Hur Kittar Man Gips? Hur Man Applicerar Kittet Med Egna Händer, Steg För Steg Instruktioner

Innehållsförteckning:

Hur Kittar Man Gips? Hur Man Applicerar Kittet Med Egna Händer, Steg För Steg Instruktioner
Hur Kittar Man Gips? Hur Man Applicerar Kittet Med Egna Händer, Steg För Steg Instruktioner
Anonim

Med hjälp av gips kan du inte bara dölja väggarnas eller takets ojämnheter utan också genomföra ett stort antal designidéer, till exempel göra olika kaskader och valv och därigenom diversifiera rummets design.

Många oerfarna byggare tror att gipsskivor inte behöver kitt. Detta är dock en enorm missuppfattning. Gips, även om det verkar ganska jämnt och smidigt för blotta ögat, har det faktiskt många mikrosprickor och oegentligheter. Det vanliga kittet hjälper till att fixa dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Kitt hjälper till att bli av med olika defekter på gips. Det kommer inte bara att jämna ut oegentligheter, utan också säkerställa säkerheten för gipsskivor. Till exempel, när du tar bort tapeter från en tidigare putsad gipsskivvägg, förblir själva gipsskivan intakt och lämplig för applicering av en annan lösning eller ett annat material.

Att även putsa väggar eller tak före målning kan minska färgkostnaderna avsevärt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid ytterligare målning av väggar eller tak av gipsskivor krävs ett komplett (i två steg: start och efterbehandling) ytspackel, eftersom färgen kommer att framhäva eventuella oegentligheter eller ytdefekter, både i dagsljus och i artificiellt ljus. Om du planerar att avsluta väggen med tät tapet eller kakel kan du göra med ett lager kitt (med hjälp av ett startspackel). Mästarna rekommenderar dock fortfarande att kittla väggarna i minst två steg, eftersom detta kommer att vara ett mer pålitligt och snyggt alternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

För tjock tapet är det bättre att välja ett kitt med en grovkornig struktur . Efter torkning kommer inga väggfel att synas under dem, så du kan bara göra med ett startspackel. Men under tunn papperstapet är det absolut nödvändigt att använda både start- och slutspackel, eftersom om du gör med ett lager efter att tapeten har torkat kommer alla oegentligheter och ytdefekter att bli synliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av kitt

I moderna butiker av byggmaterial presenteras ett stort sortiment av olika kittblandningar: både utformade för en specifik väggtyp och universell. För att göra ditt val måste du veta hur den eller den blandningen skiljer sig från andra.

Typer av kitt kännetecknas av följande egenskaper:

  • om beredskap för användning;
  • enligt överenskommelse;
  • efter sammansättning;
  • efter tillämpningsområde.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om beredskap för användning

  • Torra kitt - den torra kompositionen måste spädas med vatten för att erhålla en homogen lösning. Torrt kitt har många fördelar: låg kostnad jämfört med färdiga lösningar, lång hållbarhet, förmågan att avsluta ytan i etapper.
  • Färdiga fyllmedel eller vätska - redan förberedd lösning som omedelbart kan appliceras på ytan. Det färdiga spacklet är bekvämt eftersom du inte behöver oroa dig för att lösningen är korrekt. Att hoppa över blandningssteget förenklar inte bara arbetet utan sparar också tid. Det är dock inte lika hållbart som torr kittblandning och kräver speciella förvaringsförhållanden.
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt överenskommelse

Gipsskivans yta behöver preliminär utjämning, och kittets huvudsyfte är att jämna ut och eliminera mikrosprickor och ytfogar. För olika typer av arbete finns det olika typer av kitt:

Start (utjämning) kitt - utformad för att eliminera djupa defekter, har en grovkornig struktur, är det första steget i ytspackel. När du arbetar med tjock, tjock tapet eller kakel kan startspacklet användas som ett enda lager.

Bild
Bild
Bild
Bild

Avslutande kitt - det används för att maskera de defekter som återstår efter startspacklet, har en mjuk homogen struktur, ger ytan ett nästan färdigt utseende. När du arbetar med färg eller tunn papperstapet är efterbehandling av kitt ett måste. Det kommer att jämna ut ojämnheterna i startspacklet, och beläggningen kommer att se mycket snyggare ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Universal kitt - kombinerar alla de bästa egenskaperna hos de två första, kan användas i alla stadier av ytbehandling, men det har ett ganska högt pris. Erfarna byggare avråder dock från att endast använda ett universalspackel. Det är bekvämt att använda det som ett ytskikt.
  • Dekorativt texturerat kitt - används som färdig dekorativ beläggning. Med hjälp av mineralsmulor som en del av det texturerade kittet kan du skapa alla volymetriska texturer och diversifiera rummets design. Designer kitt fungerar som en slutlig ytfinish och kräver inte ytterligare målning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter sammansättning

Gips - har många positiva egenskaper, såsom snabb krympning på ytan, miljövänlighet, snabb torkning och enkel utjämning. Den största nackdelen med gipsspack är dåligt motståndskraft mot fukt, eftersom gips absorberar mycket fukt. Därför ska gipsspackel inte användas vid inredning av badrum eller kök.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cement - hållbara och robusta, de tål höga temperaturer bra, är resistenta mot fukt, därför är de perfekta för att dekorera badrum och kök. Den största nackdelen är den långa torktiden och ojämn applicering. Dessutom kan cementspack ge en liten krympning, så det är bättre att inte använda det i vardagsrum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polymer - en universal typ av kitt, lämplig för både bostäder och industrilokaler. De har hög miljövänlighet och vattenbeständighet, slät enhetlig beläggning, snabbtorkning, tillförlitlighet, snabb krympning. Polymerkitt säljs omedelbart färdigt, så du behöver inte oroa dig för att blanda lösningen med rätt konsistens. Den enda nackdelen är den höga kostnaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polymer kitt kan vara latex och akryl. För arbete inomhus bör du föredra latex. Även om det appliceras i ett tunt lager, till skillnad från akrylspackel, kommer det att behålla alla sina användbara egenskaper: hög hållfasthet och god vidhäftning till alla material. Alternativt är det möjligt att köpa en färgad latexspackel, vilket kan spara färgkostnader i framtiden. Men om du fryser latexspacklet under lagring blir det oanvändbart. Därför, när du köper, bör du vara försiktig med lagringsförhållandena och hållbarheten för lösningen.

Akrylspackel är perfekt för ytbehandling, eftersom det är resistent mot extrema temperaturer och fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter tillämpningsområde

  • För utomhusarbete - måste ha god fuktbeständighet, värmeisolering, motståndskraft mot extrema temperaturer och mekanisk belastning.
  • För inredningsarbete - måste uppfylla kraven i rummet där efterbehandlingen planeras, ha god vidhäftning med material för vidare efterbehandling och inte innehålla skadliga ämnen för människors hälsa.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer ett kitt är det värt att överväga förhållandena och arbetsplatsen. I bostäder (särskilt i barnrum och sovrum) bör särskild uppmärksamhet ägnas åt kittets sammansättning. Den får inte innehålla ämnen som kan vara hälsofarliga. I rum med hög luftfuktighet (kök och badrum) är det värt att uppmärksamma kittblandningar som tål höga temperaturer och hög luftfuktighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du måste också vara uppmärksam på kittets härdningstid. Detta kriterium hjälper till att spara tid på att slutföra lokalerna. För oerfarna byggare är det dock bäst att inte välja ett kitt som torkar för snabbt. På grund av oerfarenhet kommer utjämningsprocessen att ta längre tid än en erfaren mästares, och kittet ska inte torka ut i förtid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Verktyg

För kittgips behöver du följande verktyg:

  • Spatel 15-25 cm bred (för grundläggande arbete).
  • Spatel 30-40 cm bred (för utjämning).
  • Spatel med tänder 3 × 3 mm (för förstärkning av leder).
  • Spackel.
  • Primer (för god vidhäftning av gips till ytmaterialet).
  • Mjuk rulle (för applicering av primer).
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Olika behållare eller bad (för spädning av spackel, primer och tvättverktyg).
  • Förstärkningstejp - serpyanka (överlagrad på foglinjen mellan gipsskivor).
  • Perforator eller borr med specialfäste (för blandning av kitt).
  • Rivjärn med klämmor.
  • Rivjärn med klämmor.
  • Skruvar.

En trappstege kan behövas för spackeltak eller höga väggar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ytförberedelse

Gipsskivor har en ganska slät yta, men detta förnekar inte det faktum att ytan måste förberedas före slutbehandling.

Innan kittet appliceras måste du också applicera en primer på gipsytan . Det ger bättre bindning av material (vidhäftning), eftersom det absorberas i basen och skapar en skyddande film som inte tillåter fukt från de applicerade materialen att tränga in på gipsets yta. Primern säkerställer en jämn torkning av kittet utan att det bildas mikrosprickor.

Bild
Bild
Bild
Bild

För grundning kan du köpa en universell jordlösning som fungerar på alla ytor, inklusive tegel och betong. Men en smartare lösning skulle vara att använda en primer speciellt utformad för grundning av gipsytor.

Det är viktigt att veta att du under inga omständigheter ska använda jordblandningar eller lösningar som innehåller alkyd för att avsluta gipsbeläggningar, eftersom pappersskiktet kommer att lossna och hela strukturen blir oanvändbar.

Primern måste appliceras på en ren, torr yta. Fint damm kan tas bort med en konstruktionsdammsugare, en mjuk borste eller en lätt fuktig trasa (den ska inte vara för våt).

Bild
Bild
Bild
Bild

Primern kan appliceras med en rulle, pensel eller spray, beroende på arbetets omfattning. Borsten används vanligtvis i svåråtkomliga områden och för efterbehandling av sömmar. I grunden används en rulle för grundning. Rullen ska vara på ett långt handtag med en mikrofiberrock, eftersom den absorberar fukt väl och inte tillåter lösningen att spridas. En mjuk rulle fungerar också. Primern appliceras med en rulle uppifrån och ner. Det är viktigt att inte tillåta primerfläckar, eftersom kittet på dessa ställen kommer att ligga och torka ojämnt efter att jordlagret har torkat.

Så snart jorden börjar läcka måste den omedelbart spridas över ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer en primer bör du vara mycket uppmärksam på innehållet i antibakteriella ämnen. De kommer att förhindra tillväxt av mögel och mögel. Detta är särskilt viktigt att tänka på när du väljer mark för badrum, kök och rum där luftfuktigheten kan ökas.

Vanligtvis appliceras primern i ett lager, men i badrum och kök, vid grundning av gips, är det bättre att applicera i två. Ett lager torkar vanligtvis 4-6 timmar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur förbereder man lösningen?

Till att börja med är det viktigt att veta att kittet härdar ganska snabbt, så volymen på den blandade lösningen bör beräknas för de närmaste 20 - 30 minuters arbetet.

Under inga omständigheter ska du hälla / hälla resten av lösningen / blandningen som användes tillbaka i burken! Detta kommer att leda till lösningens inställningsprocess och allt kitt blir oanvändbart. Det är bättre att regelbundet knåda den "färska" lösningen än att kasta fyllmedlet hela tiden, eftersom det har börjat stelna.

Lösningen ska blandas i samma behållare från vilken arbetet sedan kommer att utföras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Steg-för-steg-plan för beredning av lösningen:

  1. I en absolut ren behållare (bad) måste du ange den mängd vatten som krävs i instruktionerna (glöm inte att du bara måste beräkna mängden vatten och blandning under de närmaste 20-30 minuters arbetet). Vattnet ska vara rent och vid rumstemperatur.
  2. Den torra blandningen måste hällas jämnt på vattenytan. Helst bör pulvret omedelbart mättas med vatten och sätta sig till botten av badkaret.
  3. För en god konsistens av kittet bör blandningen som har ackumulerat vatten vara ungefär lika med vattennivån.
  4. Blanda lösningen försiktigt med en spatel. Mycket uppmärksamhet bör ägnas åt hörnen i botten av behållaren (brickan) - blandningen kan förbli där och kittet kommer att vara av dålig kvalitet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Som ett resultat bör du få en lösning med en homogen konsistens utan klumpar. Klumpar måste gnidas mot behållarens väggar och blandas med resten av blandningen.

Den färdiga kittlösningen ska vara tjock och likna tjock gräddfil. För att säkerställa att lösningen är rätt konsistens, skopa upp den med en spatel och vänd den. Lösningen med rätt konsistens ska hålla sig till paddeln, långsamt "glida", men inte tömma från den på något sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Applikationsteknik

När allt du behöver har förberetts (verktyg, yta och murbruk) kan du börja applicera kittet. För enkel användning behöver du steg-för-steg-instruktioner.

Det första steget är att börja förstärka sömmen. Detta är ett nödvändigt förfarande, eftersom förstärkningstejpen hjälper till att stärka sömmen och förhindra att gipsskivorna sprids, samt förhindrar sprickor.

Armeringsband är olika i materialkvalitet och i närvaro (eller frånvaro) av en limbas. I det här fallet är det mest bekvämt att använda en serpyanka med en självhäftande sida, speciellt utformad för gips. Men glöm inte att kitt är den viktigaste fixeringslösningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att veta att du inte kan använda PVA -lim för att fästa förstärkningstejpen. Detta lim är vattenbaserat och, om det kommer på locken på de självgängande skruvarna, kommer det med tiden att orsaka rost, som kommer att visas på den slutliga finishen med gula fläckar.

Det kommer definitivt att finnas ett gap mellan gipsskivorna. Oavsett bredd måste den fyllas tätt med en kittlösning med en smal spatel. Kittet måste appliceras i stora mängder för att fylla sömmen tätt.

Badet bör placeras underifrån så att överskottet av kitt inte faller på golvet utan i behållaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

När sömmarna är tätt förseglade, är det nödvändigt att omedelbart ta bort överskott av "knutar" av kitt från ytan, eftersom det när det torkar kan mycket komplicera genomförandet av nästa steg i kittet. Detta kan göras med samma spatel. Med överskott av kitt kan du omedelbart stänga spåren från de självgängande skruvarna i närheten. Detta görs på tvären. Överskottet måste också tas bort. Därefter måste du vänta tills kittet tar tag och stelnar. Under denna tid kan du göra samma arbete med alla andra sömmar.

Bild
Bild
Bild
Bild

När kittet på sömmen hårdnar och får den styrka som krävs kan du börja förstärka. Vi förbereder den önskade mängden kittlösning och skär av den nödvändiga längden på tejpen. Det rekommenderas att använda en murslev med 3 x 3 mm skåror för att fördela fyllmedlet jämnt.

Först med en vanlig spatel, applicera ett lager kitt längs hela längden av sömmen och jämna sedan ut det med en spatel med tänder. Den hackade murslev kommer att skapa jämna remsor av kitt med precis rätt mängd murbruk för att sätta tejpen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Serpyanka måste böjas längs vecket (linje för vikning i mitten av tejpen) och med den utskjutande sidan applicerad på ytan med kitt. Det är viktigt att den utskjutande sidan av tejpen passar exakt in i fogen på arken. Tryck sedan ner lite med fingrarna: först i mitten, sedan längs kanterna.

Sedan, på en bred spatel, måste du applicera lite mer kitt (i detta fall är kittet ett "smörjmedel" så att spateln glider lätt på tejpen) och går längs serpyankans längd. Tejpen ska "sjunka" i kittet, det vill säga det ska inte finnas något luftutrymme under tejpen. Så det kommer att uppfylla sin funktion till hundra procent.

För att förhindra att bandet deformeras och skiftas måste du hålla det högre med en annan spatel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter alla dessa åtgärder måste ytterligare ett lager kitt appliceras på tejpen. För att lösningen ska fylla hela utrymmet är det nödvändigt att applicera den vinkelrätt mot sömmen. Sedan måste du jämna ut kittskiktet. För detta är det bättre att använda en bredare spatel. Efter det, se till att serpyanka inte skrynklas någonstans och inte sticker ut, är det nödvändigt att utföra den slutliga inriktningen. För den slutliga inriktningen på spateln måste du applicera lite murbruk och se till att ta upp överskott av murbruk från ytan, gå det längs sömmen "på sdir". I detta tillstånd får sömmen torka helt. Efter att kittet hårdnar får du en solid monolitisk struktur som tål belastningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

För filetsvetsar finns det speciella "filé" armeringsband som förenklar processen med att förstärka filetsvetsar.

Sömmen måste kontrolleras nästa dag. Kittet kan krympa något. För att eliminera eventuella oegentligheter måste du samla in lite kitt på spackeln igen och gå verktyget "på sdir" längs hela sömlinjen.

Efter att alla sömmar har förstärkts kan du gå vidare till det sista steget - att putsa hela ytan. Många försummar denna punkt, men erfarna hantverkare rekommenderar ändå att kittla ytan helt så att ytan efter målning är fri från mindre defekter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kontinuerlig spackling utförs i två steg för att säkerställa bästa möjliga ytkvalitet.

Till att börja med knådas lösningen i ett bad eller en annan lämplig behållare. För applicering och utjämning behöver du två spatlar: smala (15 - 25 cm) och breda (30 - 40 cm). Med en smal spatel, ta lösningen från behållaren, applicera den på ytan och ta bort överflödigt kitt från en bred spatel, och med en bred spatel, fördela och jämna kittet över hela ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Så det första steget är att applicera en ganska stor mängd av murbruk på en smal murslev och sedan på ytan. Sprid det snabbt och jämnt över ytan med en bred spatel. Det är nödvändigt att släta kittet genom att använda kraft, "på sdir". Som ett resultat bör ett tunt, jämnt lager kvarstå. Vid utjämning av kittet är det nödvändigt att omedelbart ta bort överskottet på en bred spatel med en smal spatel. Du ska inte försöka täcka omedelbart en stor yta - ett tunt lager av murbruk fastnar snabbt, och du måste fortfarande ha tid att jämna ut och jämna ut det.

Det rekommenderas att arbeta i rutor högst 0,5 kvadratmeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var noga med att se till att inga spatelmärken finns kvar på ytan. När de dyker upp är det värt att omedelbart utjämna oegentligheterna.

Ett litet steg kan bildas nära en redan förstärkt söm . För att bli av med det måste du leda spateln i sömmens riktning och sedan gå mycket försiktigt längs det "på sdir".

Hörnen måste ägnas särskild uppmärksamhet. Efter fördelning och utjämning av fyllmedlet kan överflödigt fyllmedel bildas i hörnen, vilket går utöver hörnets hörn. De måste tas bort.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den valda ytan på kitt får torka.

När injekteringen torkar blir ytan randig. Detta beror på det faktum att gipsskivor har oegentligheter som är osynliga för blotta ögat, och mer kitt har trängt in i djupare områden. Oroa dig inte - efter att du har applicerat det andra lagret kitt blir ytan helt platt och enhetlig.

Det andra lagret görs på samma sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det andra lagret med kitt är torrt återstår bara att slipa ytan. Du kan använda ett fastklippt rivjärn för detta. Detta är ett mycket dammigt jobb, så se till att bära andningsskydd. Slipning sker vanligtvis i en moturs cirkulär rörelse. De inre hörnen ska slipas mycket noggrant, eftersom du kan röra vid de intilliggande väggarna och det kommer att finnas spår av rivjärnet på dem.

Med jämna mellanrum måste du sopa bort det fasta dammet . En mjuk borste är lämplig för detta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det sista steget med gör-det-själv-spackling består i att åter grunda ytan. Det är nödvändigt att applicera primern mycket noggrant, i ett tunt lager, för att undvika dropp. Primern hjälper till att uppnå hög vidhäftning med nästa lösning eller material som ska appliceras på ytan. Styling måste göras steg för steg.

Det är absolut nödvändigt att grunda materialet för att göra fyllningen mer effektiv. Non-woven kan appliceras på gipsskivan, försiktigt gå under hörnet. Lådan måste vara helt täckt med den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användbara tips

Du kan enkelt spackla gips efter råd från experter:

När du väljer ett kitt, var uppmärksam på vilket rum du behöver slutföra i. Om det är en plantskola eller ett sovrum, ska du inte spara några pengar genom att välja ett miljövänligt och säkert kitt. Om det är ett kök eller ett badrum, bör du vara uppmärksam på kittet, som tål hög luftfuktighet och höga temperaturer

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Antibakteriella ämnen i jorden eller kitt förhindrar uppkomst av mögel och mögel;
  • Kittet hårdnar snabbt, så du måste beräkna mängden lösning för 20 - 30 minuters arbete;
  • Med överskott av kitt kan du omedelbart stänga hålen från skruvarna;
  • Små hål (till exempel hål från självgängande skruvar) är spackel i tvärgående rörelse;
  • Det är bättre för en oerfaren byggare att inte ta ett kitt som torkar ut för snabbt, eftersom processen på grund av oerfarenhet kommer att ta längre tid än en erfaren mästare;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • För att säkerställa bättre vidhäftning mellan start- och slutspacklet är det bättre att använda lösningar / blandningar från samma tillverkare;
  • För avslutning av gipsbeläggningar ska du under inga omständigheter använda jordblandningar som innehåller alkyd, eftersom pappersskiktet kommer att lossna från gipsskivan och hela strukturen blir oanvändbar;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Vid förstärkning av sömmarna mellan gipsskivor kan PVA -lim inte användas, eftersom det har en vattenbas och, om det kommer på skruvarna, kommer att orsaka rost, som så småningom kommer att visas på den färdiga ytan i form av gula fläckar;
  • När du blandar kittlösningen ska du använda rena behållare och rent vatten vid rumstemperatur. Detta är särskilt viktigt innan tapetsering.

Rekommenderad: