PVA-baserat Kitt: Kittkollektioner För Dekoration, Färdiga Blandningar I Påsar, Recensioner

Innehållsförteckning:

Video: PVA-baserat Kitt: Kittkollektioner För Dekoration, Färdiga Blandningar I Påsar, Recensioner

Video: PVA-baserat Kitt: Kittkollektioner För Dekoration, Färdiga Blandningar I Påsar, Recensioner
Video: Fönsterrenoveringens dag - laga trasigt kitt 2024, Maj
PVA-baserat Kitt: Kittkollektioner För Dekoration, Färdiga Blandningar I Påsar, Recensioner
PVA-baserat Kitt: Kittkollektioner För Dekoration, Färdiga Blandningar I Påsar, Recensioner
Anonim

Det finns många typer av vägg- och takspackel på byggvarumarknaden. Var och en har sina egna unika egenskaper och omfattning.

En av de mest populära typerna av sådant material är PVA-baserat kitt. I denna artikel kommer vi att överväga kompositionens egenskaper och egenskaper mer detaljerat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper

Polyvinylacetat blandas lätt med vatten och bildar vid torrhet en film med utmärkta vidhäftningsegenskaper. Därför passar det PVA-baserade kittet bra på de flesta typer av material och är universellt vid utförande av inredningsarbeten.

För utjämning av väggar är ett kitt baserat på en polyvinylacetatemulsion inte lämpligt, eftersom blandningen bildar ett för tunt lager. I grund och botten används denna blandning för att behandla väggar före målning eller tapetsering. PVA-baserat kitt kan användas som ett ytskikt. Ytan som behandlas med en sådan komposition kommer att skilja sig i vithet och en jämn struktur.

Bild
Bild

Torrt spackel har en lång hållbarhet förutsatt att det inte är hög luftfuktighet i rummet. Den beredda blandningen kan användas inom tolv timmar.

Du måste förvara lösningen i en sluten behållare, då kittet inte lägger sig och delamineras.

Bild
Bild

Ansökan

Polyvinylacetatbaserat kitt används för innerväggar och tak. Detta material kan användas inte bara för tapeter och färg, utan också som en beklädnad. Efterbehandlingsmaterialet är bekvämt för sin mångsidighet: det finns ingen anledning att köpa olika kompositioner för varje typ av yta.

PVA -kitt är lämpligt för nästan alla material:

  • tegel;
  • trä;
  • cellbetong;
  • expanderad polystyren;
  • gipsvägg;
  • plåster;
  • färger och lacker;
  • MDF;
  • Spånskiva.

Förutom standardapplikationer kan kittblandningen användas för tillverkning av dekorativa element.

På grund av sin sammansättning och speciella egenskaper är PVA-baserat kitt väl lämpat för modellering och tillverkning av olika hantverk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Liksom alla andra typer av kitt har den PVA-baserade blandningen sina egna särdrag och fördelar. Låt oss belysa de viktigaste fördelarna med sådant material:

  • hög vidhäftning på olika ytor;
  • slät och jämn yta;
  • har ingen obehaglig lukt;
  • låg sannolikhet för sprickbildning på ytan, eftersom denna typ av kitt har god elasticitet;
  • lätt att applicera;
  • miljövänlighet;
  • motståndskraft mot bildning och spridning av mögel och mögel;
  • perfekt vit färg.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den största nackdelen med ett sådant material är först och främst i det begränsade tillämpningsområdet. PVA -kitt kan inte användas:

  • För utomhusbruk.
  • För utjämning av väggar. För att undvika delaminering och sprickbildning bör sådant material inte appliceras i tjocka lager.
  • För dekorativ efterbehandling.
  • För keramik och kakel.
  • I rum med hög luftfuktighet.

På den moderna marknaden för efterbehandlingsmaterial kan du hitta kompositioner som är anpassade för användning under vissa förhållanden. Många tillverkare är redo att erbjuda ett kitt som kan användas i våtrum.

Materialet får fuktbeständiga egenskaper på grund av tillsats av polymerkomponenter till kittets huvudkomposition.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vi gör själva

Det finns fördelar och nackdelar med egenproduktion av PVA-baserat kitt. Fördelarna inkluderar:

  • Sparande … Alla komponenter som behövs för att göra blandningen är lättillgängliga och billiga. Dessutom behöver du inte betala extra för varumärkesmedvetenhet.
  • Blanda kvalitet … Du kan självständigt ändra sammansättning och proportioner för att förbättra kittets tekniska egenskaper.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den största nackdelen med en hemgjord blandning är frånvaron av speciella komponenter som läggs till huvudkompositionen i industriell produktion för att förbättra dess egenskaper. För att göra ett PVA-baserat kitt hemma behöver du följande komponenter:

  • polyvinylacetatemulsion;
  • vatten;
  • eventuellt torrt kitt;
  • glycerol.
Bild
Bild
Bild
Bild

PVA -lim måste spädas i vatten i proportionerna ett till ett. Tillsätt glycerin och kitt till blandningen. Lösningen omrörs tills en krämig konsistens erhålls.

För tillverkning av slutspackel för träbearbetning används krita och PVA -lim. Tillverkningsmetoden är ganska enkel: PVA -lim hälls gradvis in i krita tills en pasty massa erhålls. Det är viktigt att inte glömma att röra lösningen ordentligt och bryta upp klumparna ..

Om det är nödvändigt att göra ett grundläggande kitt eller en blandning för att täta sprickor i ett träd, måste du lägga till fint sågspån till blandningen av PVA och krita.

Nackdelen med denna lösning är den ganska långa torkningsprocessen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Trots den enkla sammansättningen och lättheten vid tillverkning av efterbehandlingsmaterial baserat på PVA, rekommenderas det att köpa en färdig produkt. Under villkoren för industriell produktion av kitt läggs speciella ämnen till huvudkomponenterna som förbättrar kvaliteten och egenskaperna hos det färdiga materialet.

För att minska sannolikheten för att köpa spackel av dålig kvalitet är det värt att göra ett val till förmån för välkända tillverkare, som tidigare har studerat recensionerna på produkterna.

Bild
Bild

Cork-S

Företaget är en av ledarna på den ryska marknaden för tillverkning av färger och lacker. Företaget producerar också ett stort antal samlingar av kittblandningar.

Efterbehandlingsmaterial baserat på PVA-dispersion "Cork-S" är lämpligt för exteriör och inredning. Blandningen kan också användas för att täta små sprickor. Den färdiga blandningen säljs i plasthinkar på 3 och 15 kg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Areal +

Företaget Areal + producerar miljövänligt efterbehandlingsmaterial av importerade råvaror av hög kvalitet. Areals PVA -kitt är avsett för interiörarbete och har följande egenskaper:

  • ren vit ytfärg;
  • har ingen lukt;
  • hög plasticitet.

Efterbehandlingsmaterial tillverkas i burkar på 1, 5 och 3 kg och i påsar om 15 kg. Du kan förvara kittet i en tätt sluten behållare vid en temperatur på minst fem grader Celsius.

Bild
Bild
Bild
Bild

Diola

Diola är en stor tillverkare av bygg- och efterbehandlingsmaterial. Företagets produkter tillverkas med importerade högkvalitativa komponenter.

Polymerhäftande PVA-baserat kitt "Diola" är avsett för applicering av en ytbeläggning på väggar och tak. Beläggningen kan appliceras före tapetsering eller målning med någon typ av färg och lackmaterial. Det är värt att notera att kittet baserat på PVA från företaget "Diola" bara har positiva kundrecensioner.

Bild
Bild

Ytförberedelse

Det är nödvändigt att applicera ett PVA-baserat kitt på förbehandlade väggar. Gips eller baskitt kan användas som baslack. Det är bättre att utföra efterbehandling vid en temperatur av 20 till 30 grader Celsius.

Ytförberedelse börjar med ett förfarande för att ta bort olika typer av föroreningar. Efter rengöring jämnas basen med cement eller gips.

Om oegentligheter och defekter kvarstår på ytan efter proceduren för puts av väggarna, rekommenderas att man applicerar ett baslager av cementbaserat kitt. Enkelheten och hastigheten att applicera slutskiktet beror på hur väl det förberedande arbetet kommer att utföras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att basen för efterbehandling är förberedd är det nödvändigt att rengöra grundlagret noggrant från damm och smuts. Damm kan avlägsnas med en konventionell dammsugare och en fuktig trasa eller svamp bör användas för att ta bort smutsiga fläckar.

För att avlägsna feta fläckar kan ytan behandlas med ett lösningsmedel … Det sista steget innan kittet appliceras är ytbehandlingen med en primer. Det låter dig avsevärt öka vidhäftningsgraden. Dessutom kommer denna procedur att förlänga beläggningens livslängd.

Det är önskvärt att grunda ytan i tre lager. Före varje efterföljande applicering av primern måste föregående skikt vara helt torrt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökan

När basen för kittet har förberetts kan du börja applicera slutskiktet.

För att avsluta arbetet behöver du följande verktyg:

  • Metall smal och bred spackel. Används för att applicera blandningen på väggar. Instrumentet måste vara helt rent.
  • Byggpistol. Det är nödvändigt för att täta sprickor i ytan med ett tätningsmedel.
  • Byggfilm och maskeringstejp.
  • Blandaren är konstruerad.

Polyvinylacetat tränger snabbt och djupt in i strukturen på nästan vilken yta som helst, så det blir svårt att ta bort smuts från kittet. För att inte fläcka rummet under efterbehandlingen måste fönster, golv och dörrar täckas med en polyetenfilm. Filmen kan fästas på ytor med maskeringstejp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det finns breda och djupa sprickor på väggen måste de repareras med monteringslim "flytande naglar" eller tätningsmedel. Först avlägsnas smuts och flis från sprickan. Efter avdragning måste sprickan vidgas och lappas med en byggpistol.

Nästa steg är att förbereda lösningen för applikation. Om du köpte en torr kitt måste du förbereda blandningen enligt instruktionerna på förpackningen .… Om du köpte ett flytande kitt är det lämpligt att röra om det med en byggmixer innan du applicerar det.

Kitt appliceras på ytan med en bred metallspatel. Du kan fördela blandningen jämnt på en bred spatel med ett smalt verktyg. Skikten måste appliceras på väggen med breda drag. Skikttjockleken bör inte vara mindre än 0,5 millimeter … Torktiden för ytan kan vara tjugofyra timmar. Med en polyuretanflöte kan du polera ytbehandlingsfyllmedlet för en jämnare och jämnare yta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kommer att lära dig mer om PVA-baserat kitt i följande video.

Rekommenderad: