Sågverk Från En Motorsåg: Hur Gör Man Det Själv Enligt Ritningarna? Hemmagjord Minisåg Från Ural Motorsåg

Innehållsförteckning:

Video: Sågverk Från En Motorsåg: Hur Gör Man Det Själv Enligt Ritningarna? Hemmagjord Minisåg Från Ural Motorsåg

Video: Sågverk Från En Motorsåg: Hur Gör Man Det Själv Enligt Ritningarna? Hemmagjord Minisåg Från Ural Motorsåg
Video: Avverkning med motorsåg Fällning av problemträd 2024, Maj
Sågverk Från En Motorsåg: Hur Gör Man Det Själv Enligt Ritningarna? Hemmagjord Minisåg Från Ural Motorsåg
Sågverk Från En Motorsåg: Hur Gör Man Det Själv Enligt Ritningarna? Hemmagjord Minisåg Från Ural Motorsåg
Anonim

Sågverket hemma behöver inte vara en professionell installation. När du gör brädor till dig själv i storleken tre till fyra kuber är en enhet baserad på en motorsåg lämplig. Sådan utrustning är lätt att göra själv och kommer att vara billig. Dessutom är livslängden för ett sådant sågverk ganska lång, vilket gör att du kan tillhandahålla byggmaterial inte bara för dig själv utan också för dina grannar.

Bild
Bild

Vad behöver du?

För att göra ett sågverk från en motorsåg är det viktigt att välja alla nödvändiga verktyg och material i förväg

Först och främst måste du bestämma sågmodellen, som kommer att läggas till grund för enheten. Det är bäst att välja alternativ som har minst två hästkrafter. Sådana motorsågar är "Ural", "Calm", "Druzhba" och många andra .

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När det blir känt vilket instrument som ska användas kan du komponera ritningar … Det är bäst att rita ett individuellt schema för varje sågverk, eftersom materialen för tillverkning kan variera mycket. För att göra det enklare kan du som exempel använda färdiga ritningar, som i detalj visar ett hemgjord sågverk från en motorsåg.

Bild
Bild

Förutom motorsågen behöver du en mängd olika virke, stolpar, spikar och skruvar för fastsättning . Om konstruktionen av sågverket ska vara gjord av metall är närvaron av en svetsmaskin och elektroder obligatorisk. Ibland ersätts motorsågar med ett elverktyg eller så tar de helt enkelt en separat motor som är lämplig i kraft och drivs av el.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om sågverket kommer att användas för sågning av träd med stor diameter kan du behöva det däck med långa kedjor . Skalet är bäst av ett hörn som tål vibrationer tillräckligt bra. Du behöver också guider, rullar och lager. Sågen kommer att röra sig när du hugger virket, och detta kräver rep, sladd eller kabel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Metallhörn kan ersättas med fyrkantiga rör eller till och med enkla VVS . Det viktigaste är att den valda profilen har den styrka som krävs. Det idealiska alternativet för tillverkning av ramen är kanalen, som kännetecknas av enkel installation och pålitlig fixering. Metallen gynnas inte bara av dess förmåga att motstå mycket tunga stockar, utan också av dess motståndskraft mot fukt och dess skarpa förändringar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också möjligt att göra grunden för sågverksstrukturen från trä, det kommer till och med att visa sig vara billigare . Men i detta fall kommer utrustningen inte att vara lika stark och hållbar. Samtidigt är det viktigt att säkerställa högkvalitativ fastsättning med självgängande skruvar eller skruvar.

Bild
Bild

DIY -montering

Att göra ett sågverk baserat på en motorsåg på egen hand är ganska enkelt

Du måste börja med att montera basen, för vilken rör och hörn används . I det här fallet bör du inte omedelbart fortsätta med installationen. Först måste du lägga till alla element och kontrollera hur smidiga anslutningarna blev med hjälp av nivån. Efter det kan du ansluta metalldelarna till varandra genom svetsning.

Bild
Bild

I nästa steg bör den resulterande rektangulära basen förstärkas med flera band … De kan vara metallrör. Det är lämpligt att fästa avjämningarna på samma avstånd från varandra. I detta fall kan bultar användas för fastsättning.

Bild
Bild

En tunnare metallprofil ska svetsas ovanpå basen av sågverksstrukturen … Detta är nödvändigt för att stockarna inte ska ramla av utrustningen vid kapning. Det är också nödvändigt att svetsa styrtvärsnittet. Det är önskvärt att alla guider roterar, sedan kommer stocken att röra sig smidigt och enheten fungerar med minimal ansträngning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om avjämningarna är gjorda av runda rör, kan tvärledare undvikas . Trädet går lätt längs dem, men inte lika mycket som med roterande.

Bild
Bild

När ramen är helt monterad kan den installeras på ställen . Stålhörn kan användas som dem. De ska svetsas i basens hörn. För att göra strukturen mer hållbar kan hängslen monteras mellan stolparna. För detta måste du använda en svetsmaskin.

Bild
Bild

Nu kan du fortsätta att samla vagnen för skärkomponenten . Som regel ser det ut som en rektangel som består av metallrör som stöds av ett par stålremsor. För att öka strukturens stabilitet bör sluttningar installeras mellan rektangelns väggar och ränderna. Valsarna som är ansvariga för skärelementets rörelse längs sågverks huvuddel är fästa under remsorna. Efter det är det nödvändigt att fästa ett rör på en remsa genom svetsning och ansluta det till en rektangel för att få en plats för att fästa sågen.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du har gjort vagnen kan du fortsätta med att fixa motorsågen . Detta görs på olika sätt. Oftast används metallgolv eller klämmor för att fixa sågelementet. Denna metod är mycket tillförlitlig och undviker att skada sågkroppen. Vid behov kan vagnen kompletteras med tvärstänger av metallrör.

Bild
Bild

Du kan också fixa sågen vid bladet med kedjan . Detta alternativ är dock inte lika tillförlitligt. Dessutom måste du bröda duken. Fördelarna med denna installation är att kedjan på sågen inte vibrerar lika mycket, och snittet är jämnare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om så önskas kan sågverket kompletteras med en mekanism som justerar brädans tjocklek . Detta underlättar mycket arbetet och gör det resulterande materialet bättre. Det finns två sätt att justera. Det första antar att skärelementet förblir stillastående medan stocken lyfts. Denna metod är bra för att skära små stockar för att minska lutningar och påskynda skärprocessen. Den andra är baserad på det faktum att stocken förblir stationär och sågen kommer att stiga och falla längs linjalen. Det är emellertid lämpligt att tänka över dessa strukturella element i detalj även i skeden av att skapa ritningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sågverkets träkonstruktion monteras enligt samma princip som av metall . Den största skillnaden är bara i materialet. Naturligtvis kan en sådan ram monteras ännu snabbare och enklare. I det här fallet behöver du inte ens en svetsmaskin. Det enda villkoret för ett träsåg är att det ligger i ett pålitligt skydd mot regn, snö etc.

Bild
Bild

Nyligen har ett minisågverk varit mycket efterfrågat, som endast består av ett rektangulärt limitermunstycke. Som regel är den gjord av en metallprofil. Dess fixering görs på sågplattan, vid den punkt där kedjan är fäst. I detta fall ska munstycket sänkas ned på stocken, som är ordentligt fixerat, och sedan utförs sågen längs den .… Resultatet är en tavla.

Bild
Bild

Experter tror att en bärbar sågverksmodell bör vara utrustad med ett handtag, som kommer att placeras högst upp på begränsaren. Detta kommer att göra arbetet med enheten enklare och mer effektivt.

Den mobila designen är bekväm eftersom den kan transporteras och snabbt monteras och demonteras. Det har dock flera betydande nackdelar . Du måste hålla den i dina händer hela tiden, vilket kan leda till ojämna brädor.

Bild
Bild

Användbara tips

Experter som har arbetat länge med hemsågverk baserade på en motorsåg har identifierat många funktioner som uppstår när man arbetar med dem

För att kapa stockar med stor diameter behöver du en såg med mer kraft och en längre stång . Det är lämpligt att tänka i förväg hur massiva träd kommer att laddas på enheten. Perfekt om en gaffeltruck ska användas. Du kan också skapa en speciell mekanism eller använda uttag.

Bild
Bild

En viktig punkt är att fixa loggen . Under sågningsprocessen bör den inte rotera så att de resulterande brädorna är jämna längs hela längden. Guiderna för motorsågen och vagnen ska inte "leka" heller. Det är därför det rekommenderas att stärka dem.

Bild
Bild

När du väljer en motorsåg bör du bara titta på alternativen med högsta effekt … Detta kommer att underlätta produktionen av brädor. Naturligtvis är en elektrisk såg ett bra alternativ ur ekonomisk synvinkel. När allt kommer omkring är el som energikälla mer lönsam.

Bild
Bild

Om du vill ha en kraftfull såg och spara pengar samtidigt kan du använda elektrisk motor … Detta lämnar stången för sågning.

Bild
Bild

Kedjan måste väljas för rippning för att öka arbetshastigheten . Det bästa alternativet om kedjehöjden är 3/8. Dessutom är det lämpligt att välja alternativ från hårda legeringar. Om du använder enkla kedjor håller de inte särskilt länge.

Bild
Bild

I beräkningsskedet är det viktigt att ange den största och minsta längden av stockarna som planeras att sågas . De längsta ska passa lätt, och de korta får inte falla mellan de två skenorna.

Bild
Bild

En viktig parameter är sågverkets höjd . Det är trots allt optimalt om arbetet med det inte åtföljs av ryggont och samtidigt slipper du lyfta tunga stockar för högt. Naturligtvis, om källmaterialet är lätt, är det bättre att göra enheten högre. Annars är det värt att ge företräde åt en låg design.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sågning av stockar kan utföras med den nedre och övre delen av stången … I det första fallet kommer sågspån att flyga mot sågen och därefter hamra den. När det gäller det övre alternativet kommer avfallet att kastas åt sidan. Detta gör att motorsågen går mycket längre och undviker stillestånd som krävs för att rengöra sågen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid sågning sträcker sig ofta kedjan och måste dras … Därför rekommenderar experter att installera sågen så att det finns åtkomst för dess spänning. I det här fallet är det bättre att föredra installationen av motorsågen när handtagets position är fast. Med detta alternativ kan du förenkla skärprocessen avsevärt. För att klippa med en jämn hastighet är det viktigt att välja en kabel eller ett rep som inte dras.

Rekommenderad: