Vad är Skillnaden Mellan En Skruv Och En Självgängande Skruv? 28 Foton Skillnader I Egenskaper Och Applikationsskillnader. Hur Skiljer Man En Självgängande Skruv Från En Skruv?

Innehållsförteckning:

Video: Vad är Skillnaden Mellan En Skruv Och En Självgängande Skruv? 28 Foton Skillnader I Egenskaper Och Applikationsskillnader. Hur Skiljer Man En Självgängande Skruv Från En Skruv?

Video: Vad är Skillnaden Mellan En Skruv Och En Självgängande Skruv? 28 Foton Skillnader I Egenskaper Och Applikationsskillnader. Hur Skiljer Man En Självgängande Skruv Från En Skruv?
Video: Which screw to use... wood and metal screws introduction 2024, April
Vad är Skillnaden Mellan En Skruv Och En Självgängande Skruv? 28 Foton Skillnader I Egenskaper Och Applikationsskillnader. Hur Skiljer Man En Självgängande Skruv Från En Skruv?
Vad är Skillnaden Mellan En Skruv Och En Självgängande Skruv? 28 Foton Skillnader I Egenskaper Och Applikationsskillnader. Hur Skiljer Man En Självgängande Skruv Från En Skruv?
Anonim

Allt manuellt arbete kräver verktyg och material. Att känna till deras funktioner förenklar valet av rätt lager mycket. Det kan dock vara svårt för nybörjare att förstå skillnaden mellan vissa instrument som är väldigt lika. De flesta frågorna orsakas av en skruv och en självgängande skruv, som ett oerfaret öga kanske inte skiljer alls. För att lära sig att förstå vad som exakt ska hanteras är det värt att lära sig mer om dessa fästelement.

Bild
Bild

Vad det är?

För att fästa flera element ihop kan du använda olika fästmaterial, men traditionellt är det mest populära och praktiska skruvar och självgängande skruvar. Trots deras yttre likhet har dessa produkter vissa skillnader . Den första uppfanns en skruv, den användes för att ansluta trädelar och istället för en skruvmejsel användes ofta en hammare, vilket betydligt komplicerade demonteringen av den färdiga produkten.

Framväxten av en självgängande skruv är förknippad med idrifttagning av ett material som gips . På grund av dess mångsidiga egenskaper, bekvämligheten med att skapa strukturer, har detta material blivit huvudmaterialet för reparationsarbete. För fixering av gipsplåtar behövdes lämpliga fästelement, eftersom den traditionella skruven var obekväm och orsakade förseningar i arbetet. På grund av materialets mjukhet slickade locket ofta av efter den första skruven i fästelementet, och det var omöjligt att återanvända det. Användningen av hårda skruvar var också opraktisk, eftersom de var mycket spröda och ofta svikade hantverkarna.

Bild
Bild

Den självgängande skruven är faktiskt en följare av skruven, utåt är de väldigt lika, men den självgängande skruven har vissa skillnader , tack vare vilket det blev möjligt att bekvämt arbeta med dessa fästelement, använda dem upprepade gånger. På grund av den nya skruvtypens popularitet har den gamla versionen blivit mindre populär, men den används fortfarande för vissa uppgifter än idag. Självgängande skruvar tillverkas i olika storlekar, med olika gänghöjningar och en mängd specifika funktioner som gör att de kan användas i många fall.

För enkel inskruvning av skruven rekommenderas att först borra ett hål för den och sedan börja skruva . Den självgängande skruven har en tunnare skaft, så det är lättare att skruva in den. För en skruv går tråden från spetsen och når inte huvudet, medan den självgängande skruven är helt täckt med gänga, vilket underlättar processen att komma in produkten i ytan. För varje material finns det mest lämpliga alternativet för fästelement och med kunskap om funktionerna kan du välja verktygen mer korrekt och rationellt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Träskruvar

Utåt liknar skruven en metallstav, på vilken en gänga delvis appliceras. De kan användas för att skruva i olika material, vilket påverkar utseendet på detta fästelement . Denna typ av fästelement rekommenderas att användas för produkter från en mjuk bas. För skruven bör du borra ungefär 70% av vägen för att skruva fast den ganska enkelt. För att fungera korrekt med skruvar är det viktigt att kunna välja borrar med rätt diameter som ger en måttligt lätt förflyttning av fästmaterialet till ytan.

Användning av skruvar rekommenderas för de produkter som har rörliga delar . Tack vare fästelementens speciella design är det möjligt att uppnå orörlighet och styrka i hela strukturen, vilket gör att du kan vara säker på kvaliteten på vridningen av delarna.

Bild
Bild

Med tanke på att skruvar används för olika produkter och material är det värt att överväga deras klassificering för att kunna välja fästelement korrekt:

  • form och typ av keps - kan vara halvcirkelformad, försänkt, sexkantig, fyrkantig;
  • tipsskillnader - produkter med en trubbig ände används för att skruva in i plast, med en skarp kant behövs för andra fall;
  • baserat på typen av tråd -enkelstart alternativ är stora, frekventa och små sorter, dubbelstartad tråd med samma eller variabla höjdindikatorer;
  • på facket - korsformade, raka, sexkantiga sorter.

Olika typer av skruvar gör det möjligt att framgångsrikt använda dem för pålitlig fastsättning, men på grund av tillkomsten av mer moderna fästelement har deras popularitet allvarligt minskat.

Bild
Bild

Självgängande skruvar

Självgängande skruvar dök upp relativt nyligen och fick enorm popularitet över hela världen. Dessa fästmaterial skiljer sig inte fundamentalt från skruven, eftersom de har samma cylindriska form och är gjorda av metall , men på grund av vissa särdrag gjorde de det möjligt att påskynda skruvförfarandet, vilket inte var av liten betydelse. För tillverkning av självgängande skruvar används rostfritt eller kolstål; för skydd mot korrosion fosfateras, galvaniseras eller oxideras.

Till skillnad från skruvar fäster självgängande skruvar produkterna till en solid bas, skruvarna skruvas fastare i ytan på grund av närvaron av en hel tråd från spetsen till produktens huvud . Det säregna med de nya fästelementen är att deras gänga har en speciell struktur, som gör att du självständigt kan göra ett hål för en självgängande skruv, vilket eliminerar behovet av att använda en borr.

Bild
Bild

Den speciella populariteten och användarvänligheten för självgängande skruvar har gjort det möjligt att skapa en mängd olika produkter som kan visas i klassificeringen

  • Utnämning . De används framgångsrikt för arbete med metall-, plast-, trä- och gipsskivor.
  • Huvudvy . Halvcirkelformad, cylindrisk, försänkt, pressbricka för takläggning, med en stympad kon, sexkantig huvudform.
  • Tips typ . Skarp eller borrliknande, behövs för skruvning i metalldelar.
  • På platsen . Raka, korsformade, sexkantiga sorter.
  • Genom att hugga . Fästdon är lämpliga för metall- och plastprodukter, med små fästdon för träunderlag. Blandade självgängande skruvar har också skapats, där gängan till basen blir mer frekvent, vilket är bekvämt när man arbetar med betongkonstruktioner. Materialet i en sådan självgängande skruv kommer också att skilja sig-höglegerat stål används för tunga material.

Självgängande skruvar är också praktiska för att skruva i gipsfiberark på grund av närvaron av en tråd på huvudet, vilket gör det möjligt att dränka dem i gipsskivan, vilket gör dem osynliga. Varje yta har sin egen typ av självgängande skruvar, och kunskap om egenskaperna hos dessa fästelement gör att du kan välja dem korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var används de?

Självgängande skruvar med en stor gänga och en bred vinkel används för att skruva fast på ytor av en mjuk och lös struktur: plast, gipsskivor, trä, spånskiva, MDF, fiberboard.

Fästmaterial med fina och frekventa trådar rekommenderas för material med hög densitet och hårdhet: metallytor, tätt trä och hårdplast.

Självgängande skruvar med en tvåstartsgänga har en speciell struktur: de har en hög och låg tråd på basen, vilket är bekvämt vid olika ytdensiteter. De används bäst för att vrida gips- och metallprofiler.

En speciell variant är självgängande skruvar för takarbete, som dras åt med en nyckel, inte en skruvmejsel, och har ett stort sexkantigt huvud . Fästets längd och bredd skiljer sig beroende på takmaterialet, men ett obligatoriskt element är en gummibricka, som förhindrar att vatten tränger in i hålet och håller den självgängande skruven tätare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Självgängande skruvar rekommenderas för:

  • arbeta med aluminiumprofiler i processen att skapa strukturer;
  • mantel av ramen med foder, gips, plåt, profilerad plåt;
  • sammansättningar av kök, skåp och icke-separerbara konstruktioner;
  • installation av tvåglasfönster, arbete med plastpaneler, fästelement i bilen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är vanligt att använda skruvar för arbete relaterat till trä, främst hårda stenar, för vilka förborring av ytan är nödvändig. Det finns varianter av takskruvar som har ett specialiserat stort huvud som säkert fäster takmaterialet på en träbas.

Bild
Bild

Skruvar rekommenderas för:

  • installation av trägolv;
  • installationsarbete med MDF- och OSB -kort;
  • skapa trappor av trä;
  • montering av dörrkarm;
  • Rörmokarartiklar;
  • fästelement med rörliga element.

Det finns också möbelskruvar och självgängande skruvar, som nu kallas bekräftar - de kan ha en skarp och trubbig bas, en platt huvudyta med en sexkantig urtagning. Genom att förstå skillnaden i fästmaterial är det möjligt att mest exakt bestämma det alternativ som behövs för ett visst fall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stora skillnader

Oerfarna hantverkare eller människor som långt ifrån arbetar med verktyg kan bli förvirrade i definitionerna av "skruv" och "självgängande", vilket kan orsaka fel val av fästelement och komplicera huvuduppgiften. För att enkelt klara av att skruva fast fästelement i valfri bas är det viktigt att förstå skillnaden mellan dessa produkter . Skillnader är svåra att förstå med blotta ögat, men i arbetet är de av stor vikt. För att förstå skillnaden mellan en skruv och en självgängande skruv är det mer bekvämt att presentera en jämförande tabell över dessa två produkter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Skillnader Skruva Självgängande skruv
material Tillverkad av mjukt stål De är tillverkade av massiva ståltyper.
behandling Ingen värmebehandling eller korrosionsskydd Under produktionsprocessen genomgår de värmebehandling, på grund av vilken de får större hållfasthet, och korrosionsbehandling gör att de kan motstå yttre faktorer.
basform Produktens trubbiga kant Skarpt tips
tråd Fin tråd med liten tonhöjd Grov tråd med en tillräckligt stor tonhöjd
Bild
Bild

Data i tabellen räcker för att skilja en självgängande skruv från en skruv, men det finns fortfarande ett antal funktioner

  • När du arbetar med självgängande skruvar behöver du inte borra materialet, eftersom fästelementen har en spets som liknar en borr, välskurna trådar och hög hållfasthet, vilket gör att produkten kan användas för arbete med trä, plast, metall och betong. För en hållbar och enkel skruvdragning är borrning av ytan oumbärlig.
  • Självgängande skruvar har hög hållfasthet på grund av passagen av härdningsstadiet, vilket gör att du kan arbeta även med starka material, men trots alla positiva egenskaper är de bräckliga, så att huvudet kan rivas av eller bita av med tång. Skruvarna är gjorda av ett mjukare material, så att de inte går sönder, utan böjer sig, vilket är bekvämare för ett antal fall.
  • På självgängande skruvar appliceras gängan på hela stången, vilket gör att produkten kan skruvas in i själva huvudet och säkra den så mycket som möjligt. Skruvarna har en ofullständig gänga, de har ett slätt utrymme under huvudet, vilket hjälper till med åtdragning, eftersom materialet inte spricker under dynamiskt arbete.
Bild
Bild

Självgängande skruvar är mer populära fästmaterial, men det är omöjligt att helt överge skruvarna, eftersom båda dessa produkter uppfyller sin uppgift. Med rätt val av fästelement kan du säkert fixa alla delar och vara säker på arbetets kvalitet.

Rekommenderad: