Gör-det-själv-sandblästring Från En Gascylinder: Hur Man Gör En Sandblästringsmaskin Av En Freoncylinder Enligt Ritningarna? Tillverkningssystem

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv-sandblästring Från En Gascylinder: Hur Man Gör En Sandblästringsmaskin Av En Freoncylinder Enligt Ritningarna? Tillverkningssystem

Video: Gör-det-själv-sandblästring Från En Gascylinder: Hur Man Gör En Sandblästringsmaskin Av En Freoncylinder Enligt Ritningarna? Tillverkningssystem
Video: Homemade Sandblaster From LPG Tank 2024, Maj
Gör-det-själv-sandblästring Från En Gascylinder: Hur Man Gör En Sandblästringsmaskin Av En Freoncylinder Enligt Ritningarna? Tillverkningssystem
Gör-det-själv-sandblästring Från En Gascylinder: Hur Man Gör En Sandblästringsmaskin Av En Freoncylinder Enligt Ritningarna? Tillverkningssystem
Anonim

Sandblästringsmaskiner är olika. Till salu kan du hitta många olika modeller som skiljer sig från varandra i tekniska egenskaper och kapacitet. Du kan inte bara köpa en högkvalitativ enhet utan också göra den själv. I den här artikeln kommer vi att lära oss hur du kan göra en bra sandblästring av en gasflaska.

Bild
Bild

Säkerhetsteknik

Innan arbetet påbörjas bör även en erfaren arbetsledare bekanta sig med säkerhetsreglerna.

Även när den hemlagade utrustningen är klar måste användaren fortfarande vara försiktig och städad. Genom att tänka på säkerheten kan en person undvika många negativa konsekvenser.

För att designa hemlagad sandblästringsutrustning måste befälhavaren använda endast material och verktyg av hög kvalitet . Alla komponenter måste vara i gott skick. Från cylindern, som i framtiden kommer att fungera som apparatens kropp, är det absolut nödvändigt att etsa ut överflödiga gaser (om cylindern är freon är det nödvändigt att bli av med återstående freon). Detta bör göras mycket försiktigt, men noggrant så att det inte finns några rester i tanken.

Bild
Bild

Med den färdiga enheten ska du arbeta inomhus eller i ett öppet utrymme som tas bort från bostadsområden. Det är också bättre att hålla sig borta från uthus . Detta beror på att sandblästring kan skada fjäderfä och andra djur. Det är också bättre för människor att inte vara för nära hemmagjord utrustning, särskilt om den inte tidigare har testats i praktiken. Innan du startar hemlagad utrustning rekommenderas att du är uppmärksam på följande:

  • alla anslutningar och slangar måste vara absolut täta;
  • det är nödvändigt att se till att konstruktionens slangar inte vrider sig, inte sträcker sig för mycket och inte kläms någonstans;
  • kompressen måste jordas så att driftsutrustningen inte chockar operatören.
Bild
Bild

Användare som arbetar med hemlagad sandblästringsutrustning måste bära skyddskläder … Dessa inkluderar:

  • en speciell hjälm eller sköld som effektivt kan skydda befälhavarens huvud från skador;
  • jumpsuit i ett stycke eller andra slutna kläder med hög densitet;
  • glasögon;
  • byxor av tjockt material;
  • slitstarka handskar utan skador;
  • höga robusta stövlar.

När du använder den aktuella utrustningen rekommenderas att du använder ett andningsskydd av hög kvalitet eller en hjälm och kappa med överladdning.

Bild
Bild

Om befälhavaren under monteringen gjorde felaktiga beräkningar, riskerar sandblästringen under lanseringen att tanken och ventilen brister, vilket kan orsaka allvarliga skador. Det är därför det rekommenderas starkt att försumma säkerhetsreglerna … Det är bäst att täcka öppna delar av kroppen med täta vävda material eller gummikomponenter.

Bild
Bild

Vad du behöver för att arbeta

Egenproduktion av en sandblåsare från en gascylinder är ganska enkel och snabb. För att utföra allt nödvändigt arbete måste befälhavaren förbereda ett antal verktyg och material.

Av materialet behöver du följande:

  • gascylinder;
  • specialpistol för sandblästring;
  • högkvalitativa slangar utan defekter eller skador;
  • beslag, tees och liknande;
  • Tryckmätare;
  • olje / fuktseparator;
  • rör (både runda och formade);
  • 2 hjul;
  • kompressor med tillräcklig effekt;
  • färg för metall.

Det är mycket viktigt att förbereda kvalitetsverktyg för arbete som fungerar korrekt.

Bild
Bild

Endast med pålitliga verktyg kommer befälhavaren att kunna bygga sandblästringsutrustning enkelt och snabbt. Låt oss överväga vilka positioner som kommer att behövas:

  • Bulgariska;
  • högkvalitativ svetsmaskin (den som utför sandblästring måste åtminstone känna till de viktigaste grunderna för att arbeta med sådan utrustning);
  • skiftnyckel;
  • borra;
  • roulett;
  • vice.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Personen måste också förbereda alla nödvändiga ritningar för arbete . De kommer att behöva ange absolut alla dimensionella parametrar för den framtida strukturen, vilket anger platsen för alla de viktigaste sandblästringsnoderna. Även om tekniken är planerad att tillverkas av den minsta propancylindern, rekommenderas det inte att försumma ritningen. Med en tydlig plan till hands med alla nödvändiga anteckningar blir det mycket lättare för befälhavaren att göra en sandblästringsmaskin. På grund av detta är det möjligt att undvika ett stort antal fel.

Bild
Bild

Byggprocess

Högkvalitativ och pålitlig sandblästring med tillräcklig effekt det är fullt möjligt att göra det själv . Många hantverkare gör en liknande teknik från en vanlig gasflaska. Om du strikt följer instruktionerna steg-för-steg kan du bygga en utmärkt sandblästringsmaskin som inte på något sätt är sämre än de köpta alternativen. Låt oss i detalj överväga vilka stadier systemet för självtillverkning av den aktuella utrustningen består av.

Ballongförberedelse

Först måste befälhavaren noggrant förbereda cylindern för huvudarbetet. Denna etapp bör tas på största allvar. Detta beror på att förbrukade gasflaskor kan explodera, vilket ofta får stora konsekvenser. Låt oss i detalj överväga hur det är möjligt att säkert och snabbt förbereda ballongen för ytterligare procedurer:

  1. Först måste du klippa av handtaget från cylindern . En kvarn är idealisk för detta.
  2. Det är nödvändigt att se till att tankventilen alltid är stängd .… Det rekommenderas att klippa handtaget högre för att inte oavsiktligt skära själva cylindern.
  3. Därefter måste kranen skruvas försiktigt … Om du arbetar med en mycket gammal cylinder kan du märka att kranen på den har blivit sur. I det här fallet kommer det att "sitta" på tanken särskilt fast och tätt. Cylindern måste klämmas fast i ett skruvstycke och sedan ta en justerbar skiftnyckel. Om du inte har tillräckligt med styrka kan du hitta ett långt rör och arbeta med ett slags spak.
  4. Därefter måste allt innehåll som finns kvar tömmas ur cylindern .… Detta bör göras så långt som möjligt från öppna lågor.
  5. Du måste hälla vatten i tanken upp till halsen … Det är möjligt att börja klippa ballongen medan vätskan fortfarande är i dess inre del.
  6. För tillförlitlighet kan behållaren sköljas flera gånger och fyllas med vatten först efter det .… Så länge det finns vatten i cylindern kommer det absolut inte att explodera där, men man måste ta hänsyn till att kondensat kan hamna på behållarens yta och därefter kan det ta eld.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Krusningar

På toppen av cylindern måste du klippa ett nytt hål och sedan fästa ett rör där genom svetsning (både inre och yttre gängor är lämpliga). Denna del kommer att fungera som en hals genom vilken sand eller annan slipande komponent kommer att hällas i tanken. För röret måste du hitta en kontakt med en gängad anslutning.

Hålet kommer att vara mycket bekvämt att göra med en plasmaskärare.

Du kommer att behöva svetsa ytterligare två skrapor . Den ena ska vara på sidan och den andra längst ner i behållaren. Alla svetsar måste vara perfekt tätade. Du måste skruva på kranarna på skraporna och se till att arbetsstycket är tätt genom att pumpa in luft genom det genom en kompressor. Om det fortfarande finns luckor i basen kan de lätt upptäckas tack vare sådana manipulationer. Därefter måste cylinderns yta rengöras noggrant. För sådana åtgärder är en slipmaskin med ett munstycke av borstyp idealisk.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Att göra ett munstycke

Munstycket är en viktig del av sandblästringsdesignen. Du kan köpa den i butiken, eller så kan du göra den själv. För att göra en sådan del kan du använda en metallstav med en längd på 30 mm och en diameter på 10 mm . Du måste borra det inre hålet på den angivna delen till 2,5 mm för en längd av 20 mm. Den del som återstår kommer att bli uttråkad till en mer imponerande diameter på 6,5 mm.

Bild
Bild

Ben

För hemlagad utrustning kan du göra den enklaste rambasen av runda och profilerade rör.

Produkten blir mer bekväm om du utrustar den med ett par hjul. Med dessa tillägg kommer sandblästringen lätt att flytta från plats till plats vid behov.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter fixering av de listade elementen kan arbetsstycket målas i valfri färg så att det inte korroderar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fästelement

Det sista steget är montering av utrustningsdesign . Tees måste skruvas fast på skraporna i de övre och nedre delarna. På tee som kommer att vara överst, bör en viktig del fixas - en fuktseparator, och med den en manometer och en kran med en koppling för ytterligare anslutning av slangen.

En tee är också installerad i skrapan nedanför. Sedan måste du slå in 2 kopplingar och en slang i den. Efter det behöver befälhavaren bara ansluta slangarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glöm inte heller att ansluta en sandblästringspistol. Denna del kan köpas i en specialaffär till ett lågt pris.

Ibland måste köpta pistoler ändras lite för att justera för hemlagad utrustning, men sådana modifieringar krävs inte i alla fall. Gummerade handtag måste också installeras på en hemgjord struktur. Om det inte finns några sådana delar i lager är det tillåtet att använda bitar av tät gummislang istället . Efter alla dessa procedurer kan befälhavaren fortsätta att testa hemlagad utrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Testning

För att testa ny hemgjord utrustning och se till att den fungerar som den ska måste du förbereda sand (eller annat lämpligt slipmedel).

Slipkomponenten kan torkas lite i förväg. Detta kan göras på bål.

Bild
Bild

Därefter kommer sanden att behöva siktas noggrant genom ett vanligt kökslag. Det kommer att vara möjligt att hälla slipmedlet i ballongen genom vattenkannan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter detta steg kan utrustningen köras för testning. Det rekommenderade trycket är minst 6 atmosfärer. Med sådana parametrar kommer sandblästring att fungera mycket bra, och befälhavaren kommer att kunna kontrollera dess effekt fullt ut. Apparater måste släppa ut tillräcklig mängd luft. Den minsta kapaciteten kan vara från 300 liter per minut. Det är lämpligt att ta en större mottagare.

Med hjälp av de installerade kranarna kommer det att vara nödvändigt att justera den optimala tillförseln av slipmedlet. Därefter är det möjligt att fortsätta med de första behandlingarna. Så för experimentet är alla gamla metalldelar som måste rengöras från rost lämpliga. Dessa kan vara gamla och inaktuella verktyg (till exempel en yxa eller en spade).

Bild
Bild
Bild
Bild

Praktiska tips och råd

Hantverkare som planerade att självständigt bygga högkvalitativ sandblästringsutrustning från en gasflaska, det är värt att ta med sig några användbara rekommendationer:

  • Oftast används cylindrar med en volym på 50 liter för sådant arbete .… Innan alla manipulationer påbörjas är det lämpligt att noggrant undersöka denna del för defekter, skador och hål.
  • För att göra enheten så effektiv som möjligt rekommenderas att du använder en högkvalitativ kompressor med tillräcklig effekt . Dess optimala prestanda bör vara 300-400 liter per minut.
  • Det är mest praktiskt att använda cylindrar som har ett särskilt skydd runt kranen . Denna del kan mycket väl fungera som ett bekvämt stödställ.
  • Att montera utrustning från en gascylinder liknar på många sätt att göra sandblästring från en brandsläckare . Om du vill bygga en apparat från den här enheten kan du använda samma åtgärdsschema.
  • För att göra en bra sandblästring med egna händer måste befälhavaren kunna arbeta med en svetsmaskin … Om sådana färdigheter inte är tillgängliga är det lämpligt att söka hjälp från vänner eller till professionella tjänster. Utan minsta kunskap rekommenderas det inte att självständigt utföra svetsarbete i förhållande till en gasflaska.
  • För att arbeta med hemmagjord utrustning och tillverkningsprocessen rekommenderas det att fylla på med flera par skyddshandskar samtidigt … De kommer snabbt att försämras och konsumeras, så befälhavaren bör alltid ha en tillräcklig tillgång direkt.
  • Var inte rädd för att använda cylindrar för arbete, där det finns en defekt ventil .… Det kommer fortfarande att behöva tas bort.
  • Innan det första testet av hemmagjord utrustning är det viktigt att se till att du inte har glömt någonting och att alla detaljer i strukturen är av hög kvalitet . I framtiden kommer det att vara nödvändigt att kontrollera tillståndet för sådan utrustning varje gång innan du startar den. Detta är en av de viktigaste säkerhetsreglerna.
  • Om självmontering av sandblästring från en cylinder verkar för komplicerat och farligt för dig är det bättre att inte riskera material och din egen hälsa .… Det är lämpligt att köpa fabriksutrustning eller vända sig till specialister.

Rekommenderad: