DIY Cirkelsåg Från En Tvättmaskin: Hur Man Gör En Cirkelsåg Från En Automatisk Maskinmotor?

Innehållsförteckning:

Video: DIY Cirkelsåg Från En Tvättmaskin: Hur Man Gör En Cirkelsåg Från En Automatisk Maskinmotor?

Video: DIY Cirkelsåg Från En Tvättmaskin: Hur Man Gör En Cirkelsåg Från En Automatisk Maskinmotor?
Video: Циркулярка своими руками - Проще не бывает 2024, Maj
DIY Cirkelsåg Från En Tvättmaskin: Hur Man Gör En Cirkelsåg Från En Automatisk Maskinmotor?
DIY Cirkelsåg Från En Tvättmaskin: Hur Man Gör En Cirkelsåg Från En Automatisk Maskinmotor?
Anonim

En cirkelsåg är alltid användbar på gården: på landet eller i ett privat hus. Men inte alla har råd med ett bra dyrt verktyg, och en billig analog går snabbt sönder. Vägen ur situationen är att göra en cirkelsåg med egna händer. Till exempel kan du göra det från en motor från en gammal automatisk tvättmaskin, vilket är synd att slänga och tar plats. Ett sådant hemlagat verktyg klarar av en bräda upp till 5 centimeter tjock. Fördelen med denna design är dess vikt, som är cirka 20 kilo. Sagen visar sig vara mobil och du kan bära den med dig i bilen.

Bild
Bild

Motorval

Frågan uppstår om någon tvättmaskin kommer att fungera. Naturligtvis, ju mer motoreffekt, desto kraftfullare kommer sågen att visa sig och klara stora uppgifter. Men ett lågeffektsverktyg kommer alltid att vara till nytta på gården. Det behöver inte ett stationärt bord, en vanlig låda kommer att göra, vilket kommer att vara både ett stöd och en plats för chips. Huvudaspekten är att ansluta motorn korrekt, annars fungerar inte den monterade cirkelsågen. Men detta är inte den enda svårigheten.

För att verktyget ska fungera korrekt och klara olika uppgifter, utan att förstöra materialet, måste du justera motorvarvtalet . I tvättmaskinen är en varvräknare ansvarig för att reglera hastigheten, som styrs av ett elektroniskt system. I ett hemgjord verktyg utan elektronik krävs en annan lösning. Samlarmotorn har flera ledningar. För att bestämma vilken du ska ansluta till måste du ringa ut med en ohmmeter alla ledningar i par. Vi hittar var det största motståndet är.

Bild
Bild

Vi kontrollerar även andra anslutningar vid kollektor- och borstutgångarna . Vi utför också mätningar och markerar trådarna på hastighetssensorn. Om de finns i modellen i modellen måste den demonteras. Vi ansluter en utgång från spolen till det första uttaget på kollektorn. Spolens återstående kontakt med det andra kollektoruttaget måste anslutas till elnätet. Vi genomför en testkörning. Eftersom det är hög risk för skador från rörliga delar och el måste extrem försiktighet iakttas.

Viktig! För att aktivera rotationen i motsatt riktning måste du byta kontakter.

Bild
Bild

Hastighetskontroll

Under verktygets användning blir det nödvändigt att arbeta med material av olika dimensioner, därför är det nödvändigt att kunna justera hastigheten upp eller ner. För att göra detta kan du använda en dimmer eller trigger från en handhållen elektrisk enhet, eftersom de låter dig justera spänningsmatningen och följaktligen rotationshastigheten för disken. Vi ansluter en av spolens terminaler till ankarets utgång, och den andra drivs från elnätet. Vi ansluter den andra ankarutgången genom dimmern på samma sätt. Vi kontrollerar kretsen och kör den.

Ett mer komplicerat sätt att reglera hastigheten är att använda en varvräknare . Med den kan du justera varvtalet utan att tappa motoreffekten. Observera, du måste ansluta varvräknaren med en mikrokrets. Det jämnar ut kraften när belastningen på axeln ökar. Du kan köpa den nödvändiga mikrokretsen eller göra den själv. Detta hjälper kretskortet TDA 1085. Listan över nödvändiga delar är omfattande, men med en lista till hands kan den enkelt monteras i specialaffärer.

Bild
Bild
Bild
Bild

hopsättning

Det är inget komplicerat att montera en cirkelsåg, men det finns några nyanser. Cirkelsågens rörelsemodul innehåller följande element:

  • motoraxel;
  • axel för skivfäste;
  • bälte som överför rörelse;
  • motor och sågskiva.

Viktig! I en förenklad version är det möjligt att montera utan att använda lager.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Byggprocessen innehåller följande steg:

  1. ett drivrem sätts på den mindre remskivan: rotation överförs till sågbladet från axeln; för att undvika att glida bältet behövs hack på remskivan, om de inte finns där gör vi 3-4 tvärgående spår själva;
  2. för bättre vidhäftning kan bitumen appliceras på ytan;
  3. bältet kan användas inte bara från en tvättmaskin, utan också från vilken utrustning som helst; den måste vara taggig och stark nog;
  4. för att undvika att drivslingan glider från den stora remskivan svetsas ett litet utsprång vid dess ände; du kan svetsa en skiva med större diameter än en remskiva;
  5. Av säkerhetsskäl bör skivan på axeln fästas mycket bra så att den inte hoppar av under drift, vilket kan leda till allvarliga skador;
  6. För att justera remspänningen måste motorns fästhål vara uttråkad.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att starta en hemlagad cirkelsåg kan du installera en strömbrytare från en gammal hushållsapparat . En tryckknappsbrytare, som användes på sovjetiska modeller av tvättmaskiner, kommer att göra. Vid ingången måste den drivas av två kontakter, och inuti måste en tråd vara bifurced. Således får vi tre utgångar: en kommer att vara en fas, den andra kommer att vara noll, och den tredje kommer att ge en förskjuten fas genom en kondensator. Denna strömbrytare ger en start, men efter det måste du koppla bort kondensatorn.

Bild
Bild

Ram

För att underlätta arbetet måste cirkelsågen placeras på en ram med en säng. Den kan tillverkas av en 20 mm rektangulär profil. Ramen är ansluten genom svetsning, eftersom vibrationer överförs till lederna under drift och de måste fästas ordentligt. Bultad anslutning är acceptabel, men mindre pålitlig. Det kommer att behöva inspekteras regelbundet och bultarna dras åt. Det är också bättre att svetsa sängen till ramen. Motorn är fixerad i botten, en arbetsplattform erhålls överst. Du kan också anpassa bordet från en gammal fotdriven symaskin.

Viktig! En hemlagad cirkelsåg från en tvättmaskinmotor kommer naturligtvis att ta tid, men kommer betydligt att spara din budget.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetstips

Tänk på följande tips från proffs:

  • hemlagad cirkelsåg är avsedd för hushållsbruk; den kan bearbeta små volymer timmer med periodiska avbrott i arbetet;
  • om verktyget ofta efterfrågas och mängden arbete är stort, är det i detta fall värt att överväga alternativet att köpa professionell utrustning;
  • inget behov av att skära med våld om materialet inte går; För ett kraftfullare verktyg behövs därför en mer kraftfull motor.

Rekommenderad: