Spånskiva För Golv: Läggning Av Plattor Under Linoleum På Stockar, Standardtjocklek På Panelerna. Hur Lägger Du Ark Under Laminatet Med Egna Händer? Recensioner

Innehållsförteckning:

Video: Spånskiva För Golv: Läggning Av Plattor Under Linoleum På Stockar, Standardtjocklek På Panelerna. Hur Lägger Du Ark Under Laminatet Med Egna Händer? Recensioner

Video: Spånskiva För Golv: Läggning Av Plattor Under Linoleum På Stockar, Standardtjocklek På Panelerna. Hur Lägger Du Ark Under Laminatet Med Egna Händer? Recensioner
Video: How to Lay Tile Over Plywood 2024, Maj
Spånskiva För Golv: Läggning Av Plattor Under Linoleum På Stockar, Standardtjocklek På Panelerna. Hur Lägger Du Ark Under Laminatet Med Egna Händer? Recensioner
Spånskiva För Golv: Läggning Av Plattor Under Linoleum På Stockar, Standardtjocklek På Panelerna. Hur Lägger Du Ark Under Laminatet Med Egna Händer? Recensioner
Anonim

Urval och installation av spånskiva för golvet är ett mycket relevant ämne nu. Det är nödvändigt att ta hänsyn till särdragen i att lägga plattor under linoleum på stockar, standardtjockleken på panelerna. Men innan du lägger arken under laminatet med egna händer måste du också läsa recensionerna och studera maximalt andra nyanser.

Bild
Bild

Särdrag

Huvudspecificiteten för att lägga spånskiva på golvet är att denna procedur är ganska enkel … Genom att känna till de viktigaste punkterna kan du slutföra allt arbete på kort tid och utan problem. Spånskiva erhålls genom pressning av bearbetning av träavfall (med samtidig uppvärmning). Oftast faller sågspån och spån under pressen. För att göra anslutningen mer effektiv använder de också en kombination av speciellt formulerat lim med harts.

Kostnaden för den färdiga produkten är ganska attraktiv. Därför används golvplattor och paneler i stor utsträckning i konstruktion.

Bild
Bild

Denna lösning är mycket mer lönsam än strandpromenader, självutjämnande golv och ännu mer parkett . Tillverkare nämner alltid de höga tekniska egenskaperna hos en sådan beläggning. Men en annan punkt är också viktig - om det behövs kan spånskivans golv enkelt dekoreras, det används helt enkelt som ett ämne för linoleum, laminat, kakel och andra material.

Bild
Bild

En plan yta bildas utan större svårigheter. Tryckhållfastheten är ganska tillräcklig för golvets främre golvbeläggning i rum där det inte kommer att finnas några speciella belastningar . Produkten är alltid resistent mot mikroorganismer, lite mottaglig för bildning av mögel och andra svampfoci. Vidhäftningskvaliteten är också på en anständig nivå. Man bör komma ihåg att:

  • spånskivornas kanter är mycket ömtåliga;
  • med långvarig eller mycket stark exponering för fukt kommer strukturen att brytas;
  • Spånskiva är mycket brandfarligt.
Bild
Bild

Vyer

Det är också värt att överväga spånskiva kan tillhöra olika klasser . Standard råvaruparametrar är strikt standardiserade . Men avvikelser från de angivna dimensionerna är fortfarande tillåtna, och detta påverkar oundvikligen egenskaperna hos den färdiga produkten. Mycket små råvaror är oacceptabla, för då försämras produkternas kvalitet oåterkalleligt. Det är värt att överväga det oavsett typ måste limet fördelas över ytan mycket noggrant för att undvika obehagliga konsekvenser.

Vissa företag, på grund av användningen av defekta råvaror, överskattar koncentrationen av impregneringar. Den aldehydbaserade polymeren hjälper verkligen till att ge bättre bindning mellan olika chips.

Bild
Bild
Bild
Bild

En sådan produkt kan dock inte anses vara av god kvalitet. I bra plattor är andelen komposit högst 12%. De mest ansvarsfulla tillverkarna använder inte mer än 6% av polymerkomponenterna.

Enligt specifika konsumentkvaliteter är träbaserade paneler indelade i:

  • utrustad med spår;
  • utan spår;
  • inte utsatt för slipning;
  • polerad så noggrant som möjligt;
  • täckt med lamineringsfilm;
  • skyddad mot vatten;
  • fanerad;
  • laminerad (belagd med ett pappersark);
  • kännetecknas av ökat motstånd mot brand.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En viktig parameter för spånskiva är också deras densitet … Därför är det alltid nödvändigt att klargöra vad den specifika vikten för en viss produkt kommer att vara. Första klass inkluderar endast paneler utan märkbara defekter. I närvaro av ett begränsat antal defekter, inklusive avvikelser från planet och spån av spånskiva hänvisas till andra klass … Om plattan inte har betyg, innebär detta det grovaste utseendet.

Opolerade plattor är de billigaste, men i verkligheten kan de bara användas i grovt arbete. Efter slipning blir ytan mycket vackrare och kommer till och med att vara lämplig för dekorativa ändamål. Dessutom används faner, tjockt papper eller polymerbaserade filmer som beläggningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Laminerade spånskivor är mest resistenta mot negativ påverkan och har de bästa prestandaparametrarna. När det gäller dekorativa egenskaper är de också överlägsna andra prover.

Endast lagren av högsta kvalitet utsätts för laminering, målade i en mängd olika färger .… Tillsammans med enkel färgning, imiteras ek och mahogny allmänt, bildandet av heterogena strukturer. Efter laminering är plattan helt klar för användning, allt som behövs är att få fram ett arbetsstycke med erforderlig geometri och storlek, arbeta med kanterna och montera produkten. Fuktresistent ark, avsett för fuktiga rum, innehåller paraffininneslutningar . Brandbeständig prestanda är den dyraste, och den är ekonomiskt motiverad endast med riktigt höga brandrisker.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Plåtens tjocklek påverkar direkt dess styrka, och naturligtvis lättheten av rörelse och installation. Minsta tjocklek den seriella spånskivan är nu 0,8 cm. Maximalt värde teoretiskt sett är det inte begränsat, men för standardprodukter överstiger det inte 3, 8 cm. Vid behov ökar antalet lager i formationen och deras storlek, vilket gör det möjligt att uppnå en ökad total tjocklek. Enligt de nuvarande bestämmelserna är felet begränsat till 0,3 mm, exakt samma tillvägagångssätt tillämpas på laminerad spånskiva.

Bild
Bild

Geometriskt är varje platta gjord i form av en parallellpiped … Ytans längd sträcker sig från 1,83 till 5,88 m (avvikelser även med 1 mm är oacceptabla). Varornas bredd kan vara 1, 22 - 2, 5 m (med samma avvikelser). Felet hos produkterna som överensstämmer med standarden är begränsat till 5 mm. Det vanligaste bladet är:

  • 2, 75x1, 83x0, 015 m;
  • 2, 44x1, 83x0, 016 m;
  • 2, 62x1, 83x0, 016 m;
  • 2, 44x1, 2x016 m.
Bild
Bild

Styling

Verktyg och material

För att beräkna materialbehovet när du lägger med dina egna händer måste du göra mycket enkla beräkningar. Primärt, bestämma det exakta området i rummet.

Därefter beräknas ytan på ett separat ark. Att bestämma det erforderliga antalet ark kommer naturligtvis att möjliggöra en banal uppdelning. Men du måste definitivt ta hänsyn till indrag från väggarna, ansluta sömmar.

Bild
Bild

Efter att ha beräknat den nödvändiga mängden spånskiva måste du förbereda:

  • barer (de används för att få fördröjning);
  • laser eller hydraulisk nivå;
  • konstruktionstejp;
  • skruvmejsel;
  • högkvalitativ stansare;
  • elektrisk sticksåg;
  • spikspikar;
  • träskruvar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Montering

Spånskiva låter dig klara även de mest ojämna golven … Utjämning av ytan måste dock utföras så noggrant som möjligt. Undergolvet läggs på stockar ovanpå en betongbas. Mellanrummet mellan dessa lag är 30-40 cm (om du måste använda ark upp till 16 mm tjocka). Vid användning av ett ark med en tjocklek på 22 mm ökas gapet till 40-60 cm.

Viktigt: du måste lämna ett gap på cirka 2 cm nära väggarna . Om golvet är ojämnt fylls luckorna med slagg eller sand. Vid arbete på bottenvåningen är luckorna mättade med skum eller relaterat polystyrenskum. Men redan innan du installerar lagarna kommer det att vara nödvändigt att lägga ut ett lager av en ångspärr på betonggolvet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Byggnivån hjälper till att verifiera basens horisontella plan.

Täckning med papper eller byggplast hjälper till att undvika att det exploderade golvet gnisslar . Installationen utförs från den mest avlägsna väggen. Omedelbart efter att du lagt ut den första panelen måste du omedelbart fästa den på underlaget med förberedda självgängande skruvar. Först och främst måste du "spika" mitten av blocket. Vidare kommer installationssteget att vara cirka 0,2 m, locken på de självgängande skruvarna rekommenderas att "sjunka" med 1 mm eller mer.

Omedelbart efter detta kan du lägga en ny platta. Den pressas hårt mot föregående panel. För att utesluta skador på materialet är det lämpligt att använda medföljande beslag . Sömmarna måste göras strikt på stockarna. När du placerar golv i smala korridorer placeras ramen i en vinkel på 90 grader mot färdriktningen.

Bild
Bild

Vertikala oegentligheter elimineras enkelt: de måste slipas och rengöras från damm och smuts. Därefter är ytfinishen klar (om det inte beslutas att stanna kvar på spånskivans beläggning).

Det är fullt möjligt att applicera detta material inte bara för laminat eller parkett, att göra ett flytande golv i en lägenhet är också enkelt. Som vanligt, ett lager ångskydd bildas ovanpå betongen . Men på trägolvet är det mest korrekt att lägga glasin.

Nästa steg i arbetet är att lägga till fyllmedel … Slagg och torr expanderad lera är idealiska i denna roll. Skiktet i denna återfyllning måste göras så jämnt som möjligt. Ett papper eller ett konstruktionsmembran placeras över fyllmedlet. Vid väggen från vilken installationen kommer att fortsätta måste du lägga kilar.

Bild
Bild

Själva processen med att installera spånskivor går ut på att limma ihop dem . Från panelkanten till valfri vägg bör exakt 1 cm vara kvar. Det är viktigt att känna till andra finesser, hur man lägger spånskivan på en ren betongbas. Om den är helt platt och fri från horisontella droppar, kan du göra utan att använda eftersläpningar. Det räcker att täcka små oegentligheter med ett tunt underlag, som kommer att lösa sig i minst 3-4 veckor.

Så snart underlaget når den erforderliga hållfastheten måste det rengöras, ackumulerat damm och smuts avlägsnas. En konstruktionsdammsugare hjälper helst i denna fråga.

Bild
Bild

Arken skärs så noggrant som möjligt för att minska slöseri med material. Viktigt: oavsett vilken typ av golv som skapas av spånskivor är det nödvändigt att behandla dem med torkande olja eller antiseptisk . Detta är det enda sättet att säkerställa nödvändig prestanda.

Basen är naturligtvis noggrant markerad innan installationen . Precis enligt markeringarna måste betongen borras. Dowels sätts in i hålen för mer effektiv fastsättning. Arken läggs ut på ett sådant sätt att ett gap på 1,5 cm förblir exakt. Du måste arbeta med eftersläpningar lite annorlunda.

Bild
Bild

Spånskiva är mer ömtåligt än plywood, eller ännu mer trä. Det är därför eftersläpningar kommer närmare varandra … Men det är fullt möjligt att vägra arrangemanget av screed. Eftersom användning av lags inte garanterar fullständig enhetlighet i nivå, måste du ibland lägga små bitar av plywood eller trä under dem. I annat fall kommer stödytan inte ut tillräckligt.

Nästa steg är att lägga ut isoleringen i höljets luckor . Lagren är fästa på golvet med ankare. Det rekommenderas att använda mineralull från värmare. Det måste monteras tätt för att utesluta de minsta tomrummen. De återstående sprickorna tätas med polyuretanskum. En hydraulisk barriär skapas ovanpå isoleringen - folie och oljeduk är optimala för detta ändamål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendation: om du applicerar penofol, kommer det inte bara att behålla fukt utan också förbättra värmehållandet. Själva installationen av spånskiva görs genom att spika plattorna med spik.

Ibland används spånskivor även i varma golv . Då måste den göra kanaler i den för rörledningen. I rack och pinion -versionen läggs rören ovanpå och remsor av aluminium placeras i spåren, där värmesystemkretsen sedan sätts in.

Bild
Bild

Efterbehandling

Efter den slutliga fixeringen av materialet, se till att du måste fylla luckorna runt plattornas omkrets . Endast skyddet av ändarna kan garantera optimal beläggning. Innan du täcker sömmarna och lederna är det nödvändigt att rengöra och torka dem noggrant med en konstruktion hårtork. Sedan problemfläckar är belagda med polyvinylacetatlim … Så snart det torkar appliceras ett lager silikon ovanpå (i sällsynta fall ersätts det med ett typiskt konstruktionstätningsmedel).

Inget särskilt godkännande krävs … Där det verkligen behövs är det tillräckligt att helt enkelt hålla sig till "tunga-och-spår" -systemet installerat på fabriken. Vid användning av spånskiva krävs paraffinfogning.

Det är fullt möjligt att få med ett vanligt hemljus. Spånskiva kan endast kittas efter rengöring och avfettning.

Bild
Bild

Grytor och sprickor repareras i förväg . Kittet används endast vid en lufttemperatur på minst 7 grader. Med flerlagersfyllning är det nödvändigt att uppnå torkning av varje nivå och först sedan bearbeta ytan igen. Efter att ha avslutat torkning slipa det sista skiktet och ta bort damm från det. Primer utförs flera gånger från båda sidor, är detta det enda sättet att uppnå pålitligt skydd.

Bild
Bild

I våtrum är valet självklart - du behöver en primer som innehåller ett antiseptiskt medel . I torra rum finns det mer val, det viktigaste är att primer och kitt kombineras. I vilket fall som helst bör specifika kompositioner för träytor användas. Du måste arbeta med en bred stålspatel. Akryl- och latexblandningar appliceras vanligtvis i ett lager som inte är tjockare än 3 mm, i andra fall bör tillverkarens instruktioner följas.

Bild
Bild

Granska översikt

Det är värt att notera att spånskivan har ganska många motståndare. Vanliga kvaliteter av detta material är extremt instabila för fuktgenomträngning .… Svullnaden är bokstavligen katastrofal. Fuktiga produkter tappar plötsligt sin förmåga att bära stress. Vissa tror det det är mer korrekt att limma sådant material och inte spika det - för på grund av mekanisk instabilitet kan dåligt fördelad belastning förstöra panelerna.

Bild
Bild

Men klagomål om spånskivor sjunker oftast i samband med ett brott mot tekniken. Antingen är avståndet mellan fördröjningarna för stort, eller så rör de sig själva. Det rekommenderas att använda linoleum som ett främre lager över spånskiva . Men kakel är inte den bästa idén. I vilket fall som helst är det bättre att väga för- och nackdelar i förväg för att klargöra nyanser av det utförda arbetet.

Rekommenderad: