Sandblästermunstycken: Venturimunstycke Av Keramik Och Andra Typer För Sandblästringsmaskiner. Hur Gör Man En Stålspets Med Egna Händer?

Innehållsförteckning:

Video: Sandblästermunstycken: Venturimunstycke Av Keramik Och Andra Typer För Sandblästringsmaskiner. Hur Gör Man En Stålspets Med Egna Händer?

Video: Sandblästermunstycken: Venturimunstycke Av Keramik Och Andra Typer För Sandblästringsmaskiner. Hur Gör Man En Stålspets Med Egna Händer?
Video: DIY Sandblaster 2024, Maj
Sandblästermunstycken: Venturimunstycke Av Keramik Och Andra Typer För Sandblästringsmaskiner. Hur Gör Man En Stålspets Med Egna Händer?
Sandblästermunstycken: Venturimunstycke Av Keramik Och Andra Typer För Sandblästringsmaskiner. Hur Gör Man En Stålspets Med Egna Händer?
Anonim

Enkla sandstrålningsmunstycken är en viktig och okomplicerad del. Om du vill kan du göra dem själv. Därför kommer det att vara användbart att lära sig allt om sandblästermunstycken.

Bild
Bild

Särdrag

Sandblåsaren är en lång och framgångsrik enhet som används för att rengöra ytan från smuts . Dess huvudsakliga syfte är att skapa en kraftfull tillförsel av slipande blandningar. Den enklaste munstyckshållaren kan göras för hand hemma, men moderna konstruktioner bildar inte bara en fackla (en riktad luftstråle och sand), utan förbereder den, använder den ekonomiskt och ger de egenskaper som är nödvändiga för en specifik yta.

Bild
Bild

Sådana enheter kan användas i en mängd olika situationer - från att rengöra husväggarna till att ta bort rost från en metallyta, och till och med för gravering på en glasyta. Därav olika modeller, enkla men tillverkade i olika storlekar. Behovet av att arbeta med ett visst material, för att skapa rätt tryck dikterar kraven för apparatens dimensioner och dess beståndsdelar. En av dem är ett sandblästermunstycke.

Bild
Bild

Betydelsen av denna detalj kan knappast överskattas, eftersom det är hon som ökar flödeshastigheten för blandningen från enheten, bildar en fackla … Den väljs utifrån dess avsedda syfte och prestanda, liksom munstyckshållaren, som ibland kallas av hantverkarna som en del av den funktionella klockan.

Trots designens likhet (den består av en kropp, trådar för pålitlig fastsättning, en förvirrare och en diffusor), är den indelad i olika typer enligt:

  • kroppsmaterial (dess styrka och driftstid beror på detta) och sättet att fästa på handtaget - en mutter eller klämma;
  • diameter på hålen i förvirraren (väljs med sandblästringsindikator);
  • diffusorns expansionsvinkel;
  • utloppsform (rund eller oval, bestäms av formen och storleken på objektet som ska rengöras).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Separat från det enkla modellutbudet är Venturimunstycket … Det kan inte göras hemma, eftersom detta inte tillåter dig att göra en stegändring i avsnittet.

Bild
Bild

En viktig skillnad som förtjänar stor uppmärksamhet vid valet är tillverkningsmaterialet. Genom att känna till några av funktionerna kan du välja ett munstycke som är lämpligt för att uppnå målet, vilket kommer att pågå längre tid.

Översikt av arter

Typerna av funktionella enheter kan indelas i:

tryck (utformad för ett stort område som behöver bearbetas);

Bild
Bild

injektion (perfekt för icke-industriellt arbete).

Bild
Bild

I sin tur indelas injektionen i:

sugning ;

Bild
Bild

Vakuum (slipmedlet ligger inte kvar på ytan, utan sugs in igen av vakuumet);

Bild
Bild

pneumatisk - optimal för arbete på ett stort område.

Bild
Bild

Munstycket för en sandblåsare kan vara:

  • olika diametrar (både utlopp och i hålen på munstycket);
  • rund eller oval;
  • tillverkad av olika material - keramik, stål och gjutjärn, från borkarbid, fluor (upp till 1000 timmars drift) eller volfram.
Bild
Bild

I beskrivningen bör du definitivt titta på kompressorns prestanda (detta är en av faktorerna för korrekt val av spetsen).

Separat finns det ett Venturimunstycke, en komplex design och inte billig, men om den direktflödande ger en slipande matningshastighet på högst 340 km, ger den en indikator nästan dubbelt så mycket. När det skapades togs hänsyn till Laval -munstycksprincipen, i många fall avgörande för att optimera driften och reglera den utkastade strålens riktning.

Bild
Bild

Valbara kriterier

Den funktionella enheten väljs med avseende på skala, egenskaper hos det material som ska rengöras, design (storlek, rörlighet), slipbehållare och kompressor. Vissa experter är säkra på att munstyckshålen fungerar som huvudkriteriet, eftersom produktiviteten, trycket som skapas i apparaten beror på dem. Industriella installationer kan inte fungera med en sådan indikator mindre än 12 mm, och start mellan dimensioner kan variera från 6 till 16 mm. därför när du väljer måste du inte ta hänsyn till ett, utan flera kriterier, och var och en av dem är fortfarande viktig.

Bild
Bild

Prestanda

Huvudfaktorn som enhetens prestanda beror på är kompressorn. Därför styrs många konsumenter av indikatorn som tillverkaren anger i det tekniska passet.

Kapaciteten beror också på slangens längd och antalet anslutningar i leveranssystemet. Kompressorns kapacitet bestäms vid utloppet. För att göra detta kan du använda en kulpump och en manometer som övervakar trycket i bildäck.

Bild
Bild

Den slipande blandningen som används påverkar också enhetens prestanda. Nästan alla typer av slipmedel kan användas för direktflöde med sandblästring, men endast lättfraktionerade är lämpliga för injektion. Därför följer motsvarande munstycke.

Om du tittar på indikatorn i databladet kan du bara få en ungefärlig uppfattning om prestandan, det optimala utloppstrycket anses vara 5, 5-6 bar.

Det finns speciella metoder för att beräkna korrespondensen mellan munstycket och slipmedlet. Vi får inte glömma att ytskyddsskyddet på ytan, bearbetningskvaliteten och vidhäftningsförmågan i slutet av processen beror på den luftslipande blandningen.

Bild
Bild

Lufttryck

Beroende på vilken typ av kompressor som används, kompressorerna är de vanligaste, men de är lämpliga för hushållsbruk, eftersom de har en liten kapacitet. Skruvkompressorn säkerställer inte bara konstant tryck utan också optimala resultat efter processen. De används när du använder en fungerande pistol.

Kompressorns effekt kan variera, men för arbete rekommenderar de 7-8 atmosfäriska, vilket ger optimal 5, 5-6 bar vid utgången . Detta betyder inte att en 9 bar kompressor inte ger samma siffra om slangen har många anslutningar eller är orimligt lång. Kompressorprestanda - antalet liter luft som blåses ut på 1 minut. Men lufttrycket kan också bestämmas av typen av elmotor eller antalet varv per minut. Drifttiden anses inte alltid vara ett viktigt kriterium, men lufttrycket kan också bero på det under den nödvändiga perioden.

Bild
Bild

Specifik konsumtion av slipmedel

Beror inte bara på kraften hos elmotorn, kompressorn och munstycksdesignen (även om det är mycket viktiga omständigheter). Teoretiskt sett är det inte billigare att hitta ett slipmaterial än kvartssand, men mängden damm kommer att kräva en speciell enhet för att undertrycka det, vilket innebär konstant rengöring av filtren, vilket utan tvekan kommer att minska bearbetningseffektiviteten när det gäller tid och resultat. För betong behövs också en dammdämpare, men det kommer inte att ha någon effekt på en stor förbrukning av kvartssand.

Kopparslagg och nickelslagg har inte bara högre nötning och dynamisk slaghållfasthet. På grund av avfallets specifika vikt i koppar- och nickelsmältningsindustrin erhålls mycket lägre förbrukning och större effektivitet. Nickelslagg är också ett återanvändbart material, så i detta fall är besparingarna med sand inte så betydande att man inte köper mer avancerade slipmedel.

Bild
Bild

Material

Råvarorna från vilka den funktionella infästningen är gjord har en betydande inverkan på dess marknadsvärde, och vissa köpare tror att billigare kan köpas för engångsbruk. Munstycket utför verkligen samma funktioner, och om föroreningsytan är liten och mängden arbete är minimal kan du köpa ett keramiskt munstycke, vilket kommer att räcka för 2 timmars arbete.

Gjutjärn kommer säkert att hålla cirka 8 timmar, men volfram räcker till 300 timmars arbete.

Bild
Bild

Var och en av materialen har sina fördelar och nackdelar - stål är mycket känsligt för stötar, volfram gillar inte överhettning och redan vid 80 grader kan det spricka. Borkarbid är termiskt stabil, men kostnaden är ganska hög.

Hur gör man det själv?

Hantverkare med fantasi och skickliga händer gör ofta sandstrålningsmunstycken på egen hand, och detta har en tveklös praktisk innebörd. Att köpa ett munstycke för en liten rostig plats på en bil eller göra det med egna händer av skrotmaterial - den enda skillnaden är slöseri med pengar eller tid. På speciella platser finns det många videor där hembryggare hantverkare stolt visar en hemlagad enkel enhet gjord av stål eller gjutjärn, ett billjus. De använder gasflaskor som mottagare, visar förbättrade modeller av en färdig pistol, som på något sätt inte passar i användning.

Bild
Bild

Fundera över hur du kan göra dina egna sandblästermunstycken.

För tillverkning behöver du:

  • en vanlig plastflaska, vars volym inte är mer än 1 liter;
  • en blåspistol och en annan för däcktryck;
  • en ventil krävs för kameran.

Tillverkningsprocessen visas i videon.

Om du har en ritning kan du till och med montera en sandblåsare genom att köpa dess komponenter separat i specialaffärer. Specialister på sådana verk är dock övertygade om att köpta produkter har högre funktionalitet och prestanda .… Och om vi pratar om en stor mängd arbete är det bättre att köpa ett fabriksmunstycke med goda egenskaper - stöttålighet och lång livslängd.

Rekommenderad: