Gör-det-själv-klyver (26 Bilder): Hur Man Gör En Modell För Att Hugga Ved Från En Yxa Enligt Ritningarna? Hemmagjord Vårklyva

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv-klyver (26 Bilder): Hur Man Gör En Modell För Att Hugga Ved Från En Yxa Enligt Ritningarna? Hemmagjord Vårklyva

Video: Gör-det-själv-klyver (26 Bilder): Hur Man Gör En Modell För Att Hugga Ved Från En Yxa Enligt Ritningarna? Hemmagjord Vårklyva
Video: Om att lätt klyva bumlingar 2024, April
Gör-det-själv-klyver (26 Bilder): Hur Man Gör En Modell För Att Hugga Ved Från En Yxa Enligt Ritningarna? Hemmagjord Vårklyva
Gör-det-själv-klyver (26 Bilder): Hur Man Gör En Modell För Att Hugga Ved Från En Yxa Enligt Ritningarna? Hemmagjord Vårklyva
Anonim

Spaltare har varit kända sedan urminnes tider - detta är en typ av yxa, som kännetecknas av en ökad vikt på huggdelen och en speciell skärpning av bladet. Deras uppgift är inte att hugga stocken, utan att dela den. I det ögonblicket som verktygets järnhärlighet träffar ett träd, sticker en vanlig yxa i det och fastnar. Klyven, som har en större massa och ett trubbigt blad, delar trädet i två delar under påverkan av slagkraften. Det finns många cleaver -konfigurationer. De skiljer sig åt i form, vikt, skärpningsvinkel, handtagslängd och andra designegenskaper. För närvarande finns det modifieringar av klyvmaskiner i elektrisk, bensin, halvautomatisk, manuell form och till och med klyvning för tegel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Verktyg och material

När du gör en klyva med egna händer måste du ta hänsyn till särdragen hos lokalt trä för att uppnå det bästa resultatet vid klyvning. Lista över verktyg som du kan behöva när du gör en hemlagad klyv:

  • Bulgariska;
  • slipande verktyg (slipning, sandpapper, fil och andra);
  • bågfil;
  • en hammare;
  • kniv;
  • svetsomvandlare (i vissa fall).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Materialet för tillverkning av huggdelen av klyven kan vara:

  • gammal yxa (inga sprickor i rumpan och bladets bas);
  • fjäderelement.

Handtaget är tillverkat av lövträ:

  • ek;
  • bok;
  • Björkträd;
  • dogwood;
  • Valnöt.

Materialet till yxan skördas i förväg - några månader innan klyvproduktionen startar. Trädet plockas upp under perioden med suspension / stopp av saftflödet - detta minskar risken för att arbetsstycket brister när det torkar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Cleaver tillverkningsprocess

Innan processen påbörjas måste du rita ritningar av den framtida klyvaren. Detta gör att du kan behålla optimala formparametrar, behålla proportioner och upprätthålla en balanserad tyngdpunkt. Om klyven är gjord av en gammal yxa, reflektera den på papper samtidigt som du bibehåller måtten och applicera sedan de föreslagna tilläggen på bilden av yxan. Versionen från fjädern reflekteras på papperet, med hänsyn till arbetsstycksparametrarna - bredd, tjocklek och längd. En viktig aspekt av att förbereda en klyvning är att rita en lämplig handtagform.

Ett felaktigt val av lämpliga yxparametrar kan försämra klyvningens hackegenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från yxan

En gammal yxklivare är den enklaste versionen av ett knivhuggningsverktyg. Det finns flera sätt att göra denna modell. Låt oss betrakta dem i ordningen "från enkla till komplexa". Om det är avsett att hugga mjuka träslag i form av klossar med liten diameter, minimeras axens modifiering. Det räcker med att ändra skärpningsvinkeln - för att göra den mer trubbig. Yxan fastnar inte, utan kommer att "skjuta" chocken åt sidorna.

För att hugga hårdare trä är det nödvändigt att öka vikten på klyvaxans järndel . Svets speciella "öron" på sidorna - metallbultar. De är utformade för att öka massan och en glidande effekt vid påverkan. Sådana svetsningar kan tillverkas av beslag, fjädrar eller av något metallämne. Armeringen är svetsad i två sektioner på varje sida. Det är viktigt att koka dem väl ihop och svetsa dem med basen. Efter att du gått med, slipa dem till smalare. Resultatet är effekten av två kilar på yxans sidor. För att öka massan och slagkraften rekommenderas att använda beslag med en diameter på 15 mm och högre.

Bild
Bild

Fjädern svetsas på liknande sätt. I vissa fall måste den formas som en yxa så att de utskjutande kanterna inte stör avverkningen. Slutligen måste du utföra en avsmalnande skärpning, liknande den som används för förstärkning. I båda fallen ska sidosvetsarna löpa från rumpan till bladets kant. I bladets område utförs en särskilt noggrann svetsning. Under slipning ska kanten och svetspärlorna smälta samman till ett helt blad.

Det är tillåtet att använda en kombinerad version av en yxa och en klyva . I detta fall bevaras den skarpare skärpningen av yxan och klyvans vikt. I det ögonblick som metallen vidrör träet, kommer det att fastna i det, och "öronen" på sidan kommer att skapa effekten av att skjuta klossarna åt sidorna. En sådan klyvaxa möjliggör huggning och klyvning av ved utan att byta verktyg.

Bild
Bild

Från våren

Att modifiera en klyva från en fjäder är ett mer arbetskrävande tillverkningsalternativ. Det kommer att ta mer tid, verktyg och material. Fjäderbladet från ett tungt fordon fungerar som grund. Egenskaperna hos just denna fjäder är optimala. För att bilda huvudbladet krävs en fjäderdel som är lika med två längsgående längder av den framtida klyvaren med tillägget av värdet på dess bredd. Arbetsstycket måste böjas i form av bokstaven "P".

Fjädermetallen har ökad styrka och elasticitet . Det kommer att vara möjligt att bara böja den till en given form genom att värma den till extremt höga temperaturer, nära smältpunkten. Du måste göra en miniugn - uppvärmning kommer att utföras i den. Snabbmonteringsalternativet för en sådan ugn innebär användning av flera eldfasta tegelstenar. De måste läggas på ett sådant sätt att du får en kub med tomt utrymme i kärnan. Det borde vara tillräckligt för att hela arbetsstycket ska placeras i det. Eldfasta tegelstenar behövs för att förhindra värmeförlust vid uppvärmning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uppvärmning kan utföras med hjälp av en gasbrännare eller kol. I båda fallen kommer en extra syretillförsel att krävas. Den levereras av en kompressor under tryck eller med hjälp av improviserade bälgar: ett diagram över deras sammansättning visas i figur 1. Arbetsstycket blir rödglödande. Ta bort den med en speciell tång. Lägg på ett städ eller ett improviserat smidesbord. Använd en tung hammare för att böja fjädern i form av bokstaven "P". Om det inte gick att böja innan metallen svalnar måste den värmas igen.

Detta förfarande görs bäst tillsammans . En person håller fast arbetsstycket på städet med båda händerna, den andra slår med en hammare. Efter att ha gett önskad form, låt metallen svalna långsamt - på detta sätt kommer den inte att härda och blir formbar under ytterligare bearbetning. Ytterligare en fjäderdel förbereds. Dess längd är lika med avståndet från rumpan till bladet. Det sätts in i mitten av det tidigare "P" -formade ämnet. Kanterna på "P-blank" pressas mot fjäderpartiet med hammarslag. Resultatet ska vara en "treskiktad" klyva. Skikten svetsas ihop och slipas med en kvarn med en slipskiva. Den slutliga formen på denna klyvare bör ha strömlinjeformade funktioner utan utsprång som skulle förhindra att metall tränger in i träet.

Bild
Bild
Bild
Bild

En fjäderklyva kan enkelt modifieras till ett verktyg med samma namn med en förskjuten tyngdpunkt . Denna modell kallas den "finska" klyven. På ena sidan av skärelementet svetsas ytterligare en förtjockning - endast ett "öra". Vid stötpunkten tvingar den förskjutna tyngdpunkten klyven att rotera i tvärplanet. Effekten av att riva klumparna ökar - dess två halvor bokstavligen flyger isär. Den "finska" modellen är utrustad med ett krokformat utskott i rumpområdet. Den är konstruerad för att hålla en av stockens delar och låter den inte flyga åt sidan. Detta gör att skogshuggaren kan röra sig mindre fysiskt, vilket gör hela processen enklare.

Hatchet making

Det tidigare förberedda arbetsstycket bearbetas för att ge det formen av ett handtag, vilket återspeglas i ritningarna.

Den övergripande konfigurationen av klyvhandtaget har följande optimala egenskaper:

  • längd från 80 cm;
  • förtjockning i metaldelens område;
  • handledsstöd på kanten;
  • oval tvärsnitt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Klyven har ett längre handtag än yxan. Detta värde ger tillräckligt axelbredd och ökar slagkraften. I de flesta fall är klyvens yxa rak - inga böjningar krävs för handflatorna. Förtjockningen bredvid järnelementet förhindrar att handtaget bryts vid punkten under maximal belastning. Ibland svetsas en metallstav på klyven, som ligger på sidan av handtagets nedre del. I processen med klyvning träffar den senare träet. Den svetsade stången fungerar som skydd i sådana situationer.

Det höga svängningsförhållandet på grund av klyvans vikt skapar centrifugalkraft . Hon strävar efter att rycka verktyget ur trähuggarens händer. För att undvika detta finns ett stopp vid axens ände, vilket inte tillåter handflatan att glida av. Ovalens form i tvärsnitt skapar en förstyvningsribba som förhindrar att handtaget går sönder vid stötpunkten. Den runda formen har i detta fall en lägre hållfasthetsfaktor.

Montering av en klyva på en stridsöxa kan göras på två sätt. Den första håller klyven genom handtaget. Det bör finnas en förtjockning i änden av handtaget, vilket förhindrar att klyven flyger iväg. Ett liknande trycksystem används i hackan. Den andra är att sätta in en hatchet i en klyva. Den slipas så att den kan sättas in med tillräcklig kraft. För att fixera klyven på handtaget används distanskilar. För att använda dem måste yxan ha ett tunt snitt i sin förtjockade del. Skärdjupet är 1-1,5 cm mindre än rumpbredden. Detta värde förhindrar att handtaget splittras i metallelementets område.

Bild
Bild

När klyven är monterad på handtaget drivs distanskilarna in i snittet . De är gjorda av metall eller träet som handtaget är hugget ur. Det rekommenderas inte att använda kilar av en annan träslag. Skillnaden i deras egenskaper kan leda till för tidig torkning av distanselementet och försvagning av landningsfixeringen av klyven på handtaget. Skruvkilar som är skruvade i arbetsstycket får inte användas. De är ineffektiva och kan försvaga yxans strukturella styrka.

Skärpa finesser

Att slipa ett klyvblad skiljer sig från att slipa en vanlig yxa. Det är inte skärpan som är av största vikt, utan vinkeln. Vid klyven är det mer tråkigt - cirka 70 grader.

Klyvans skärpningsvinkel kan kombineras.

I det här fallet, från den sida som är närmare handtaget, är det skarpare . På motsatt sida - så dumt som möjligt. Detta möjliggör bästa delningsresultat. Den vassare delen av den första möter träet, genomborrar den. Detta gör att den tjockare sidan kan tränga djupare in i chocken och öka den glidande effekten. På detta sätt, med färre träffar, kan fler splittringar uppnås.

Rekommenderad: