Nageli (49 Foton): Vad är Ett Metall- Och Tränag? Vad är Det I Konstruktion? Storlekar På Stift För PVC -fönster Och Trä

Innehållsförteckning:

Video: Nageli (49 Foton): Vad är Ett Metall- Och Tränag? Vad är Det I Konstruktion? Storlekar På Stift För PVC -fönster Och Trä

Video: Nageli (49 Foton): Vad är Ett Metall- Och Tränag? Vad är Det I Konstruktion? Storlekar På Stift För PVC -fönster Och Trä
Video: Metaller 2024, Maj
Nageli (49 Foton): Vad är Ett Metall- Och Tränag? Vad är Det I Konstruktion? Storlekar På Stift För PVC -fönster Och Trä
Nageli (49 Foton): Vad är Ett Metall- Och Tränag? Vad är Det I Konstruktion? Storlekar På Stift För PVC -fönster Och Trä
Anonim

Nagels har funnits tillämpning i en mängd olika installations- och reparationsarbeten: de används i konstruktion, inklusive bostadskonstruktion, och med deras hjälp installerar de dekorativa föremål för inredningen. Nedan hittar du mer information om syftet och korrekt användning av denna anslutning.

Bild
Bild

Vad är det och varför behövs det?

Denna typ av fästelement används ofta. Detta hände efter att dess mycket värdefulla egenskaper upptäcktes, vilket visade sig vara extremt användbart i konstruktionen.

Nagel är en typ av stiftfäste som skyddar mot de negativa konsekvenserna av deformering av belastningar på byggnadskonstruktioner och motstår många farliga faktorer som måste beaktas: böjtryck, förskjutning . Sådana fästelement används som anslutning i strukturer gjorda av en mängd olika material, vare sig det är balkar eller betongblock, från vilka byggnadens väggar är uppförda.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Spikfästet är ett slags spik, och det kan vara i form av en metallgängskruv eller en trästav som absolut inte har någon gänga, ett huvud och en vässad spets.

På grund av att det finns flera sorter kan egenskaperna hos dessa typer av föreningar också skilja sig åt . Vissa material i stiften motsvarar deras karakteristiska egenskaper, som måste beaktas vid alla typer av arbeten. När byggandet av blockhus utförs kan du hitta träpinnar, som ofta används här, eftersom de effektivt klarar anslutningen av delar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det blir nödvändigt att installera betong, kommer samma stift till undsättning . De blir extremt populära när andra infästningar är omöjliga - till exempel när den vanligaste skruven skruvas in och betongen är för hård för detta.

Bild
Bild

Vad är skillnaden från pluggen?

Olika typer av fästelement har olika krav. Således, samma typ av fästelement är inte lämplig för varje design . Bland annat utförs infästningar med pluggar. Låt oss överväga vad det är och hur de skiljer sig från nagelanslutningarna.

Dowels används också vid montering av olika strukturer: möbler, stockstrukturer . Stiften kan vara längre och har inte spetsiga ändar. Trots att det finns en viss skillnad i strukturen och storleken på pluggarna och pluggarna, är de lika framgångsrika i att ansluta de nödvändiga delarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

När pluggar används skapas stiftets starkaste kontakt med materialet, det följer att inga rörelser av fästelementet antas i strukturen: hålets diameter för det är lika med eller mindre än stiftets diameter. Vid montering med stift görs hål som är bredare än spikens diameter.

Bild
Bild

Olika sorter

Om du korrekt föredrar någon typ av pluggar, kommer resultatet av konstruktionen att glädja dig med stark fastsättning av tak och skiljeväggar.

För arbete på tegel, betong används metalltyper av pluggar, eftersom endast en sådan enhet kan hålla olika föremål fast i vikt under betydande belastningar. Det kan tyckas så spiken ser ut som en vanlig skruv och har inga strukturella skillnader . Detta är inte fallet, dessutom är speciella stift bättre på att fixa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stiften har en speciell variabel tråd. Avståndet mellan serierna är inte detsamma-dess ojämnheter längs hela skruvlängden på den självgängande skruven tillhandahålls speciellt för bättre grepp.

Självgängande skruvar för betong skiljer sig åt i typ av beläggning

Mässing . De skiljer sig från andra i guldfärgad beläggning och i användningsomfånget vid installation av små lättkonstruktioner, inomhus. Tack vare sin vackra färg kan de säkert användas i dekorativa strukturer. Men deformeras och korroderas lätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med oxid . De är svarta. Användningsområde: inomhus eller på platser där vatten inte kommer in. Svarta självgängande skruvar är känsliga för rost.

Bild
Bild

Silver med zink . Det mest praktiska, eftersom de kan användas på platser med någon luftfuktighet, utomhus och inomhus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett hål i betongen görs inte alltid preliminärt under pluggen. Vid arbete med porösa material är det viktigt att säkerställa högkvalitativ kontakt mellan den självgängande skruven och basen. Denna regel gäller för luftbetong samt skumblock.

Spindeln hindrar strålen från att förskjutas horisontellt och stör inte samtidigt husets vertikala krympning - det kommer därför inte att hänga och luckor kommer inte att bildas . Var uppmärksam på träslag. Det bör åtminstone motsvara rasen av kronor, eller vara något mer hållbart. Björk- och ekpinnar görs, och lärkpinnar finns ofta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det noteras att träfogar i praktiken har ett positivt värde, eftersom trä kan expandera och torka ut.

Stiftet måste kunna bytas tillsammans med stocken - så här utförs en pålitlig fastsättning. Fixering utförs med huggade stift i olika former: tvärsnittet kan vara i form av en stjärna, en kvadrat. De mest populära är cylindriska fästen.

Typen av infästning beror på de förhållanden under vilka den kommer att fungera. Det är nödvändigt att bedöma skadorna från yttre faktorer som fukt och stress. För en hållbar service av byggnader måste du välja typer, storlekar, beläggning av pluggar, baserat på deras syfte.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt överenskommelse

Varje hus eller badhus har minst ett fönster och en dörröppning. De måste också förstärkas ytterligare, eftersom det finns en risk att stavarnas ändar börjar skifta i olika riktningar. Nagels utesluter möjligheten att kronorna plötsligt leder under krympning.

Installation och installation av enheter, elektrisk utrustning i rummet är inte komplett utan användning av pluggar . När du behöver hänga föremål på väggen kommer speciella självgängande skruvar till nytta i arbetet, vilket på ett tillförlitligt sätt fixar även det mest skrymmande.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att hänga en ljuskrona i taket eller installera en gunga används stift med en krok. Inte bara i träverk, utan också i anslutning av olika delar med betong, kommer stift till undsättning.

Fördelen med pluggar är att de är användbara på alla byggarbetsplatser på grund av deras stora utbud

För fixering av PVC -fönster kan du ta en järnskruv på betong, med deras användning finns det inte längre något hot om att lossa fönstren. Plastfönster kännetecknas av hög ljud- och värmeisolering, men för att dessa egenskaper ska visa sig är det viktigt att korrekt installera med hjälp av stift.

Bild
Bild

Bultar, muttrar och de enklaste spikarna är vanliga fästelement, men man bör komma ihåg att sådana klämmor inte fungerar vid böjning, med dem kan träet försämras och med tiden blir fästelementet ineffektivt.

Fixering av föremål på väggarna, drift under uppförandet av taket på hus och i annat byggnadsarbete, förstärkning av strukturer - långt ifrån en komplett lista över saker där spikanslutningar är oersättliga.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter form

Användningsområdet bestäms också av formen på gängan på självgängande skruvar, stift och huvuden. Fästelementens tvärsnittsform är rund. Cylindriska stålstavar och strängar produceras. Stiften är också gjorda av ihåliga metall inuti - de ser ut som rör.

Träpinnar är gjorda med en rund sektion

Fyrkantiga och rektangulära är också utbredda. Använd sexkantig och även med en stjärna i tvärsnitt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skruvar för betong kännetecknas av typen av platta huvuden, som är:

  • rektangulär-huvudkrok, slingformad;
  • sexkantiga - de kännetecknas av närvaron av en inre tråd, en slits;
  • hemligt - spåret för sådana skruvar är korsformat, det finns försänkta skåror som stärker fästen i väggens struktur;
  • gängade dubbar;
  • Huvuden med en sexkantig Torx -spår - sådana skruvar används för att fästa med en "asterisk".
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Huvuddragen i betongpluggar är en speciell tråd

  • Multifunktionell tråd av medeltyp . Det är inte nödvändigt att använda en plugg.
  • " Gran ". Hårdvaran vrids efter att pluggen redan är installerad i det borrade hålet.
  • Variabel . Det finns skåror på de självgängande skruvarna. Innan du installerar pluggen med denna typ av gänga görs ett hål med ett djup större än längden på den självgängande skruven. Spetsen används inte under installationen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Du kan förstå vilka stift du ska välja för byggandet av ett timmerhus, inre renovering eller andra typer av installationsarbeten om du känner till egenskaperna hos de material som fästelementen är gjorda av. Ett väl valt element kommer att öka konstruktionernas livslängd.

Idag är materialen för att göra stift följande: metall, trä, plast. Var och en av dem används som avsedda av byggare.

Plast och glasfiber, liksom metallutseendet, finns kommersiellt tillgängligt i järnaffärer tillsammans med traditionella träpluggar. Låt oss ta reda på vilka som är bättre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metall

I praktiken kan fästelementet av stål användas i tillfälliga och permanenta konstruktioner tillsammans med träpinnar vid montering av trähus, liksom vid arbete på betong, installation av staket och som armering. Självgängande skruvar för betong är gjorda av härdad metall och är dessutom täckta med särskilt skydd . Metallnålarna är starka och stabila. I träkonstruktioner hotas inte balkarna med snedvridning.

Bild
Bild

Men ändå är det värt att komma ihåg att under byggandet av ett timmerhus förblir en sådan egendom som skydd mot böjning en viktig parameter. Trädet deformeras och återgår sedan till sitt ursprungliga läge . Men eftersom metall är ett styvt material och inte ändras med kronorna, hänger timret, sprickor erhålls genom vilka kyla tränger in. Själva stiften har hög värmeledningsförmåga, kondens kan bildas, det finns risk för rostande "spikar" och ruttnande trä.

Stålstift är berömda för deras enkla installation, eftersom det finns ett alternativ att använda fjäderstöd, vilket gör montering bekvämare.

Bild
Bild

Monteringen av stödstrukturen (kullerstensvägg, fönsterkrona) kan utföras med hjälp av fjädermonteringstekniken . Enhetens enhet, på grund av den befintliga fjädern, möjliggör en bra anslutning av fälgarna. Hög tätning uppnås. Strukturen monteras snabbt och ruttnar inte.

Bild
Bild

Trä

Sådana stift är älskade av hantverkare i byggandet av hus eftersom stiften är motståndskraftiga mot böjande laster, inte stör den naturliga krympningen av timmerhuset. En verkligt pålitlig anslutning uppnås genom att gradvis kombinera med balkar och stockar. Om träspikar används skapas exceptionell täthet.

Träpinnar kan tillverkas oberoende, medan tillverkare erbjuder högkvalitativ lärk, ek, bok, björk eller nålar från aska, barrträd . Kostnaden kan variera beroende på vilken ras stiftet är tillverkat av.

Bild
Bild

Plast

Plaststift har mindre bärighet. Detta material tar inte hänsyn till vedkrympning och krympning.

Flexibel plast - en mjukare anslutning än metallpinnar, men fästelementen är av hög kvalitet, och om du väljer rätt storlek i enlighet med belastningarna kommer väggarna inte att lossna eller hänga.

Bild
Bild

Dimensioner

När du väljer träpinnar, som förbinder två kronor, uppmärksammas främst stiftets tjocklek. Längden spelar egentligen ingen roll här.

För att "spiken" tål belastningen och inte går sönder, är diametern på den runda träpluggen enligt bestämmelserna i den fastställda standarden minst 1/6 av stockens tjocklek . Beräkningar utförs enligt denna regel. Skillnaden mellan hålet i träet och pluggen i storlek bör vara plus eller minus 0,5 mm. Dessutom noteras att trä är ett material av naturlig fukt, diametern på det gjorda hålet ökar.

Bild
Bild

När du monterar hemmöbler kan du behöva små pluggar med en diameter på 0,8-1 cm. De kommer att ansluta delarna på ett tillförlitligt sätt.

Eftersom måtten på föremålen som fästs med självgängande skruvar huvudsakligen bestäms av längden på fästelementet, spelar storleken på den del av elementet som ska skruvas en avgörande roll i arbetet med sådana anslutningar. Med en ökning av belastningen bör denna del av den självgängande skruven öka . Spridningen i storlek är från 50 till 200 mm inklusive.

Bild
Bild

Syftet med typerna av pluggar för betong, som redan är känt, är olika, eftersom denna eller den typen av beläggning bestämmer skruvens kvalitet och egenskaper. Svarta självgängande skruvar av alla längder som är vanliga i konstruktionen har en diameter - 7,5 mm . Gul kopparpläterad och med zinkskydd i tjocklek från 2,5 till 3,5 mm. De två sista arterna är kortare än svarta.

Storleken på stift för anslutning av stockar från 140 mm (diameter) - från 30 mm . Vid kritisk konstruktion, såsom konstruktion av timmerstugor, stugor eller till och med bad, är det bättre att använda stift som svarar på belastningen som skapas på dem.

Bild
Bild

Installationsfunktioner

Så när du redan har bestämt dig för valet av typ av pluggar som är lämpliga för materialet och har utfört den nödvändiga storleksberäkningen kan du installera fästelementen.

Monteringen sker i följande ordning . Under byggandet av ett trähus skisseras punkter i mitten av stockarna där hål för pluggarna kommer att borras. Avståndet från en stift till nästa i stocken är en och en halv meter.

När installationsarbetet utförs sker installationen av pluggarna alltid i en vinkel på 90 grader mot stödmaterialet (tegelvägg, kronor). Därför borras stången vertikalt. Det är mycket enkelt att göra ett hål i trä med en speciell låghastighetsborr med balkborrar.

Bild
Bild

Borrens diameter matchar exakt stiftets diameter. Glöm inte att dra tillbaka från slutet av stocken 20-30 cm innan du gör det första hålet.

För att skruva in den självgängande skruven i betong används en Torx T30-bit, du kan behöva en skruvmejsel eller hammare . Elverktyg som borrar vid höga hastigheter och värmer den ömtåliga skruven undviks dock. Spindeln hamras i hålet i kronan med en hammare och sjunker så att det efter installationen finns 2-3 cm ledigt utrymme ovanpå.

Bild
Bild

Placeringen av stift i byggandet av hus från en bar utförs i ett rutmönster . Det är fel att fästa kronorna och placera tapparna under varandra. Välj för arbetet släta stift utan några knutar, gjorda av förstklassigt trä, behandlat med tvålvatten och ett antiseptiskt medel. Fästinnehållets fukthalt bör vara lägre än för en träkonstruktion - detta är viktigt för en säker passform och för att motstå förskjutning av en balk relativt en annan.

Efter att ha utfört korrekt installation av pluggen kan du räkna med dess långa service som ett anslutande element i alla projekt.

Rekommenderad: