Laserrengöring Av Metall: Anordningar För Att Avlägsna Rost På Metall, Välja Ett Sandblåsningsmedel Med Laser

Innehållsförteckning:

Video: Laserrengöring Av Metall: Anordningar För Att Avlägsna Rost På Metall, Välja Ett Sandblåsningsmedel Med Laser

Video: Laserrengöring Av Metall: Anordningar För Att Avlägsna Rost På Metall, Välja Ett Sandblåsningsmedel Med Laser
Video: Tar bort rost med coca cola + citronsyra / elektrolys kombo 2024, Maj
Laserrengöring Av Metall: Anordningar För Att Avlägsna Rost På Metall, Välja Ett Sandblåsningsmedel Med Laser
Laserrengöring Av Metall: Anordningar För Att Avlägsna Rost På Metall, Välja Ett Sandblåsningsmedel Med Laser
Anonim

Metall är ett vanligt material för att göra en mängd olika strukturer. Det har många fördelar, men den största nackdelen är korrosion, vilket förstör alla produkter. För att avlägsna rost finns det en särskild utrustning avsedd för rengöringsarbete. En av sådana enheter är en laserinstallation, som har sina egna egenskaper och fördelar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Rost uppstår med tiden på nästan alla metallkonstruktioner och produkter som utsätts för fukt och som inte har en speciell korrosionsskyddande beläggning. Du kan dock hantera detta problem själv med en laserinstallation.

Det bör noteras att den största fördelen med tekniken är dess säkerhet och högkvalitativa resultat. Denna metod har använts i många år, därför har den förtjänat rätten att kallas en av de bästa för att bekämpa metallkorrosion.

För att avlägsna rost från ytan på en metallprodukt är det nödvändigt att använda specialutrustning med en laserstrålningskälla . Om det inte finns rost på strukturen reflekterar strålarna utan problem. Enhetens driftsprincip är att rikta lasern till den skadade delen, som ackumulerar energi och vid uppvärmning rör sig bort från basen. Rost kan smälta och ibland även avdunsta.

Bild
Bild

Laserrengöring av metall är ganska populärt, eftersom det har många fördelar . Du kan hitta en kompakt enhet som kan användas för hushållsändamål - den gör sitt jobb perfekt. Det är viktigt att notera att denna metod inte är farlig och inte skadar miljön. Inga giftiga ämnen frigörs vid borttagning av metallkorrosion.

Huvuddragen i laserrengöring är hög precision. Under behandlingen riktas strålen till en specifik plats, och den oskadade ytan förblir otäckt.

Ett stort plus är hur snabbt ett positivt resultat blir synligt . Utrustningen för detta förfarande gör inte buller, dessutom kan alla klara av dess kontroll. Det bör noteras att vilken yta som helst är lämplig för bearbetning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att använda utrustningen behöver du en engångsinvestering, varefter du inte behöver köpa förbrukningsmaterial, så vi kan med säkerhet säga att detta köp kommer att vara en lönsam lösning. Även den svagaste enheten kan arbeta upp till 50 tusen timmar, och detta är en imponerande period . Rost avlägsnas jämnt, så ytan på metallprodukten förblir intakt. Alla listade fördelar kan enkelt förklara efterfrågan på denna utrustning. Enheten som tar bort korrosion kommer att förlänga livslängden för strukturer gjorda av olika metalltyper.

Bild
Bild

Ansökningar

Mikroutnyttjande bör noteras, som består i att arbeta med små delar och olika kretsar, terminaler och kontakter. Denna laser kan rengöra ledningar, lödanslutningar och göra snitt på brädor, vilket bekräftar mångsidigheten och effektiviteten hos denna metod.

Förutom tack vare den höga precisionen är det möjligt att ta bort skiktet av isolerande material utan att skada basen.

Lasersystem är lämpliga för rengöring av värdefulla guldföremål, metallkonstruktioner och till och med karosserier från gammal färg och rost. Många proffs använder en laser för att ta bort korrosion från smycken, gamla mynt, maskindelar och mer.

Stora industriföretag har länge använt professionell utrustning för bearbetning av olika metallytor ., oavsett om det är oljeraffinering, fordonsindustri eller flygindustri.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Utrustningsöversikt

Det finns ett brett utbud av enheter på marknaden för att ta bort rost från metallytor. Laserrengöringsanordningar är indelade i flera sorter, varje verktyg har sina egna egenskaper och fördelar . För att välja en renare är det nödvändigt att noggrant studera egenskaperna hos varje underart, väga för och nackdelar. Det finns flera typer av lasersystem beroende på storlek och effekt.

Enheter med en indikator på 12-20 watt är lämpliga för arbete med små produkter. De är ofta utrustade med batterier med hög kapacitet.

Medelstora enheter stöder 100-400 watt. Men stora produkter är lämpliga för rengöring från rost med en indikator på upp till 1000 W.

Den mest praktiska modellen anses vara en väska som presenteras i en kompakt storlek och lätt vikt . Tack vare denna enhet kan du hantera föremål i en industrianläggning och i en hemverkstad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om en enhet med högre effekt krävs är det bättre att köpa en installation som har ett inbyggt filtreringssystem. Ett kinesiskt tillverkat rengöringsmedel är mycket efterfrågat, eftersom det är ganska bekvämt, billigt och gör ett utmärkt jobb med att ta bort rost från vilken yta som helst . Utrustning tillverkad i Kina avser mobila enheter som är lätta att transportera och bära från en plats till en annan.

Vissa sandblästringsmodeller är utrustade med ett automatiseringssystem, videoövervakning och en fjärrkontroll, vilket bara underlättar driftsprocessen.

Tyskt tillverkat sandblästring lockar stora företag, eftersom sortimentet av sådan utrustning är ganska stort . Men de kan inte användas på känsliga ytor. En ryggsäcklaser hittar du här, som innehåller tre typer av moduler - strömförsörjning, laserhuvud och observationsenhet. När enheten slås på skannas ytan, sedan avslöjar enheten djupet av korrosion och först då börjar bearbeta de områden som förstörts av rost.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rengöringsteknik

För att få ett positivt resultat är det nödvändigt att inte bara ha ett högkvalitativt laserrengöringsmedel tillgängligt utan också bekanta sig med arbetstekniken. Funktionsprincipen för enheten är att fokusera en kraftfull ljusström på det drabbade området . Beroende på utrustningens kapacitet kan rost inte bara falla av utan också smälta och sedan förångas. Tänk på två tekniker för rengöring av metall från korrosion, som är de mest effektiva.

Bild
Bild

Ablation

Vi pratar om pulserad strålning, som leder till avdunstning av oxidfilmen. Under påverkan av lasern kommer det övre lagret att stiga över ytan och förvandlas till ett plasmamoln som sedan löses upp. Ablationsprocessen sker mellan gasformiga och kondenserade faser med kraftiga temperaturförändringar. Sådan utrustning kan värma metall upp till 17 000 grader Celsius.

Först skannar utrustningen ytan för att bestämma djupet för efterföljande rengöring. Huvudstadiet av arbetet är att ta bort rost med vald effekt i automatiskt läge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Desorption

Denna metod är inte mindre populär, men den är mer skonsam. Huvuduppgiften för sådan utrustning är att försiktigt påverka rosten med fotoner, vilket leder till separering av ytskiktet, som har blivit skaligt . Sådana installationer har låg effekt, så de värmer upp metallen utan att omvandla de drabbade områdena. Det bör noteras att efter uppvärmning kommer resultatet att märkas på kort tid på grund av slagkraften hos den utsända laserstrålen.

Desorption används ofta för smycken och dekorativa ytor, men är lämplig för rengöring av komplexa delar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Säkerhetsteknik

Arbetet med lasersystemet måste utföras enligt strikta regler och i enlighet med säkerhetsåtgärder. därför först måste du bekanta dig med de grundläggande rekommendationerna, varefter du kan börja använda utrustningen . Eftersom vi talar om en laser som har hög riktning och monokromatisk strålning, måste du vara försiktig när du arbetar med den. Varje installation måste jordas.

Eftersom laserstrålning kan påverka människors syn negativt är det nödvändigt att arbeta med utrustningen i speciella certifierade glasögon och handskar för att skydda kroppen från laserstrålens påverkan, vilket kan skada hornhinnan och näthinnan.

Det är bara möjligt att börja arbeta med maskinen efter att operatören har utrustats med skyddsutrustning . Det infraröda området bör vara 1064 nm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan utrustningen startas är det nödvändigt att testa och konfigurera den . Det är oerhört viktigt att studera bruksanvisningen, eftersom produkter från olika tillverkare kan skilja sig något i egenskaper och kontrollmetoder.

Sammanfattningsvis kan vi med säkerhet säga att laserrostrengöringsmaskinen har blivit ett verkligt genombrott när det gäller arbete med metallytor, som under påverkan av fukt korroderar med tiden.

På grund av de olika enhetskapaciteterna är det möjligt att arbeta med produkter av alla storlekar, vare sig det är smycken eller bilkarosser . Ett antal distinkta egenskaper och fördelar skiljer laserenheten från andra rostrengöringsprodukter. Därför återstår bara att välja rätt utrustning, följa säkerhetsåtgärder och njuta av resultatet av driften av denna utrustning.

Rekommenderad: