Hur Länge Torkar Polyuretanskummet: Hur Länge Det Stelnar, Stelningstiden I Lägenheten Vid Installation Av Fönster Och Härdning Vid Installation Av Dörrar

Innehållsförteckning:

Video: Hur Länge Torkar Polyuretanskummet: Hur Länge Det Stelnar, Stelningstiden I Lägenheten Vid Installation Av Fönster Och Härdning Vid Installation Av Dörrar

Video: Hur Länge Torkar Polyuretanskummet: Hur Länge Det Stelnar, Stelningstiden I Lägenheten Vid Installation Av Fönster Och Härdning Vid Installation Av Dörrar
Video: Montering av fast fönster i PVC 2024, April
Hur Länge Torkar Polyuretanskummet: Hur Länge Det Stelnar, Stelningstiden I Lägenheten Vid Installation Av Fönster Och Härdning Vid Installation Av Dörrar
Hur Länge Torkar Polyuretanskummet: Hur Länge Det Stelnar, Stelningstiden I Lägenheten Vid Installation Av Fönster Och Härdning Vid Installation Av Dörrar
Anonim

Konstruktion utan polyuretanskum är omöjligt. Dess täta sammansättning kommer att täta alla ytor, ge ljud och värmeisolering på alla svåråtkomliga platser. Många är dock intresserade av hur länge polyuretanskum härdar. För att ta reda på det måste du noggrant studera produktens egenskaper, tekniska egenskaper, lista de viktigaste typerna av polyuretanskum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper och typer

Polyuretanskum är ett enkomponent polyuretantätningsmedel. Dess popularitet är enorm: utan det blir processen att installera dörrar och fönster mycket mer komplicerad, det blir omöjligt att utföra professionellt arbete som är direkt relaterat till reparationen. Användningen av ett sådant tätningsmedel kräver inte inköp av sekundära verktyg för arbete. Det flytande materialet kommer in i alla nödvändiga hålrum, efter en viss tid torkar det helt. Polyuretanskum levereras alltid i form av cylindrar som innehåller en flytande prepolymer och ett drivmedel.

När innehållet i cylindrarna släpps reagerar polymererna. Luftfuktigheten och de förseglade baserna är ansvariga för att de släpps ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tekniska specifikationer

För att ta reda på hur lång tid det tar att torka polyuretanskummet helt, bör sägas om egenskaperna:

  • Primär expansion är den egenskap genom vilken volymen skum som appliceras på ytan ökar. På grund av denna egenskap tar materialet helt plats och fixar det säkert.
  • Tänk på en sekundär förlängning. Eftersom skummet måste öka eller minska i volym är denna egenskap negativ. Som regel beror detta på felaktig användning (temperaturregimen överskrids, basen rengörs inte, mekanisk spänning har gjorts).
  • Härdningstiden för polyuretanskummet varierar. Det översta lagret torkar på bokstavligen 20 minuter, full inställning sker på en dag. I detta fall får överflödigt material skäras av efter 4 timmar från appliceringstillfället.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Som praktiken visar fäster polyuretanskum perfekt på konstruktioner av trä, betong, metall, plast, sten och glas. Silikon och polyeten är oförenliga med polyuretanskum.
  • En indikator på temperaturstabilitet är viktig (förmågan att motstå vissa temperaturfall). Till exempel kan Macroflex -företagets skum tål temperaturintervallet från -55 till +90 grader. Observera att dess brandfarlighet är helt reducerad till noll - skummet brinner inte.
  • Skummaterialet involverar interaktion med kemikalier, inträngning av ultravioletta strålar leder till mörkare och förstörelse av dess bas. Därför är det nödvändigt att applicera ett skyddande lager (eventuell färg eller primer).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Expansionskvot

Snabb och samtidigt multipel expansion av kompositionen är tätningsmedlets huvuduppgift. Som regel ökar volymen med 60% vid användning av hushålls polyuretanskum. Den professionella sorten utmärks av en mer uttalad koefficient (två eller tre gånger). Ökningen av materialet beror på villkoren för dess användning.

Polymer expansion beror på temperatur, luftfuktighet , frisättningshastigheten för skumkompositionen från behållaren, samt från ytbehandling före direkt applicering. Vanligtvis finns information om den maximala möjliga utmatningsvolymen på själva cylindrarna, men det rekommenderas inte att helt lita på den deklarerade indikatorn.

Ofta förskönar tillverkarna avsiktligt produktens möjligheter: de går ut från beräkningen av de ideala förhållandena för applicering av skummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss beröra skumexpansionsprocessen. Det är vanligt att dela upp det i två steg: primär och sekundär expansion. Den primära tillhandahålls några sekunder efter släpp. Det andra steget är den sista härdningen följt av polymeromvandling. Skummet får sin slutliga volym redan i början. Den andra expanderar som regel upp till 30%. Därför rekommenderar vi att du inte försummar den andra etappen.

Det är viktigt att komma ihåg att polyuretanskum inte bara innebär expansion, utan också krympning efter frigöring . Att köpa från kända tillverkare säkerställer ofta byggmaterialets kvalitet (krympning är inte högre än 5%). Om krympningen ligger utanför denna nivå är detta bevis på dålig kvalitet. Överdriven krympning leder till polymerrivning, och detta är ofta orsaken till nya konstruktionsproblem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

I specialaffärer finns det professionella och hushållstyper av polyuretanskum:

  • Professionellt skum antar närvaron av en speciell pistol för applicering (cylindern innehåller den nödvändiga ventilen). Samtidigt har pistolen ett anständigt pris, vanligtvis 10 gånger högre än kostnaden för själva skummet, eftersom det är utformat för flera användningsområden.
  • Hushållstätningsmedel appliceras utan hjälpverktyg. För applicering behöver du ett litet plaströr som följer med ballongen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt temperaturgränsen är den indelad i sommar, vinter, helårssäsong:

  • En variation för sommarsäsongen appliceras vid temperaturer från +50 till +350 grader. Under sådana temperaturförhållanden fryser det.
  • Vinterskum - från -180 till +350 grader. Volymen av den applicerade kompositionen beror direkt på temperaturfallet.
  • Sorten, universell för alla årstider, har de kombinerade egenskaperna hos båda ovanstående alternativ. Detta är en fantastisk kall interaktion, enorm frigöring och snabb stelning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillämpningsområde

Nedan följer några typer av arbeten där det är nödvändigt att använda polyuretanskum:

  • fylla tomrum och sprickor i rum där det inte finns någon uppvärmning, liksom på taket;
  • eliminering av luckor mellan dörrar;
  • fixering utan fästanordningar;
  • fastsättning av värmeisolering på väggar;
  • ljudisolering;
  • tillämpning inom området renovering av lokaler;
  • tätning av hål på båtarnas ytor, flottar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Polyuretanskum möjliggör fyllning av sömmar och mellanrum med en bredd på upp till 80 mm (större luckor måste vara förfyllda med brädor eller tegel). För att tätningsmedlet ska hålla så länge som möjligt är det nödvändigt att använda det korrekt.

Nedan följer några tips för användning och applicering av polyuretanskum:

  • Det bör sprutas med vatten på ytan för bättre vidhäftning (före och efter applicering).
  • Det är nödvändigt att skaka cylindern innan arbetet påbörjas och hålla den med botten uppåt.
  • Fyllning av alla luckor bör inte utföras helt (med ungefär hälften) - detta kommer att minska konsumtionen av kompositionen.
  • Det är nödvändigt att skära bort överskott av skum efter polymerisationsprocessen.
  • Det är att föredra att använda högkvalitativa och beprövade produkter av välkända märken.
Bild
Bild
Bild
Bild

Konsumtion

Oftast har en cylindervolym på 750 mm en urladdning på 50 liter material. Detta betyder dock inte att det räcker att fylla en 50 liters behållare. Generellt är skum instabilt på grund av inre bubblor. På grund av sin egen vikt sprängs de nedre lagren, vilket i sin tur minskar volymen avsevärt. Så 50 liter är en villkorlig siffra. Genom att använda materialet i kylan kan du möta en tydlig volymminskning. Därför är informationen som anges på cylinderns yta endast sant när ideala förhållanden upprätthålls. Härdningstiden varierar: kompositionen torkar annorlunda om den används i lägenheten och på gatan.

Rekommenderad: