Sågverk: Bensinkedja Och Rammaskiner För Hemmabruk, Andra Typer, Sågklingor, Elektriska Multisågverk

Innehållsförteckning:

Video: Sågverk: Bensinkedja Och Rammaskiner För Hemmabruk, Andra Typer, Sågklingor, Elektriska Multisågverk

Video: Sågverk: Bensinkedja Och Rammaskiner För Hemmabruk, Andra Typer, Sågklingor, Elektriska Multisågverk
Video: Preem: Anden 1 2024, Maj
Sågverk: Bensinkedja Och Rammaskiner För Hemmabruk, Andra Typer, Sågklingor, Elektriska Multisågverk
Sågverk: Bensinkedja Och Rammaskiner För Hemmabruk, Andra Typer, Sågklingor, Elektriska Multisågverk
Anonim

Träbearbetningsindustrin i Ryssland är mycket utvecklad, eftersom landet är rikt på lövträd och barrträd. Olika typer av sågverk är konstruerade för fullständig och högkvalitativ bearbetning av råvaror. Vi kommer att överväga deras enhet, sorter och driftsprincip i denna artikel.

Bild
Bild

Särdrag

Sågverket är en speciell träbearbetningsmaskin som kan användas för längsgående sågning av balkar av olika träslag. Den första enheten för sågning av stockar dök upp under bronsåldern . Det var en tvåhands såg, tack vare vilken det var möjligt att såga timret med egna händer för skeppsbyggnad. I Ryssland dök det första sågverket upp 1690. För närvarande är denna enhet väldigt mångsidig, den utmärks av sin design, kraft och storlek. Den används för både avverkning och träbearbetning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och deras struktur

Kedja

En oumbärlig assistent för alla byggare är ett motorsåg. Med dess hjälp kan du göra seriösa reparationer i den privata sektorn. Funktionsprincipen för denna enhet är att under sågningen är stocken ordentligt fixerad och sågningen utförs med en såg som är fäst vid en speciell rörlig vagn. Denna mekanism har sina nackdelar, den främsta är låg prestanda.

Trots denna nackdel är denna typ av sågverk mycket populär, eftersom de har låg kostnad, ekonomiskt underhåll och enkel design, så att du kan skapa en enhet hemma.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tejp

Tejpalternativ för sågverk är mycket populära. De kännetecknas av goda tekniska egenskaper, rörlighet och driftsäkerhet. De stör inte under drift, har en lång resurs och kan användas i alla väderförhållanden. Denna typ av sågverk är baserad på en tunn metallremsa med vassa tänder, som är svetsad i form av en ändlös tejp.

Sådana enheter är universella, så de kan användas som ett mobilt alternativ även för arbete i skogen . Utformningen av sådana anordningar ger ett antal breda möjligheter.

Tack vare dem kan nästan alla typer av produkter erhållas - från trä till kantade brädor med en minimal mängd avfall och hög produktkvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan också använda virke av valfri storlek, även stockar med en diameter på 120 cm. Jämfört med andra typer är sådana sågverk mycket enkla att använda och kräver inga speciella färdigheter . För arbete ges operatören en liten instruktion om hur enheten ska ställas in.

Sågverksmaskinen finns i olika storlekar, därför är den konstruerad för olika träslag . Det här kan vara sågning av stockar, en bordsmodell för bearbetning av kantade och okantade brädor, tillverkning av virke, sliprar och stänger. Den största fördelen med denna typ av utrustning är det minsta antalet operationer i samband med timmerupplösning. I arbetet minskar utsläppet av sågspån med upp till 20%.

Beroende på bladets kvalitet och typ, tändernas inställning och andra parametrar kan sågverket av bandtyp ge ett perfekt jämnt snitt längs stockens hela längd . Det är enkelt att anpassa och gör det möjligt att skaffa produkter enligt kundens krav. Trots att konstruktionen av denna typ liknar andra sågverk finns det en skillnad, det är att det inte är en stock som rör sig här, utan en fungerande vagn som lossar virket.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stocken placeras på skenan och säkras med klämmor. Den önskade höjden och längden på sågbandet ställs in av stockens skärmärken . Efter att ha startat motorn börjar den automatiska sågen att röra sig och hugga in i massivt trä och göra ett snitt.

Efter slutet avlägsnas brädan och duken stiger 5 mm över matrisen . Ostanina återvänder till sin ursprungliga position. Inställning av klipphöjden upprepas igen för varje stock. Bandsågkvarnar skiljer sig åt i typ av användning - det kan vara en diesel- och bensinmodell eller drivs av ett nätverk med en spänning på 220 eller 380 V. Sågverk kan skilja sig åt i dimensionerna på själva maskinen och träet som bearbetas, kan vara mobilt eller stationära anordningar, har en annan position för sågramen, horisontellt eller vertikalt blad med utbytbart läge.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Disk

Cirkelsågar är utformade inte bara för privat bruk, utan också för stor användning i moderna sågverk. Designen är ett speciellt bord med en inbyggd axel med en skiva . Företag använder lite olika alternativ som fungerar samtidigt på flera elmotorer.

I arbete med denna typ av sågverk roterar skivorna längs stocken längs styrningarna, varigenom strukturen som bearbetas utmärks av noggrannhet och produktivitet . I ett sådant sågverk ligger stocken orörlig, bara skivorna rör sig. Den största fördelen är snittets lilla tjocklek och noggrannhet, produktivitet. Sådana sågverk är lätta att använda och underhålla.

Den enda nackdelen är det höga priset på sågklingorna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ram

Mycket sällan används ett ramsågverk för skärning, där endast stocken rör sig. Det är populärt främst i fabriker där det finns mycket materialbearbetning. För att installera en sådan modell krävs en speciell förstärkt grund. Skivans tjocklek är mer än 5 cm, vilket innebär en stor avfallskonsumtion.

Samtidigt finns det fördelar som är enkel underhåll, prestanda och tillförlitlighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fräsning och kantning

En av de senaste teknikerna inom timmerbearbetning är ett fribärande sågverk, med hjälp av vilket timmer och tekniska flisar kan erhållas från en stock. En sådan utveckling gör det möjligt att få en användbar användning av volymen råvaror upp till 80% och att öka arbetets produktivitet under sågningen av sågat virke med 2 gånger, beroende på produktionsskalan. Dessa är genomgående maskiner som bearbetar en stock till en tvåvalsstång genom fräsning.

Den största nackdelen med sådan bearbetning är en minskning av det volymetriska utbytet av produkter i jämförelse med sågning av råvaror på andra sågverk . Kostnaden för sådana enheter är mycket hög. Inte varje råvara bearbetas, bara med vissa egenskaper och med preliminär sortering. Bland fördelarna kan man notera hög produktivitet, så utrustningen används endast i medelstora och stora företag för att minska arbetskostnaderna och driftskostnaderna.

Huvudverktyget i dessa sågverk är skärkniven, som är lätt att justera och byta ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Bland det stora sortimentet av olika sågverk kan du välja en lämplig modell för både hemmabruk och professionellt arbete. Baserat på varianterna av portaldesignen är det bästa alternativet utrustningsmodell, där portalen är gjord av ett profilrör, speciellt förstärkt med speciella element. En sådan enhet kännetecknas av god styrka och stabilitet, och viktigast av allt, det skapar inte vibrationer under drift. Sågverk med sådana mekanismer kännetecknas av höga kostnader, men har en betydande livslängd.

Sågens livslängd beror också på vilken typ av spänningsenhet . Om ett flexibelt spänningssystem används i sågverket, absorberas det rörliga elementet under arbetet, stötarna mjukas och sågen skadas inte. Om en fast spänning används, kommer sågen att utsättas för ständiga stötar. Sådana manipulationer kommer att leda till dess snabba skada och utgång från arbetsprocessen, och byte av skärelementet under drift ökar kostnaderna avsevärt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En viktig indikator för att välja ett sågverk är hur vagnen rör sig. Ofta har den en imponerande vikt, och stora kedjor används för att flytta den, som ständigt sträcks. Som ett resultat kan formen på det sista träet förvrängas. Detta kan undvikas genom att köpa modeller av sågverk med manuellt förflyttade vagnar eller använda ett elektrisk rörelsessystem.

När det gäller remskivan, bör den vara gjord av en massiv metallplåt, utan ett färgskikt som kan dölja defekter. Remskivans diameter spelar ingen roll i detta fall, eftersom denna indikator endast beror på användningen av motsvarande såglängd . Tomgångsvalsar bör vara utrustade med det största antalet justeringsmekanismer, som är placerade både på vertikala och horisontella plan. Dessutom måste de placeras i en vinkel på 30 grader i förhållande till de rörliga elementen. Detta minimerar antalet sprickor och förlänger sågens livslängd.

När det gäller träslag som används är detta den sista indikatorn för att välja ett sågverk, men det måste fortfarande övervägas. Om du vill arbeta med en tunn mätare på ett containerbräda är det bättre att köpa ett sågverk av bandtyp. Om ditt arbete utförs med stora arbetsstycken, klarar endast automatiska skivmodeller dem. För sågning av träämnen med en diameter på 50 cm eller mer är ett handhållet sågverk med ram lämpligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Villkor

Sågverkets korrekta funktion beror på lämplig inställning. Först måste du installera det strikt i ett horisontellt läge för att undvika snedvridning och brott på mekanismerna för att fixera stocken på ramen . För att underlätta horisontell installation innehåller satsen hydrauliska nivåer som bestämmer lämplig horisontell och vertikal positionering av sågen. Om det finns en liten slack i sågen, justeras hastigheten, beroende på sågbladets material. Ju mindre tanden på sågklingan, desto långsammare bör bältets rörelse och själva ramen matas.

Under drift kalibreras den i tejpens vertikala matning . För att göra detta kontrolleras de graderade linjalerna på sågverkshuset med de verkliga egenskaperna hos snittstorleken. För att kontrollera att utrustningen fungerar korrekt används speciella instrument och utrustning.

Huvudkriterierna för kontroll är antalet varv på axeln.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att arbeta med ett flerbladigt, cirkulärt, bärbart eller annat hushållssåg kräver att operatören vidtar ansvarsfulla åtgärder som inte bara påverkar kvaliteten på den resulterande produkten utan också säkerställer säkerheten under drift. De huvudsakliga operationerna är att ladda trädstammen på ramen, vända stockarna, installera och fixa dem, samt ansträngningarna i samband med att flytta längs sågverket.

Medarbetarnas erfarenhet och kunskap, samordning av åtgärder och ett kompetent tillvägagångssätt spelar en viktig roll för en korrekt organisering av arbetet. För att få ett minimum av avfall och en maximal färdig produkt måste du känna till skärborden för stockar och arbetsteknik. Beräkningen av skärningen minskar mängden avfall med några procent och sparar energi.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett framgångsrikt arbetsflöde beror till stor del på rätt inställning av maskinen för träslagstypen eller typen. Tänk på träets densitet, dess kvalitet och fukt när du arbetar med lövträd. Vissa använder en mångsidig såg, medan andra behöver en såg av vågtyp.

Mjukt trä sågas med en vidsåg och ett speciellt smörjmedel . Vid arbete är det nödvändigt att följa säkerhetsreglerna: skyddsskyddet måste sänkas och endast ett slipat verktyg måste användas. Det är nödvändigt att noggrant följa alla regler och följa arbetsprocessen.

Sågverket, som är utrustat med ett vändbart matningssystem på grund av dess design, minimerar risknivån.

Rekommenderad: