Hur Väljer Man En Borr För En Plugg? Hur Väljer Man En Borrstorlek För Pluggar 6-8 Mm Och Andra Diametrar? Förhållande

Innehållsförteckning:

Video: Hur Väljer Man En Borr För En Plugg? Hur Väljer Man En Borrstorlek För Pluggar 6-8 Mm Och Andra Diametrar? Förhållande

Video: Hur Väljer Man En Borr För En Plugg? Hur Väljer Man En Borrstorlek För Pluggar 6-8 Mm Och Andra Diametrar? Förhållande
Video: Välj rätt plugg 2024, April
Hur Väljer Man En Borr För En Plugg? Hur Väljer Man En Borrstorlek För Pluggar 6-8 Mm Och Andra Diametrar? Förhållande
Hur Väljer Man En Borr För En Plugg? Hur Väljer Man En Borrstorlek För Pluggar 6-8 Mm Och Andra Diametrar? Förhållande
Anonim

För att fästa upphängda strukturer på en yta som består av ett material som är tätt eller löst i sin struktur, används de speciella pluggar . Tillförlitligheten för en sådan redskap beror till stor del på hur korrekt storlek och diameter väljs. pluggar … Men det är inte allt - om hålet för montering av pluggen är för stort, fungerar inte en stark och pålitlig dockning av pluggen med väggen, enheten lossnar med tiden och kommer snart att falla ut.

För att undvika en sådan situation måste du välja rätt borr för att borra väggen, så att den matchar storleken på pluggen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grundläggande urvalsprinciper

För att välja rätt borr för pluggen måste du vägledas av följande principer

  1. Först och främst behöver du definiera väggytans struktur , att arbeta med: tät eller lös, vilket material det består av och i vilket tillstånd detta material är vid installationen. Det beaktas också om arbetsytan har någon yttre beläggning. Det utvärderas också för densitet och driftskondition vid installationen.
  2. Välj pluggstorlek - för detta ändamål bestäms hur mycket konstruktionens vikt ska stödjas av de installerade fästelementen. Lätta upphängda strukturer installeras med hjälp av de minsta diametrarna på fästelement och tunga produkter, vars vikt når 100 kg, måste redan installeras med ankarbultar - i detta fall används inte pluggen.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att välja en borr som gör ett hål i väggen för att installera en plugg, ta hänsyn till storleken på den valda diametern på denna fästanordning … För enkelhet att utföra en sådan uppgift, guiden styrs av markeringsmått , som finns tillgängliga för både pluggen och borren. Dessutom har pluggfästena också ultimat styrka information , som också måste beaktas när det gäller installation av tunga upphängda konstruktioner.

Det rekommenderas att borra ett hål i en fast monolitisk vägg med hjälp av en elektrisk borr och två typer av borr.

Första borrningen bör ha en något mindre diameter än pluggen. Den fixeras i chucken på en elektrisk borr med ett slag och ett hål görs i väggen till önskat djup. Ta då andra övningen , vars diameter är lika med diametern på pluggfästet och hålets expansion görs till önskad storlek utförs - detta arbete utförs inte längre på chocken, utan i det vanliga sättet att installera den elektriska borren.

Bild
Bild

Om du måste arbeta med stora borrdiametrar är det bäst att använda istället för en elektrisk borr perforator.

Med hjälp av 2 borrar med mindre och större diametrar för arbete, du

  • du kommer inte att överbelasta ditt elverktyg,
  • på detta sätt kan du få ett monteringshål som har den erforderliga diametern, vilket utesluter möjligheten att vrida den installerade pluggen i väggen, vilket innebär att det kommer att säkerställa en tillförlitlig installation av den upphängda strukturen.

För arbete med betong på plats experter rekommenderar användning av borr eller diamantbelagda produkter.

Bild
Bild
Bild
Bild

I de fall installationsarbeten utförs på en yta som har en lös struktur, väljs borrens diameter 1-2 storlekar mindre än diametern på pluggfästet.

Detta tillvägagångssätt ger möjligheten att fästet sitter tätt i det förberedda hålet , och även med små skador inuti väggen som uppstår vid borrning av löst material, kommer pluggen att passa så tätt som möjligt.

Rörande längden på väggöppningen , då görs det vanligtvis 3-5 mm längre än pluggens längd. Detta är nödvändigt så att fästelementens täta passform under installationsprocessen inte stör det damm som ackumuleras vid borrning av väggen i hålet, som inte kan avlägsnas helt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man vikten av föremål?

Välj rätt borrdiameter baserat på vikten av den upphängda konstruktionen. Ju högre denna indikator, desto mer hållbara pluggar ska vara. Förhållandet mellan borrens och pluggens diameter hjälper till att bestämma följande tabell.

Borrparametrar Dowel parametrar Skruvparametrar
Diameter, mm Längd, mm Diameter, mm Längd, mm Diameter, mm
30 25 3, 5-4
36 30 4-5
46 40
56 50
48 40 4, 5-6
58 50
73 65
10 60 10 50 6-8
10 90 10 80
12 72 12 60 8-10
14 84

14

70

Således ser vi enligt tabellen ovan att för en 6 mm plugg måste du borra ett hål med en borr med samma diameter, det vill säga 6 mm, och för en 8 mm plugg måste du ta en borr lika med 8 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utföra installation av lätta upphängda konstruktioner kan utföras med en plugg med en diameter på 4 till 6 mm. Sådana fästelement kommer att räcka för att hänga en bild, en spegel, en väggklocka, en liten bokhylla på väggen. Som regel fördelas en så låg vikt av den upphängda strukturen mellan två fästpunkter, och ibland kan en fästpunkt undvikas. I detta fall är längden på vägghålet för att sätta in pluggen i det från 3,5 till 6 cm.

Medan du gör installation av upphängda konstruktioner som väger mer än 5 kg , du måste ta en plugg med en tjocklek på 8 mm. I detta fall bör monteringshålets längd vara från 5 till 7,5 cm. Om vi monterar strukturen på lös skumbetong, väljs borrdiametern 6 mm och hålets djup är minst 8 cm.

För att fästa enkla hängande produkter räcker det ofta med två fästpunkter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alla upphängda konstruktioner som väger mer än 10 kg anses vara tunga . I detta fall kan pluggdiametern vara 8-14 mm. För att förbereda hålet väljs en borr med liknande diameter och en perforator används i arbetet, och borren tas med en segerrik spets. För att fixera den upphängda strukturen på ett säkert sätt rekommenderas det att göra minst 4 fästpunkter, eller ännu bättre, om det finns 6. Tunga upphängda strukturer kan bara monteras på fasta väggytor, eftersom det lösa materialet kan börja kollapsa pga. till den tunga lasten genom pluggen.

Om vikten av den upphängda strukturen överstiger 60-100 kg , då används inte fästelement för installation, i detta fall används ankarbultar, eftersom deras tillförlitlighetsgrad är mycket högre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fästning på en opålitlig yta

På senare tid har det funnits en tendens på byggmarknaden att göra många väggytor av material med låg hållfasthet. Detta alternativ inkluderar gipsvägg … Dessutom noteras låg hållfasthet och från gammalt tegelverk, samt luftbetong och träpaneler.

Om det är nödvändigt att montera upphängningsstrukturen på en sådan låg hållfasthetsyta, du måste köpa pluggar, som består av en nyloncylinder och en skruv . Diametern på en sådan infästning är mer än 10 mm. För att få en tillförlitlig koppling av strukturen till väggen görs hålets längd för installation minst 60 mm.

I detta fall väljs borren 1-2 storlekar mindre än diametern på pluggfästet, varefter pluggfästet försiktigt hamras i vägghålet med en konventionell hammare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arbeta med lösa väggytor , måste befälhavaren komma ihåg att en elektrisk stötborr inte kan användas i detta fall, eftersom en sådan belastning kan orsaka förstörelse av en stor del av väggen. Även om yttre skador inte kommer att märkas under arbetet, råder det ingen tvekan om förekomsten av inre kränkningar av materialets bindningar inuti väggen.

Om vi tar borrdiametern lika med diametern på pluggfästet fungerar inte en tät passning och den installerade pluggen kommer att falla ut med tiden. Så att pluggfästet kan köras in i vägghålet görs det lite mindre, men styrkan hos ett sådant fäste kommer att vara hög och pålitlig.

Bild
Bild

När du arbetar med en luftbetongvägg, börja borra ett hål med en diameter 3-4 storlekar mindre än pluggen . Sedan tar de en borr 1 storlek större och expanderar vägghålet och tar den till önskad diameter. Sådan borrning med successiv expansion gör det möjligt att bevara integriteten hos det lösa gasbetongmaterialet och utföra högkvalitativ fastsättning av den upphängda strukturen utan onödig förstörelse.

Rekommenderad: