Kompressorer För Sandblästring: Vilka Behövs För Sandblästringsmaskiner? Egenskaper För Skruv, Diesel Och Andra Kompressorer. Vilken är Bättre Att Välja?

Innehållsförteckning:

Video: Kompressorer För Sandblästring: Vilka Behövs För Sandblästringsmaskiner? Egenskaper För Skruv, Diesel Och Andra Kompressorer. Vilken är Bättre Att Välja?

Video: Kompressorer För Sandblästring: Vilka Behövs För Sandblästringsmaskiner? Egenskaper För Skruv, Diesel Och Andra Kompressorer. Vilken är Bättre Att Välja?
Video: Testar HAWK blästeraggregat med återvinning från DUAB-huset 2024, Maj
Kompressorer För Sandblästring: Vilka Behövs För Sandblästringsmaskiner? Egenskaper För Skruv, Diesel Och Andra Kompressorer. Vilken är Bättre Att Välja?
Kompressorer För Sandblästring: Vilka Behövs För Sandblästringsmaskiner? Egenskaper För Skruv, Diesel Och Andra Kompressorer. Vilken är Bättre Att Välja?
Anonim

Om vi överväger driften av en sandblåsare, bör det noteras att den viktigaste av reservdelarna är kompressorn. Det skapar en kraftfull luftström som hjälper till att slipa ytor. Ett brett utbud av denna enhet presenteras i professionella butiker, och detta skapar svårigheter när man väljer den för en oerfaren köpare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Användningen av tryckluft är mycket viktig när man organiserar arbete av olika slag. I vissa fall kan den användas för att belägga vissa ytor, i andra hjälper det till att säkerställa att stämpelstrukturer fungerar. För att få tryckluft skapades en enhet som kallades en kompressor.

Liksom i ovanstående situationer är det nödvändigt att sandblästringsutrustningen fungerar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Så du måste ta reda på vad den här enheten är. Om vi vänder oss till den officiella tolkningen av konceptet, står det att en luftkompressor används för att komprimera gaser och pumpa dem i önskad riktning. Dess verkningsmekanism är inte alls komplicerad. Enheten är utformad för att komprimera luften som kommer in i den på olika sätt.

Funktionsprincipen bestäms direkt av mekanismen som komprimerar luften . För att utrustningen ska fungera måste den vara ansluten till det elektriska nätet, liksom till luftnätet, genom vilket tryckluften kommer att strömma.

Bild
Bild

Typöversikt

Olika typer av kompressorer erbjuds till salu. Köparen kan välja den som bäst passar hans behov. På hyllorna finns skruv-, kolv-, el-, diesel- och bensinmodeller. Låt oss titta närmare på deras skillnader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skruva

Skruvkompressorn skiljer sig åt i det den har helt inga överspänningar vid utloppet … Denna funktion är mycket viktig för sandblästring. Dessutom avger de nästan inte vibrationer under arbetsprocessen, kräver inte periodiskt underhåll, eftersom de är rätt noggrant justerade.

Bild
Bild

Dessutom kan vi säga det i små verkstäder finns dessa enheter praktiskt taget inte . Detta beror på att skruvkompressorer är dyra och ofta utformade för stationära installationer. Med hjälp av sådana anordningar bildas allvarligt tryck, vilket resulterar i att luftproduktiviteten ökar dramatiskt. Experter rekommenderar att du använder sådana enheter tillsammans med en eller flera mottagare för att driva sandblästringsinstallationer.

Bild
Bild

Motsvarande

För små och medelstora verkstäder anses kolvkompressorer vara det bästa alternativet. De utmärks av sin anspråkslöshet, vilket är särskilt viktigt på vintern, medan de är ganska lämpliga för förvaring i garaget . Följande funktioner hos sådana enheter kan noteras.

Luft kommer in i ryck, vilket antas av kolvens verkningsmekanism. I detta fall måste sandblästringsenheten vara av oljetyp. Men detta hotar att små doser olja tränger in i luftströmmen som kommer att lämna enheten. Dessutom är det nödvändigt att stanna maskinen regelbundet så att den hinner svalna.

Bild
Bild
Bild
Bild

En kolvkompressor som fungerar i en sandblästring måste ha en rörledning. Eftersom arbetet innebär luftbrott kan oavsiktlig ytskada förekomma.

På grund av att oljedroppar tränger in kan slipmaterialet klumpa ihop sig, blandningsblocket blir igensatt och misslyckas. Följaktligen leder detta till en oacceptabel ytfinish.

Det är bäst att köpa en kolvkompressor, som installeras som en del av en färdig luftstation . Detta ger enheten den nödvändiga remmen. Vanligtvis finns det en mottagare i kompositionen, som eliminerar matningsstörningar, samt stoppar motorn så att den hinner svalna. Det kommer också att finnas en oljefälla placerad vid kompressorns utlopp, en reducerare för att stabilisera utloppstrycket och fällor för det bildade kondensatet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om stationen är korrekt utrustad kan den framgångsrikt användas i små verkstäder. Om parametrarna väljs korrekt visas det erforderliga trycket och pumpvolymen i sandblästringen, men samtidigt överhettas det inte.

Bild
Bild

Elektrisk

Dessa kompressorer är de vanligaste och perfekta för garageanvändning . Detta är mycket fördelaktigt för köparen, eftersom det blir möjligt att välja den enhet som är nödvändig när det gäller effekt och prestanda. Samtidigt, om vi överväger en produktion i större skala, då den här typen av anordningar används, lider den ekonomiska effektiviteten i arbetet, eftersom installationen förbrukar ganska mycket energi. Detta begränsar avsevärt utbudet av platser där elektriska kompressorer används. Oftast är det små verkstäder eller privata garage.

Det bör noteras en sådan nackdel med sådana anordningar som behovet av att drivas av en kraftfull energikälla . Följaktligen minskar detta återigen deras tillämplighet. Rummet måste ha ett centraliserat elnät.

Bild
Bild
Bild
Bild

Diesel och bensin

Experter påpekar att kompressorer av denna typ har ett antal fördelar. I synnerhet bör det sägas att de inte behöver ström från elnätet. Bensinmaskiner fungerar perfekt på vintern, även under förhållanden med ganska hård frost . Dieselmotorer behöver ett speciellt startsystem, populärt kallat vinterpaketet. Dessutom är sådana anordningar i vissa fall mer ekonomiska än elektriska.

Bild
Bild

Den största fördelen med sådana enheter är att deras energiladdning är betydligt högre än för elektriska motsvarigheter.

Om vi tar samma massindikatorer som grund, kommer diesel- och bensinkompressorer att visa sig mycket kraftfullare och med högre prestanda. Detta tillåter användning av sådana enheter i produktion eller i stora verkstäder.

Det är värt att notera en annan viktig egenskap hos diesel- och bensinkompressorer. Kylmetoden i dem är en storleksordning högre än i tidigare versioner, vilket gör det möjligt för systemet att fungera även dygnet runt, under ganska lång tid .… Detta gör naturligtvis enheterna populära och utbredda.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nyanser av val

Sandblästringssystemet innehåller många element, men det dyraste är kompressorn i särklass. Var och en av användarna försöker hitta en enhet som passar honom specifikt. Samtidigt är önskan om besparingar naturlig, eftersom vissa konsumenter köper de billigaste modellerna. I detta fall måste man komma ihåg att de tekniska egenskaperna kan skilja sig från de nödvändiga parametrarna. Detta leder i sin tur till minskad bearbetningshastighet och andra problem. Förbrukningen av slipmaterial per enhet av den behandlade ytan blir hög. Tidsfrister äventyras och kostnaden för operationer blir högre.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att välja rätt sandblåsningskompressor rekommenderar experter att inte bara utvärdera mängden arbete som ska utföras, utan också den tidsperiod som de behöver utföras.

Du kan använda speciella tabeller som anger tryckindikatorer, tryckluftsförbrukning, förbrukning av slipmaterial samt hastigheten med vilken bearbetningen utförs.

Du måste också ta hänsyn till några fler indikatorer. Diametern på slangen genom vilken luften kommer att tillföras bör vara 15 eller 19 millimeter. Förstärkta slangar, även kallade syreslangar, bör användas. Diametern på slangen genom vilken slipmaterialet kommer att levereras bör vara 15 millimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller munstyckets diameter beror luftförbrukningen per sekund på den. Följaktligen bör dess storlek inte vara stor, eftersom detta kommer att leda till starkare tryck - sandblåsningen kommer helt enkelt att dras ur händerna. Det är bäst att använda munstycken på 4 och 5 millimeter, de är optimala för önskad tillförsel av slipmedel blandat med luft . Experter noterar också att systemets prestanda kommer att påverkas av luftmängden och det maximala trycket som utges av kompressorn.

Det måste man komma ihåg Sandblästringsanordningen kan inte bearbeta alla typer av ytor, utan bara några av dem . I de flesta fall kommer det att krävas pauser för att låta motorn svalna. Vi får inte heller glömma designfunktionerna för varje typ, till exempel i roterande modeller levereras luft i ryck på grund av kolvens funktion.

Bild
Bild

De flesta användare håller med om att kompressorn behöver en mottagarrörning. Om dess volym är korrekt vald är det möjligt att säkerställa att arbetet kommer att utföras kontinuerligt, även i fallet när det gäller en kolvanordning.

Man bör inte heller glömma vilken typ av ytor det är planerat att arbeta med. Till exempel för betong- och murade ytor bör det minsta arbetstrycket vara 3 bar eller mer. Metallbeläggningen kräver att denna siffra ökas till 6 bar.

Om en särskilt hård yta ska bearbetas måste ett tryck på minst 9 bar säkerställas. Maxvärdet är 12 bar , det är relevant för universella enheter som utmärks av hög prestanda, och är också praktiska för användning i en verkstad. Om det krävs för att arbeta i industriell skala är det bättre att begränsa arbetstrycket till 10 bar eller mindre, vilket är särskilt vanligt med skruvkompressorer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner i drift

Vid arbete med sandblästring har operatören flera uppgifter. Först och främst är det naturligtvis hög arbetsproduktivitet och högkvalitativ beläggningsbearbetning. Du måste också försöka utesluta oönskade effekter på ytan och inträngande av damm i inloppet. Helst bör arbete utföras under alla väderförhållanden.

Det krävs också att bli av med kondensat som kommer att bildas vid gränsen för tryckförändringen. I apparaten, i vilken inloppsluften komprimeras, bildas fukt, som i slutet av processen kan komma in i utloppen. I sin tur kan detta problem leda till klumpning av slipande damm, och detta är en farlig försämring av bearbetningskvaliteten och påverkar blandningsenhetens funktion negativt. Korrosion av slipmedlet kan också förekomma, vilket minskar processens ekonomiska effektivitet.

Bild
Bild

För att neutralisera fukt måste du använda en komprimerad gaskylare. Efter det installeras en speciell fuktfälla, som ligger vid utloppet på fläkten eller mottagaren.

Olje neutralisering är också mycket viktigt . Detta gäller särskilt för fram- och återgående kompressorer. Olja kommer in i utloppsströmmen och orsakar i allmänhet samma problem som kondens. Det bör noteras att inträngning av olja under beläggningsbehandlingen starkt avskräcks. Det kan förstöra den kemiska sammansättningen, försämra vidhäftningsegenskaperna hos ytan, förstöra färgen eller ändra den. För att undvika detta bör du använda en fälla som är installerad vid kompressorns utlopp.

Det bör noteras separat hur enheten fungerar på vintern. Om lufttemperaturen sjunker under 0 grader kommer inte elektriska enheter att dra nytta av detta. Diesel, som är mycket svårare att starta i frost, lider särskilt. Därför, när du arbetar på vintern, utomhus, måste du tänka på hur enheten fungerar korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Elektriska anordningar måste förvaras i ett uppvärmt hölje. Sådana hus säljs i specialaffärer, och du kan också göra dem själv med en speciell värmekabel och temperatursensorer.

Damm kommer in i inloppet, och det kommer inte att vara överflödigt att minska mängden. För att göra detta bör du använda en av de föreslagna metoderna.

  • I det första fallet , om kompressorn och mottagaren kombineras, är en undervattensslang ansluten till kompressorapparaten. Dess slut bör vara långt bortom det område där arbetet utförs.
  • I det andra fallet när dessa element är frånkopplade kan du öka rutten som går från kompressorn. Det bör också placeras bort från arbetsområdet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland kan ett industrifilter eller en luftrenare för bilar användas för att avlägsna damm och skräp från luften som kommer in i kompressorn. Det är viktigt att förstå att detta alternativ kommer att kräva regelbunden rengöring av enheten eller byte av arbetselement. Detta är ett effektivt sätt att rena luften när andra operationer är omöjliga av någon anledning.

Rekommenderad: