Hur Länge Torkar Alabaster? Vad Ska Man Lägga Till För Att Det Ska Frysa Långsammare? Torktid Av Tjockt Lager Och Lager På Väggar, I Mögel Och I Rosett

Innehållsförteckning:

Video: Hur Länge Torkar Alabaster? Vad Ska Man Lägga Till För Att Det Ska Frysa Långsammare? Torktid Av Tjockt Lager Och Lager På Väggar, I Mögel Och I Rosett

Video: Hur Länge Torkar Alabaster? Vad Ska Man Lägga Till För Att Det Ska Frysa Långsammare? Torktid Av Tjockt Lager Och Lager På Väggar, I Mögel Och I Rosett
Video: Lagring och hantering av mineralgödsel 2024, April
Hur Länge Torkar Alabaster? Vad Ska Man Lägga Till För Att Det Ska Frysa Långsammare? Torktid Av Tjockt Lager Och Lager På Väggar, I Mögel Och I Rosett
Hur Länge Torkar Alabaster? Vad Ska Man Lägga Till För Att Det Ska Frysa Långsammare? Torktid Av Tjockt Lager Och Lager På Väggar, I Mögel Och I Rosett
Anonim

Alabaster Är en torr byggnadsblandning, som erhålls genom att bränna krossat gips. Materialet används ofta vid konstruktion och reparation för tillverkning av plattor, paneler, fyllningssprickor eller sömmar och dekorationsytor. Han, liksom alla andra byggnads- och efterbehandlingsmaterial, har vissa fysiska och tekniska parametrar och egenskaper.

En av de viktigaste egenskaperna hos alabaster som man uppmärksammar är torktiden. Ämnet tillhör ganska snabbtorkande material, så vissa färdigheter behövs för att fungera bra med det.

Bild
Bild

Torkningssteg under normala förhållanden

Torr konstruktionsblandning alabaster består av gips, polymersubstanser och miljövänliga naturmaterial. Det är flexibelt, icke brandfarligt och tål mycket höga temperaturer.

Oftast används materialet i processen:

  • fixa defekter på väggarna;
  • ytförberedelse innan applicering av ytbehandling;
  • elektriskt arbete;
  • heminredning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att arbetet ska gå smidigt och smidigt måste du veta exakt torktiden för alabast på väggarna efter applicering, i form efter knådning, i utloppet.

Beroende på torktiden klassificeras alabaster i 3 grupper

  • Snabbtork … Efter flera minuter börjar materialet omedelbart stelna med ytan, och efter 20 minuter inträffar fullständig stelning.
  • Medium (normal) torkningshastighet … Detta sätter in på 6 minuter och hårdnar efter 30 minuter.
  • Torkar långsamt . Endast 25 minuter efter applicering börjar materialet stelna till ytan.

Var och en av ovanstående typer av alabaster kännetecknas av en viss tidsperiod under vilken alabastern går igenom alla stadier av torkning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Perioden för fullständig torkning av alabaster under normala förhållanden är indelad i etapper:

  • inom 5-8 minuter efter applicering på ytan börjar den stelna;

  • efter 25-40 minuter ska det stelna helt på ytan;
  • efter 2-3 timmar uppnås den grundläggande styrkan, som klarar en belastning på upp till 6 MPa;
  • först efter 24-48 timmar efter applicering torkar materialet helt.

Naturligtvis kan dessa tidsparametrar förändras. Mer detaljerad information om hur länge den blandning som redan appliceras på ytan kommer att torka kan du hitta genom att titta på fabriksbehållaren.

Tillverkaren måste ange denna parameter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka faktorer påverkar fullständig stelning?

Naturligtvis måste du ta hänsyn till informationen från tillverkaren. Men utöver detta är det nödvändigt att ta hänsyn till andra faktorer som påverkar tiden för fullständig torkning av alabaster.

Materialets torkningstid beror på många nyanser

  • Skikttjocklek. Om det är tjockt tar materialet lång tid att torka. Materialet börjar gripa ytan efter 5-6 minuter, men steget med initial inställning och fullständig torkning varar längre.
  • Luftfuktighetskoefficient. Om det är mycket fuktigt inomhus eller utomhus, saktar processen ner.
  • Lufttemperatur. Ju högre lufttemperatur, desto snabbare torkar materialet.
  • Konsistensen hos den beredda blandningen. En mobil (flytande) lösning torkar mycket längre än en tjock.
  • Märke och komposition. Alla ämnen som utgör alabasten påverkar blandningens härdningstid.

Av det föregående kan vi dra slutsatsen att det är önskvärt att arbeta med alabaster under normala förhållanden - med normal luftfuktighet, varmt väder . Om arbetet måste utföras omedelbart och förhållandena inomhus eller utomhus inte uppfyller kraven, kom ihåg att stadierna för fullständig torkning kommer att ta längre tid.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad ska man lägga till för att frysa långsammare?

Ofta finns det fall där det är nödvändigt att sakta ner perioden för fullständig torkning av materialet. Vad kan man göra för att inte öka stelningshastigheten, utan tvärtom för att bromsa denna process?

Det finns ett antal testade metoder som du kan använda . För att bromsa torkningsprocessen för blandningen måste vissa ämnen tillsättas när lösningen bereds.

Bild
Bild

Låt oss lista dem

  • Benlim … Det kan också vara färglim eller trälim. Det viktigaste är att inte överdriva. Mängden bör inte överstiga 2% av den beredda blandningens totala massa.
  • Citronsyra … Denna metod används sällan eftersom den kan ge olika resultat varje gång. Saken är att mängden citronsyra kan variera beroende på typ av alabaster. Det krävs mycket experimenterande för att exakt gissa proportionen. I genomsnitt, för 100 gram alabaster, måste du ta cirka 5-6 korn syra.
  • PVA -lim . Experter säger att 3% lim som läggs till alabasterlösningen förlänger härdningsperioden. Men när du tillsätter PVA till blandningen måste du arbeta snabbt, eftersom det börjar bildas en film på lösningens yta, vilket kommer att blockera avdunstningen av vätskan, vilket leder till en minskning av alabasters hållfasthetsegenskaper.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Oftast nybörjare eller helt enkelt oerfarna amatörer som inte vet hur de ska arbeta med alabaster och är oroliga för att de inte kommer att hänga med i materialet till sådana metoder.

Men experter rekommenderar fortfarande att inte späda ut materialet för att inte minska dess användbara egenskaper och egenskaper.

Rekommenderad: