Banor Från Trädskärningar (41 Bilder): Hur Man Gör En Väg Från Stockar Med Egna Händer I Landet Enligt Instruktionerna? Hur Bearbetar Man En Väg Från Runt Trävirke?

Innehållsförteckning:

Video: Banor Från Trädskärningar (41 Bilder): Hur Man Gör En Väg Från Stockar Med Egna Händer I Landet Enligt Instruktionerna? Hur Bearbetar Man En Väg Från Runt Trävirke?

Video: Banor Från Trädskärningar (41 Bilder): Hur Man Gör En Väg Från Stockar Med Egna Händer I Landet Enligt Instruktionerna? Hur Bearbetar Man En Väg Från Runt Trävirke?
Video: NEW BOARDWALK!!! 2024, April
Banor Från Trädskärningar (41 Bilder): Hur Man Gör En Väg Från Stockar Med Egna Händer I Landet Enligt Instruktionerna? Hur Bearbetar Man En Väg Från Runt Trävirke?
Banor Från Trädskärningar (41 Bilder): Hur Man Gör En Väg Från Stockar Med Egna Händer I Landet Enligt Instruktionerna? Hur Bearbetar Man En Väg Från Runt Trävirke?
Anonim

För bekväm rörelse i trädgården eller stugan krävs asfalterade stigar med hård yta. Samtidigt är kakel eller asfalt både dyrt och ganska svårt, medan det finns en enkel och estetisk lösning från skrotmaterial, nämligen från träsnitt. Du kan bygga ett spår relativt snabbt utan att anställa medarbetare - du behöver bara veta om alla funktioner i processen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Precis som alla andra sätt att lösa problemet med framkomlighet har en väg från träsnitt både fördelar och nackdelar. Låt oss börja med traditionen med det goda, särskilt eftersom fördelarna med en sådan lösning finns i havet:

  • miljövänligt material är helt ofarligt och kan inte skada miljön;
  • trä är mycket hållbart, och stigar av vissa träslag kan till och med tjäna i decennier;
  • inköp av material kommer att vara relativt billigt, eller så kan du till och med använda timret som återstår efter reparationen, träden föll av dåligt väder, klippa torra stammar;
  • enkel bearbetning av materialet gör att du kan slutföra uppgiften med improviserade verktyg och med dina egna händer;
  • Stigen belagd med sågsnitt i trä ser väldigt estetiskt tilltalande ut och skapar en obeskrivlig känsla av komfort.
Bild
Bild
Bild
Bild

En separat fördel med träbelagda stigar är att de bara har en nackdel. Det består i träets svaghet innan förhållandena i ett öppet område - nederbörd, insekter och mögel kommer att ha en destruktiv effekt på materialet. Men även denna nackdel kan elimineras genom att regelbundet behandla sågsnittets ytor med antiseptika.

Bild
Bild

Med valet av rätt träslag och rätt vård visar det sig att en dekorativ bana kan hålla i över 30 år.

Hur man förbereder?

Det är nödvändigt att bana vägen klokt, annars kan enskilda fragment i form av trärundor eller hela stockar falla igenom, vilket gör vägen ojämn och provocerar bildandet av vattenpölar. I vissa fall börjar ogräs växa i mellanrummen mellan träbitarna, vilket förstör intrycket av konstruktionsstrukturen och minskar dess framkomlighet .… För att förhindra att detta händer måste du ägna vederbörlig uppmärksamhet åt förberedelsen.

Bild
Bild

Skissera först konturerna för den framtida vägen . Längs banans kontur på båda sidor, kör vertikala pinnar med ett sträckt rep i marken för att förstå att detta utrymme redan har reserverats. Vidare måste det avsedda området fördjupas och skär ut en dike ca 20-25 cm djup. Grävningsarbete måste utföras i torrt väder - så att kanterna inte rör sig ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter täcks botten av diket med ett litet lager sand, vars uppgift är att skapa en stabil kudde för allt som kommer att placeras ovanför. Sanden är täckt med geotextiler - det är en garanti för att ogräs inte längre kommer att växa här.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett dräneringsskikt görs ännu högre - antingen från små stenar eller från en blandning av sand och grus i förhållandet 7 till 3. På toppen av dräneringsskiktet är det nödvändigt att hälla ett annat lager sand, lika tjockt som dränering.

Hur gör man en väg med egna händer?

Så att trädgårdsvägen i lanthuset är korrekt gjord och den improviserade trottoaren inte sviker, överväga steg för steg instruktioner i form av en mästarklass om hur man lägger landvägar från runda nedskärningar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bas

Förberedelsen av stiftelsen som helhet beskrevs ovan, men det finns flera finesser som bör nämnas separat. Till exempel bör särskild uppmärksamhet ägnas åt vattentätningsmaterialet - det är bättre att inte lita på geotextiler ensam och lägga ett lager plastfolie.

Erfarna hantverkare påpekar att materialet är bra för sin elasticitet och draghållfasthet, men varje gap i skiktet är en allvarlig designfel . Med tanke på detta är det nödvändigt att antingen hitta en enda bit polyeten av önskad storlek, eller åtminstone att limma enskilda bitar. Det kommer inte att vara möjligt att göra detta från små fragment, om det bara är av den anledningen att en överlappning krävs med minst 30 cm. Som limmaterial används inte vanligt lim, utan eltejp eller dubbelsidig tejp.

Bild
Bild

Av vissa hantverkare är det av någon anledning inte självklart att det övre sandskiktet måste hällas på byggnadsnivå . Naturligtvis kräver ingen en helt platt sandyta på basen, och med en allmän lutning på terrängen är en höjdskillnad oundviklig, men vi måste försöka undvika sådana fenomen, åtminstone där platsen är ungefär platt. Annars är det möjligt att basen börjar röra sig med tiden - detta kommer att leda till en gradvis deformation av banan och bli oanvändbar.

Bild
Bild

Arbetsstyckets bearbetning

Ek och bok är idealiska material när det gäller hållbarhet, men det bör förstås att vid köp av sådana råvaror kommer en "billig" väg att kräva kostnader från 10-15 tusen rubel endast för trä. Köpet av ett barrträd blir mycket mer budgetmässigt, men uthålligheten för en sådan beläggning kommer inte längre att vara så imponerande - de är lättare att deformera. Om du ändå bestämde dig för att köpa material, kan du köpa snittet, som redan är behandlat med ett antiseptiskt medel, i en stor järnaffär. Där kan du också fråga om förekomsten av ett stort runt virke, om du är redo att skära det i snitt själv - det blir billigare på det här sättet.

Bild
Bild

Naturligtvis blir det ännu billigare om det knappt finns levande gamla träd på platsen, med dem kan du döda två fåglar i en smäll - både rensa territoriet och bana vägen . När du använder improviserade material, på ett sätt, är allt som är gratis bra, men om det finns något att välja mellan, var särskilt uppmärksam, förutom ek och bok, på lärk.

Äpple och päron, hornbalk och akacia anses också inte vara det sämsta valet. Om ägaren inte har tidigare erfarenhet av snickeriarbete är det enklaste sättet att arbeta med björk och valnöt utan någon uppenbar kvalitetsförlust.

Bild
Bild

Den grundläggande punkten är det kategoriska kravet på torrheten i det material som vi kommer att arbeta med … Om du använder otillräckligt torkat virke för stenläggning kommer detta att vara ett klart misstag, vilket upphäver alla förhoppningar om en lång livslängd på konstruktionen. Att använda snitt som fortfarande är våta kan få dem att spricka inom bokstavligen en vecka!

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du själv skär det runda virket i snitt, var inte för lat för att bearbeta råvarorna normalt så att beläggningen är bekväm att gå. Ta först bort alla grenar från stammen och behandla ytorna med skrapor och plogar. Därefter gör du anteckningar på stocken med en penna som visar vilka rader du behöver skära i separata "pannkakor".

Tänk på att en stor diameter av de resulterande cirklarna automatiskt innebär en ökning av tjockleken, så du bör inte skära många snitt från en tjock stock . Erfarna experter påpekar att för en riktigt lång livslängd på banan, oavsett belastning, är det värt att använda hela "hampa" med en tjocklek på minst 20 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

En bra väg är en som du kan gå på även med bara fötter, vilket innebär att virket måste vara fritt från grader.

Bild
Bild

Ytan på varje sågsnitt måste först hyvlas med ett plan och sedan slipas med en slipmaskin . Barken tas bort redan i detta skede - det kommer definitivt inte att behövas för att bygga vägen.

Bild
Bild

Ovanstående steg kan utelämnas om du inte bara bestämmer dig för att asfaltera vägen med trä, utan att använda fullfjädrade brädor istället för snitt . Virke för en stig som läggs på plan terräng väljs av samma storlek och form så att fragmenten passar ihop ordentligt. I grov terräng bör du experimentera med kombinationer av brädor i olika former.

Bild
Bild

I alla fall efter skärning av snitt och brädor Du bör kasta de bitar som var skadade eller helt enkelt inte passar på ett eller annat sätt . Vanligtvis, vid skörd av material, rekommenderas det att göra rabatt på detta genom att köpa eller skära 15% mer trä än vad som faktiskt behövs för stenläggning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bättre att inte använda defekta fragment i konstruktionen - då kommer du att fundera över var du ska få "lappen" av önskad färg, storlek och form.

Antiseptisk behandling innebär fullständig blötläggning i en lösning, och täta ek- eller lärksnitt kan täckas med en rulle, gå över hela ytan på varje bit 4-5 gånger … Som vi kommer ihåg är vått material inte lämpligt för konstruktion, därför torkas trädet efter impregnering på en ventilerad plats i minst två dagar, helst minst tre.

Bild
Bild

Ett bra alternativ för skydd mot negativa faktorer är torkande olja … Det är bättre att bearbeta trä med det i kokande form - då täpper det tätt alla porerna och minskar materialets förmåga att absorbera fukt kraftigt. Skadedjur kommer inte att glädjas åt sådan behandling, vilket måste utesluta din väg från listan över potentiella livsmiljöer.

Det återstår att skapa problem för svampens möjliga spridning - För att göra detta, använd en köpt produkt som måste sprutas på ytan genom en sprayflaska. Den nedre delen av varje sågsnitt kan dessutom impregneras med varm bitumen.

Bild
Bild

Många ägare vill att trädet ska se ädlare, mörkare ut och verka äldre. För detta ändamål kan det färgas något med kopparsulfat.

Läggmaterial

Du kan lägga enskilda fragment på något bekvämt sätt, försöka skapa ett specifikt mönster eller inte bry dig om det. Efter läggningen måste varje träbit komprimeras, helst ska ytan vara plan i enlighet med nivåavläsningarna. Klyftorna mellan snitten är täckta med krossad sten, som är dekorerad med mossa eller sågspån på toppen för dekorativa ändamål.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att processen ska bli korrekt bör du följa instruktionerna för att förlänga livslängden på vägen:

  • de första som passar är skärningarna med stor diameter, de små "lappar" det återstående utrymmet;
  • om du vill dölja sprickor är det bäst att göra det med pärongrenar;
  • kantstenar eller dekorativa gränser på en stenväg är inte bara skönhet, utan också en garanti för att sand och vattentätning inte kommer att tvättas ut under trädet, förorena platsen och försvaga vägen;
  • det är omöjligt att hitta fel med spårets prestanda om avståndet mellan fragmenten hålls i intervallet från en till en och en halv centimeter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Det faktum att alla träbitar omedelbart före läggningen behandlades med nödvändiga impregneringar förnekar inte alls det efterföljande underhållet av vägen . Tvärtom är trä ett material som behöver ständig uppmärksamhet under utomhusförhållanden.

Det perfekta tillvägagångssättet för att bibehålla banans funktionalitet förutsätter att snittet måste rengöras och omarbetas var sjätte månad enligt schemat som beskrivs ovan, eller så kan du också lacka dem. Uppgiften ser mödosam ut, men dess snabba genomförande innebär en dubbelt ökning av livslängden för det använda träet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trots förekomsten av ett plastskikt i fodret kan vissa ogräs, som torus och såttistel, fortfarande vara ett problem, även om de växer lite åt sidan. För att kontrollera dem är det bättre att använda förebyggande metoder i form av en spray på dessa växter.

Separat måste det komma ihåg att inga lacker och kittar kommer att skydda trädet från fukt om det är för mycket av det . Med tanke på detta är det värt att gräva diken på sidorna av vägen för att tömma smältvattnet. På vintern är det lämpligt att rensa snön från träbanan så snart som möjligt.

Bild
Bild

Vackra exempel

Det första fotot visar ett oklanderligt spår av sågsnitt, strikt enligt instruktionerna .… Som du kan se finns det praktiskt taget inga luckor mellan de enskilda fragmenten av trädet, och de är mestadels fyllda med mindre snitt. Den horisontella nivån bibehålls i enlighet med alla krav och tillåter även hjulfordon att passera.

Bild
Bild

Det andra exemplet är en mer ekonomisk version av vägen, där exakt ett sågsnitt tilldelas för varje steg . En sådan lösning är tillåten om alla snitt har en ganska stor diameter, men att gå längs vägen är inte alltid bekvämt - det är nödvändigt att strikt mäta storleken på stegen med avståndet mellan rundorna.

Bild
Bild

Den tredje lösningen är ett försök att imitera den naturliga miljön, som fungerade tillräckligt bra . Ur estetisk synvinkel ser de rikliga småstenfyllda utrymmena väldigt naturliga ut. Å andra sidan finns det inga helt raka vägar i naturen, och på den här är det också mycket viktigt att titta på ditt steg.

Rekommenderad: