Golvspackel: Spackel För Spånskiva Baserat På PVA, Hur Man Kittar Trä- Och Betonggolv Under Linoleum Och Laminat

Innehållsförteckning:

Video: Golvspackel: Spackel För Spånskiva Baserat På PVA, Hur Man Kittar Trä- Och Betonggolv Under Linoleum Och Laminat

Video: Golvspackel: Spackel För Spånskiva Baserat På PVA, Hur Man Kittar Trä- Och Betonggolv Under Linoleum Och Laminat
Video: Verschnitt berechnen bei Parkett- , Laminat- , Kork und Vinylböden 2024, Maj
Golvspackel: Spackel För Spånskiva Baserat På PVA, Hur Man Kittar Trä- Och Betonggolv Under Linoleum Och Laminat
Golvspackel: Spackel För Spånskiva Baserat På PVA, Hur Man Kittar Trä- Och Betonggolv Under Linoleum Och Laminat
Anonim

Golvets styrka i rummet beror på kvaliteten på det material som används under installationen och iakttagandet av beläggningens installationssteg. Ett av de viktiga stegen i beredningen av underlaget är korrekt applicering av fyllmedlet på golvet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Att putsa golvet utförs för att ge det större styrka, öka dess livslängd. Arbetet med att applicera utjämningsmassan är inte svårt, Det är bara viktigt att känna till några av de egenskaper kittet ska ha, bland dem:

  • ökad elasticitet. Denna egenskap hos produkten hjälper lösningen att fördelas jämnt över golvet;
  • frånvaro i sammansättningen av stora delar. Närvaron av sådana element kan leda till att det bildas repor på underlaget under beläggningsprocessen;
  • vidhäftningsförmåga;
  • miljövänlighet;
  • brandmotstånd.
Bild
Bild
Bild
Bild

Överensstämmelse med alla krav säkerställs genom att lägga till olika kemiska element i kittet.

Det speciella med utjämningsblandningar är att olika produkter väljs ut för olika beläggningar . Du kan uppnå perfekt jämnhet på golvet om du utför putsprocessen korrekt. Innan du lägger linoleum måste ytan utjämnas särskilt noggrant, annars kommer alla defekter att kännas. Efter slutförandet av alla efterbehandlingsarbeten kan golvet ständigt utsättas för olika temperaturer, fukt och möbelns vikt. För att säkerställa beläggningens hållbarhet bör endast pålitliga produkttyper och metoder för applicering av kitt användas.

Bild
Bild

Vyer

Idag finns det ett stort utbud av blandningar på rea som skiljer sig åt i tillsatsernas sammansättning. Det finns sådana typer av kitt:

Akryl

Det kräver inte tillsats av lösningsmedel för att använda det. Kompositionen är en tjock pasta som lätt kan spridas över ytan. Nackdelen med produkten är dålig elasticitet vid temperaturer under noll. Men kittet har goda vidhäftningsegenskaper. Kompositionen behandlar sömmarna effektivt, avger inga skadliga kemikalier och är resistent mot höga temperaturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polymer

Den är gjord på grundval av vatten. Lämplig för att jämna golvet innan du applicerar trägolv. Det räcker att kitta i ett lager, eftersom kompositionen inte krymper. Skiljer sig i hög miljövänlighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Snabb torr blandning

Den är gjord med tillsats av lösningsmedel, olika mjukgörare. En egenskap hos produkten är en skarp lukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oljekitt

Väl avvisar vatten, ger ytan hållbarhet. Den är lämplig för behandling av golv inomhus och utomhus, terrasser. Den innehåller krita, olja och vatten. En ganska hållbar och praktisk produkt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gipsblandning

De används i torra rum, men denna komposition är inte hållbar eftersom den utsätts för fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tvåkomponent epoxi

Den appliceras för att ge ytterligare förstärkning till basen. Det kan förbättra betonggolvets kvalitet på grund av närvaron av epoxi i kompositionen. Kittet lämnar inga märken efter torkning och flagnar inte av golvet;

Bild
Bild

PVA -baserat cementspackel

Låg kostnad. Torkningsprocessen tar cirka 6 timmar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattentät blandning

Lämplig för utjämning av ytor i badrum, toaletter och andra liknande typer av rum.

Bild
Bild

Alla dessa typer är indelade i torrt och färdigt kitt. Det första alternativet föreskriver att kompositionen måste framställas oberoende före användning.

Fördelarna med torra blandningar är:

  • lång hållbarhet;
  • bekväm förpackning i paket;
  • prisvärdhet;
  • mångsidighet.
Bild
Bild

Bland nackdelarna bör noteras den korta hållbarheten och behovet av preliminär beredning av lösningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gruppen av färdiga produkter inkluderar akryl, polymerblandningar, oftast förpackas de i små hinkar. Fördelarna med sådana kitt är att: ingen tid och ansträngning behövs för att förbereda lösningen, och de kan lagras längre än torra formuleringar.

Bild
Bild

Det finns också några nackdelar med sådana material:

  • högt pris;
  • de kan inte lagras på platser med låga lufttemperaturer;
  • användning i tunna lager är inte tillåtet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vattenbaserat kitt används flitigt. Denna produkt är säker för människors hälsa eftersom den innehåller ett minimum av kemiska tillsatser. Det är luktfritt och lätt att använda.

Den vattenbaserade kompositionen har ett antal andra positiva egenskaper:

  • hög kvalitet vid lappning av ytdefekter;
  • bekvämt för arbete i rum med höga temperaturer;
  • lämpar sig inte för fukt;
  • har hög elasticitet.
Bild
Bild

Det finns en annan klassificering av kitt efter syfte: det är uppdelat i initialt och slutgiltigt. Den första används i början av arbetet, och den andra används efter det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man väljer för olika typer av ytor

Valet av komposition beror på ytan som ska spacklas. Den kan vara gjord av trä och brädor i form av ark av gipsfiberplatta, fiberplatta, spånskiva, plywood. Det finns också ett golv täckt med betong och expanderad polystyren. För betonggolv kan ett cementbaserat fyllmedel användas under laminatet. Denna komposition är mycket hållbar, kittbasen är nästan omöjlig att skada, blandningen kan användas för att jämna golven i badrummet, poolen, eftersom den är vattentät.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är dock bäst att köpa ett självutjämnande kitt. Det har ett antal fördelar, vars huvudsakliga är den perfekta konsistensen, vilket gör att du kan göra golvet mjukare.

Inköp av kitt för trägolv utförs med hänsyn till följande nyanser:

  • plasticitet under hela arbetet;
  • efter fullständig torkning är det inte tillåtet att bilda sprickor;
  • utjämningsmassan måste kombineras med lacken.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att täcka ett självutjämnande golv bestående av spånskiva kan flera typer av kitt användas. Det första inkluderar material som inte lämpar sig för krympning, såsom akryl, latex och silikonföreningar. När du väljer en komposition måste du vara uppmärksam på närvaron av bindemedel. Alternativt kan du använda olja och limblandningar, de hjälper till att bli av med stora luckor i ytor.

Bild
Bild

För golv täckta med plywoodskivor används samma typer av fyllmedel som för andra träunderlag.

Det är viktigt att känna till några av de karakteristiska egenskaperna hos detta material:

  • bra fuktabsorbering, därför används den inte för att ligga i rum med hög luftfuktighet;
  • om vatten kommer in kan materialet öka i storlek och delaminera;
  • skillnaden i tjocklek tillåter inte perfekt sammanfogning av arken.

Dessa nackdelar med plywood kan elimineras om du väljer en bra impregnering, vilket gör beläggningen resistent mot yttre påverkan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Applikationsteknik

Huvuduppgiften för spacklingsprocessen är att förbereda golvytan för att täcka basmaterialet. Förberedelserna syftar till att eliminera oegentligheter, bearbeta sömmar och sprickor.

Flera lager appliceras för att täta hålen. Om hålrummet är djupt, efter varje lager måste du vänta tills det torkar helt. Den slutliga appliceringen måste göras noggrant, eftersom beläggningen och kittskiktet måste ligga på samma nivå. När alla oegentligheter har lösts upp och kompositionen är torr rengörs basen med sandpapper. Appliceringen av ett tjockt lager av utjämningsmassan påverkar ytbeläggningens utseende: kittet kan synas genom lack eller färg.

Bild
Bild

Det är inte svårt att helt jämna golvet med egna händer om du gör det i etapper.

Nivelleringssteg:

  • förarbete. De består i att rengöra basen från smuts och damm. Innan det första lagret appliceras direkt måste golvytan vara helt torr.
  • spacklingsprocess. Kompositionen appliceras med en speciell spatel, det är viktigt att lagret sticker ut något på ytan. Detta görs för att undvika snabb krympning av materialet;
  • slipning kan göras med en speciell maskin. Detta alternativ kommer att mycket förenkla och påskynda arbetet;
  • om det finns några oegentligheter i form av gropar, bearbetas de med ett annat lager kitt. Stegen upprepas tills golvet är helt plant.
Bild
Bild

Moderna hantverkare använder ett kitt baserat på kakellim för att jämna ut golvet. Arbetstekniken är som följer: först hälls en blandning i stora urtag, de små förseglas med en murslev, varefter processen för att sträcka lösningen i riktning från det tjockaste skiktet till det tunnaste utförs. För att eliminera eventuella defekter är det nödvändigt att upprepa rörelsen flera gånger. Denna metod för att applicera kitt är effektiv innan golvytan täcks med kakel.

Bild
Bild

Processen att fylla sömmarna på gipsfiberark har sina egna egenskaper:

  • kompositionen appliceras på fogen mellan de lagda materialen med en spatel. I detta skede bearbetas de platser där skruvarna är fixerade av kompositionen. Fram till slutet av torkningen avlägsnas resterna av lösningen;
  • injektering av utsprången kommer att utföras;
  • spackling av yttre hörn av gipsskivor kombineras med att lägga en speciell metallprofil;
  • efter alla steg av applicering av kittet är ytan på arken grundad.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

För att ordentligt spackla golvet i rummet bör du veta hur du väljer en bra efterbehandlingsblandning och applicerar den korrekt på ytan.

Bild
Bild

För att uppnå önskat resultat måste du följa de användbara rekommendationerna från erfarna hantverkare:

  • spackling utförs inte vid låga temperaturer: processen är mer effektiv på sommaren;
  • Innan tätning av huvuddelen av ytan måste gropar och andra golvfel bearbetas. Hålen som ska stängas bör inte vara mer än en centimeter;
  • att lägga kitt på ett trägolv utförs först efter preliminär torkning av ytmaterialet;
  • När du köper en färdig blandning är det viktigt att kontrollera produktens innehåll genom att öppna förpackningens lock. Produktens låga kvalitet indikeras av närvaron av fasta partiklar på kompositionen;
Bild
Bild
  • innan du använder någon blandning studeras instruktionerna för att arbeta med denna produkt;
  • kompositionen späds ut i små delar, eftersom produkten med en stor mängd färdig, oanvänd blandning och snabb torkning förlorar sin kvalitet;
  • det rekommenderas att applicera PVA -lim utspätt i vatten före fyllning;
  • för att applicera blandningen på ett betonggolv är det nödvändigt att föra kittet till en mer flytande konsistens än för efterbehandling av väggar och tak;
  • i närvaro av ett stort antal sprickor används finfördelade kompositioner, och gapets djup fylls med ett grövre material, som först måste bearbetas med lim;
  • efter applicering av kittet på alla problemområden på golvet måste du noggrant rengöra basen med sandpapper.
Bild
Bild

Vid bearbetning av ett plywoodgolv bör man komma ihåg att sådant material är kitt först när det är helt fixerat och ett lager primer appliceras på båda sidor. Plywoodskivor är också bäst förseglade med olja eller latexblandningar, polyesterkitt är också tillåtet. Det är mer elastiskt och vattenavvisande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om budgeten för inköp av torr eller färdig kitt är begränsad finns det flera sätt att göra kompositionen själv:

  • Genom sintring av PVA -lim med siktad krita. Som ett resultat bör en ganska tjock blandning av en viskös konsistens bildas. I processen för att avsluta stora oegentligheter och sprickor läggs träspån till kompositionen. Torktiden är cirka två dagar;
  • Genom att blanda akryllack med krita. Här används samma knådningsmetod som för det första receptet för att göra spackel. Endast som ett resultat bör en pastaaktig massa erhållas.
  • För rum med hög luftfuktighet rekommenderas att förbereda en oljig utjämningslösning. Det kommer att ta cirka ett kilo torkolja, två kilo krita och hundra gram av alla ämnen som påskyndar torkprocessen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • En komposition av lack baserad på olja och trädamm används för att spackla trägolvet;
  • Utjämningsmassan kan också tillverkas av små bitar av gammalt linoleum. Det viktigaste är att materialet inte delamineras. Den är fylld med acetonlösning. Det är viktigt att lämna arbetsstycket en kort tid för att lösa upp linoleumet. Den färdiga produkten skyddar golvytan mot fukt på samma sätt som professionella produkter;
  • Hemma är det lätt att göra ett kitt, vilket är analogt med en akrylblandning. Detta kommer att kräva cirka 200 gram kolofonium, 400 gram ozokerit och gul ockra. Ämnena blandas i en metallbehållare, som eldas upp för att lösa upp materialen. Det säregna med att applicera en sådan produkt är att kittet appliceras varmt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De mest ekonomiska alternativen för att förbereda en utjämningsblandning för ett betonggolv med egna händer erhålls från en kombination av gips och krita i en viss andel: det borde finnas dubbelt så mycket krita. Du måste också lägga till PVA -lim i kompositionen. Ett annat alternativ är en kombination av lack och cement, vilket ger ett bra resultat, eftersom den färdiga produkten kännetecknas av ökat motstånd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid blandning av alla produkter måste säkerhetsåtgärder följas eftersom användning av kemikalier kan vara hälsoskadligt. Det rekommenderas att använda personlig skyddsutrustning under arbetet. Det är också bättre att förbereda lösningen i öppna rum eller utomhus.

Genom att följa kittningsinstruktionerna går du helt enkelt igenom alla steg i denna process. Resultatet är ett slätt golv, redo för det sista lagret.

Rekommenderad: