Hyvelknivar: Bladets Vinkel För En Handhyvel För Trä. Hur Skärper Man Det Med Egna Händer Hemma? Lockiga Och Andra Knivar

Innehållsförteckning:

Video: Hyvelknivar: Bladets Vinkel För En Handhyvel För Trä. Hur Skärper Man Det Med Egna Händer Hemma? Lockiga Och Andra Knivar

Video: Hyvelknivar: Bladets Vinkel För En Handhyvel För Trä. Hur Skärper Man Det Med Egna Händer Hemma? Lockiga Och Andra Knivar
Video: 5 Ways to Sharpen Your Knife Razor Sharp Without a Sharpener 2024, Maj
Hyvelknivar: Bladets Vinkel För En Handhyvel För Trä. Hur Skärper Man Det Med Egna Händer Hemma? Lockiga Och Andra Knivar
Hyvelknivar: Bladets Vinkel För En Handhyvel För Trä. Hur Skärper Man Det Med Egna Händer Hemma? Lockiga Och Andra Knivar
Anonim

Planet är ett populärt verktyg i arsenalen för en hushållare som älskar att snickra. Knivar är en av de viktigaste komponenterna i planet . Det är värt att ta reda på vilken typ av knivar och hur man skärper dem korrekt för att förlänga verktygets livslängd.

Bild
Bild

Funktioner och design

Som ni vet, med hjälp av en hyvel, utför de grov och slutlig efterbehandling av träkonstruktioner och ytor. Idag har de klassiska handhyvlarna ersatts av elektrisk utrustning. Principen för användning av båda verktygen är densamma. Planet tar bort ett lager av trä på grund av bladen i designen . Förfarandet kallas hyvling. Kniven har en speciell skärpning, och elementet ligger i en viss vinkel, vilket gör att du kan uppnå önskat resultat.

Planetens kniv är en oansenlig, men samtidigt en viktig utrustning. Stålbladet spelar en avgörande roll för verktygets användning och låter dig få den form som krävs på den bearbetade ytan.

Bild
Bild

Knivdesigner inkluderar sådana element

  • Avfasning . Du hittar den från baksidan av bladet. Med dess hjälp är det möjligt att minska knivens penetrationskraft i trädet.
  • Framhörn … Dess position sammanfaller med knivens lutningsvinkel, som är placerad i verktygskroppen.
  • Avsmalnande arbetsvinkel . Den har sitt eget värde, vilket bestäms genom att subtrahera fasningsvinkeln och lutningsvinkeln.
Bild
Bild

Rivningsvinkeln anses vara den viktigaste . Det påverkar mjukheten hos den behandlade träytan. Rake -vinkeln är också ansvarig för belastningen på bladet och förutsättningarna för att ta bort spånen som bildas under drift.

Bild
Bild

Översikt av arter

Beroende på kvaliteten på hyvelknivarna bestäms det verktygshastighet , såväl som slutresultatet.

Samma bladtyp påverkar hur ytan behandlas och formen som kan erhållas i slutet av arbetet. Tillverkare av verktygsmaskiner tillverkar flera typer av hyvlar, som var och en skiljer sig huvudsakligen åt i vilken typ av blad som tillhandahålls i konstruktionen.

Bild
Bild

Om vi klassificerar hyvlar efter metoden för ytbehandling, då det finns följande typer av knivar.

Direkt

Med deras hjälp är det möjligt att bearbeta små arbetsstycken. Om du vill kan du välja en fjärdedel för att utföra det nödvändiga arbetet. Bladen är klassiska raka och vinklade för att skapa önskat resultat.

Bild
Bild

Avrundad

De är efterfrågade för behandling av stora breddytor. Sådana blad används när det är nödvändigt att organisera en snygg och smidig övergång mellan hyvlingsplanen.

Bild
Bild

Lockig

Denna kategori inkluderar hyvlar, vars knivar gör att du kan uppnå komplexa geometriska former när du bearbetar en träyta. Strukturellt liknar knivarna knivarna hos klassiska hyvlar , de har dock ett antal funktioner. Genom att använda lockiga knivar skapas en vågig yta, en imitation av "åldrat" trä utförs. För att bestämma en lämplig kniv tillverkare använder speciella märken , som finns på ytan. Således kan du snabbt välja rätt alternativ när du köper ett blad.

Bild
Bild

Spiral

Ge det mest exakta snittet. De installeras huvudsakligen i lätta modeller av hyvlar, som är lätta att använda. Fördelen är möjligheten att justera hyvlingsdjupet. Knivarna inbyggda i träbearbetningsutrustningens struktur skiljer sig inte bara i formen av ytskärpa, utan också i ett antal andra parametrar.

Bild
Bild

Material (redigera)

Som huvudmaterial för tillverkning av blad använder tillverkarna:

  • stål;
  • Wolframkarbid.
Bild
Bild

Hårdmetallföreningar låter dig uppnå hög hållfasthet och hållbarhet för produkten. Stålknivar kan användas flera gånger, och volfram kan bearbeta även den tuffaste ytan. Nackdelen med det andra materialet är emellertid omöjligheten att slipa.

Bild
Bild

Dimensioner

En annan klassificering av blad är deras storlekar . Denna indikator spelar en viktig roll för att välja en lämplig hyvel. Det finns flera grupper av knivar.

  1. Tallrik … De är element med måtten 85x5, 5x1, 2 mm. De finns främst på utländska modeller av hyvlar. Tillverkare använder stål för att göra dessa knivar.
  2. Speciella knivar . De skiljer sig åt i storlek, nämligen i ökad tjocklek och bredd. Maxlängden når 80-100 mm. Fördelen med dessa blad är att de är lättare att slipa.
  3. Blad för en specifik modell av en hyvel … Bredden på sådana knivar når 110 mm och går inte längre än den. För fastsättning av bladen finns hål genom vilka det är möjligt att säkerställa fixeringen av elementets position.

Dessutom klassificeras kniven efter antalet skärsidor: de kan vara enkelsidiga eller dubbelsidiga. De senare är de mest populära.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skärpning

Skärpningsvinkeln på hyvelknivens kant är bladets huvudkarakteristik, med hjälp av vilken den bestäms:

  • dess förmåga att skära arbetsstycket;
  • den period under vilken bladet kommer att vara skarpt.
Bild
Bild

Att minska skärpningsvinkeln kommer att öka verktygets skärförmåga, men kommer att minska konstruktionens hållfasthet avsevärt.

Detta gäller särskilt styrkan när verktyget träffar ytan. Många knivar tål inte denna typ av hantering. En annan skärpningsvinkel väljs för olika verktyg . Dessutom beror denna indikator på materialet som bearbetas. Ju svårare det är, desto mer imponerande ska vinkeln vara.

Innan du skärpa kniven det är nödvändigt att visa produkten, med hänsyn till trigonometrireglerna. Bladet kan placeras:

  • vågrätt;
  • vertikalt.
Bild
Bild

Det senare alternativet är enklare jämfört med att försöka fixa brynet i ett horisontellt läge och behålla den önskade skärpningsvinkeln. Dessutom är det värt att notera att stången som kniven vilar på också bör läggas i önskad vinkel . Samtidigt är slipningen av handhyvelknivar och elverktyg annorlunda. Därför bör båda alternativen övervägas. Det noteras också att du kan slipa en kniv hemma.

Bild
Bild

Handhyvel

För att slipa en kniv inbyggd i en handhyvel behöver du följande

  1. Beräkna skärpningsvinkeln i förväg och ställ in bladet.
  2. Demontera kniven genom att lossa bultarna.
  3. Installera en slipsten i en skruvstycke, fixera dess position. Det rekommenderas att föredra stenar av grov kornstorlek.
  4. Vrid fasningen i en cirkel och rör dig längs slipstenens yta.
Bild
Bild

Rörelser ska vara långsamma. Vid slipning av metall måste den fuktas med vatten för att ta bort spån och annat skräp. Därefter kommer det också att vara nödvändigt att ersätta den grovkorniga stenen med en mindre version. Om det behövs kan slipning utföras på en specialiserad maskin.

Elektrisk hyvel

Ett särdrag hos verktyget är dubbelsidig skärpning … Detta är ganska bekvämt, eftersom det under drift är möjligt att förlänga enhetens livslängd. Om tråkighet uppstår på ena sidan kan kniven alltid vändas och fortsätta planera ytan. För att slipa bladet måste du följa sekvensen av åtgärder.

  1. Demontera först kniven.
  2. Därefter fuktas slipstenen i vatten och hyveln ställs på låg hastighet.
  3. Starta motorn och starta bladhållaren.

Sedan är det bara att vänta på att verktyget ska slipas. Du kan korrigera oegentligheter eller brister under skärpningsprocessen med sandpapper.

Bild
Bild

Driftsregler

För att bearbetningen av en träyta med ett plan ska vara av hög kvalitet är det nödvändigt att ta hänsyn till några enkla regler

  1. Innan du påbörjar arbetet måste du konfigurera verktyget. Flisen ska vara kontinuerlig och jämn i tjocklek.
  2. När du arbetar med ett plan måste du stå till höger om det så att kroppen är parallell med ytan som ska behandlas och rör sig med enheten. Rörelser ska vara enhetliga. Ett framben kommer att bidra till att uppnå detta, vilket kommer att ansvara för omfördelning av lasten.
  3. Det rekommenderas att fixa delen säkert för en lyckad drift. Verktyget hålls med hjälp av händer och ytan bearbetas genom att passera det parallellt med arbetsstycket.
Bild
Bild

Planet är ett farligt verktyg, så undvik att bladen kommer i kontakt med ytan eller händerna .… Dessa regler hjälper till att göra operationen bekväm.

Rekommenderad: