Borrslipning: Hur Man Korrekt Slipar En Borr För Metall Med En Sten? Slipningsvinkelbord. Hur Skärper Man Steg Och Andra övningar Hemma Med Egna Händer?

Innehållsförteckning:

Video: Borrslipning: Hur Man Korrekt Slipar En Borr För Metall Med En Sten? Slipningsvinkelbord. Hur Skärper Man Steg Och Andra övningar Hemma Med Egna Händer?

Video: Borrslipning: Hur Man Korrekt Slipar En Borr För Metall Med En Sten? Slipningsvinkelbord. Hur Skärper Man Steg Och Andra övningar Hemma Med Egna Händer?
Video: How to Hand Sharpen a Twist Drill 2024, April
Borrslipning: Hur Man Korrekt Slipar En Borr För Metall Med En Sten? Slipningsvinkelbord. Hur Skärper Man Steg Och Andra övningar Hemma Med Egna Händer?
Borrslipning: Hur Man Korrekt Slipar En Borr För Metall Med En Sten? Slipningsvinkelbord. Hur Skärper Man Steg Och Andra övningar Hemma Med Egna Händer?
Anonim

Byggproffs hanterar ständigt olika typer av borrar som blir tråkiga med tiden. Skärelement av dålig kvalitet blir oanvändbara efter några månader. Dyra märkesprover har tjänat sina ägare i mer än ett dussin år. Och det är deras byggare som inte vill förlora, utan skickar dem för att vässa. I princip är detta rätt beslut, men du måste betala mycket pengar för att återställa tillståndet för en trubbig borr. Och för att inte tömma din plånbok kan du använda rekommendationerna för att vässa dig själv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grundläggande regler

De som använder borren en gång om året märker inte att den tappar sin skärpa. Men med detta tillvägagångssätt, vid ett tillfälle, kommer det helt enkelt inte att göra ett hål. Och då måste du fatta ett oberoende beslut - antingen köpa en ny borr eller återställa en trubbig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Själva skärpningsprocessen på professionell utrustning kräver inte mänsklig ansträngning, vilket inte kan sägas om att återställa skärpan med egna händer. Innan du fortsätter med en detaljerad bekantskap med reglerna för skärpning och processens invecklingar är det dock nödvändigt att ta reda på tecknen på att borren snart kommer att bli oanvändbar:

  • skärelementet är mycket varmt;
  • små metallspån flyger ut under kanten;
  • bullret från arbetsborren blir många gånger starkare.
Bild
Bild

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt den sista funktionen . Friktionen mellan vridborrarnas trubbiga kant och ytan som ska borras ökar, vilket resulterar i ovanligt högt ljud. I en sådan situation är det nödvändigt att omedelbart sluta arbeta, annars kommer skärelementet att värmas upp, dess struktur kommer att förändras, så att det helt enkelt inte är möjligt att återställa borren.

Bild
Bild

Vidare föreslås att bekanta sig med några av reglerna och instruktionerna för erfarna hantverkare som regelbundet skärper spetsiga centreringsspetsar.

Och vad som är anmärkningsvärt, från den information som erbjuds, blir det klart att du kan återställa borren med dina egna händer.

Bild
Bild

Borrslipningsprocessen kräver specialutrustning . I det här fallet talar vi om slipmaskiner och redskap för borrar och borrmaskiner. En slipmaskin är en enhet utrustad med en slipsten. Borr- och hammarborrar har ovanliga spetsformer. I privata hus finns ofta en miniatyrslipmaskin, eftersom den här enheten kan användas för att vässa mer än bara borrar.

Bild
Bild

Slipningstekniken beror på typen av borr . Idag finns det koniska, skruvade, cylindriska, en- och dubbelplaniga skärelement till salu. Var och en av de presenterade typerna av skärelement kräver ett speciellt tillvägagångssätt för skärpning, men det gemensamma mellan dem är att endast bakkanterna är vässade.

Bild
Bild

Det är väldigt svårt att göra det manuellt, men det är möjligt . Speciellt när det gäller små exemplar. Små och tunna borrar skärps alltid för hand, tack vare vilken en person fyller sin hand i skärpningsförmågan och efter ett tag kan ordna skärelementen i stora storlekar.

Bild
Bild

Enplaniga borrar skiljer sig från sina motsvarigheter genom närvaron av endast ett plan . Lutningsvinkeln för skärpan enligt standarden varierar från 28-30 grader. Det är denna del som lämpar sig för restaurering. Detta fasade plan förs upp till en inaktiv slipsten. Om stenen roterar är chansen stor att borren får fel vinkel. Tvåplanets borrar slipas på liknande sätt. Den enda skillnaden i skärpningsprocessen är behovet av att bearbeta två plan.

Bild
Bild

Det är viktigt att vara mycket försiktig när du återställer koniska borrar . Kantens avsmalnande form får inte störas. Det är därför som borren måste föras till en roterande slipsten, trycka på skärelementet och använda oscillerande rörelser för att slipa konen. Det viktigaste är att inte ta bort borren från stenen och utföra hela proceduren med en knapptryckning.

En viktig tumregel vid slipning av borrar är att behålla kantens form. Det är ingen hemlighet att detta inte är möjligt i alla fall. Speciellt när det gäller slipning av borrar med en diameter på 10 mm eller mindre. För denna typ av skärelement är det dock att föredra att endast bibehålla frigångsvinkeln.

Bild
Bild

När det gäller borrar med en diameter på mer än 10 mm rekommenderar slipproffs att inte bara slipa planens kanter med hänsyn till vinkelhållningen utan även de främre planen, vilket avsevärt förbättrar konstruktionens tekniska egenskaper. Denna slipning kommer att bli mer effektiv vid borrarbete.

Bild
Bild

På grund av den korrekta skärpningen av rakplanet blir vinkeln på borrens skärdel större, vilket avsevärt ökar metallelementets uthållighet. Förutom, kantens tvärgående längd blir mindre, på grund av att produkten inte skär hålet, utan skrapar.

Bild
Bild

Efter slipningsproceduren är det nödvändigt att finjustera den . Enkelt sagt, ta bort graderna som orsakas av slipstenens mekaniska verkan. För fabriksslipning är denna procedur extremt viktig. Således är det möjligt att öka skärelementets slitstyrka. Hemma är finjustering inte alltid möjlig, men om det finns nödvändiga enheter kan du inte hoppa över den här proceduren.

Bild
Bild

För hemfinish är det nödvändigt att använda en kiselkarbid- eller elborsten . De kan köpas på vilken byggmarknad som helst. Kiselkarbidsten är grön i färgen. Helst bör du använda en kopia av klass 63C med ett grusindex på 6 och en hårdhet på M3-CM1. Om valet föll på en sten från Elbor, är det nödvändigt att ta ett prov med ett kornindex i intervallet 6-8. Det är viktigt att uppmärksamma att de presenterade stenarna för efterbehandling ska göras på en bakelitbindning.

Bild
Bild

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt stegövningar . De kan köpas på marknaden som enstaka föremål eller som ett kit. Diametern på de producerade stegborrarna varierar från 4 till 21 mm. Stegborrar är av hög kvalitet och slitstyrka, men även dessa skärelementmönster blir tråkiga. Och tyvärr är restaureringen av borrspetsen endast möjlig i vissa modeller.

Bild
Bild

Om vi talar om en segerrik borr, bör ett diamanthjul användas för slipning.

Bild
Bild

Olika sorter

På den moderna marknaden kan du hitta vridmaskiner, platta och mellersta modeller:

  • spiralelement, enligt deras namn, skiljer sig i kanternas spiralform;
  • platta produkter är avsedda att göra djupa hål med stora diametrar;
  • centerborrar används för att centrera element.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla presenterade typer av borrar blir tråkiga med tiden. Att minska skärelementets skärpa stör konstruktionsarbetet. Detta innebär att produkten behöver återställas.

Bild
Bild

Hittills har 5 typer av borrslipning utvecklats. Varje enskild metod motsvarar skärmaterialets typ av material och egenskaperna hos dess funktion.

  • "H" - denna typ av skärpning är universell. Den används dock för restaurering av borrar med en maximal diameter på 12 mm.
  • "NP" - i detta fall sker skärpning av korta tvärstänger.
  • "NPL" - en typ av slipning innebär att förlänga tejpens tvärkant och bredd.
  • "DP" - inom yrkesområdet kallas denna typ av skärpning för "dubbel". Förutom tvärkanten bildas ytterligare 4 kanter i form av brutna linjer.
  • "DPL" - beskrivningen liknar den fjärde skärpningsmetoden, endast slipning av tejpen läggs till.
Bild
Bild

Slipningsvinkel

Som nämnts tidigare är det nödvändigt att beräkna rätt vinkel för restaurering av skärelementet innan man börjar slipa borren. För att hitta rätt indikator har ett speciellt bord utvecklats, där lutningsgraden med ett digitalt värde i den första kolumnen anges och i den andra - materialet som är avsett för borrning.

Bild
Bild
Bearbetat material Slipningsvinkel
Stål, gjutjärn, brons 115-120
Mässing 120-130
Koppar 120
Aluminium 130
Keramik, granit 130
Trä 130
Magi 80
Silumin 90-100
Plast 90-100

En felaktig vinkel gör att borren och elverktyget värms upp under drift. Och kvaliteten på hålet som ska borras minskar avsevärt.

Bild
Bild

Verktygskrav

Under industriella förhållanden sker slipning på specialutrustning i enlighet med säkerhetsföreskrifterna. Men för hushållsändamål har flera andra enheter uppfunnits och utvecklats:

  • en mekanism utrustad med en skärpsten;
  • maskin ansluten till elnätet;
  • slipmaskin och borr (de används dock endast i avsaknad av strikta krav på skärpningsvinkeln);
  • slipningstips för borrar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Varje enskild enhet erbjuder hög prestanda, vinkelnoggrannhet och användarvänlighet . De har ett mycket bekvämt styrsystem som även en amatör kan hantera. En annan ytterligare fördel med de presenterade alternativen för hushållsenheter är deras låga kostnad och miniatyrstorlek.

Bild
Bild

Helst måste du slipa borrarna med en slipmaskin . Men i avsaknad av denna utrustning kan du bara använda skivan från den. Det viktigaste är att kornstorleken på smörjhjulet uppfyller kraven. Den runda emerien ska fixeras till en borr eller slipmaskin. Det rekommenderas att endast använda en kvarn som en sista utväg.

Det är viktigt att notera att det finns många hälsorisker i samband med skärpning av skärelement. Därför bör du skydda dina ögon innan du börjar arbeta med speciella glasögon. En skål med kallt vatten bör placeras bredvid borren som ska slipas, där skärelementet kyls.

Bild
Bild

Hur vässar man olika borrar?

Enligt experter bör man inleda en oberoende metod för skärpning av borrar med skärprodukter med en diameter på mer än 10 mm. Slipvinkeln för sådana element är 120 grader. Efter proceduren ska borrens framsida vara symmetrisk. Om ett fel uppstår under skärpningen kan det omedelbart korrigeras.

På ett avstånd från skärkanten finns en så kallad flankyta . Den ska placeras inom 1-1,5 mm i förhållande till skärkanten nedåt.

Bild
Bild

Vidare föreslås att du gör dig mer förtrogen med den teoretiska sidan av gör-det-själv-skärpningsprocessen. Först och främst måste du göra lite förberedelser. Rita en linje parallellt med axelns rotation på slipstenens yta med en svart tuschpenna.

Därefter måste du placera borren korrekt. Det måste hållas klart horisontellt. I detta fall kommer markeringarna med en tuschpenna att placeras något ovanför rotationsaxeln. Således kommer den längsgående delen av verktyget, som ligger horisontellt, att vridas till vänster med cirka 30 grader, vilket säkerställer att den nödvändiga skärpningsvinkeln uppnås.

Bild
Bild

Nu kan du gå från teori till praktik. En borr med en trubbig spets tas . Därefter måste du hitta rätt position för verktyget. Inledningsvis skärps den ena sidan och sedan den andra. Skynda dig inte i något fall. Arbetet måste ske med största omsorg. Om den skärpta kanten plötsligt värms upp och blir röd måste du doppa borren i en behållare med vatten. Efter kylning av skärelementet kan du fortsätta arbeta.

Efter att ha slipat den nedslagna borren måste du kontrollera resultatet . För detta tas en borr, ett skärpt verktyg sätts in i chucken. Sedan kan du försöka borra en stålyta som är 8 mm tjock. Om hålen kan borras utan svårigheter, var slipningsprocessen korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns faktiskt många sätt att vässa skärelement . Och varje separat metod förutsätter bearbetning av borrar för olika material. För aluminium, koppar och till och med rostfritt stål används vridborrar, som slipas enligt den universella och dubbla "metoden". Slipning av en borr för punktsvetsning görs med en slipmaskin. Små borrar med en diameter på mindre än 4 mm slipas uteslutande för hand. Förresten, om det behövs kan du själv slipa den gamla borren för skäraren.

Tyvärr, inte alla lyckas vässa en tråkig borr första gången med egna händer … Men med lite tålamod kommer du att kunna uppnå ett positivt resultat.

Bild
Bild
Bild
Bild

På betong

I betongborrar är endast den bakre ytan vässad. För restaurering bör metoden med två plan eller avsmalnande användas.

Först måste du bekanta dig med den koniska skärpningsmetoden . Skärelementet måste sättas in i kvarnens prisma, som rör sig runt dess axel. Konfigurera sedan parametrarna. Konans axel ska ha en vinkel på 45 grader mot borraxeln. Det återstår bara att aktivera enheten och vänta till slutet av arbetet. Den koniska metoden används för att skapa en kraftig ökning av skärelementets spelvinkel.

Bild
Bild

För att automatisera processen rekommenderas att använda skruvmetoden . Det kännetecknas av framåtgående rörelser som överensstämmer med slipskivans rotation. Det är anmärkningsvärt att denna metod låter dig samtidigt skärpa skärelementens främre och bakre hörn.

Bild
Bild

Av trä

Först och främst måste du komma ihåg att denna arbetsprocess är mycket komplex. Första gången kan ingen slipa en träborr korrekt. För att starta självrestaurering av ett sådant skärelement bör du träna på ett slitet instrument.

Bild
Bild

Den största svårigheten med arbetet är att även en felaktig rörelse kan leda till skador på borren. Det är därför det är nödvändigt att tydligt följa de föreskrivna instruktionerna:

  • en behållare med vatten ska placeras bredvid arbetsplatsen;
  • det är viktigt att få en vinkel på 45 grader;
  • borrarna måste hållas vid skivans kant;
  • för att slipningsprocessen ska gå smidigt måste du placera skärelementet i brickan;
  • kanterna måste stoppas något ett par millimeter och övervaka deras jämnhet;
  • när skärpningsprocessen närmar sig sin logiska slutsats är det nödvändigt att sakta ner maskinhastigheten;
  • i slutet av arbetet är det nödvändigt att kyla skärelementet och kontrollera dess funktion.
Bild
Bild

För metall

Principen att slipa en borr för metall är inte särskilt svår, men kräver fortfarande tålamod. Med vänster hand måste du ta verktyget och hålla det nära arbetsbasen. Med din högra hand måste du ta tag i borrens svans och börja rotera skivan. Den bakre delen av kanten förs upp till den roterande delen. Med lätt tryck måste du vända borren. Samtidigt ska du alltid behålla lämplig lutning. Det är mycket viktigt att skärkanterna har samma längd och identiska vinklar.

Rekommenderad: