DIY-sågverk: Ritningar Av Självgjorda Sågverk. Hur Gör Man Det Själv Från En Elektrisk Såg Hemma?

Innehållsförteckning:

Video: DIY-sågverk: Ritningar Av Självgjorda Sågverk. Hur Gör Man Det Själv Från En Elektrisk Såg Hemma?

Video: DIY-sågverk: Ritningar Av Självgjorda Sågverk. Hur Gör Man Det Själv Från En Elektrisk Såg Hemma?
Video: This Simple Sawmill Hack will keep you Cutting All Day!! 2024, Maj
DIY-sågverk: Ritningar Av Självgjorda Sågverk. Hur Gör Man Det Själv Från En Elektrisk Såg Hemma?
DIY-sågverk: Ritningar Av Självgjorda Sågverk. Hur Gör Man Det Själv Från En Elektrisk Såg Hemma?
Anonim

Om du behöver arbeta med en stor volym trä eller brädor blir det nödvändigt att skapa en sådan enhet som ett hemgjord sågverk. Någon tycker att det är bättre att omedelbart köpa en fabriksversion, men om du vill göra en sådan enhet med egna händer kommer det inte att vara svårt att göra seriöst arbete även hemma. Det viktigaste är att förstå hur mycket arbete som behöver göras, vilken typ av trä som måste bearbetas, och också välja det bästa sågverksalternativet för att slutföra denna uppgift.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man ett bandsåg?

Om vi pratar om ett bandsåg, kan det bara göras om det finns svetsutrustning, eftersom det är omöjligt att bygga det utan anslutningar av denna typ. För att skapa det måste du ha följande element:

  • svetsmaskin;
  • betongblandare;
  • tång;
  • bultar med muttrar;
  • elektrisk borr;
  • kvarn;
  • skiftnycklar;
  • borrar för metall och betong;
  • byggnadsnivå;
  • låssmedklämmor.
Bild
Bild

Dessutom behöver du följande material:

  • formade och stålrör;
  • ett par långa skruvar med muttrar;
  • 50 mm metallhörna;
  • rullar eller kullager;
  • bensin eller elmotor;
  • hjul och nav från en personbil;
  • kedjeöverföring;
  • cement;
  • krossad sten;
  • sand.

Du måste också ha en ritning av enheten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I princip är det tillräckligt för att ha det enklaste diagrammet över en sådan enhet till hands att rita en reducerad kopia av den och ange måtten på varje beståndsdel.

När du skapar ett projekt bör enhetens längd inte vara kortare än 600 centimeter och bredden - 300. Endast med sådana dimensioner är det möjligt att skapa virke av vanliga storlekar.

Därefter måste du beräkna hur mycket material som kommer att behövas för att skapa ramen, liksom styrskenorna . Om sågverket drivs i en byggnad räcker den resulterande ritningen - du kan fortsätta att skapa basen. Det är tack vare honom att ramen med sågmekanismen kommer att kunna röra sig normalt. Skivan där styrskenorna ska installeras ska göras på samma sätt som en enkel remsestift-hälls på en 15 centimeter tjock kudde gjord med grus och sand.

Bild
Bild

Du kan lägga till ett armeringsnät av metall innan du häller betong. Därefter bör betongen infunderas i 2 veckor.

Nu vänder vi oss till sågverket, som kommer att tillverkas med hjälp av hjul från en personbil, en motor och en remtransmission . Ett hörn eller en kanal kommer att vara i rollen som guider. Materialet bör endast läggas parallellt med den inre kanten, som ligger uppåt, på ett förberäknat avstånd. Därefter monteras sliprar mellan hörnen, som är gjorda av ett profilrör. Nu kan du börja svetsa de tvärgående förstärkningarna, som aldrig får överhettas. Därefter återstår att fixera metallstrukturen på betongfoten med hjälp av ankarbultar.

Bild
Bild
Bild
Bild

I nästa steg bör en säng placeras i mitten av duken för att fixa träet. För att hålla det runda träet kommer det att vara nödvändigt att svetsa ett stativ med utskjutande sidor i form av bokstaven H till slipers . Därefter måste du göra sågverksrullar av kullager. För var och en av ramaxlarna behöver du 2 med större diameter och 4-6 mindre. Skillnaden beror på höjden på hörnribben. Om hörnet är 5 x 5 cm bör det vara 10 centimeter med lika inre dimensioner av de ingående elementen.

Skapandet av ramen börjar med installationen av ett par styrningar från ett rör av stål . De monteras vertikalt och sedan placeras reglagen där. Den inre diametern bör åtminstone skilja sig från diametern på den yttre typen av riktningsrör. Nu gör vi en vagnbädd av ett rör av profiltyp. Den ska se ut som en rektangulär struktur, på vilken den sedan måste installeras genom att svetsa styrningarna i vertikalt läge och underifrån - en axel utrustad med lager.

Därefter monteras en skruvmekanism på 2 sidor av rören av styrtyp, som kommer att ansvara för den vertikala transporten av vagnen . Muttern ska svetsas till reglaget och långa dubbar installeras i ramens övre del.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det skulle vara bättre att montera tappen på lagren från 2 sidor.

För att skruvmekanismen ska kunna rotera synkront krävs det att svetsa små stjärnor från en cykel med samma diameter till varje tapp. Och mellan dem är det nödvändigt att göra en kedjetransmission med hjälp av en kedja från en cykel. För att säkerställa att kedjan är permanent spänd måste en rulle utrustad med en fjäder på spaken användas.

I stället för remskivor i ett sådant sågverk är det tillåtet att använda hjul och nav från en bakhjulsdriven bil . För enkel rotation av drivenheten är det nödvändigt att montera lagerenheten, som kommer att svetsas från två sidor till vagnens tvärdel. En remskiva är monterad på en, där vridmomentet från el- eller gasmotorn sedan överförs.

För att förbättra säkerheten vid användning av sågverket bör en sågstödsanordning göras i vagnens nedre område vid varje hjul, bestående av en axel där ett visst antal kullager finns. Från navets sida, där chicen är inställd, installerar vi motorn. Om en förbränningsmotor är installerad krävs en fjäderbelastad rulle för att spänna kilremslådan.

Om det är en elmotor ska sågverket placeras på en liten bas som kan röra sig horisontellt . Det återstår bara att installera en behållare för tvätt- och smörjvätska, varifrån röret matas till klippaggregatet. Ovanför är det monterat ett hölje av metallhörn och plåt. Du kan börja använda den mottagna enheten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att göra en kedjemodell

Om vi pratar om en kedjemodell, kommer principen för att montera ett sådant sågverk att likna den enhet som nämns ovan. Den enda skillnaden är att det huvudsakliga manöverelementet är en motorsåg. Utformningen av en sådan sågverksmodell kommer att vara enklare och dess dimensioner kommer att vara mindre jämfört med remmen. Men det visar sig att det blir lättare att göra det. Kedjemodellen bör installeras på en plan yta för att säkerställa full åtkomst till den.

Bild
Bild

Monteringen av en sådan modell av ett sågverk börjar med behovet av att bilda en ram från en metallprofil. Efter att ha monterat huvuddelen är det nödvändigt att göra flera tekniska hål med maximal noggrannhet . Antalet beror på steglängden. Därefter startar monteringen av ställen och den efterföljande installationen av sängen. Sedan skapar du ytterligare förstyvningar. Det vill säga en kedjestrukturram erhålls.

Du måste också skapa en flyttbar vagn med dina egna händer . Här bör du förbereda basen och fixa stoppet, packningar, liksom fästelement och klämplattor på den, eftersom en sådan modell kommer att vara med en elmotor. Därefter monteras vagnen på ramen, motorn säkras med sågen och kedjan spänns. Detta slutför skapandet av kedjemodellen för sågverket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Andra alternativ

Det ska sägas att det finns andra typer av sågverk som du kan skapa själv. Bland de mest populära är följande:

  • hörn;
  • från en motorsåg;
  • däck;
  • ram;
  • sågverk logosol.

Vi kommer att fokusera på de två första modellerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hörn

Om en person har behov av att såga ett stort antal brädor, är en av lösningarna som kan hjälpa till att genomföra hans plan en skiva eller hörnsåg. Det är multifunktionellt och kan användas för att utföra ett ganska stort antal olika jobb . Det kommer att vara fördelaktigt att göra en sådan design på egen hand på grund av att priset på ett fabriksprov är extremt högt. Använd lämplig ritningsdokumentation för dess montering och se till att nödvändiga verktyg och material finns tillgängliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Först måste du montera ramen från metallrör, samt montera styrningarna, som kommer att ha bra styrkaindikatorer . Alla fogar måste fästas med en svetsmaskin. Det är mest korrekt att använda skenor som guider, varefter det kommer att vara nödvändigt att montera vagnen.

Bild
Bild

Observera att det under skapandet är viktigt att vara mycket uppmärksam på noggrannheten i värdena för indikatorerna som visas i ritningsdokumentationen.

Ganska kraftfulla bensinmotorer installeras vanligtvis i skiv- eller vinkelsågar . Ibland finns det modeller med en motor från en bakomliggande traktor. Installation av motorn på en ram av denna konstruktion och anslutning till arbetsdelarna utförs med hjälp av speciella hål. Oftast är sådana enheter utrustade med en kedjetypsöverföring, men i vissa fall kan en sådan lösning få enheten att överhettas. Dessutom bör man inte glömma säkerhetsåtgärder när man monterar en sådan modell. Allt bör dubbelkontrolleras innan du startar en sådan hemlagad enhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från en motorsåg

I vardagen händer det ofta att det inte behövs för stort sågverk. Det vill säga en liten maskin krävs. Det finns flera varianter av minisågverk som är medelstora och lätt kan transporteras var som helst . Dessa kan kallas modeller från en elektrisk såg eller från en cirkulär. Men oftast skapas enheten i fråga med en motorsåg, som kommer att vara det centrala elementet i en sådan design.

Bild
Bild

För att montera ett sågverk från en motorsåg måste du ha följande delar till hands:

  • skenor;
  • 2 kanaler;
  • hörn.

Monteringsarbetet börjar med skapandet av en ram, där flera tekniska hål ska göras. Därefter utförs installationen av golv av metallrör. Fästningen utförs med bultar av fästelement i hålen som gjordes tidigare.

Bild
Bild

Under installationen bör kontroll göras för att säkerställa att hörnen mellan delarna nödvändigtvis är raka.

För att förstärka ramen bör flera förstyvningsribbor installeras . Nu måste du göra en rörlig vagn från en platta av stål. Ett par hörn fästs genom svetsning underifrån, varefter det placeras på lager eller rullar. Ett par hörn är svetsade ovanpå, nödvändiga för fästelement, där motorsågen kommer att fästas. I slutskedet av arbetet bör en speciell struktur installeras, där de stockar som behöver bearbetas kommer att bifogas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användbara tips

Ett handgjort sågverk är ett utmärkt verktyg som verkligen kan vara användbart för alla. Med tanke på att det är en mycket farlig enhet kommer det inte att vara överflödigt att analysera var den kommer att ligga innan den skapas. Här behöver du:

  • garage;
  • ladugård;
  • valfritt grovkök med betongfundament.
Bild
Bild

Platsen där sågverket ska placeras ska ventileras och tändas, det ska finnas mycket utrymme. Du kan placera den utomhus, men du måste sätta upp en baldakin.

Om sågverket har en elektrisk motor, måste du vara mycket uppmärksam på installationen av ledningarna, liksom de nödvändiga maskinerna och omkopplarna när du skapar. Förutom, Vid montering bör uppmärksamhet ägnas åt skärning och rörelse av element, som är en källa till ökad fara . Naturligtvis bör alla säkerhetsstandarder följas vid användning av en sådan enhet.

Bild
Bild

En annan viktig punkt är att efter montering av sågverket och innan arbetet påbörjas, bör enhetens komponenter, dess infästningar och hur stabil strukturen är på basen kontrolleras.

Den första uppstarten av enheten kan endast göras efter att alla nödvändiga rekommendationer har uppfyllts. Dessa är följande punkter:

  • övervakning av kablar och deras anslutningar;
  • kontrollera jordningens integritet;
  • stänga av enheten vid kortslutning, eller om det är nödvändigt att byta ut sågen;
  • det är värt att vara långt från munstyckena från där sågspån släpps ut;
  • utmärkt fastsättning av stocken på skenorna när du arbetar med enheten.

Som du kan se är att skapa ett sågverk med egna händer en process som kräver uppmärksamhet och viss kunskap. Samtidigt kan varje person i princip göra det enklaste sågverket. Det viktigaste är att ha nödvändiga verktyg, material och ritningar av enheten och tydligt förstå vad som exakt görs och för vilket ändamål.

Rekommenderad: