Lägga Fiberboard På Golvet: Hur Fixar Jag Golvet? Underlag Under Plattorna På Trägolvet. Hur Man Lägger Fiberboard Under Linoleum? Val Av Spik, Fixering På Betonggolv

Innehållsförteckning:

Video: Lägga Fiberboard På Golvet: Hur Fixar Jag Golvet? Underlag Under Plattorna På Trägolvet. Hur Man Lägger Fiberboard Under Linoleum? Val Av Spik, Fixering På Betonggolv

Video: Lägga Fiberboard På Golvet: Hur Fixar Jag Golvet? Underlag Under Plattorna På Trägolvet. Hur Man Lägger Fiberboard Under Linoleum? Val Av Spik, Fixering På Betonggolv
Video: Förbereda undergolvet | Pergo-tutorial 2024, April
Lägga Fiberboard På Golvet: Hur Fixar Jag Golvet? Underlag Under Plattorna På Trägolvet. Hur Man Lägger Fiberboard Under Linoleum? Val Av Spik, Fixering På Betonggolv
Lägga Fiberboard På Golvet: Hur Fixar Jag Golvet? Underlag Under Plattorna På Trägolvet. Hur Man Lägger Fiberboard Under Linoleum? Val Av Spik, Fixering På Betonggolv
Anonim

Fiberboard (eller fiberboard) används ganska ofta vid konstruktion och renovering. Ofta är det taget som en bas för golvet, och ibland är det till och med installerat som ett färdigt golv. Ett särdrag hos fiberboard är att den kan läggas på en yta av vilket material som helst. Dessutom kan du göra detta även på det gamla golvet.

Bild
Bild

Översikt över fiberboardtyper för golv

Träfiberpaneler används oftast för att platta golvet eller helt enkelt som en finish . Detta beror på deras billiga kostnad och användarvänlighet. Med hjälp av fiberboard kan du effektivt och snabbt jämna ut olika ytor, inklusive golv.

En vanlig fiberboardplåt har dimensioner 2745 x 1700 millimeter. Dessutom är dess genomsnittliga tjocklek 3,2 millimeter. Framsidan är slät och baksidan är grov, ibland med ett maskmönster. Det senare visas under tillverkningen av paneler, när de läggs för torkning på ett speciellt nät med små celler. En mängd olika fiberboardskivor är ganska brett representerade i järnaffärer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns många typer av fiberboard, och för att förstå vilken som är bäst att använda är det värt att bekanta sig med var och en av dem

  • Mjuka ark har en låg densitet (upp till 350 kg / m3) . De betecknas med bokstaven M. Eftersom det finns tre typer av mjuka plattor, det vill säga beteckningarna M1, M2, M3. Som regel används sådan fiberplatta för att tillverka bakväggar i skåpmöbler, liksom för lådans botten. Bland bristerna är det värt att notera den låga ljudisoleringen.
  • Halvfasta paneler har en densitet på 850 kg / m3 . För att beteckna denna typ används förkortningen HT. Vanligtvis används dessa ark också för möbler. De är dock mer hållbara och mindre flexibla.
  • Massiv fiberplatta har en densitet på 1000 kg / m3 . Deras huvudsakliga skillnad är att de är lågporösa. Oftast är dörrar och olika möbler gjorda av dem. Förkortningen T.
Bild
Bild

Det är värt att notera att denna art har olika underarter

    • TS representerar brädor med träfibrer applicerade på utsidan;
    • T-P skiljer sig genom att toppen av arken är målad;
    • T-SP kombinerar båda kvaliteterna från de tidigare underarterna - träfibrer appliceras på ovansidan och målas;
    • T-B inte målad, men fuktbeständig.
  • Superhårda plattor kännetecknas av sin ökade densitet från 1 000 kg / m3 . Alla måste behandlas med ett speciellt ämne som ökar styrkan.

Som regel är det från denna typ av fiberboard som skiljeväggar görs, golv och väggar mantlas med dem. De är också lämpliga för olika finish i konstruktion och tillverkning av möbler och dörrar. Framsidan av sådana plattor kan beläggas med ett lager primer, lack eller färgkomposition. För märkning av denna typ används beteckningen CT. Det finns också ST-S, där det främre lagret består av finfördelad trämassa.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Monteringsmetoder

Träfiberskiva kan fästas på basen på olika sätt .… Dessutom kan du både spika detta material och limma det med lim eller mastik. Det finns också ett alternativ att lägga plattorna på reglarna. Du kan fixera en fiberplatta på en betongbas med torkolja, tjära.

Det är mycket enkelt att fästa träfiberark till lim . Det räcker med att applicera lim på ena sidan i ett lager och låt torka i 30-40 minuter. Under denna tid ska limet appliceras på ytan av basen. Dessutom är det förberedt, inklusive grundningsprocessen. Efter det kan du lägga över arken och trycka ner så tätt som möjligt. När du monterar ark bör du använda en nivå för att få en plan yta. Dessutom är det viktigt att utföra alla korrigeringar så snabbt som möjligt tills limet börjar härda . För att uppnå en hållbar beläggning bör lederna förskjutas till sidorna med cirka 50 centimeter i förhållande till varandra.

När du använder denna metod för montering av plattor är det viktigt att alla sömmar och skarvar belastas med vikter. Detta förhindrar att brädorna lyfter när limet torkas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bäst att fästa fiberboardskivor på mastik till betong. I det här fallet är det viktigt att först täcka basen med jord och sedan torka den . Sådan förberedelse kommer att säkerställa ett bra resultat. På den förberedda basen måste mastiken appliceras med ett lager av 0,5-0,6 mm tjockt. I detta fall måste ett lager av mastik appliceras direkt på fiberplattan och torkas lite. Därefter läggs arken på ytan och pressas. Om mastiken tas varm bör den appliceras omedelbart innan brädorna läggs. Det är inte nödvändigt att hålla sådan mastik i luften.

Bild
Bild

Spik det eller skruva ner det med självgängande skruvar är också väldigt enkelt. Men med denna metod kan oegentligheter erhållas på de platser där fästningen utförs. Detta kan undvikas om urtag först görs innan fästning av spikhuvuden eller självgängande skruvar. Efter att plattorna har lagts kan alla hål enkelt tas bort med ett kitt.

Det är vanligt att börja fästa med naglar med att förbereda basen på vilken plattorna ska läggas. Det är lämpligt att först sprida lakan på golvet för att justera och klippa dem efter rummets storlek.

De börjar lägga locket från det yttersta hörnet av rummet, gradvis på väg mot utgången . För fastsättning är det vanligt att ta spikar, vars diameter varierar från 1 till 1,6 millimeter, och längden - från 2 till 2,5 centimeter. Det är nödvändigt att se till att locken inte sticker ut ovanför panelernas yta. Om det finns ett gap längs väggarna kan det döljas med en sockel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

På eftersläpning installationen är något svårare. Lagami är timmerstänger som läggs ovanpå den grova basen. Fästning av fiberplattor utförs direkt på dem.

Det är viktigt att stockarna är gjorda av rätt material, då blir golvet pålitligt. Den största fördelen med denna metod är varmare och jämnare golv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Verktyg och material

Fiberplattans installation är snabb och enkel om alla nödvändiga verktyg och material är förberedda i förväg. Det viktigaste är ark av fiberboard direkt, det är önskvärt att deras tjocklek ska vara från 6 millimeter. Det ska noteras att för acklimatisering är det användbart att fukta ena sidan av plattorna med varmt vatten med en borste och förvara dem inomhus i ett par dagar.

Beroende på typ av infästning kan du behöva mastik, lim, spik, skruvar, stockar. Det är också värt att förbereda en hammare, skruvmejsel, borste eller rulle för att applicera lim i förväg. För förbehandling av basen är det lämpligt att köpa ett antiseptiskt medel.

För optimal placering av fiberplattor man måste klippa dem i vissa storlekar … Detta är särskilt viktigt när det gäller de yttersta plattoraderna på golvet. Naturligtvis kan du tillgripa skärning i en byggnad stormarknad, men för detta måste du veta de exakta måtten i förväg. Det är värt att förtydliga att när du trimmar är det bättre att göra arken lite kortare. Det är trots allt lättare att dölja brister med en baseboard än att klippa bort överskott under installationen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bäst att trimma den med en speciell maskin så att arkets kant är jämn och med en bra kant . Du kan också klippa med en sticksåg, cirkelsåg (helst med en laserguide), slipmaskin, hacksåg eller handsåg. Det viktigaste är att markera fiberplattan i förväg med en markör eller penna och mätare.

När du installerar ark är det ofta nödvändigt att göra hål i dem, till exempel för rör. Detta kan göras helt enkelt med en vanlig kniv, bara skärpa den först.

Bild
Bild

Teknologi

Träfiberplattor används ofta vid golvrenoveringar. Den största fördelen med detta material är att det kan läggas direkt på det gamla golvet .… Samtidigt utmärks materialet av ett acceptabelt pris. Träfiberark kan användas för att jämna golvet under linoleum, under parkett eller under laminat, och även användas för beklädnad. Brädorna kännetecknas av sin goda styrka och det faktum att de är mycket enkla att installera.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träning

Det viktigaste är att utföra en förberedelse av den grova basen . Det kan vara ett golv eller trägolv. Det är lämpligt att eliminera dem i närvaro av liten krökning, skillnader i golvnivå, en märkbar lutning eller eventuella oegentligheter. Detta kan till exempel göras med ett spackel.

Substrat på ett trägolv förutsätter också att ta bort alla knarrande brädor, eftersom inte ens ett nytt fiberboardgolv kommer att förändra obehagliga ljud. Ibland finns det så många defekter att en betydande del av det tidigare golvet måste bytas ut.

Om de gamla undergolven är väl bevarade kan deras yta helt enkelt förnyas. Det är absolut nödvändigt att slipa den gamla basen, rengöra och applicera en primer, och den ska torka i 8, och helst 12 timmar.

Det är viktigt att noggrant inspektera undergolvet för mögel eller mögel. Om sådana platser identifieras måste de behandlas med ett antiseptiskt medel.

Bild
Bild

Installation av fördröjning

Det är lämpligt att bara göra eftersläpningar från en bar som är väl torkad .… Du bör inte ta det mycket i förväg och lämna det förvarat på platser där det finns fukt (garage, källare). Det är också viktigt att behandla virket med ett antiseptiskt medel. Detta kommer att skydda mot uppkomsten av svamp, ruttning, mögel på ytan. Bra stockar ska vara fria från sprickor och knop.

Det är bäst att stoppa valet på en plan barr med ett tvärsnitt på 4 till 7 centimeter . Lagfästning utförs på en förbehandlad grov bas. Låsmuttrar av nylonring kan användas för att ansluta dem, vilket förhindrar att strukturen lossnar för mycket.

När de övre muttrarna dras åt kommer de att tränga in lite i trästrukturen. Detta kan leda till att ytans nivå kanske inte är densamma som ursprungligen avsett. Därför är det nödvändigt att spåra nivågränsen när man drar åt de övre låsmuttrarna, med hänsyn tagen till eventuella fel. Det ska noteras att specialister har två nivåer, varav ytterligare en för låsmuttrar.

Bild
Bild

Att placera balkar med en tjocklek på 40-50 millimeter är bäst i cirka 50 cm steg . Det är önskvärt att ordna lagren horisontellt. Justering utförs med hjälp av en byggnadsnivå eller en lång linjal. Fästningen av balkarna utförs över den gamla beläggningen. Om det inte finns några träplankor på basen på vissa ställen, kan bitar av trä eller trä läggas under stockarna.

Bild
Bild

Vi fixar tallrikarna

Fiberplåtar fästs på stockarna så att deras kanter och fogar sammanfaller med stavarnas kanter. Arken ska spikas fast, medan steget ska vara ungefär 10 centimeter. Du kan också använda en konstruktionshäftapparat. Det är värt att överväga det ark ska vara minst 5 millimeter bakom väggen (expansionsfog).

Du måste lägga plattorna så här så att de passar ihop så bra som möjligt . En söm bör erhållas mellan arken, högst 2 millimeter. När nästa rad fiberplatta läggs förskjuts fogarna med 300 - 400 millimeter i förhållande till den färdiga raden. Detta ökar golvets hållfasthet och fördelar lasten jämnare.

Bild
Bild

Efterbehandling

Efter att arbetet är avslutat är det nödvändigt att genomföra en noggrann inspektion av alla sömmar. Ta bort rester av lim eller fästelement . Om det finns luckor mellan panelerna, i vilka brickan kan krypa in, måste lederna tätas med ett kitt. Vid fogarna kan du även limma arken med förstärkningstejp så att lederna utmärks av ökad styrka.

Om så önskas kan plattorna slipas och grundas

Detta är dock inte nödvändigt om ett överdrag i form av linoleum eller parkett läggs ovanpå arken. Som regel är det bättre att använda en speciell målarförening eller alkydemalj för att måla fiberplattor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel

Mantlar golvet med fiberplattor är ett snäpp. Samtidigt har designers idag presenterat många intressanta alternativ för hur man gör det också vackert.

Till exempel ett intressant golvdesignalternativ, när vågiga ränder av olika nyanser syns på fiberplattan … Det här alternativet ser väldigt imponerande ut.

Bild
Bild

Golvalternativen ser ännu mer originella ut med teckning . Dessutom kan de ha valfritt tema, inklusive marina, barn eller mönster.

Rekommenderad: