnt och finishen kommer sannolikt att lida.
Bild
Bild

Utsätt aldrig torkmaterialet för direkt och intensivt solljus. Om förhållandena inte tillåter att kittet är säkert kan en överlack användas. Det används också före tapetsering.

Bild
Bild

Fuktnivån som är optimal för normal torkning av materialet bör inte överstiga 50%. Torkningen kommer att vara extremt långsam vid högre (upp till 80%) luftfuktighetsvärden.

Bild
Bild

För att kittet ska torka så snabbt som möjligt rekommenderas det också att ge ventilation i rummet, men samtidigt är det nödvändigt att utesluta drag, särskilt om det är blåsigt.

Bild
Bild

Torkningshastigheten för materialet på de behandlade väggarna beror också på andra faktorer:

  • Skikttjocklek . Ju tjockare det är, desto längre torkar det. Om du vill att beläggningen ska komma av hög kvalitet är det bättre att lägga kittet i tunna lager som överlappar varandra när det torkar. Denna teknik tar mer tid, men det är fullt motiverat av den höga kvaliteten.
  • Absorberande kapacitet för den förberedda ytan . Ju mer porös väggen är, desto bättre "absorberar" den fuktigheten i materialet. Detta ger snabbare torkning, men detta är kanske inte önskvärt. För att inte påskynda torkningen på detta sätt rekommenderas att man använder en primer.
Bild
Bild

Var alltid uppmärksam på instruktionerna från kittillverkaren. Det anges inte bara reglerna för applicering, utan även torktiden för materialet. Oftast rekommenderar tillverkaren att applicera materialet på ett helt torrt underlag med ett lager på upp till 2 mm. Detta lager torkar i ungefär en dag. Om tjocka lager krävs kan torkningstiden ta upp till en vecka.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan nyckelfaktor som i hög grad påverkar torkningen av kittet är dess typ.

De viktigaste typerna av fyllmedel

Nivellerande murbrukskompositioner har olika bindande tillsatser. De vanligaste typerna av fyllmedel för väggar och tak är gips, cement, universal, samt polymer (akryl och latex).

Bild
Bild

Vad är gipsblandningar?

Gipsspackel kan endast användas vid låg luftfuktighet och endast för inredning. På grund av dess ökade hygroskopicitet - förmågan att "dra" fukt från alla medier som det interagerar med, kommer gips helt enkelt att kollapsa från ytan om luften inte är tillräckligt torr.

Bild
Bild

Gipsutjämningsmaterial är uppskattat för sin enkla och snabba applicering , förmågan att fästa perfekt vid basen och oförmågan att krympa. Gipsbaserat kitt torkar snabbare än alla andra typer av utjämningsmaterial. Ett lager som inte är för tjockt torkar och blir hårt efter 3-6 timmar. Det rekommenderas att applicera gipsblandningen i flera lager för perfekt resultat.

Bild
Bild

När du använder ett gipsbaserat utjämningsmaterial måste du komma ihåg att den beredda lösningen ska användas så snart som möjligt på grund av den korta härdningstiden. Detta kan vara svårt eftersom det finns många portioner att laga.

Hur beter sig cementspackel?

Det cementbaserade materialet kommer att torka en hel dag. Rekommenderad tjocklek på ett lager vid utjämning av väggar eller andra ytor är upp till 4 mm. Trots den för långa torktiden är cementblandningar ganska överkomliga.

Bild
Bild

En cementutjämningsblandning används om:

  • du måste få en solid, tillräckligt hård yta för finish av porslinsgods, kakel eller murverk;
  • fasadarbete pågår;
  • efterbehandling utförs under förhållanden med hög luftfuktighet och starka temperaturfluktuationer (här är cement ett idealiskt val);
  • sprickor, stora luckor eller kakelfogar måste repareras.
Bild
Bild
Bild
Bild

Trots den långa perioden med fullständig torkning är cementblandningar utmärkta för många typer av arbeten, och för vissa är de helt enkelt oersättliga. De är brett representerade på marknaden och kräver inga betydande finansiella investeringar.

Polymer kitt

Nivelleringsföreningar, som innehåller akryl eller latex, tolererar förhållanden med hög luftfuktighet. Det är därför de är lämpliga för både inomhus och utomhus renovering och byggnadsarbete.

Bild
Bild

Trots de angivna fördelarna har sådana material en betydande nackdel - ett högt pris. Av denna anledning används de bara där endast slutarbete behövs.

Bild
Bild

Den största fördelen med polymerblandningar är deras höga elasticitet . På grund av det, under torkning och härdning, är beläggningen inte skadad eller deformerad. De är lätta att applicera i mycket små lager, vars tjocklek sällan överstiger 1 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Denna typ av utjämningsmassa torkar mycket snabbt, vilket också är en tveklös fördel. Som regel räcker det med att vänta upp till 4 timmar för att fortsätta med den sista limningen eller målningen.

Bild
Bild

Polymera material för utjämning är bra eftersom de, till skillnad från snabbtorkande gips, kan ligga i en redan öppen behållare i upp till flera veckor.

Vad kan användas för plastarbete?

För sådant arbete används specialdesignade kitt. Som regel används de för att måla plastmaskindelar. Utbudet av sådana material är riktigt brett. Detta är material som har en fenomenal torkningshastighet - från 20 till 30 minuter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Finns det snabbtorkande universalspackel?

Om tidpunkten är extremt viktig för dig och omständigheterna inte tillåter att vänta på att kittet torkar, kan du använda speciella snabbtorkande utjämningsmassor. Man måste dock komma ihåg att deras kvalitet kommer att vara sämre än den för allt material som diskuterats ovan. På tal om fördelarna kan man inte låta bli att notera förmågan hos en sådan blandning att passa bra på vilken bas som helst.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är ett utmärkt val för rum med hög luftfuktighet - bad, kök, dusch. För andra typer av utjämningsföreningar är sådana rum inte lämpliga, medan stationvagnar framgångsrikt kommer att klara denna uppgift.

Bild
Bild

Torktiden för sådant material för fuktiga rum anges på förpackningen. Om lagret tunnas torkar det vanligtvis på 10 minuter. Men om du behöver få ett tillräckligt tjockt lager måste du vänta upp till 2 timmar.

Bild
Bild

Med god vidhäftning till metall-, betong- och träunderlag fyller den universella blandningen alla befintliga oegentligheter och brister.

Bild
Bild

En annan tveklös fördel med detta kitt är möjligheten att enkelt justera blandningens viskositetsgrad. Det är bara nödvändigt att späda ut materialet med erforderlig mängd vatten för att erhålla en massa av önskad konsistens.

Acceleration av torkning av utjämningsmedel

Som nämnts ovan är det mycket avskräckt att påskynda denna process. När du använder värmeenheter och verktyg torkar ytan "i bitar", det vill säga mycket ojämnt. Detta kommer att skada beläggningen.

Bild
Bild

Man bör komma ihåg att om denna metod används, utsätts skiktet ovanpå först för torkning. Endast ytbehandlingen kan upphettas artificiellt, medan beläggningar med startspackel inte kan värmas.

Vad är tekniken för applicering av utjämningsmedel?

Det sista steget att förbereda basen med kitt sker i följande sekvens:

först rengörs ytan från den tidigare beläggningen

damm och fett måste avlägsnas, befintliga sprickor broderas

reparationer bör planeras så att omgivningstemperaturen inte är negativ eller för hög och luftfuktigheten inte överstiger normala värden. Om dessa villkor inte är uppfyllda tar det längre tid att torka

Bild
Bild
Bild
Bild

basen måste grundas så att den inte "drar in" för mycket fukt från kittblandningen, som således sparas, inte spricker och hårdnar bättre

startblandningen måste användas för att eliminera de grovaste oegentligheterna

det är bättre att dela upp arbetet i etapper, först applicera ett lager över hela rummet, och sedan efterföljande när det första torkar

Bild
Bild
Bild
Bild

efter att basen är helt torr måste den slipas för att uppnå maximal jämnhet

i nästa steg appliceras slutblandningen, vars skikt inte ska vara tjockt

i slutet av arbetet slipas ytbehandlingsmaterialet med fint sandpapper

Bild
Bild
Bild
Bild

Sammanfattningsvis bör det komma ihåg att valet av en utjämningsblandning i stor utsträckning inte bara beror på typen av bas, utan också på förhållandena i miljön där reparationen utförs. Varje typ av material har sin egen torkperiod. Det är oönskat att påskynda sådan torkning för att undvika skador på kittskiktet, dess sprickbildning och efterföljande skada på ytskiktet.

Rekommenderad: