DIY Pelarborr: Ritningar Av En Hemgjord Handborr För Borrning Av Hål För Pelare. Hur Gör Man En Borr Från Ett Rör Och En Cirkelsåg?

Innehållsförteckning:

DIY Pelarborr: Ritningar Av En Hemgjord Handborr För Borrning Av Hål För Pelare. Hur Gör Man En Borr Från Ett Rör Och En Cirkelsåg?
DIY Pelarborr: Ritningar Av En Hemgjord Handborr För Borrning Av Hål För Pelare. Hur Gör Man En Borr Från Ett Rör Och En Cirkelsåg?
Anonim

Byggandet av hus och andra strukturer innebär ofta att man gör hål i marken som pelare och andra element kommer att installeras i. Det är inte nödvändigt att använda toppmodern borrteknik för att göra dessa hål. En vanlig handborr kan också vara ganska effektiv. Vi kommer att prata om metoderna för att göra det i den här artikeln.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nödvändiga verktyg och material

Att göra en handhållen borrmaskin för att installera stolparna kräver ingen större ansträngning. För att skapa ett objekt behöver du följande:

  • muttrar och bultar i storlek M20;
  • två stålskivor med en diameter på 100-150 mm;
  • borr tillverkad av höghastighetsstål för en håldiameter på 2 cm;
  • stålrör med en diameter på 4 cm och en väggtjocklek på upp till 3 mm (längder på 50 och 40 cm).

Röret måste tåla en betydande belastning vid borrning av även lerig jord, som är tätare än chernozem eller sandig lera som ligger mellan lerlagren. Färdiga cirkelsågsmodeller är lämpliga som skivor. Självgjorda skivor är gjorda av stålplåt med en tjocklek på minst 3 mm (som rörväggarna).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Verktygssatsen representeras av följande enheter:

  • en hammare;
  • kvarn med en uppsättning skärskivor för metall;
  • svetsmaskin och elektroder med en metallstiftdiameter på 3, 2 eller 3,5 mm;
  • en borr (eller en borrhammare i borrläge med en adapter för borrar för metall) och en uppsättning HSS -borrar;
  • verktyg för slipning av knivar och knivar.

Cykelhandtag fungerar som ett mjukt handtag för den framtida borren.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkning av delar

Bestäm först vilken borr du behöver för jobbet. En enkel trädgårdsskruv består av separata halvplattor som ligger mittemot varandra. Tillsammans bildar de en komplett sväng, utan vilken det skulle vara problematiskt att borra marken. Huvuduppgiften för ett sådant verktyg är att gräva hål för buskplantor och till och med plantor . En trädgårdsborr kan också borra hål för ett betongstöd (runt och professionellt rör, tjock armering etc.). Skruvapparaten består av flera kontinuerliga varv som lindas från ett band av stålplåt. Det är svårare att tillverka, eftersom det är omöjligt att uppnå en perfekt platt skruv (skruv) utan en svarv eller fräs.

När du utför arbete, använd en färdig ritning eller skapa din egen. Det framtida instrumentet är gjord på det. Därefter måste du följa instruktionerna nedan.

  1. Rita en cirkel på en stålplåt med en kompass och markera mitten. Den runda delen som är avskuret från arket är det framtida bladet. Klipp ut det med en kvarn.
  2. Rita, med hjälp av mitten av cirkeln du just klippte, ett inre snitt genom vilket sågklingan glider över vredet. Skiftnyckelrörets ytterdiameter måste matcha skärets inre diameter. Skär det här hålet i skivan.
  3. Skär den resulterande skivan i två bitar.
  4. Klipp fyra längsgående linjer (i genomsnitt 3,5 cm vardera) i slutet av skiftnyckeln. Böj de resulterande bitarna med en hammare så att ändarna möts vid ett tillfälle. Du får ett tips som kommer att ställa in borrriktningen varje gång borrningen går i gång.

Koka de formade sömmarna. Se till att drivenheten är resistent mot jordpåfyllning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gör så här för att ansluta skiftnyckeln till skivan:

  1. fäst vredet på skivan och se till att vinkeln i förhållande till borrplanet inte överstiger 20 grader;
  2. håll ett avstånd på 5 cm mellan delarna av skivan, sätt märken på vredet som sätter sikten på den framtida strukturen;
  3. genom svetsning, svetsa delarna av skivorna till skiftnyckeln.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att förlänga skiftnyckeln krävs stegen nedan

  1. Svetsa det andra röret till axelröret, bakom vilket borren roteras manuellt. Strukturen kommer att vara T-formad. För strukturell hållfasthet (så att handtaget inte böjer sig), svetsar förstärkande triangulära distanser, som används som förstärkningsdelar.
  2. Skjut in T-stycket i vredet och fäst det med en hårnål. Det kan finnas flera fästpunkter.

Efter avslutad montering av skiftnyckeln, slipa kniven med en slipmaskin eller en slipare. Skären måste peka nedåt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lossare

Öppnarna hjälper arbetaren att placera och behålla borrens upprätt läge. För dem behöver du en bit stålplåt med en medelstorlek på 250x35x4 mm. Förlossaren kommer att ha en genomsnittlig längd på 12,5 cm.

Steg-för-steg tillverkningsinstruktioner:

  1. placera arbetsstycket på ena sidan i en vinkel på 10 grader;
  2. fäst den andra sidan till borrens huvudaxel;
  3. se till att bandets riktning matchar borrens rotationsriktning;
  4. skär bort tejpens ände i en vinkel på 30 grader och skärpa den, vilket ger den en oval form;
  5. Efter montering av ripparen svetsar du skärbladen som skärs från halvorna av cirkelsågen till borraxeln.

Spiralen som bildas på detta sätt måste löpa i en viss vinkel - som ett spiralformat spår på en stor bult. Sidorna av delar av den resulterande spiralen är böjda i motsatta riktningar. En av skärkanterna spelar rollen som en markupptagningsanordning, den andra - en påskjutare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Trådning

När borren ska användas som ett verktyg för att gräva brunnar i personliga tomter, är det bättre att göra röret flersektion. Grundvatten rinner ofta på 30 m djup, så sektionerna är gjorda för ett specifikt djup, och var och en av dem bör inte vara längre än en meter . Längre sektioner blir svåra att installera ensamma. En gängad hylsa används som fog. Varje sektion har en gänga och är utrustad med en sprint, så att den plötsliga skruvningen av röret under rörelse utesluts.

Bild
Bild

Penna

Utan handtaget vore det omöjligt att rotera borren. Handtaget är tillverkat av rör eller solid armering som tål en betydande belastning vid borrning av stenig mark. Oftast är handtagen gjorda av valsad järnmetall. Ett sådant handtag saknar fjädrande effekt, det överför vridkraften hos borrens arbetsdel. Änden motsatt borrens arbetsdel är ansluten till enhetens handtag genom svetsning.

Ju längre handtag desto bekvämare är det att arbeta med borren, men det betyder inte att handtaget ska vara längre än 50 cm. Faktum är att ett för brett och långt handtag kommer att tvinga arbetaren att hålla sig så långt ifrån borren som möjligt, vilket inte kommer att göra arbetet tillräckligt effektivt. Rörets diameter för den är minst en halv tum, väggtjockleken är 3 mm.

Bild
Bild

Ytterligare länkar

I slutet av huvudenheten skärs skärkanterna i en vinkel på 60 grader, och ytterligare skåror tar inte mer än 3 mm. En liten borr svetsas till spetsen, vilket anger borrningsriktningen . Om borren är gjorda utan handtag och är avsedda för en bakomliggande traktor eller en elektrisk drivning (mekaniserad borrning) utsätts munstycket för snabbare slitage.

Du kan klara dig utan en borr, byt ut den mot en långsträckt spetsskärning och svetsad enligt instruktionerna ovan . Men en sådan spets kommer in i lerjorden eller komprimeras, väger chernozem sämre och bidrar också till att borraxeln driver bort från det vertikala läget.

Den enklaste ersättningen för en klassisk borr blir en topp: det är en symmetriskt böjd platta med en skarp spets, som skjuter isär marken inte värre än en perfekt rund spårbajonett i tvärsnitt.

Bild
Bild

Mellan borrpunkten, som anger rätt borrriktning, och huvudplattorna, installeras ytterligare plattor - två eller flera gånger mindre. Det är lättare att skära jorden med en sådan borr. Först, på ett kort avstånd, görs en kanal smalare i diameter . Att borra den till slutdiametern är mycket enklare och snabbare än att stansa den senare från grunden. Denna funktion är bra när det inte finns någon mekaniserad installation, och du måste borra täta lager av lera och lera, för att komma till framtidens brunnar.

Bild
Bild

Slutmontering

En djupborrning innan man borrar brunnar samlas gradvis upp och tränger djupare ner i markens underliggande lager. Innan ytterligare borrning kommer arbetsledaren att kontrollera om nästa avsnitt är säkert fixat: om det av misstag skruvas av blir det extremt svårt att få det (och andra sektioner, inklusive borrsektionen) utan specialanordningar från en redan borrad axel. Borren demonteras i omvänd ordning, var noga med att inte tappa den omonterade delen till botten av kanalen.

Var och en av förlängningssektionerna (rören) är svetsad i hylsan på ena sidan av den senare: detta kommer att underlätta och förenkla monteringen och minska sannolikheten för att skruva loss under djupborrning. Innan den första användningen slipas borren: de bildade oegentligheterna, till exempel efter svetsning, tas bort för att minska skadorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skyddande lager

Efter rengöring och slipning är den färdiga produkten belagd med färg. Om rören och plattorna som produkten är tillverkad av inte är nya, ger det bästa resultatet en rostemaljprimer. Rostens utseende på handtaget är uteslutet när arbete utförs dagligen, eftersom handtaget ofta och under lång tid ligger i arbetarens händer . Beläggning kommer att förlänga produktens livslängd avsevärt, men är inte alltid nödvändigt. Med frekvent friktion mot marken raderas den skyddande beläggningen från skären, och det är ingen mening att applicera den. Det behövs bara i de situationer då borrmaskinen sällan används, lagras under hög luftfuktighet och plötsliga temperaturförändringar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hjälpsamma ledtrådar

Tänk på några användbara tips för dem som planerar att borra i sitt område

  • Att borra marken ensam och utan en bakomliggande traktor (eldrift) är inget lätt jobb. Använd en borr med ytterligare sektioner, eftersom en ständigt böjd rygg inte ökar arbetarens hälsa.
  • Om en mästare vid borrning stöter på till exempel en sten, bör du överge hemmagjorda och handhållna borrar och använda tjänsterna från en skräddarsydd (mobil) borrigg utrustad med en kraftfull walk-behind traktor och använder metoder för vibrationsborrning av stenar och stenar.
  • Det rekommenderas att använda en betongborr med en diameter på 12-20 mm som färdig borr. Det är svetsat till spetsen. Använd inte en borr som är för lång: detta kommer att väga strukturen märkbart.
  • Behåll vertikaliteten vid borrning. En betydande avfasning och rörelse i sidled, till exempel av ett staketstolphål eller någon annan stolpkonstruktion, kan inte tillåta att samma stolpe betongas. Antingen det, på grund av det förskjutna masscentrumet, med tiden lutar det åt sidan.
  • Kapslingan, sammansatt från två halvor, är lättare för utgrävning än en solid gjord av en massiv remsa av stålplåt eller en cirkel.
  • Borra inte för långt i djupet: även med en hiss är det problematiskt att dra ut ett alltför stort och tungt jordlager. Plåt kan böjas under betydande jordvikt. I detta fall måste borren vara inriktad: den måste alltid vara symmetrisk.

Rekommenderad: