Polyesterhartser: Applicering. Vad Det är? Omättade Och Mättade Hartser, Härdare För Dem. Hur Länge Torkar De? Tabeller Och Andra Produkter. Hartskomponent

Innehållsförteckning:

Video: Polyesterhartser: Applicering. Vad Det är? Omättade Och Mättade Hartser, Härdare För Dem. Hur Länge Torkar De? Tabeller Och Andra Produkter. Hartskomponent

Video: Polyesterhartser: Applicering. Vad Det är? Omättade Och Mättade Hartser, Härdare För Dem. Hur Länge Torkar De? Tabeller Och Andra Produkter. Hartskomponent
Video: Unsaturated Polyester Resins part 1 2024, April
Polyesterhartser: Applicering. Vad Det är? Omättade Och Mättade Hartser, Härdare För Dem. Hur Länge Torkar De? Tabeller Och Andra Produkter. Hartskomponent
Polyesterhartser: Applicering. Vad Det är? Omättade Och Mättade Hartser, Härdare För Dem. Hur Länge Torkar De? Tabeller Och Andra Produkter. Hartskomponent
Anonim

Polyesterharts är ett speciellt material som används i en mängd olika industrier. Den har en ganska komplex komposition med ett stort antal komponenter. Artikeln kommer att diskutera egenskaperna hos detta material, dess huvudsakliga egenskaper och egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Polyesterhartssammansättningen skapas på basis av en speciell polyester (ca 70%). Det innehåller också ett lösningsmedel (upp till 30%). Det kan minska graden av viskositet för ett ämne . Hartset innehåller också en initiator, en katalysator som fungerar som en accelerator för reaktioner, en hämmare som hindrar ämnet från att själv komma in i polymerisation.

Efter att ha blandat alla beståndsdelarna med varandra före härdningsreaktionens början kommer polyestern att ha en låg molekylvikt . Under polymerisationen kommer partiklarna att börja bilda en tredimensionell ryggrad av mesh-typ, och deras massa kommer att växa betydligt. Den resulterande bundna strukturen ökar ämnets hårdhet och densitet.

Bild
Bild

Egenskaper och egenskaper

Låt oss analysera de viktigaste egenskaperna och egenskaperna hos polyesterharts:

  • låg värmeledningsförmåga;
  • lång livslängd;
  • ökad nivå av fuktbeständighet;
  • goda elektriska isoleringsegenskaper;
  • mångsidighet;
  • motståndskraft mot verkan av olika kemiska komponenter;
  • speciellt motstånd mot plötsliga temperaturförändringar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Detta ämne, i färdig att använda form, liknar i konsistens mycket flytande honung . Och även kompositionen kan acceptera olika färger från gult till brunt. Trots förekomsten av färg är ämnet transparent. Men det är viktigt att komma ihåg att polyesterhartser är farliga för människor och om de hanteras felaktigt kan de vara hälsoskadliga. Faran representeras av styrenkomponenten, som ingår i deras sammansättning. Det är giftigt och brandfarligt. Ämnet bör användas med största försiktighet.

Men i en frusen form kan materialet praktiskt taget inte göra någon skada. Dessutom gör modern teknik det möjligt att avsevärt minska faroklassen för ett sådant harts. I butiker kan du hitta luktfria prover med ett minimalt styreninnehåll . Krympning är karakteristisk för polyestrar. Det kan vara upp till 8-10%.

Även om själva processen tar en viss tid, kan stratifieringen därför inte observeras omedelbart.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kompositionen gör att du kan skapa en hållbar, pålitlig beläggning . I det här fallet kan med tiden små sprickor och andra defekter bildas på den. Ofta behandlas en produkt belagd med polyestrar dessutom med speciella ämnen som avsevärt kan öka beläggningens hållfasthet och slitstyrka. Sådana material har en relativt hög smältpunkt (220-240 grader). Deras densitet är cirka 1,2 g / cm3. Detaljerad information om polyesterharts finns i GOST 27952-88.

Glöm inte att produkten levereras i en "försummad" polymerisation, så efter en kort tid blir den helt enkelt oanvändbar. Hållbarheten för polyestrar överstiger vanligtvis inte 6 månader.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Jämförelse med epoxi

Det är värt att lyfta fram skillnaden mellan polyester och epoxiföreningar. Så, de mekaniska egenskaperna, vidhäftningsförmågan är bättre i det andra alternativet . Och även epoximaterialet kommer att ge en längre driftstid, det har förmågan att koka. Men samtidigt är polyesterkomponenten lättare att använda. När du applicerar epoxi måste du ha vissa färdigheter, eftersom det under härdningsprocessen snabbt tappar sin viskositet, det kommer att bli svårt att arbeta med materialet.

Polyester är särskilt resistent mot UV -strålning . Dessutom har den en lägre prislapp. För tillverkning av olika produkter som utsätts för slitage, liksom för vattentätning och stark vidhäftning, är en epoxiförening det bästa alternativet. Det är viktigt att notera att det inte innehåller några cancerframkallande element, det är icke brandfarligt och är helt säkert att transportera.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Låt oss titta närmare på funktionerna hos vissa typer av ett sådant harts.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mättad

Sådana ämnen kan ha olika kompositioner, deras molekylvikt kan vara både låg och hög. Och de är både fasta och flytande. Mättade ämnen är en syntetisk polymer som inte har dubbel- eller trippelbindningar i molekylstrukturen . Dessa föreningar kallas ofta alkydhartser.

Sådana formuleringar kan vara raka eller grenade. Den huvudsakliga tillämpningen av detta ämne är produktion av hårda beläggningar för rullprodukter. Det är tillåtet att ta det vid tillverkning av tryckta pigment och rullar med en värmebeständig beläggning.

Mättade livsmedel är särskilt hållbara och fasta. De är resistenta mot olika atmosfäriska influenser, de ackumulerar praktiskt taget inte föroreningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Omättad

Denna sort anses vara den vanligaste. Den har dubbla eller trippelbindningar i sin molekylära struktur . Sådana kompositioner erhålls genom en kondensationsreaktion som sker mellan omättade syror. Omättade ämnen används oftast vid tillverkning av formmaterial, toners och laserskrivare. De har en hög värmebeständighet, hög tryckhållfasthet, draghållfasthet och böjhållfasthet.

Sorten är också resistent mot kemisk korrosion . Den har speciella dielektriska egenskaper. Vid uppvärmning har kompositionen utmärkt fluiditet. Användningen av omättade produkter är särskilt populär. Detta kan förklaras av det faktum att dessa polymerer kan härda även vid rumstemperatur. Dessutom kommer inga skadliga komponenter att släppas ut i miljön. Färdiga härdare för mättade och omättade ämnen finns separat i butiker. De säljs i behållare i olika storlekar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkares översikt

Idag kan kunderna i specialaffärer köpa polyesterhartser från olika tillverkningsföretag

" Rempolimer ". Detta företag tillverkar Neon S-1 harts. Ämnet har låg viskositet. Produkterna tillverkas med styren med speciella högkvalitativa fyllmedel. Dessa ämnen är idealiska för biltuning, liksom för reparationsarbete på båtar. Komplett härdning av kompositionen sker cirka 40-45 minuter efter applicering.

Bild
Bild

Reflex . Detta tyska tillverkningsföretag tillverkar mångsidiga hartser som är lämpliga för laminering av en mängd olika produkter. Produkterna har en reducerad styrenhalt. Ämnet kännetecknas av hög vidhäftning till glas, metallmaterial.

Under produktionen läggs en speciell mjukgörare till massan, vilket gör kompositionen lämplig för tätning av metallföremål.

Bild
Bild

Norsodyne . Under detta märke produceras polyesterharts, som inte kommer att förlora sina användbara egenskaper med konstant exponering för ljus. Märkets produkter är mycket motståndskraftiga mot ultraviolett strålning. Dessa ämnen används oftast i en mängd olika efterbehandlingsarbeten. För sådana formuleringar tillverkas speciella härdare (Butanox) separat. Hartset kommer att ha goda vidhäftningsegenskaper även vid medeltemperaturer.

Bild
Bild

Novol . Varumärkets produkter används främst som lim vid arbete med föremål av gummi. Ibland används det också som ett pålitligt tätningsmedel. Hartset hjälper till att täta luckor i glas-, metall-, trä- och plastytor. Företagets produkter kan skryta med hög hårdhet och hållbarhet.

Bild
Bild

Eskim . Tillverkaren tillverkar hartser med låg viskositetsnivå, så de är mycket lättare att applicera. Märkesprodukter har en liten känslighet för lösningsmedel. Om det behövs kan färgning läggas till massan. Det smälter lätt ihop med nästan alla pigment. Du kan också lägga till talk, gips eller cement och använda ämnet när du häller golv.

Bild
Bild

Kamtex-polyetrar . Denna tillverkningsanläggning ligger i Ryssland. Det är specialiserat på skapandet av omättade sorter. De är utformade för att bota så snabbt som möjligt. Sådana kompositioner skapas på basis av ortoftalsyra. De har goda mekaniska egenskaper, utmärkt motståndskraft mot kemiska komponenter och fukt.

Bild
Bild

Ansökningar

Polyesterhartser används i stor utsträckning inom olika områden

  • Byggnad . Materialet används i stor utsträckning vid tillverkning av glasfiber, som är utrustad med speciell glasfiberarmering. Sådana produkter kommer att vara lätta, ha en transparent struktur och bra mekaniska egenskaper. Dessa delar används också ofta för att skapa en mängd olika takläggningar, gångjärnsstrukturer, belysningsarmaturer. Dessutom kan duschkabiner och bord tillverkas av polyesterplast. Det används ofta för att skapa vackra hantverk. Vid behov kan materialet enkelt målas i valfri färg.
  • Skeppsbyggnad . De flesta delarna i varvsindustrin är fixerade till varandra med hjälp av sådana hartser, eftersom de har utmärkt motståndskraft mot fukt. Även efter en lång tid kommer strukturen inte att ruttna.
  • Maskinteknik . Polyesterharts anses vara en viktig komponent i bilens karosseri. Och även primingföreningar kan produceras av den.
  • Kemisk industri . Polyestrar används i rör som används för att transportera olja. Dessa ämnen har trots allt utmärkt motståndskraft mot kemiska element.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det ska noteras att polyestrar används ofta för att skapa konststen . I detta fall måste massan spädas med ytterligare komponenter: mineralmaterial, färgämnen. Ibland köps blandningen för formsprutning. Speciella kompositioner produceras också för arbete med skumplast, för gjutning av golv. Specialhartser finns tillgängliga idag. Medan de stelnar låter de dig göra knappar, fotoramar och olika dekorativa föremål. Dessa typer imiterar träsnideriet väl.

Elastiska polyestrar används vid tillverkning av skyddshjälmar, bollar, staket . De tål betydande chockbelastningar. Hartser som är resistenta mot atmosfärens effekter används vid tillverkning av gatljus, tak, paneler på utsidan av byggnader.

Formuleringar för allmänna ändamål kan vara lämpliga för nästan vilken produkt som helst.

Bild
Bild

Hur arbetar man med hartser?

Därefter kommer vi att analysera hur man korrekt arbetar med sådant material. Oftast, tillsammans med sådana hartser, finns det en detaljerad bruksanvisning.

Bild
Bild

Avel och användning

I detta skede måste du först mäta den erforderliga mängden polyesterharts, alla proportioner finns i instruktionerna. Du bör börja arbeta med en liten summa . Därefter läggs en accelerator till. Du måste späda ut kompositionen gradvis. Efter allt blandas komponenterna långsamt och noggrant. När en accelerator läggs till kan en nyans ändras. Om det i detta ögonblick också sker en temperaturökning, betyder detta början på polymerisationen.

När du behöver bromsa härdningsprocessen är det värt att lägga behållaren med ämnet i en hink fylld med kallt vatten . När blandningen förvandlas till en gelatinaktig massa slutar appliceringsperioden. Denna process tar vanligtvis i genomsnitt 30 till 60 minuter. Det är nödvändigt att applicera ämnet på produkterna före slutet av denna tid. Sedan måste du vänta tills fullständig polymerisation inträffar, ämnet torkar från flera timmar till två dagar.

Samtidigt kan polyestrar äntligen förvärva alla sina egenskaper först efter 7-14 dagar.

Bild
Bild

Säkerhetsteknik

När du arbetar med polyestrar är det nödvändigt att komma ihåg viktiga säkerhetsregler. Så, Använd skyddskläder och handskar i förväg . Användning av speciella glasögon rekommenderas också. Ämnet bör inte komma i kontakt med utsatta hudområden. Om polyestrarna fortfarande finns på huden, skölj omedelbart detta område väl med rent vatten och tvål, det är bäst att använda ett speciellt medel avsett för rengöring av hartser.

För att inte andas in polyesterångor under arbetet måste du också bära andningsskydd . I rummet där behandlingen utförs bör det inte finnas några uppvärmningsanordningar, källor till öppen eld. Vid brand är det kategoriskt omöjligt att använda vatten. För att släcka elden måste du använda brandsläckare eller bara sand.

Bild
Bild

Lagring

Det är värt att komma ihåg lagringsreglerna för polyesterföreningar. Det är bäst att placera dem i ett välventilerat område. Den optimala temperaturen är 20 grader Celsius. Ofta lagras polyesterföreningar i kylskåp, men får inte frysas. I detta fall kan hartset användas under hela året. Under lagring är det strängt förbjudet att tillåta solljus att komma in i behållaren med ämnet.

Rekommenderad: