Måla För Köket (37 Bilder): Funktioner I Målning Av Fasader Och Väggar. Alternativ För Att Uppdatera Designen Av Ett Gammalt Köksset. Vilken Färg Ska Man Välja Till Köket?

Innehållsförteckning:

Video: Måla För Köket (37 Bilder): Funktioner I Målning Av Fasader Och Väggar. Alternativ För Att Uppdatera Designen Av Ett Gammalt Köksset. Vilken Färg Ska Man Välja Till Köket?

Video: Måla För Köket (37 Bilder): Funktioner I Målning Av Fasader Och Väggar. Alternativ För Att Uppdatera Designen Av Ett Gammalt Köksset. Vilken Färg Ska Man Välja Till Köket?
Video: Måla fasad med Staffan 2024, April
Måla För Köket (37 Bilder): Funktioner I Målning Av Fasader Och Väggar. Alternativ För Att Uppdatera Designen Av Ett Gammalt Köksset. Vilken Färg Ska Man Välja Till Köket?
Måla För Köket (37 Bilder): Funktioner I Målning Av Fasader Och Väggar. Alternativ För Att Uppdatera Designen Av Ett Gammalt Köksset. Vilken Färg Ska Man Välja Till Köket?
Anonim

Att uppgradera en köksenhet är inte så svårt i dessa dagar. För att göra detta är det inte nödvändigt att kontakta specialister, du kan helt enkelt måla om fasaderna med egna händer. Detta förfarande krävs när utseendet på de gamla panelerna har blivit oanvändbart eller en större renovering påbörjas i köket och du måste välja den färg som passar bäst för väggarna. Du kan till och med måla ett kök i en ny nyans spontant om du är trött på den gamla färgen. Men det är viktigt att välja rätt färg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Allmänna krav

För närvarande är utbudet av järnaffärer fylld med ett stort utbud av färger som kan användas för att måla köksfasader. Men inte alla kan skryta med utmärkta resultat. Experter rekommenderar att man överger användningen av akryllacker och färger i köket .eftersom den aggressiva köksmiljön och luftfuktigheten mycket snabbt gör dessa material oanvändbara. Även vanlig ättika som av misstag träffar ytan på en sådan fasad kan väsentligt skada beläggningen.

Därför bör du välja en färg som är så motståndskraftig mot eventuella skador som möjligt. Den måste tåla plötsliga temperaturförändringar, frekvent värme, ånga från kokande mat och hög luftfuktighet. Dessutom bör sådan färg kännetecknas av en lång livslängd, eftersom frekvent målning av panelerna är skadligt och opraktiskt.

Det är viktigt att komma ihåg att köket är den plats som oftast behöver våtrengöring, och därför måste färgen tåla konstant exponering för fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färgen på färgen väljs med hänsyn till kökets inre . För en harmonisk kombination är det tillåtet att använda flera nyanser av samma grundfärg. Det är viktigt att matcha färgen med kökets stil. Om detta till exempel är en klassiker, är bruna och varma pastellfärger lämpliga, för neoklassiska rekommenderas det att välja kalla pastellfärger, för ekostil är det vanligt att använda ett grönt färgintervall.

Det finns flera sätt att återställa en köksenhet, över vilken ommålning har flera fördelar . Först och främst är detta ett obegränsat val av nyanser, möjligheten att självständigt skapa en inredningsstil, att förverkliga de mest vågade fantasierna i utformningen av ett köksrum.

Dessutom innebär färgning texturerade alternativ: du kan lämna panelerna släta, eller så kan du ge dem en reliefform, även om detta är ett ganska djärvt och inte särskilt bekvämt alternativ. Slutligen är färgning det enklaste sättet att uppgradera och kräver inga speciella färdigheter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och deras funktioner

Det finns flera olika färger och lacker som kan användas för att måla en köksuppsättning.

Vattenbaserad

Färgen utvecklades ganska nyligen. Består av färgämnen och vatten. För köket rekommenderas att välja tvättbar vattenbaserad färg. Tack vare denna fastighet kommer det att vara möjligt att enkelt sätta ordning på fasader och väggar. Den tvättbara ytan är lätt att rengöra, och de vanligaste föroreningarna i köket tvättas lätt bort från den: fettdroppar, stänk från flytande mat osv.

Ytan målad med vattenbaserad färg skadas inte av verkan av produkterna som används för rengöring av köket . Det är viktigt att noggrant studera instruktionerna för vattenbaserade material, eftersom inte alla är lämpliga för köket.

Till exempel finns det sorter som lätt tvättas av med vatten. Du ska inte ta dem till köket, du ska välja outplånlig färg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alkyd

Alkyd emaljer är mycket motståndskraftiga mot luft och kemiska element. Därför kan ytan täckt med alkydfärger tvättas minst varje dag - detta kommer inte att skada beläggningen. Denna emalj är uppdelad i flera typer. Alkyd-melaminföreningar är lämpliga för köket. De skiljer sig inte bara i tvättbara kvaliteter, utan också i ett mycket estetiskt utseende. Alkyd-olja och alkyd-fenol typer är lämpliga för trä- eller metallfasader. De består av oorganiska element och vegetabiliska oljor.

Det är också viktigt att veta att alkydfärger har en ganska viskös struktur, och därför bör de appliceras i två lager vid målning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det första skiktet appliceras med en enkel pensel i alla riktningar, medan det sista skiktet appliceras med en rulle . I samband med denna teknik reduceras arbetshastigheten, men detta motiveras av det utmärkta resultatet.

Vattendispersiv

Detta material späds ut med vatten före användning, men efter torkning blir ytan okänslig för fukt, och därför är det också ett ganska populärt alternativ för att måla köksuppsättningar. Denna sort tenderar att torka snabbt och är därför lämplig för möbler som snabbt måste tas i drift.

Ett annat plus med vattendispersionsmaterial är möjligheten att applicera ett dekorativt mönster på panelerna . Denna färg anses vara miljövänlig, den är luktfri.

Ytan målad med vattendispersiva material är lätt att rengöra.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Silikon

Silikonbaserade färger är bra eftersom de inte bara kan uppdatera köksuppsättningens utseende, utan också dölja oegentligheter och defekter på fasadens yta. Ganska populärt alternativ, trots ett antal nackdelar: först och främst är det det höga priset på silikonfärger och lacker . Nackdelarna inkluderar också behovet av att vara försiktig vid rengöring. Faktum är att silikonfärger inte tål effekterna av starka reagenser, särskilt föreningar med alkali. Därför får sådana ytor inte rengöras med kemikalier eller slipande material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken ska man välja för fasader?

För att måla fasader väljer många människor sprayfärg i burkar, till exempel bilemalj. Köpare lockas av dess låga kostnad, lätthet att applicera, möjligheten att skapa en perfekt plan yta. Dessutom kan du med hjälp av en sprayburk väcka liv i de mest vågade designidéerna, till exempel skapa en patinaeffekt på ytan på en köksuppsättning. I allmänhet erbjuder butikerna ett brett utbud av bilemalj i sprayburkar i olika färger.

Om fasaderna har glasinsatser är det bättre att använda den traditionella metoden och måla materialet med en pensel . Aerosolen sprutar inte alltid snyggt, stänk kan träffa glaset och det kan vara svårt att ta bort sådan färg från den klara beläggningen.

Var noga med att läsa bruksanvisningen på burken. Många är endast avsedda för utomhusbruk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bättre att inte stoppa ditt val på oljefärg, eftersom det är nästan omöjligt att applicera det i ett jämnt lager. Om du behöver en vattenbaserad färg är det viktigt att välja den typ som inte tvättas bort med vatten och har tvättbara egenskaper. Fördelarna med detta alternativ är materialets andningsbara kvalitet, det överkomliga priset, möjligheten att tvätta bort föroreningarna även med aggressiva kemikalier.

För fasader som inte bara behöver extern kosmetika, men som också har sprickor eller flis på ytan, rekommenderas silikonfärg . Akrylfärg är mycket populärt. Köpare lockas av dess färgvariation, miljövänlighet, luktbrist, men det noterades redan ovan att detta material inte reagerar bra på påverkan av värme och fukt, och därför bör man komma ihåg att efter att ha täckt köket med akrylemaljer är en ny uppdatering precis runt hörnet. Dessutom absorberar akryl oljor, så oljiga fläckar kan kvarstå på fasader. Alternativt kan den övre ytbeläggningen låta dig säkra ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Subtiliteter i målning

Målning av köksfasader är möjlig med en aerosolburk, pensel eller rulle. Låt oss överväga olika alternativ.

Sprejburk

  • Förbered din arbetsplats . Täck alla föremål i närheten med folie så att stänk inte faller på deras ytor. Lagra på personlig skyddsutrustning och verktyg i förväg.
  • Demontera fasadelementen . Det är mycket bekvämare att applicera färg om ytan är horisontell. Om det finns glasinsatser rekommenderas det att försegla dem med en skyddsfilm eller ta bort dem under drift. Du kan till och med använda vanlig tejp. Förresten, om dörrarna ändå måste tas bort, så är detta en annan anledning att uppdatera de knarriga gamla beslagen.
  • Om dörrarna är smutsiga måste de tvättas och torkas . Därefter avfettas ytan med ett lösningsmedel, filmen avlägsnas med en industriell hårtork. Det är lämpligt att slipa beläggningen med sandpapper, skölj och torka igen.
  • Om beläggningen är skadad , använd en spackel eller spackel och släta ut de deformerade områdena. Automotive kitt kan användas för detta förfarande. Därefter måste du slipa fasaderna med en primer och rengöra.
  • Skaka burken väl och spraya över ytan från ett avstånd av 20-30 cm svepande rörelser. Det är bättre att applicera minst 2-3 lager, men så att topplacket appliceras över en redan torkad beläggning.
  • Efter att färgen har torkat helt lackas ytan . För att göra detta är det mer bekvämt att återanvända lack i sprayburkar.
  • Färdiga fasader måste torkas i minst fyra timmar , installera beslagen och häng dörrarna på sin ursprungliga plats.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

12 bilder

Borste och rulle

Essensen och arbetssekvensen är densamma som när man målar från en sprayburk, men det är värt att överväga några punkter.

  • Borsten måste vara ny. Det används i sådana fall när det är nödvändigt att återställa färg i urtag, skarvar, i hörn och andra platser där det är omöjligt att tränga in med en rulle.
  • Rullen bör tillverkas på basis av skumgummi. Detta material gör att färgen kan appliceras jämnt.
  • Förvara på en speciell bricka. Att arbeta med det blir mycket mer bekvämt, detta element tillåter inte överdriven absorption av färg i en rulle eller pensel.
  • Att doppa penseln eller rullen i färgen till ett minimum hjälper till att undvika dropp, ränder och andra färgningsdefekter.
  • Om det är nödvändigt att använda två färger på en panel, skyddas den färdiga torkade nyansen med en film, och först då appliceras den andra färgen.
  • För ett mer spektakulärt utseende kan glizal dessutom appliceras på fasaderna. Produkten späds ut i vatten och appliceras på de målade panelerna med en ren pensel. Om du behöver få ett mönstrat texturerat mönster kan du använda glastekniken. För att göra detta, applicera en fuktig svamp eller hård borste på glasyrytan och led i önskad riktning. Intressanta streckade linjer, abstraktioner, kaotiska slag erhålls.

Rekommenderad: