Sandblästring (66 Bilder): Hur Fungerar En Sandblästringsmaskin? Typer Av Bearbetningsutrustning, Maskiner Utan Sandförbrukning, Manuella Och Andra Installationer

Innehållsförteckning:

Video: Sandblästring (66 Bilder): Hur Fungerar En Sandblästringsmaskin? Typer Av Bearbetningsutrustning, Maskiner Utan Sandförbrukning, Manuella Och Andra Installationer

Video: Sandblästring (66 Bilder): Hur Fungerar En Sandblästringsmaskin? Typer Av Bearbetningsutrustning, Maskiner Utan Sandförbrukning, Manuella Och Andra Installationer
Video: Testar HAWK blästeraggregat med återvinning från DUAB-huset 2024, Maj
Sandblästring (66 Bilder): Hur Fungerar En Sandblästringsmaskin? Typer Av Bearbetningsutrustning, Maskiner Utan Sandförbrukning, Manuella Och Andra Installationer
Sandblästring (66 Bilder): Hur Fungerar En Sandblästringsmaskin? Typer Av Bearbetningsutrustning, Maskiner Utan Sandförbrukning, Manuella Och Andra Installationer
Anonim

Sandblästring idag är en mycket viktig process som är involverad på många verksamhetsområden. Slipning av olika ytor är mycket effektivt när det görs korrekt. För sådant arbete används speciella sandblästringsmaskiner. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på dem.

Bild
Bild

Beskrivning och arbetsprincip

Sandblästringsmaskiner är mycket populära, många specialister vänder sig till deras användning. En sådan anordning är arrangerad och består av följande huvudkomponenter:

  • en tank speciellt utformad för att hålla sand i den;
  • en hals, som används för att fylla sandkomponenten direkt i tanken;
  • tryckmätare - den visar vad som är lufttrycket vid inloppet;
  • kompressoranslutning;
  • bildandet av en komposition av sand och luft;
  • slang som krävs för att leverera den resulterande luft-sandkombinationen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sandblästringsprincipen är ganska enkel och okomplicerad. Det finns inga extremt svåra arbetsfaser här. Låt oss överväga i detalj hur sådan utrustning fungerar.

  • Under påverkan av högt tryck tillförs luft automatiskt från kompressorn till området där den distribueras vidare.
  • I den ovannämnda distributionssektorn blandas sand och luft när det gäller en trycktypsapparat.
  • Vidare finns det en tillförsel av sand av en viss typ av fraktion från tanken. Den resulterande blandningen av blandningen skickas sedan genom en slang direkt till ett speciellt munstycke, som i nästa steg kastar sand på delen, som bearbetas av operatören / arbetsledaren.
  • På den plats där kompressorn är ansluten till enheten installeras dessutom speciella filtreringskomponenter. Det är de som uppmanas att filtrera luftmassor från överskott av kondensat så att arbetsblandningen blir optimalt torr.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi jämför sandblästring med andra liknande enheter kan du hitta många likheter med en vanlig sprutpistol . Det finns en allvarlig skillnad mellan dessa enheter, som ligger i materialet som används för bearbetning av vissa ytor av hög kvalitet. En sandblästringsmaskin är främst en pneumatisk apparat, för att den ska fungera korrekt och effektivt krävs en mycket bra och användbar kompressor med tillräcklig effekt. Vissa hantverkare använder enkla kompressorer för en bil - liknande exempel fungerar också.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillämpningar av maskiner

Som nämnts ovan används sandblästringsmaskiner i en mängd olika applikationer idag. Oftast används sådan utrustning för att arbeta i bilverkstäder under bearbetning av olika ytor . Ofta är det sandblästring som används för att ta bort rester av gammal färg eller primerblandning, samt spår av korrosion. Basen, kompetent förberedd med hjälp av en sandblästrare, blir helt slät, ren och snygg. Den nya lacken fäster mycket bättre på sådana ytor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Inget av de befintliga verktygen kan rengöra ytor mer effektivt än sandblästring . Efter behandling med den aktuella enheten rengörs alla de minsta och mest obetydliga sprickorna och porerna. En av de betydande fördelarna med att använda denna enhet är frånvaron av repor som kan finnas kvar efter rengöringsprocedurer. Vanligtvis kvarstår sådana defekter om rengöring utförs med slipmedel, borstar eller sandpapper - dessa problem uppstår inte vid sandblästring.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metallsubstrat som har blivit korrekt sandblästrade är mycket lättare att grunda med en primer. De senare fäster bättre på sådana ytor. Detta har en gynnsam effekt på kvaliteten på den ytterligare målningen av delarna.

Sandblästringsmaskiner används med avundsvärd regelbundenhet på andra områden, och inte bara i bilverkstäder . Med deras hjälp rengörs metalldelar helt i skeppsbyggnadsanläggningar och andra industrier där metallkomponenter används. Med sandblästring kan du rengöra trä- och betongytor väl.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sådana förfaranden är särskilt relevanta när det gäller bygg- och renoveringsarbeten . Sandblästringsmaskiner används också för konstnärlig bearbetning av trä och glas. Tack vare sådana procedurer är det möjligt att uppnå en mängd intressanta mönster på ytor som inte kan reproduceras med andra befintliga metoder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utrustningstyper

Sandblästringsmaskiner är olika. Sådan utrustning för bearbetning och rengöring av olika ytor är uppdelad efter många egenskaper. Till exempel finns det enheter som levererar slipande komponenter på olika sätt eller är uppdelade efter de förhållanden under vilka de kan användas. Varje typ av utrustning har sina egna särdrag och egenskaper . Låt oss lära känna dem bättre.

Bild
Bild

Med metoden att mata slipmedlet

Först och främst är alla sandblästringsmaskiner uppdelade i enlighet med metoden med vilken slipmedlet matas. Låt oss ta reda på vilken typ av enheter och vilka parametrar de har.

Injektion . Sandblästring av injektionstyp är mycket vanligt idag. I denna typ av utrustning levereras slipande komponenter och luftflöden genom separata armar i strukturen. Vidare sker en vakuumprocess i utrustningen, varefter slipmaterialet börjar sugas direkt in i luftströmmen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tryckhuvud . Det finns också en sådan subtyp sandblästring som fungerar lite annorlunda än injektion. I trycksatt utrustning matas både slipande komponenter och luftflöden genom samma slang. Tanken för slipmedlet i den aktuella enheten är nödvändigtvis idealiskt förseglad och stark, eftersom det är i det som luft tillförs under påverkan av mycket högt tryck.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användare kan själva välja både en ganska enkel (hushålls) och en professionell enhet. Naturligtvis kommer industriell sandblästring att ha helt andra effektindikatorer, därför kommer förbrukningen av sand i den att vara imponerande.

Villkor

Sandblästringsmaskiner delas inte bara enligt principen för deras drift, utan också efter driftförhållandena. I enlighet med detta kriterium finns det två huvudgrupper av den övervägda utrustningen.

Öppen typ . Sådana enheter används vanligtvis endast utanför olika lokaler. Detta är inte ett hemalternativ. Öppna enheter är relativt billiga, vilket lockar många användare. En sådan sandblåsning ser väldigt snygg ut, den är kompakt, den är lätt att bära från plats till plats. Men när man arbetar med en öppen enhet står hantverkare alltid inför en mycket hög dammnivå. Fältet för detta slipmedel kan inte samlas in och återanvändas, och förbrukningen av slipmedelsblandningen visar sig vara ganska stor här.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stängd typ . Denna typ av sandblästrare kan användas säkert i en sluten miljö. Sådana anordningar kallas också sandblästringskammare. Utrustningen i fråga kännetecknas av höga effektvärden. Genom att använda sandblästring av sluten typ kan operatören uppnå bättre och bättre arbetsresultat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära modeller

För närvarande växer sortimentet av sandblästringsmaskiner ständigt och fylls på med nya föremål. Det finns många högkvalitativa, pålitliga och effektiva enheter av olika slag på marknaden. Tänk på ett litet betyg och en recension av de bästa modellerna av sandblästringsmaskiner från kända tillverkare.

" Aveyron ". Många högkvalitativa och effektiva sandblästringsmaskiner, utvecklade speciellt för gjuterilaboratorier och tandlaboratorier, tillverkas av denna inhemska tillverkare. Till exempel, för gjuterilaboratorier erbjuder "Averon" utmärkt sandblästring ASOZ 1 ART KAST. Modellen har en pneumatisk ventil i 4 lägen, en pålitlig elektrisk ackumulator. Rengöring av ytor utförs med hjälp av en mycket kraftfull stråle, som bildas med hjälp av MS 4.3B -modulen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

" Russian Master" RM-99191 . Billig hand- och mobilmodell av återcirkulerande sandblästringspistol. Det är mycket efterfrågat eftersom det har en överkomlig kostnad och liten storlek med hög effektivitet. Enheten är tillverkad i Kina, har ett arbetstryck på 4 till 5 bar. Det kännetecknas av låg materialförbrukning, perfekt för att ta bort gropkorrosion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Clemco SCW 2040 . Den övre trycktypsapparaten har en tankvolym på 100 liter. Modellen tillhör den professionella kategorin. Designad speciellt för arbete i stora anläggningar eller industrier. Clemco SCW 2040 visar mycket höga effektivitetsnivåer, dispensern i enheten stöder alla typer av slipmedel. Det är sant att enheten är ganska dyr.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stor röd TR4012 . En annan modell av tryckblästring med en tank på 40 liter. Enheten har kompakta mått, så det är mycket bekvämt att arbeta med den. Big Red TR4012 är produktiv och underhållbar och har också en mycket överkomlig kostnad.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Bulat" PS-24 . Tryckenhet med en liten behållare på 24 liter. Lämplig för hemmet. Användare kan självständigt justera alla nödvändiga tryckparametrar för enheten. Produkten har en mycket tillförlitlig och högkvalitativ montering. En hållbar och effektiv enhet har ett lågt pris. Det är sant att endast ett munstycke ingår i denna sandblästringsmaskin, som måste bytas ut väldigt ofta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

ACO 200 . Installationen är också tryckdriven. Den har en behållare för så mycket som 200 liter. Den kan fyllas med slipmedel i form av sand, stålbollar och andra liknande komponenter. Det finns mycket tjocka väggar inuti behållaren, så strukturen är så pålitlig och stark som möjligt. Enheten är lätt och bekväm, har höghållfasta och kraftfulla slangar. Det skryter med frånvaron av allvarliga brister.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sorokin 10,5 90 liter . Utrustning av kammartyp. Skiljer sig i mycket god byggkvalitet och hög arbetseffektivitet. Enheten är kompakt och lätt, det är mycket bekvämt att bära den från en plats till en annan. Det har en demokratisk kostnad, som lockar många konsumenter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Självklart slutar listan över högkvalitativa och pålitliga modeller inte med de ovan nämnda toppmodellerna för sandblästring. I butiker kan kunderna hitta många fler utmärkta enheter som visar hög effektivitet och tillförlitlighet.

Reservdelar och komponenter

Moderna sandblästringsmaskiner har många olika delar i sin design. Tänk på vilka delar och komponenter för sådan utrustning som kan köpas i butiker:

  • ytterligare munstycken för våtrengöring;
  • munstycken;
  • pneumatiska fjärrkontrollsystem;
  • slang och fuktavskiljare;
  • olika typer av föreningar, till exempel krabba -förening;
  • munstyckshållare och tätningar av olika slag;
  • Lufttorkare;
  • klämmor och sandblästringshylsa;
  • olika typer av borstar, såsom en stenborste;
  • glidventil och doseringsventiler.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Idag kan du i specialaffärer hitta nästan alla reservdelar som är nödvändiga för korrekt sandblästring. Det viktigaste är att välja exakt de delar som är perfekta för just din utrustning.

Ofta problem

Med modern sandblästringsutrustning möter människor ofta vissa problem. Låt oss ta en titt på de vanligaste.

  • När man använder mobila och handhållna enheter står många hantverkare inför det faktum att de måste utrusta ett separat utrymme för att arbeta med dem. Det är viktigt att säkerställa rätt säkerhetsnivå för andra, vilket ofta blir ett allvarligt problem.
  • Om luften kommer i ryck, börjar den ojämnt fördelade kompositionen att samlas i klumpar. Efter det börjar utrustningen "spotta ut" dem. För att lösa detta problem måste du installera en större mottagare och samtidigt byta kompressor.
  • Om vi pratar om kolvutrustning, kan du märka en stor frisättning av kolvolja när du arbetar med den. Detta leder till ett fel på utrustningen, upp till ett fullständigt fel. För att lösa problemet måste du installera speciella olje- och fuktfällor.
  • Stationär utrustning är ofta igensatt. För att förhindra att detta händer måste befälhavaren rengöra utrustningen i tid, inte starta den och övervaka tillståndet.
  • Under drift misslyckas ofta vissa förbrukningsartiklar som finns i sandstrålningsstrukturen. Dessa kan vara ringar för ett munstycke, gummitätningar. För att inte stoppa arbetet på grund av sådana haverier är det lämpligt att byta alla nödvändiga förbrukningsmaterial i tid, samt att ha reservdelar nära arbetsplatsen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Valbara kriterier

När du väljer den perfekta kompressormodellen är det viktigt att bygga på ett antal grundläggande kriterier. Således kommer köparen att kunna hitta den perfekta utrustningen som passar honom i alla avseenden.

  • Kraftnivå . Välj utrustning som kommer att klara det arbete som du har planerat. Observera att för en svag kompressor kan många procedurer vara svåra och för långa. Men på jakt efter "extra" utrustning för garaget är det inte nödvändigt att lägga pengar på ett alltför kraftfullt alternativ.
  • Dimensioner, rörlighet . Moderna sandblåsare är gjorda som ganska skrymmande och bärbara eller till och med handhållna. Bestäm för vilka ändamål du köper utrustningen, om du ofta måste flytta den från plats till plats. Om du behöver bärbar och lätt utrustning är det lämpligt att leta efter mer kompakta och lätta exemplar.
  • Specifikationer . Var noga med att studera alla tekniska specifikationer för enheten du planerar att köpa. Förstå vilken typ av sandblästring som tillhör och under vilka förhållanden den är utformad. Detta måste beaktas, eftersom tand- och smyckelaboratorier kräver sina egna modeller och för en bilverkstad - sina egna.
  • Varumärke . Det rekommenderas att endast köpa sandblästringsutrustning från märket. Kända tillverkare producerar verkligt högkvalitativa, effektiva och säkra enheter som omfattas av garantin.
  • Enhetens tillstånd . Innan du betalar rekommenderas att noggrant inspektera utrustningen för lösa delar, saknade delar och andra eventuella skador. Om teknikens tillstånd ger upphov till minsta misstankar är det bättre att vägra att köpa den. Leta efter annan utrustning eller gå till ett annat butik.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Att hitta den perfekta sandblästringen är inte så svårt som det kan tyckas. Det viktigaste är att omedelbart avgöra vad det exakt behövs för och var det ska användas.

Vilka slipmedel ska du använda?

För att sandblästringsutrustning ska uppfylla sitt huvudsakliga syfte är det nödvändigt att välja de perfekta slipkomponenterna för den. För närvarande är valet av slipmedel så stort att det kan vara svårt att välja den optimala produkten. För varje specifik uppgift kan användarna välja en specifik vy. De mest populära slipmedlen som används för sandblästringsmaskiner är:

  • kvartssand;
  • kopparslagg och nickelslagg;
  • slipmedel av plast;
  • glasskott;
  • granat (eller granatäpplesand);
  • gjutjärnsyreskott;
  • stålskott.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är svårt att säga vilken av de listade ingredienserna som är bäst. Var och en av slipmedlen har sina egna egenskaper som hårdhet, sprödhet, rengöringshastighet.

Funktioner i drift

Sandblästringsutrustning, precis som alla andra, måste användas korrekt. Låt oss analysera huvuddragen i driften av en sådan teknik.

  • Innan kompressorn startas måste användaren se till att alla anslutningar av nyckelkomponenter fungerar och att enheten inte skadas på något sätt.
  • Var noga med att manövrera trycksensorn. Detta är det enda sättet som befälhavaren kan välja korrekt och perfekt utrustningens perfekta arbetsprestanda.
  • Sandblåsningsmunstycket måste initialt vara tillverkat av höghållfasta metallegeringar. Var uppmärksam på denna parameter. Om munstycket är tillverkat av för billigt material kan det bli oanvändbart efter första användningen.
  • Det är nödvändigt att fylla utrustningen med ett sådant slipmedel som motsvarar det rostskikt som planeras att tas bort. Stora partiklar är lämpliga för grov bearbetning och små för efterbehandling.
  • När du arbetar med mycket små partiklar som flyger med hög hastighet i form av en luftstråle är det viktigt att använda personlig skyddsutrustning av hög kvalitet. Dessa är andningsskydd, skyddskläder och en mask.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du tar hänsyn till dessa enkla funktioner i sandblästringsoperation kommer det att vara mycket enkelt att installera och använda det, och i slutändan kommer du att kunna få utmärkta resultat.

Rekommenderad: