Gör-det-själv Väggjakt: En Hemgjord Modell Från En Cirkelsåg Och Från Vinkelslipar För Gasblock. Hur Man Gör En Manuell Väggjakt För Skumblock Från En Borr?

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv Väggjakt: En Hemgjord Modell Från En Cirkelsåg Och Från Vinkelslipar För Gasblock. Hur Man Gör En Manuell Väggjakt För Skumblock Från En Borr?

Video: Gör-det-själv Väggjakt: En Hemgjord Modell Från En Cirkelsåg Och Från Vinkelslipar För Gasblock. Hur Man Gör En Manuell Väggjakt För Skumblock Från En Borr?
Video: Meec Vinkelslip 18V (Nya vs Gamla modellen) 2024, Maj
Gör-det-själv Väggjakt: En Hemgjord Modell Från En Cirkelsåg Och Från Vinkelslipar För Gasblock. Hur Man Gör En Manuell Väggjakt För Skumblock Från En Borr?
Gör-det-själv Väggjakt: En Hemgjord Modell Från En Cirkelsåg Och Från Vinkelslipar För Gasblock. Hur Man Gör En Manuell Väggjakt För Skumblock Från En Borr?
Anonim

En väggjakt är en typ av skärverktyg som låter dig perfekt smidigt göra spår i väggen för ledningar, stålskenor för jordning etc. Detta är en oumbärlig sak för dem som vill gömma "ingenjören" i väggen.

Bild
Bild

Att göra från en kvarn

En självgjord väggjakt från en vinkelslip är genialt enkel. För att organisera höghastighets- och högkvalitativ skärning av spår i väggen för dolda ledningar är det nödvändigt att utföra vissa åtgärder.

  1. Förbered två identiska skivor för betong, sten och tegel.
  2. Ta bort höljet från kvarnen och fäst den första skivan med en standardmutter. Glöm inte att först sätta på fästdistansen på axeln till den bulgariska växellådan (under skivan).
  3. Lägg den andra skivan ovanpå standardmuttern (efter skivan) - och säkra den med den andra muttern. Om det inte finns någon extra standardmutter, köp eller beställ en färdigmutter från en svarv, ska den passa perfekt under gängan på kvarnaxeln.
Bild
Bild
Bild
Bild

Var noga med att kontrollera att båda skivorna är ordentligt fastsatta för att förhindra oavsiktlig lossning av muttrarna och att de faller av vinkelslipen under drift. Det rekommenderas att köpa ett bredare skyddskåpa - eller slipa (eller beställa från en fräs) en lämplig. Båda skivorna ska inte vidröra den under drift.

Var noga med att använda skyddsammunition: grova tygoveraller, andningsskydd. Om du arbetar utan hölje krävs strikt en skyddshjälm med visir, extra glasögon, stövlar, handskar av grovt och tjockt tyg . Faktum är att flisning är en källa till höghastighetsdamm, som kan flyga iväg i ansiktet, täppa till ögon, öron och luftvägar. Avlägsnande av diamantpartiklar när skivan överhettas vid stenhuggning och betong kan vara farligt i form av irreversibel igensättning av ögonen under drift.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man från en borr?

Drivningen på en manuell elektrisk borr är en vridmekanism, som påminner lite om en slipmaskin. Borr- och slagborrmaskinen är förutom motorn utrustad med en reduktionsväxellåda. Perforatormekaniken innehåller också en chockvibrationsmekanism.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att grova ett spår i betong, sten, tegel eller cement, ställ in borrhammaren endast för slag, ingen rotation . Nackdelen är spårets låga kvalitet i form av ett ojämnt spår, vilket är en kanal med betydande djupskillnader. Dessa skillnader tillåter till exempel inte att lägga en kabelkanal (kabelkanal) i väggen - det är nödvändigt att noggrant föra de grundare sektionerna till den önskade nivån för skärarens nedsänkning. När du lägger en rektangulär låda eller korrugerat rör applicerar befälhavaren den regelbundet på kanalen för att se till att den passar in i väggen längs hela dess längd.

På grund av ojämn spårning efter läggning av kabelkanalen eller korrugeringen krävs en högre förbrukning av byggmaterial för nytt gips än vid skärning med en "tvåskivad" maskin.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Cirkelsågsmodell

En cirkelsåg liknar i allmänhet mekaniken hos en slipmaskin - den har också en direkt eller växeldriven mekanism. Satsen innehåller en koppling för att fästa sågbladet på axeln och en låsmutter. Kvarnen hålls av kroppen och handtaget och förs till det fasta materialet för ytterligare sågning och sågning. En cirkelsåg, eller en sågmaskin, fästs orörligt på en arbetsbänk. Materialet som ska sågas matas till det (vinkelprofil, bandstål, etc.)som, när den skärs, skjuts in i arbetsutrymmet, där skivan roterar med höga hastigheter. För att göra en väggjaktare själv från en cirkulär måste du följa 4 steg i följd.

  1. Ta bort locket som skyddar arbetaren från spridning av höghastighetspartiklar av materialet som skärs. Mest troligt kommer det inte att fungera - du behöver minst dubbelt så bred.
  2. Gör ett bredare lock - för två sågblad.
  3. Sätt på komponenterna i följande ordning: hållarfästet, den första skivan, en eller flera distansbrickor, den andra skivan och låsmuttern på drivaxeln.
  4. Anslut dammsugarens korrugering eller slang till sugsifonen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Att göra ett omslag innebär att du utför ett antal steg steg för steg

  1. Ta mätningen (diametern på det cirkulära arbetsområdet för sågen) på standardkåpan. Gör en ritning baserad på framtida krav för den cirkulära väggjakten.
  2. Skär bort handtagen (om sådana finns) från en gammal kastrull (en liten emaljbehållare av stål anses vara optimal, avsedd för portioner för 2-3 måltider per person).
  3. Skär ett hål i botten av formen som är något större i diameter än den cirkulära axeln.
  4. Svetsa en rund stag eller en ringformad fläns, som är en hopfällbar klämma, runt spårets omkrets. Det liknar en omslag, som är en del av kvarnens skyddshölje och pressas mot lokaliseringshylsan, i vilken axeln roterar. Om nödvändigt, om klämman inte hittas, kan den böjas i form av sätet på det vanliga cirkulära höljet. Den är fixerad med en klämbult.
  5. Skär ett spår i pannan svetsad åt sidan, tillräckligt stor för att de roterande skivorna ska kasta sig in i väggen som skärs längs "spåret" med några centimeter.
  6. Från locket på pannan gör du klämdelen på locket. Således kommer arbetaren att skydda sig från partiklar som flyger ut, inte bara i skivornas rotationsriktning, utan också från den sida där skivorna installeras och tas bort. Faktum är att höghastighetssmulor från block, sågspån och spån kan studsa av höljets innerväggar. Lås kan vara vilken som helst - i form av lås (som törn och spår), som används ofta, till exempel i konsumentelektronik. Ibland används skruvklämmor baserat på en bult och en mutter med en graveringsbricka - muttern installeras på en speciell fläns med böjda kanter, som är en del av höljet. Befälhavaren kan välja vilken typ och typ av spärr som helst.
  7. Ordna en anslutning för en dammutsugning. På ett godtyckligt ställe (det spelar egentligen ingen roll), skär ett hål för ett befintligt stålrör (eller kläm ur ett gammalt värmebatteri). Svetsa den på denna plats, kontrollera tätheten hos den resulterande fogen.
Bild
Bild

Kontrollera den monterade väggjakten i funktion . Partiklarna bör bara flyga av i en smal ström - som tangentiellt passerar genom kontaktpunkten för de roterande skivorna med materialet som skärs. De ska inte spridas som en fläkt, åt alla håll. Anslut och starta dammsugaren - partiklar absorberas av dess sugrör och flyger inte ut.

Hemmagjord extra tillbehör

Som tillbehör, förutom höljet, pressbrickorna och låsmuttrarna, som kan användas för att utöka standardkompleten, är en teknisk dammsugare också en viktig komponent.

Svepa

Ett korrekt tillverkat hölje bör vara en volymcylinder som avgränsas av två skärskivor som är anslutna till basen med en låsmutter och distansbrickor. Om det behövs kan en fjäderbricka (gravering) användas, som fungerar som en extra åtdragning, vilket förhindrar att låsmuttern lossnar och att skivorna och brickorna flyger iväg med full hastighet . Även om diamantpartiklarna på skivorna rivs av, går en skiva (eller båda samtidigt) sönder eller flisas, komponenter flyger iväg - höljet tar på sig all påverkan (och den resulterande vibrationen). Flygande komponenter eller en skiva som är sprucken i full hastighet kan orsaka personskada.

Bild
Bild

Kontrollera om tjockleken på stålet du tillverkar höljet är tillräcklig: dess värde bör vara minst 2 mm.

Dammsugare

Syftet med dammsugaren är att förhindra att det förstörda byggmaterialet från vilket väggen är byggt sprids. Cementgips är mycket slipande: kontakt med ögon, öron och luftvägar är farligt . En teknisk dammsugare som är ansluten till avgasröret i höljet suger in alla material: betongpartiklar, tegel, skumblock, gasblock, sandcementgips, gips, alabaster, kalk, färg, etc.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dammsugningen kan göras från en gammal hushållsdammsugare, en billig robotdammsugare som är kompakt . Hantverkare konverterar robotdammsugare till tekniska dammsugare. Deras kapacitet är liten - högst 1 liter. Detta räcker för att samla damm och skräp när du skär ett spår - längs gassilikat eller tegel - med en längd på 1–3 m. Töm behållaren (eller påsen) för att regelbundet samla damm - med en motsvarande signal från fyllningsindikatorn dammsamlarens framsteg.

Rekommenderad: