Dammfil (21 Foton): Platt Och Rund, För Metall Och Trä. Vad är Det Och Varför Heter Det Så? Fil 400 Mm Och Andra Modeller

Innehållsförteckning:

Video: Dammfil (21 Foton): Platt Och Rund, För Metall Och Trä. Vad är Det Och Varför Heter Det Så? Fil 400 Mm Och Andra Modeller

Video: Dammfil (21 Foton): Platt Och Rund, För Metall Och Trä. Vad är Det Och Varför Heter Det Så? Fil 400 Mm Och Andra Modeller
Video: Steel Impact - After Effects Project File 2024, Maj
Dammfil (21 Foton): Platt Och Rund, För Metall Och Trä. Vad är Det Och Varför Heter Det Så? Fil 400 Mm Och Andra Modeller
Dammfil (21 Foton): Platt Och Rund, För Metall Och Trä. Vad är Det Och Varför Heter Det Så? Fil 400 Mm Och Andra Modeller
Anonim

I nästan alla hem finns det en uppsättning enkla låssmedverktyg av första nödvändighet, där det, tillsammans med en hammare, en justerbar skiftnyckel, en tång och en skruvmejsel, alltid finns en fil. Det finns ganska många alternativ för denna enkla enhet, varav den vanligaste är en jaktfil.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

En fil är ett VVS -verktyg för allmänt bruk som används för grov bearbetning av hårda ytor . Huvudskillnaden mellan ett stridsverktyg och andra typer är närvaron av ett stort hack: minst 5 och högst 12 stora tänder per 1 kvadratcentimeter, som kan ta bort upp till 0,1 mm material i ett pass. Det prickiga hacket på bastardmodeller kännetecknas av tydligt formade rader, och raderna kan vara antingen raka eller svagt krökta. Materialets arbetsdjup styrs av presskraften, antalet slag och filens hastighet.

Huvuduppgiften för en sådan fil är att snabbt och djupt ta bort de bearbetade ytornas övre ord, samt att ge arbetsstyckena önskad form . Filen används både för bearbetning av raka och krökta plan och för arbete med hål. Dessa verktyg rengör olika delar från rostiga avlagringar och gammal smuts, modifierar produkterna till deras slutliga dimensioner, slipar stötar och bucklor, tar bort grader, rengör svetsade sömmar och oxiderade kontakter, vässar såg och bågsågar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelarna med stärkande modeller inkluderar användarvänlighet, låg kostnad och inget behov av att förvärva specialkunskaper . Till skillnad från ett elverktyg kräver filen inte ett uttag i närheten, vilket gör att den kan användas i fältet. Dessutom finns det inga farliga roterande element i dess design, och det finns inga flygande gnistor och spån under drift.

Ett plus är det faktum att en fil, till skillnad från ett elverktyg, bara tar bort ett litet lager av material, vilket innebär att det är nästan omöjligt för dem att förstöra den del som slipas. Nackdelarna med bastardfiler inkluderar omöjligheten att efterbehandla arbetsstycken och behovet av fysisk ansträngning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Kampfiler klassificeras efter antal, storlek, form och syfte

  • Det finns två filnummer för att bekämpa filer - noll och första . Nollprover kan ta bort från 7 till 15 mm metall, medan modell # 1 bara är 3-7 mm.
  • Med sin storlek kan filer vara korta eller långa (upp till 400 mm) , därför beror valet av önskad instans direkt på delens område. Det bästa alternativet är ett verktyg som är 15 cm längre än arbetsstyckets längd.
  • När det gäller arbetsformerna är filerna i deras sektion platta, runda, halvcirkelformade, fyrkantiga, rombiska och triangulära . Handtaget är vanligtvis runt, av hårt trä eller plast, och passar bekvämt i handen. Vissa modeller har inte handtag. Deras arbetsyta är ofta uppdelad i två delar, som skiljer sig från varandra i grovhet (ena halvan representeras av ett snäpp nummer 1, den andra - 0)
  • Enligt deras syfte är bastardfiler indelade i modeller för trä och metall . För tillverkning av den förra används olika metalllegeringar, medan de senare endast är tillverkade av verktygslegerat stål.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

Valet av en kvastfil bör baseras på detaljerna i det arbete som ska utföras. Nedan följer de viktigaste kriterierna för att välja ett verktyg, med hänsyn till egenskaperna hos en viss typ.

  • Först och främst är det värt att uppmärksamma metallen som bearbetas . Om det är ett arbetsstycke i mässing, aluminium eller koppar, är det bättre att ta en fil med ett enda snitt. Det är oönskat att använda mindre, till exempel sammetmodeller, eftersom mjuka flisar omedelbart täpper till mellanrummen mellan raderna av skåror och arbetet blir ineffektivt. Men grov fil # 1 för grov svarvning av mjuka metaller kommer att vara lagom. En sammetfil eller fil är ett bra val för efterbehandling av sådana ytor.
  • Att välja mellan nollan och det första numret på det dragiga instrumentet, bör man styras av det faktum att vilket materialskikt som ska tas bort: om stor, ta sedan "noll", om lite mindre - "en".
  • När du väljer filens form bör du ta hänsyn till konfigurationen av arbetsstycket som ska bearbetas .… För raka ytor är en platt modell lämplig, för böjda ytor - runda och halvcirkelformade. Det är bekvämt att skära hörn upp till 60 grader med halvcirkelformade och triangulära verktyg, och en fyrkantig sektion är lämplig för arbete med smala arbetsstycken. Om du behöver fila tänderna på ett kedjehjul eller kugghjul, är det bättre att använda en rombisk modell.
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner i drift

Filen är mycket enkel att använda. För att påbörja arbetet fästs det arbetsstycke som ska bearbetas säkert i en skruvstäd, bomullshandskar sätts på och greppas i verktygets handtag så att dess ände vilar på handflatan. Den fria handen placeras ovanpå den andra änden av filen och börjar röra sig fram och tillbaka. En särdrag hos borsthacken är tändernas lutning i en riktning, därför är slipning av det övre lagret av metall eller annat material endast möjligt när filen rör sig framåt . Följaktligen är det bara att trycka på den när du går framåt.

Det är ingen mening att utöva kraft när du flyttar verktyget i motsatt riktning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Glöm inte säkerhetsåtgärder när du arbetar med stridsmodeller

  • När du arbetar med en fil måste du lita på båda benen . Läget ska vara stabilt och kläderna ska inte hindra rörelse. En obekväm position i kroppen leder till att verktyget glider under drift och allvarliga skador på fingrarna.
  • Under behandlingen måste du se till att håll fingrarna borta från verktygets skäryta .
  • Tillåt inte när du flyttar filen framåt så att den träffar något hinder .
  • Det är förbjudet att borsta av spån från en fil eller arbetsstycke med bara händer eller blåsa av dem . I slutet av arbetet samlas skräpet med en speciell borste och kastas.
  • Använd ett verktyg med synliga defekter på arbetsytan förbjuden .
Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdregler

För att instrumentet ska fungera så länge som möjligt bör det vara ordentligt och snabbt omhändertaget. Nedan följer de grundläggande reglerna för lagring och skötsel av en fil, varefter du kan avsevärt öka verktygets livslängd.

  • Platsen för lagring av filen bör väljas på ett sådant sätt att så att fukt inte kommer på den vilket leder till korrosion, liksom oljor och fettinnehållande ämnen som negativt påverkar hackets skärpa.
  • Så att skårans tänder inte täpps till av metalldamm och spån, det rekommenderas att gnugga verktyget med krita .
  • Det är oönskat att använda en fil för avkalkning , eftersom detta leder till flisning av skårans tänder och minskar verktygets livslängd.
  • Det är inte tillåtet att slå med en fil på hårda föremål, och även kasta den på betonggolvet och metallytorna . Experter rekommenderar att du installerar ett träställ och placerar instrumentet på det.
Bild
Bild
Bild
Bild

I slutet av arbetet rengörs filen väl med en styv borste, tvättas i bensin och får torka.

Rekommenderad: